4 Ιουν 2016

Πολιτιστική Επανάσταση, 50 χρόνια. Εκδηλώσεις σε Κίνα, Ολλανδία και Γαλλία

Σιωπή και συκοφαντία από την νέα και παλιά αστική τάξη και τον ιμπεριαλισμό. 
Νοσταλγία και αναζήτηση από τους εργαζόμενους και την νεολαία.

Νταλιάν
Χονγκ Κονγκ
Αναφορικά με την στάση του σημερινού κινέζικου καθεστώτος για την επέτειο των πενήντα χρόνων από το ξέσπασμα της Προλεταριακής Πολιτιστικής Επανάστασης, στα μεγάλα διεθνή μέσα δεν υπήρξε διαφωνία. Ο Γκάρντιαν έγραψε για σιωπηρή αντιμετώπιση. Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς διαπίστωσαν πως στην Κίνα υπάρχει αμνησία. Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως η Κίνα θέλει να ξεχάσει και το διαδικτυακό Μπίζνες Ινσάιντερ πως οι Κινέζοι αγνοούν την επέτειο. Όλα τα Μέσα με δυσκολία έκρυβαν την ικανοποίηση τους για αυτήν την σιωπή. To India Today μάλιστα περιχαρές ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει χώρος για την Πολιτιστική Επανάσταση στην μοντέρνα Κίνα, υποδεικνύοντας πως αυτό πρέπει να γίνει και στην ινδική ενδοχώρα. Ταυτόχρονα άλλα ρεπορτάζ και άρθρα αναπαρήγαγαν τις πιο ακραίες ψευδολογίες και κατηγορίες για εκείνη την περίοδο.
Pao-yu Ching
Τα ελεγχόμενα κινέζικα μέσα δεν επέτρεψαν να διαπιστώσουμε αν πράγματι στο εσωτερικό της Κίνας, και σε αντίθεση με την επίσημη στάση του σημερινού καθεστώτος, η επέτειος πέρασε απαρατήρητη. Αν κρίνουμε όμως από παλιότερες αλλά και πρόσφατες καταστάσεις, έχουμε αρκετές αμφιβολίες. Οι λιγοστές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έδειξαν πως υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις μαζικών εκδηλώσεων χωρίς την έγκριση των κρατικών και κομματικών αρχών. Στα βορειοανατολικά στην Νταλιάν πραγματοποιήθηκε μαζική διαδήλωση χιλιάδων στους δρόμους της πόλης ενώ στην Λουογιάνγκ στην δυτική Χενάν, στην κεντρική Κίνα, καταγράφτηκαν πολλές εκδηλώσεις μνήμης. Δυτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο σε κείμενό του ομολόγησε μάλιστα πως στην κεντρική πλατεία της Λουογιάνγκ πολλοί φτωχοί και περιθωριοποιημένοι συγκεντρώνονται συχνά «νοσταλγώντας την μαοϊκή περίοδο». Το γεγονός επίσης πως στο γειτονικό Χονγκ-Κονγκ στο οποίο τα Μέσα είναι πιο ελεύθερα, η επέτειος όχι μόνο τιμήθηκε αλλά και πλαισιώθηκε από ομάδες παλιών ερυθροφρουρών που ταξίδεψαν επί τούτου από την Κίνα, αποδεικνύει πως η αμνησία δεν κατέλαβε όλους τους Κινέζους! Στο Χονγκ-Κονγκ δεκάδες παρέλασαν με πορτραίτα του Μάο στην Kowloon φωνάζοντας συνθήματα και τραγουδώντας επαναστατικά τραγούδια. Και στο Πανεπιστήμιο της πόλης στις 2 και 3 Ιουνίου οργανώθηκε διήμερο συζητήσεων για την επίδραση της ΜΠΠΕ στην λογοτεχνία, στον κινηματογράφο και στον πολιτισμό με την συμμετοχή προσκεκλημένων πανεπιστημιακών από την Αγγλία, ΗΠΑ κλπ.
Στον υπόλοιπο κόσμο υπήρξαν αρκετές εκδηλώσεις εκ των οποίων λιγοστές όμως καταγράφτηκαν από τα κυρίαρχα Μέσα. Οι περισσότερες οργανώθηκαν από μαοϊκά κόμματα και οργανώσεις αλλά και από λαϊκά κινήματα αντίστασης, ειδικά στην Ασία. Στην Ευρώπη δεν είχαμε μαζικές εκδηλώσεις στους δρόμους αλλά ήταν αρκετοί αυτοί που τίμησαν την επέτειο με συζητήσεις. Στο Άμστερνταμ στις 29 Μαΐου, το PRISM (People’s Resource for International Solidarity and Mass Mobilization), μια ερευνητική οργάνωση προσκείμενη στο ΚΚ Φιλιππίνων, οργάνωσε συζήτηση με ομιλήτρια την κινέζα καθηγήτρια Pao-yu Ching. Η Pao-yu Ching είναι συγγραφέας του βιβλίου «Επανάσταση και Αντεπανάσταση στην Κίνα» και δεκάδων εργασιών και άρθρων που αναλύουν την μαοϊκή περίοδο στην Κίνα, από την σκοπιά της υπεράσπισης της επαναστατικής γραμμής. Την ίδια ημέρα στο Παρίσι η OCML Voie Prolétarienne, μια γαλλική κομμουνιστική οργάνωση πραγματοποίησε εκδήλωση με βασικό ομιλητή τον Jiang Hongsheng, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου και συγγραφέα του βιβλίου «Η κομμούνα της Σαγκάης και η Παρισινή Κομμούνα» το οποίο είναι βασισμένο στην διδακτορική του διατριβή και εκδόθηκε το 2014 στα γαλλικά. Στις αρχές του μήνα, 29 κόμματα και οργανώσεις που αυτό-προσδιορίζονται τα περισσότερα ως μαοϊκά υπέγραψαν κοινή δήλωση για την 50η επέτειο η οποία αναφέρεται και σε σύγχρονα διεθνή ζητήματα. Η ανακοίνωση μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο. Πλήθος αφιερωμάτων, ειδικών εκδόσεων και άρθρων κυκλοφόρησαν από εφημερίδος και περιοδικά στην Ευρώπη, στην Ασία και την Αμερική με πρωτοβουλία επαναστατικών οργανώσεων και ομάδων.

Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: