...................

4 Ιουν 2016

Η πρώτη εφημερίδα τοίχου (Τατζεμπάο) που τοιχοκολλήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου

"Οι επαναστάτες, με άρθρα στις εφημερίδες, καλούν τις μάζες να σαρώσουν με την κριτική τους όλες τις αντεπαναστατικές αντιλήψεις μέσα κι έξω από το Κόμμα. Το Μάη του '66 τοιχοκολλείται το πρώτο Τατζεμπάο (εφημερίδα τοίχου) στο πανεπιστήμιο της Κίνας που κάνει κριτική στον πρύτανη. Σύντομα η πλατεία Τιέν-Αν-Μεν, το Πεκίνο και όλη η Κίνα θα γεμίσουν Τατζεμπάο. Η πολιτική πάλη που εξαπολύεται δεν αφήνει τίποτε άθικτο. Ενδεικτικό το σύνθημα του Μάο: "Φωτιά στα επιτελεία", ώστε να ξεριζωθούν οι λάθος αντιλήψεις όπου κι αν βρίσκονται. Οι νεολαίοι ερυθροφρουροί αναλαμβάνουν να μεταφέρουν τα μηνύματα της Πολιτιστικής Επανάστασης σε κάθε γωνιά της Κίνας."

Το κείμενο της εφημερίδας τοίχου που η τοιχοκόλλησή της θεωρήθηκε ορόσημο για την έναρξη της Μ.Π.Π.Ε.:

Τι ετοιμάζουν οι Sung Shih, Lu Ping και Peng Pei-yun στην Πολιτιστική Επανάσταση

[Δημοσιεύθηκε στο Peking Review, τόμος 9, Νο 37, 9 Σεπτεμβρίου 1966, σελίδες 19-20]

[Αυτό το τατζεμπάο εμφανίστηκε στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου στις 25 Μάη. Η Κομματική Επιτροπή του Δήμου του Πεκίνου, που αναφέρεται σ' αυτό, αργότερα αναδιοργανώθηκε με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος. Σύμφωνα με μια απόφαση της νέας Δημοτικής Κομματικής Επιτροπής του Πεκίνου, η Κομματική Επιτροπή του Πανεπιστημίου του Πεκίνου επίσης αναδιοργανώθηκε και οι Lu Ping και Peng Pei-yun απομακρύνθηκαν από όλα τους τα πόστα.]

