....................................................

5 Ιουν 2016

Η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από την έναρξη της Μ.Π.Π.Ε.

Η συζήτηση της δεύτερης μέρας των διήμερων εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από το ξέσπασμα της Μεγάλης Προλεταριακής Πολιτιστικής Επανάστασης είχε θέμα τις: "Τομές και προτάσεις που προώθησε η ΜΠΠΕ στην παραγωγή και την κοινωνία, αντιμαχόμενη τη γραμμή της παλινόρθωσης".
Στη συζήτηση αυτή παρουσίασαν εισηγήσεις ο Δημήτρης Μάνος από το ΚΚΕ(μ-λ), ο Θανάσης Τσιριγώτης από το Μ-Λ ΚΚΕ, ο Χρήστος Μπίστης από το ΕΚΚΕ, ο Νίκος Γαλάνης από τη Παρέμβαση για την Ανασυγκρότηση της Κομμουνιστικής Αριστεράς και ο Στέλιος Μανούσακας στέλεχος του παλαιού ΚΚΕ(μ-λ).
Χαρακτηριστικό και της σημερινής συζήτησης ήταν ότι προκάλεσε το ενδιαφέρον αρκετού κόσμου που εκφράστηκε και με την ενεργή συμμετοχή μέσω ερωτήσεων και τοποθετήσεων, πέρα από τη παρακολούθηση των εισηγήσεων είτε μέσα στην αίθουσα είτε στο προθάλαμό της όπου μεταδιδόταν μέσω προτζέκτορα.

Σε όλο το διήμερο η κάθε οργάνωση, ο κάθε ομιλητής εκφράσανε τις απόψεις τους για τη Μ.Π.Π.Ε., για τη σημασία της, για την επίδρασή της στο παγκόσμιο κίνημα, για τα διακυβεύματά της σε σχέση με τη συνέχιση της επανάστασης στη Κίνα και σε όλο το κόσμο, για την ίδια τη συνέχιση και ύπαρξη του κομμουνιστικού κινήματος.
Τα ζητήματα που τέθηκαν και ανοίχτηκαν πολλά. Προφανώς υπήρξαν συμφωνίες και διαφωνίες μικρές και μεγάλες. Η ουσία είναι ότι λίγο ως πολύ όλοι συμφώνησαν, έστω και με διαφορετικές αποχρώσεις, ότι η Μ.Π.Π.Ε. ήταν μια μεγάλη προσπάθεια, μια επανάσταση μέσα στην επανάσταση, για το κράτημά της, για την αποτροπή της καπιταλιστικής παλλινόρθωσης, για την ισχυροποίηση της προλεταριακής εξουσίας.
Εκ του αποτελέσματος μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι η απόφαση των δύο οργανώσεων, του ΚΚΕ(μ-λ) και του Μ-Λ ΚΚΕ, να διοργανώσουν αυτό το διήμερο των συζητήσεων ήταν αναγκαία και χρήσιμη. Αναγκαία και χρήσιμη γιατί βοήθησε να ξεδιαλύνει ασάφειες, να ξεκαθαρίσει ζητήματα για τα οποία υπήρχαν και υπάρχουν άγνοιες, γιατί αποτελεί ερέθισμα για το παραπέρα ψάξιμο της Μ.Π.Π.Ε. από ένα κόσμο της κομμουνιστικής αριστεράς που αγωνιά και ενδιαφέρεται και για το παρών του κομμουνιστικού κινήματος αλλά και για το μέλλον του. Ιδιαίτερα από νέους αγωνιστές που δεν είχαν τη τύχη να ζήσουν τα γεγονότα τότε ή να έχουν πρόσβαση στην άφθονη βιβλιογραφία που υπήρξε. Πολύ παλιά όμως και ιδιαίτερα δυσεύρετη πλέον! Να σημειώσουμε εδώ και κάτι που παρατηρήθηκε από συμμετέχοντες μη μέλη των δύο οργανώσων. Τη πλειοψηφική παρουσία νεολαίας και τις δύο μέρες.
Η Μ.Π.Π.Ε. ήταν και είναι μια επανάσταση με πολλούς αντιπάλους. Από τους ιμπεριαλιστές μέχρι και τους ρεβιζιονιστές της Ε.Σ.Σ.Δ, αλλά και της ίδιας της Κίνας, τους τροτσκιστές και την αναρχοαυτονομία είχε τη τύχη να αντιμετωπιστεί με μεγάλη εχθρότητα, να συκοφαντηθεί και να αποσιωπηθεί. Με τον ίδιο, και ίσως χειρότερο τρόπο, που αντιμετώπιστηκε η περίοδος της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ επί Λένιν και Στάλιν. Και από τους δικούς μας τους ντόπιους ρεβιζιονιστές είτε σα ΚΚΕ παρουσιάζονται είτε σα κάτι άλλο. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που είπε ένας ομιλητής για τη δυσκολία της μελέτης της μιας και κείμενα, ακόμη και του ίδιου το Μάο, μετά το 1966 είναι δύσκολο να βρεθούν είτε γιατί δεν έχουν εκδοθεί ποτέ και είναι δυσεύρετα, πέρα από πολύ λίγα ντοκουμέντα που μπόρεσαν να διασωθούν πριν την οριστική επικράτηση των ρεβιζιονιστών στη Κίνα.
Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε ότι το διήμερο αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να καλυφθεί ένα μεγάλο έλλειμα που αφορά μια σημαντική περίοδο του κομμουνιστικού κινήματος και την μελέτη της.
Τα κείμενα των ομιλητών του διημέρου θα δημοσιευτούν κατ' αρχήν στις ιστοσελίδες των δύο οργανώσεων. Θα δημοσιευθούν και εδώ. Θα δημιουργηθούν και τα ανάλογα pdf ώστε να μπορεί κάποιος που τα θέλει να τα κατεβάσει.
Ήδη έχουν δημοσιευθεί αυτά του ΚΚΕ(μ-λ) και του TKP/ML στην ιστοσελίδα του ΚΚΕ(μ-λ) εδώ: Διήμερο Μ.Π.Π.Ε..
Έχουν ζητηθεί και μόλις αποσταλούν θα δημοσιευτούν και τα κείμενα όλων των υπόλοιπων ομιλητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com