14 Ιουν 2016

Κινητοποιήσεις των φοιτητών στο Μαρόκο. Η αληθινή λαϊκή αραβική άνοιξη.

Λάβαμε το παρακάτω ψήφισμα συμπαράστασης προς τους απεργούς πείνας φοιτητές της πόλης Μεκνές του Μαρόκου, οι οποίοι φυλακίστηκαν λόγω του αγώνα τους για καλύτερες συνθήκες σπουδών και για δημοκρατικές ελευθερίες:

ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ
ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΜΕΚΝΕΣ

Εδώ και πολλά χρόνια έχουν ξεσπάσει σε όλα τα πανεπιστήμια του Μαρόκου κινήματα πάλης και αντίστασης ενάντια στην αντιλαϊκή και αντικοινωνική πολιτική του αντιδραστικού μαροκινού κράτους - μια πολιτική που μεθοδεύει, πιο συγκεκριμένα, την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και τον αποκλεισμό των παιδιών του λαού από τη δημόσια εκπαιδευτική διαδικασία. Μπροστά σε αυτές τις καταστροφικές πολιτικές επιλογές, οι φοιτητές παλεύουν σήμερα για βελτίωση των συνθηκών σπουδών τους και για να επιβάλουν τις δημοκρατικές, πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί φοιτητές έχουν συλληφθεί και καταδικαστεί σε βαριές ποινές μετά από υποτυπώδεις και στημένες δίκες.
Ανάμεσα στους τελευταίους συλληφθέντες, βρίσκονται οι IKRAM BOURHIM, ZAKIA BIYA, YASSIN RAHAL, IBRAHIM KASSIMI, HAMZA ALHAMIDI, REDOUAN ALALAMI. Οι φοιτητές αυτοί είναι φυλακισμένοι στα κρατητήρια TOULAL 2 και 3, στην πόλη Μεκνές, και ξεκίνησαν στις 30 Μαΐου 2016 μια απεργία πείνας δίχως ημερομηνία λήξης - ειδικότερα για να τους αναγνωριστεί το καθεστώς του πολιτικού κρατούμενου και για να πετύχουν όσο το συντομότερο δυνατόν μια δίκαιη δίκη. Επιπλέον, ο αγώνας τους εντάσσεται πλήρως στον αγώνα όλων των πολιτικών κρατούμενων στο Μαρόκο, και προβάλλει τα ίδια αιτήματα με αυτούς, δηλαδή:

- απελευθέρωση δίχως όρους όλων των πολιτικών κρατουμένων.
- άρση των στημένων κατηγοριών και παύση των διώξεων ενάντια στους συναγωνιστές.
- παύση της στρατιωτικοποίησης του πανεπιστημίου και ολοκληρωτική κατάργηση της τριμερούς εγκυκλίου.
- έγκριση του δικαιώματος επίσκεψης από συγγενείς και συμφοιτητές των κρατουμένων και από οποιονδήποτε άλλον θελήσει να τους δει ανά πάσα στιγμή.
- βελτίωση της προσφερόμενης διατροφής και του δικαιώματος πρόσβασης στην περίθαλψη, στην υγιεινή και σε υπηρεσίες υγείας.
- διάθεση βιβλίων, ελεύθερη πρόσβαση στη βιβλιοθήκη και σε βιβλία αναφοράς, σε εφημερίδες και οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει στη μελέτη.
- δικαίωμα συνέχισης των σπουδών τους.
- άδεια ελεύθερης χρήσης του τηλεφώνου προκειμένου να μπορούν να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο.
- έγκριση των περιπάτων για επαρκή και πρόσφορο χρονικό διάστημα.
- συγκέντρωση των πολιτικών κρατούμενων σε μία μόνο φυλακή και στα ίδια κελιά.
- τερματισμός κάθε μορφής παρενόχλησης και κάθε μέτρου εξευτελισμού τα οποία υφίστανται καθημερινά.

ΖΗΤΩ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΜΑΡΟΚΙΝΟΥ ΛΑΟΥ!
ΖΗΤΩ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!
ΑΜΕΣΟΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ!
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΚΟ!
ΚΑΤΩ ΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΜΑΡΟΚΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΤΟΥ!

Παρίσι, 31 Μαΐου 2016
Επιτροπή δράσης και υποστήριξης των αγώνων του μαροκινού λαού

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/6/16, 1:41 π.μ.

    μήπως, μήπως υπάρχει αυτό το ψήφισμα και στην αραβική έκδοση για να το δώσω σε φίλο και συναγωνιστή Μαροκινό? Κ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σελίδα http://www.v-d-b-unem.blogspot.com/ έχει πολύ υλικό και ενημερώνει και για τις εξελίξεις του αγώνα. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο ψήφισμα δεν εντοπίστηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com