Σήμερα, ο λαός όλου του έθνους με ένα αυξανόμενο επαναστατικό πνεύμα, που εκφράζει την απεριόριστη αγάπη του για το Κόμμα και τον Πρόεδρο Μάο Τσετούνγκ και το ριζωμένο του μίσος για την απειλητική αντικομματική, αντισοσιαλιστική συμμορία, εξαπολύει μια δραστήρια και μεγάλη Πολιτιστική Επανάσταση• παλεύει να διαλύσει ολοκληρωτικά τις επιθέσεις της αντιδραστικής απειλητικής συμμορίας, υπερασπιζόμενος την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος και τον Πρόεδρο Μάο. Αλλά εδώ στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου οι μάζες κρατιούνται ακινητοποιημένες, επικρατεί ατμόσφαιρα αδιαφορίας και νέκρας, ενώ έχει καταπιεστεί η ισχυρή επαναστατική επιθυμία της πλειοψηφίας των μελών της σχολής και των φοιτητών. Τι συμβαίνει; Ποιος είναι ο λόγος; Κάτι ύποπτο συμβαίνει. Ας ρίξουμε μια ματιά σε όσα έχουν πρόσφατα συμβεί!
Συνέβη μετά τη δημοσίευση της 8ης Μάη των άρθρων των Ho Ming και Kao Chu και την έκρηξη της πανεθνικής πάλης να καταδικαστεί το «Χωριό Τριών Οικογενειών». Στις 14 Μάη, ο Lu Ping, (Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και Γραμματέας της Κομματικής του Επιτροπής) μετέφερε βιαστικά την «οδηγία» που δόθηκε από τον Sung Shih (αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος που είναι υπεύθυνο για τις πανεπιστημιακές υποθέσεις, υπό την Κομματική Δημοτική Επιτροπή του Πεκίνου) σε μια επείγουσα συνεδρίαση του τμήματος. Ο Sung Shih είπε ότι προς το παρόν το κίνημα «χρειάζεται σοβαρά μια ενισχυμένη ηγεσία και απαιτείται οι οργανώσεις του Κόμματος στα κολέγια να ενισχύσουν την ηγεσία και να μείνουν ακλόνητες στα πόστα». «Όταν οι μάζες ξεσηκώνονται πρέπει να οδηγούνται στο σωστό δρόμο». «Αυτή η ιδεολογική πάλη είναι μια σοβαρή ταξική πάλη και οι αντικομματικές, αντισοσιαλιστικές απόψεις πρέπει να αποκηρυχθούν θεωρητικά εντελώς. Να επιμείνετε στην εκλογίκευση, χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε μέθοδο αποδεικνύεται ικανή να τα αποκηρύξει και καθοδηγήστε σωστά τη μελέτη των κειμένων, την πραγματοποίηση συνεδριάσεων μικρών ομάδων και τη συγγραφή ανακοινώσεων και κειμένων κριτικής. Σε μικρό χρόνο, αυτή η σημαντική πάλη πρέπει να διεξαχθεί με προσεκτικό και διεισδυτικό τρόπο. Οι μεγάλες συνεδριάσεις δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να υπηρετήσουν την ολοκληρωτική δυσφήμιση των αντικομματικών, αντισοσιαλιστικών απόψεων και να τις αποκηρύξουν θεωρητικά.» «Σε περίπτωση που θυμωμένες μάζες απαιτήσουν να γίνει μια μεγάλη συνεδρίαση, μην τις καταπιέσετε αλλά καθοδηγήστε τους να κάνουν μικρές συνεδριάσεις, να μελετήσουν κείμενα και να γράψουν ανακοινώσεις.»
Ο Lu Ping και ο Peng Pei-yun (ένα στέλεχος στο τμήμα που είναι υπεύθυνο για τις πανεπιστημιακές υποθέσεις, υπό την Κομματική Δημοτική Επιτροπή του Πεκίνου και Αναπληρωτής Γραμματέας της κομματικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου) καθοδήγησαν το κίνημα στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου με την ίδια ακριβώς τακτική. Είπαν: «Η κατάσταση στην Πολιτιστική Επανάσταση στο πανεπιστήμιό μας είναι εξαιρετική», «πριν τις 8 Μάη γράφτηκαν