6 Ιουν 2016

ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΝΗ - ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ!
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 11:00 π.μ. ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Δεν πρόλαβε να περάσει ούτε ένας μήνας από τότε που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πέρασε τους αντιασφαλιστικούς-φοροληστρικούς νόμους και η επίθεση συνεχίστηκε με την ψήφιση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, αυτού που αναφέρεται ως «κόφτης». Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εντολές των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και του ΔΝΤ, θα απαιτείται κάθε χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ (δηλαδή 6,3 δισ. ευρώ) κάτι που με περισσό θράσος ομολογείται και από την πλευρά των ιμπεριαλιστών του ΔΝΤ ότι είναι ένας άπιαστος στόχος για τη χώρα μας. Με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων κάθε Μάιο, αν δεν επιτευχθεί αυτό το πλεόνασμα, θα πρέπει να περικόπτονται μισθοί, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες με μια απλή υπουργική απόφαση. (Καθόλου τυχαία, από την περικοπή εξαιρούνται μόνο οι αμυντικές δαπάνες). Αυτή θα είναι μια αυτόματη διαδικασία που θα δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να μειώνει τα εισοδήματα των εργαζομένων και των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς καμιά δυσκολία, με τη δικαιολογία ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα. Οι εργαζόμενοι στο δημόσια νοσοκομεία, καθώς και υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι, θα δούμε το εισόδημά μας να περικόπτεται ήδη από τον επόμενο μήνα, μιας και λόγω των τελευταίων φορολογικών μέτρων υπάρχει η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης που θα σημάνει για αρκετούς από εμάς μια σημαντική μείωση κάποιων δεκάδων ευρώ. Το εισόδημά μας θα μειωθεί, όμως, ακόμη περισσότερο, αφού μια σειρά προϊόντα, υπηρεσίες και βασικά αγαθά θα ακριβύνουν με την αύξηση του ΦΠΑ.
Εκτός από το μισθολογικό, όμως, ζήτημα οι υγειονομικοί αντιμετωπίζουμε καθημερινά μια κατάσταση εγκατάλειψης (από κάθε άποψη) των δημόσιων νοσοκομείων, που σημαίνει τόσο χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών όσο και ελλιπή περίθαλψη για το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού. Ελλείψεις προσωπικού στην πλειοψηφία των νοσοκομείων, επαρχιακών και κεντρικών (ιατρικές ειδικότητες που δεν υπάρχουν σε ολόκληρους νομούς, μεγάλα κέντρα -όπως Θεσσαλονίκη και Αθήνα- όπου λίγες δεκάδες γιατροί σε δημόσιο επίπεδο προσπαθούν να καλύψουν χιλιάδες ασθενών), κρεβάτια ΜΕΘ που παραμένουν κλειστά λόγω ελλείψεων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, καρκινοπαθείς ασθενείς που βρίσκονται σε λίστες αναμονής για πολλούς μήνες επειδή υπάρχει έλλειψη ακτινοθεραπευτών και αντίστοιχης υποδομής.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις) προσπαθεί να συγκαλύψει την πολιτική της αδιοριστίας με την πρόσληψη συμβασιούχων με 5μηνες συμβάσεις οι οποίες, όταν λήγουν οι εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο, με επικουρικό προσωπικό (ετήσιες συμβάσεις) οι οποίες, αν και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, δεν μονιμοποιούνται τη στιγμή που κάποιοι από αυτούς έχουν παραμείνει στο ίδιο πόστο πάνω από δύο χρόνια, με εργαζόμενους με μπλοκάκι, με εργαζόμενους με συμβάσεις έργου την ίδια στιγμή που μεγάλα κομμάτια των υπηρεσιών στα νοσοκομεία (σίτιση, καθαριότητα, τεχνικές υπηρεσίες κτλ) έχουν δοθεί σε εργολάβους. Έτσι δημιουργούνται εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων και διαφορετικών δικαιωμάτων. Αυτό σημαίνει την εντατικοποίηση των μόνιμων και την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων τύπου ιδιωτικού τομέα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά τις διαφορετικές εξαγγελίες, εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχει προχωρήσει σε καμία μόνιμη πρόσληψη, αλλά συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο με τις προηγούμενες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και για τις καθαρίστριες δεν μπαίνει στη διαδικασία να προκηρύξει μόνιμες θέσεις, αλλά μιλάει για συμβάσεις έργου με το νοσοκομείο, περιορισμένης διάρκειας και δικαιωμάτων. Οι μόνιμες προσλήψεις γιατρών κλάδου ΕΣΥ που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο πριν από ένα μήνα, είναι ένα ζήτημα αν θα προχωρήσουν (βλέπε «κόφτη» που, εκτός από μισθούς, μπορεί να περικόπτει και δαπάνες, άρα και προσλήψεις) και που -ακόμα και να προχωρήσουν- είναι ελάχιστες μπροστά στις ανάγκες των νοσοκομείων σε ιατρικό προσωπικό (χαρακτηριστικά, υπάρχουν ειδικότητες, όπως αγγειοχειρουργική και οφθαλμολογία, που προκηρύσσονται δυο και τρεις θέσεις πανελλαδικά). Για νοσηλευτικό ή λοιπό προσωπικό δεν έχει, επίσης, προχωρήσει τίποτα από αυτά που κατά καιρούς εξαγγέλλονται.
Ενάντια σε αυτήν την κατάσταση θα πρέπει οι υγειονομικοί να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να παλέψουμε ενάντια στα μέτρα που ψηφίστηκαν όλο το τελευταίο διάστημα και επηρεάζουν άμεσα τη δυνατότητά μας ακόμη και να επιβιώσουμε. Η ΠΟΕΔΗΝ και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν έχουν καμία απολύτως πρόθεση να αγωνιστούν. Μας το απέδειξαν περίτρανα με την απουσία τους και με τις κινήσεις εντυπωσιασμού που έκαναν όλο το τελευταίο διάστημα. Πρέπει μόνοι μας να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, ξαναζωντανεύοντας τις διαδικασίες των σωματείων μας!

ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ!
ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΗΣΤΡΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: