...................

6 Ιουν 2016

ΣΜΤ: Όχι στην απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης.

Να ανακληθεί η απόλυση του συναδέλφου στην A&G Χατζηχριστόφας - Αργυρούδης ΕΠΕ


Τέρμα τώρα στα εργασιακά κάτεργα - Όχι στην απλήρωτη δουλειά

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλει τη στάση του κατασκευαστικού ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ που εμπόδισε την είσοδο συνδικαλιστών σε εργοτάξιό της στη Βαρυμπόμπη προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους των συνεργείων και την κλήση της αστυνομίας προκειμένου να εποπτεύσει τη συνδικαλιστική παρέμβαση.
Η συνδικαλιστική περιοδεία έγινε με αφορμή την εκδικητική καταχρηστική απόλυση εργαζόμενου, μέλους του Σωματείου, στην «A&G Χατζηχριστόφας –Αργυρούδης ΕΠΕ» (υπεργολάβο σε έργα του κατασκευαστικού ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ). Ο εργαζόμενος απολύθηκε μετά την άρνηση του να δουλέψει απλήρωτος το Σαββατοκύριακο και χωρίς κανένα ωράριο τις καθημερινές. Ο εργοδότης με βρισιές και απειλές προσπάθησε να εκφοβίσει τον εργαζόμενο προκειμένου να δεχτεί να δουλέψει με τους συγκεκριμένους όρους και όταν αυτός αυθημερόν προσέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας προχώρησε στην απόλυσή του.
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών προχώρησε σε μαζική παρέμβαση στα γραφεία της έδρας της εταιρείας τη Δευτέρα 30 Μάη όπου η εργοδοσία αρνήθηκε να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο γιατί όπως ισχυρίστηκε εάν επιστρέψει στη δουλειά «θα χαλάσει τους υπόλοιπους εργαζόμενους».
Ταυτόχρονα την Πέμπτη 2 Ιούνη έγινε κοινή παρέμβαση εκπροσώπων του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και της Ένωσης Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής, σε εργοτάξιο του κατασκευαστικού ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στη Βαρυμπόμπη, προκειμένου να ενημερωθεί το προσωπικό της «A&G Χατζηχριστόφας –Αργυρούδης ΕΠΕ» που δουλεύει στο έργο για την εκδικητική απόλυση και για τη δυνατότητα έμπρακτης απάντησης στην εργοδοτική τρομοκρατία με οργανωμένη πάλη μέσα από τα Σωματεία του κλάδου.
Η διοίκηση της ΓΕΚ–ΤΕΡΝΑ αρχικά απαγόρευσε την είσοδο των συνδικαλιστών στο εργοτάξιο κλειδώνοντας την είσοδο για πάνω από μιάμιση ώρα. Όταν μετά την επιμονή των συνδικαλιστών επέτρεψε την είσοδο κάλεσε την αστυνομία να εισέλθει στο χώρο ώστε να διασφαλίσει ότι «δε θα γίνουν έκτροπα» κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των εργαζόμενων του εργοταξίου. Τελικά οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν προσωρινά και επανήλθαν μετά το τέλος της παρέμβασης ώστε να «εξασφαλίσουν» ότι οι συνδικαλιστές αποχώρησαν από το χώρο του εργοταξίου.
Η επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά δικαιώματα συνοδεύεται από τον περιορισμό της δράσης των συνδικάτων και της άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Αυτό άλλωστε το επιβεβαιώνει η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ όπως και των προηγούμενων. Η κυβέρνηση και τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο έχουν συμφωνήσει στον επόμενο γύρο «προαπαιτούμενων» μέτρων: για την απελευθέρωση των απολύσεων, νέες μειώσεις μισθών και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και την απαγόρευση των απεργιών.
Οι εργοδότες αξιοποιούν και με το παραπάνω την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Τα εργασιακά «κάτεργα» αποτελούν το πρότυπο εργασίας στον κλάδο των κατασκευών προκειμένου να βγουν οι εργοδότες αλώβητοι από την κρίση. Οι «υψηλές» εκπτώσεις στους προϋπολογισμούς των έργων φέρνουν πάντα μείωση μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων - όχι της κερδοφορίας «αναδόχων» και υπεργολάβων.
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών θα βρεθεί στο πλευρό των εργαζόμενων τεχνικών σε κάθε εταιρεία του κλάδου που επιχειρεί να επιβάλει αντίστοιχους όρους εργασίας.
Η εργοδοτική τρομοκρατία, η καταστρατήγηση εργατικών δικαιωμάτων, η επιχείρηση ισοπέδωσης των εργασιακών σχέσεων και των όρων εργασίας, οι απειλές, ο εκφοβισμός και οι εκδικητικές απολύσεις όποιου αντιστέκεται δεν θα μείνουν αναπάντητα.

Διεκδικούμε:
  • υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας για την αναπλήρωση των απωλειών της κρίσης
  • 5ήμερο -7ωρο -35ωρο
  • κανονικές προσλήψεις με κατάργηση του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, συνδικαλιστικές ελευθερίες στους χώρους δουλειάς.

Κανένας εργαζόμενος μόνος του
Με τους αγώνες μας σπάμε την εργοδοτική τρομοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com