περισσότερα από 100 άρθρα, το κίνημα είναι υγιές. [...] όσο το κίνημα βαθαίνει, πρέπει να δοθεί ενεργητική καθοδήγηση». «Αυτή τη στιγμή, η ηγεσία πρέπει επειγόντως να καθοδηγήσει το κίνημα στο σωστό προσανατολισμό και την ανάπτυξή του». «Μόνο με ενεργητική ισχυροποίηση της ηγεσίας μπορεί [το κίνημα] να οδηγηθεί στην κανονική του ανάπτυξη». «Δεν είναι κατάλληλο για το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου να αναρτά τατζεμπάο». «Τα τατζεμπάο δεν πρέπει να ενθαρρύνονται• εάν οι μάζες θέλουν να τα αναρτούν, αποτρέψτε τις ενεργητικά» και πάει λέγοντας. Αυτή είναι η γραμμή της Πολιτιστικής Επανάστασης που έδωσε η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος και ο Πρόεδρος Μάο; Όχι, οπωσδήποτε όχι! Είναι μια απόλυτα ρεβιζιονιστική γραμμή που κινείται αντίθετα με την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος και τη σκέψη Μάο Τσετούνγκ.
«Αυτή είναι μια ιδεολογική πάλη.» «Οι αντικομματικές, αντισοσιαλιστικές απόψεις πρέπει να αποκηρυχθούν θεωρητικά». «Επιμείνετε στην εκλογίκευση». Αυτή η πάλη «πρέπει να διεξαχθεί με πολύ προσεκτικό τρόπο». Τι σημαίνουν όλα αυτά; Μπορεί να θεωρηθεί ως ένα θεωρητικό πρόβλημα; Είναι όλα απλές παρατηρήσεις; Προς τα πού θέλετε να «οδηγήσετε» την πολιτική πάλη ζωής και θανάτου που δίνουμε για να αντεπιτεθούμε στην απειλητική αντικομματική και αντισοσιαλιστική συμμορία; Δεν είναι μια από τις βασικές τακτικές του Teng To και των ταραχοποιών του στην αντίσταση στην Πολιτιστική Επανάσταση να μετατρέπουν αυτή τη σοβαρή πολιτική μάχη σε «καθαρά ακαδημαϊκές» συζητήσεις; Γιατί ακόμη επιλέγετε αυτό το δρόμο; Τι άνθρωποι είστε στην πραγματικότητα;
«Οι μάζες, όταν ξεσηκώνονται, πρέπει να οδηγούνται στο σωστό δρόμο». «Καθοδηγήστε το κίνημα στο σωστό προσανατολισμό στην ανάπτυξή του». «Μόνο αναλαμβάνοντας ενεργητικά την ηγεσία μπορεί [το κίνημα] να οδηγηθεί στην κανονική του ανάπτυξη». Τι σημαίνει «σωστός δρόμος»; Τι σημαίνει «σωστός προσανατολισμός»; Τι σημαίνει «κανονική ανάπτυξη»; Έχετε «οδηγήσει» τη μεγάλη πολιτική ταξική πάλη σε «καθαρά θεωρητική» και «καθαρά ακαδημαϊκή» παγίδα. Όχι πολύ καιρό πριν, δεν ήσασταν εσείς που προσωπικά «οδηγήσατε» τους συντρόφους του Τμήματος Νομικής να συμβουλευτούν 1.500 τόμους βιβλίων και υλικό που έφτανε τα 14 εκατομμύρια χαρακτήρες για να μελετήσουν το ερώτημα που αφορά την «ανατροπή λάθος ετυμηγοριών» του Hai Jui; Δεν ήσασταν εσείς που δώσατε τεράστια δημοσιότητα σ' αυτό ως «σωστό προσανατολισμό και σωστή μέθοδο», ζητώντας απ' όλους να μάθουν απ' αυτήν την «καλή εμπειρία»; Στην πραγματικότητα, πρόκειται για «καλή εμπειρία» που έχει δημιουργηθεί εξολοκλήρου από εσάς και τον Teng To και την απειλητική του συμμορία: και αυτή είναι η πραγματική ουσία της άποψής σας ότι «το κίνημα είναι υγιές». Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος και ο Πρόεδρος Μάο μας έχουν εδώ και καιρό δείξει το σωστό δρόμο για την Πολιτιστική Επανάσταση και το σωστό της προσανατολισμό. Δε λέτε τίποτα γι' αυτούς και στήνετε το δικό σας λεγόμενο «σωστό δρόμο» και «σωστό προσανατολισμό» με την ελπίδα να σύρετε το μαζικό επαναστατικό κίνημα στη δική σας ρεβιζιονιστική τροχιά. Για να είμαστε ειλικρινείς, είναι μια μάταιη ελπίδα!
«Οι μεγάλες συνεδριάσεις δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να υπηρετήσουν τη θεωρητική τους αποκήρυξη». «Δεν είναι κατάλληλο για το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου να αναρτά τατζεμπάο». «Πρέπει να τους καθοδηγούμε να κάνουν συνεδριάσεις μικρών ομάδων και να γράφουν ανακοινώσεις». Γιατί φοβάστε τόσο τα τατζεμπάο και τις μεγάλες συνεδριάσεις καταγγελίας; Η αντεπίθεση στην απειλητική συμμορία που μανιασμένα επιτέθηκε στο Κόμμα, το σοσιαλισμό και τη σκέψη Μάο Τσετούνγκ είναι ταξική πάλη ζωής και θανάτου. Ο επαναστατημένος λαός πρέπει να ξεσηκωθεί πλήρως ώστε να τους αποκηρύξει σθεναρά και με θυμό και το να κάνει μεγάλες συνεδριάσεις και να κρεμάει τατζεμπάο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη μάχη των μαζών. «Οδηγώντας» τις μάζες να μην κάνουν μεγάλες συνεδριάσεις, να μην αναρτούν τατζεμπάο και δημιουργώντας όλων των ειδών τα ταμπού, δεν καταπιέζετε την επανάσταση των μαζών, μη επιτρέποντάς τους να επαναστατήσουν και αντιδρώντας στην επανάστασή τους; Δεν θα σας επιτρέψουμε ποτέ να το κάνετε αυτό!
Φωνάζετε ότι πρέπει να «ισχυροποιηθεί η ηγεσία και να μείνει ακλόνητη στα πόστα». Αυτό μόνο δείχνει ποιοι πραγματικά είστε. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι επαναστατημένες μάζες ξεσηκώνονται σθεναρά, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και του Προέδρου Μάο για αποφασιστική αντεπίθεση στην αντικομματική, αντισοσιαλιστική απειλητική συμμορία, φωνάζετε «ισχυροποιήστε την ηγεσία και μείνετε ακλόνητοι στα πόστα». Δεν είναι φανερό σε τι είδους «πόστα» θέλετε να μείνετε ακλόνητοι, και για ποιον, και τι είδους άνθρωποι είστε και τι άθλια κόλπα ετοιμάζετε; Μέχρι ακόμη και σήμερα, αντιστέκεστε απεγνωσμένα. Θέλετε ακόμη να «μείνετε ακλόνητοι» στα «πόστα» σας ώστε να σαμποτάρετε την Πολιτιστική Επανάσταση. Πρέπει να σας πούμε ότι μια ακρίδα δεν μπορεί να σταματήσει τον τροχό της άμαξας και οι λιβελούλες δεν μπορούν να ρίξουν ένα γιγάντιο δέντρο. Απλώς ονειροπολείτε!
Επαναστάτες διανοούμενοι, τώρα είναι η ώρα να βγείτε στη μάχη! Να ενωθούμε, κρατώντας ψηλά τη μεγάλη κόκκινη σημαία της σκέψης Μάο Τσετούνγκ, να ενωθούμε γύρω από την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος και τον πρόεδρο Μάο και να τσακίσουμε κάθε εξουσία και σκευωρία των ρεβιζιονιστών• αποφασιστικά, διεξοδικά, ολοκληρωτικά και πλήρως να αφανίσουμε τα φαντάσματα και τα τέρατα και όλους τους Χουρτσοφικού τύπου αντεπαναστάτες ρεβιζιονιστές και να διεξαγάγουμε τη σοσιαλιστική επανάσταση μέχρι το τέλος.

Να υπερασπιστούμε την Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος!
Να υπερασπιστούμε τη σκέψη Μάο Τσετούνγκ!
Να υπερασπιστούμε τη δικτατορία του προλεταριάτου!

Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, Τμήμα Φιλοσοφίας

Nieh Yuan-tzu, Sung I-hsiu [Yixiu], Hsia Chien-chih
[Xia Jianzhi], Yang Ke-ming, Chao Cheng-yi [Zhao Zhengyi],
Kao Yun-peng [Gao Yunpeng], Li Hsing-chen [Xingchen]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com