....................................................

16 Μαΐ 2016

ΑΣΟΕΕ: Δεν έχουμε παρά να κερδίσουμε από την υπεράσπιση των συλλογικών μας οργάνων και διαδικασιών!

Δύο χρόνια τώρα, ο σύλλογος της ΑΣΟΕΕ, δεν έχει καταφέρει να συγκροτήσει τα όργανά του. Το γεγονός αυτό, οφείλεται στην βίαιη διακοπή της διαδικασίας των φοιτητικών εκλογών, αυτά τα 2 χρόνια. Η αδυναμία περιφρούρησης των διαδικασιών του συλλόγου από τους φοιτητές και τις δυνάμεις που αναφέρονται στο κίνημα, καθώς και η απροθυμία των κυρίαρχων δυνάμεων ΠΑΣΠ-ΔΑΠ, οι οποίες έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην αποσυγκρότηση του συλλόγου, φέρνουν τους φοιτητές αντιμέτωπους με την επίθεση του συστήματος, χωρίς οι τελευταίοι να μπορούν να οργανώσουν συλλογικά την πάλη τους.
Καλούμαστε λοιπόν, υπό αυτές τις συνθήκες, να συζητήσουμε -ή να «συζητήσουμε»- για ακόμη μία φορά για την διεξαγωγή των εκλογών στο σύλλογο της ΑΣΟΕΕ. Και εξηγούμαστε! Οι Αγωνιστικές Κινήσεις, όλο το προηγούμενο διάστημα, ανοίγουν το θέμα της διεξαγωγής φοιτητικών εκλογών, συγκρότησης συλλόγου και υπεράσπισης των συλλογικών οργάνων και διαδικασιών, στους φοιτητές, θεωρώντας πως αυτούς αφορά πρώτα και κύρια. Με αυτή την λογική, καλέσαμε και στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Τετάρτης 11/5, ώστε οι φοιτητές να συζητήσουν γύρω από τα παραπάνω, με πρόταση για διεξαγωγή εκλογών στον χώρο της ΑΣΟΕΕ, η οποία έβρισκε μόνη σύμφωνη την ΠΚΣ. Πρόταση την οποία στηρίξαμε, καταθέτωντάς την εγγράφως στις υπόλοιπες δυνάμεις του συλλόγου, ζητώντας δημόσια τοποθέτηση από όλες.
Να κάνουμε εδώ ξεκάθαρο, πως η συμφωνία της ΠΚΣ στην πρότασή μας δεν σημαίνει καθόλου ίδιες προθέσεις για την πραγματοποίηση των εκλογών. Αυτό βγαίνει ως συμπέρασμα από την εμμονική τοποθέτηση όρων, ως προαπαιτούμενα, για την διεξαγωγή εκλογών, υπονομεύοντας την πρόταση αυτή στην πράξη, καθώς δεν βλέπει ως επίδικο την διεξαγωγή εκλογών για τον σύλλογο της ΑΣΟΕΕ. Είναι γνωστή άλλωστε η άποψή της, η οποία γίνεται και πράξη όπου της επιτρέπεται, για διάσπαση των συλλόγων, παρακάμπτοντας -νομίζει έτσι- τους συσχετισμούς.
Σε αντίθεση με την δική μας προσπάθεια, η «συζήτηση» που ανοίγει από μεριάς των συστημικών ΠΑΣΠ-ΔΑΠ, καμία σχέση δεν έχει με τους φοιτητές και τις συλλογικές τους διαδικασίες. Έτσι, αυτές οι δυνάμεις δεν πήραν μέρος και δεν κάλεσαν κανέναν φοιτητή στην συνέλευση, σαμποτάροντας έτσι την πραγματοποίηση μίας αναγκαίας συζήτησης για τον φοιτητικό σύλλογο της ΑΣΟΕΕ. Δεν μας εκπλήσσουν καθόλου οι πρακτικές των ΠΑΣΠ-ΔΑΠ, αφού χρόνια τώρα έχουν αποδείξει πως είναι ενάντιες στις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος.
Ωστόσο μας εκπλήσσει, η πρόθυμη συμμετοχή, δυνάμεων που αναφέρονται στο κίνημα και την Αριστερά, σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων στο όνομα του φοιτητικού συλλόγου, εντελώς μακριά και ξεκομμένων από αυτόν, που αναπαράγουν και ενισχύουν την λογική τσιφλικιού, των κυρίαρχων ΠΑΣΠ-ΔΑΠ. Λογική που εκφράστηκε μέσω της νομιμοποίησης που έδωσαν με τις υπογραφές τους οι δυνάμεις αυτές, σε έγγραφη απόφαση στο όνομα του Φοιτητικού Συλλόγου, μετά και έξω από την γενική συνέλευση, σε συνεργασία με τις δυνάμεις που την σαμποτάρισαν, δημιουργώντας ένα παράτυπο Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.), μιας και εδώ και δύο χρόνια είναι διαλυμένο. Γεγονός μάλλον αντιφατικό, όταν αυτές οι δυνάμεις θέλουν να εμφανίζονται ως υπέρμαχοι της δημοκρατίας και της διαφάνειας μέσα στο φοιτητικό σύλλογο. Σίγουρα η νεοσύστατη Ενωτική Πρωτοβουλία (ΕΑΑΚ-ΑΡΔΙΝ, Α.Ρ.Εν.Α), δεν κάνει καλή αρχή προς την υπηρέτηση αυτού του δρόμου…
Είναι ξεκάθαρο, πως άλλο πράγμα είναι η αναγνώριση των συσχετισμών μεταξύ των δυνάμεων του συστήματος από την μία με αυτές του κινήματος από την άλλη, και άλλο η υποταγή σε αυτούς! Τέτοιες είναι για μας ενέργειες όπως η αποφυγή δημόσιας τοποθέτησης, από τις προαναφερθείσες δυνάμεις, σε γραπτή μας πρόταση, παίρνοντας την πρωτοβουλία να… πετάξει στα σκουπίδια το έγγραφο πολιτικής πρότασης συλλογικότητας με τις υπογραφές κι άλλων συλλογικοτήτων, την ίδια στιγμή που κατέληγε σε συμφωνία με τις καθεστωτικές ΠΑΣΠ-ΔΑΠ, σε διαδικασίες κεκλεισμένων των θυρών.
Πιστεύουμε, ότι είναι προβληματική μια κουβέντα που αναλώνεται στην αναζήτηση «ασφαλούς» χώρου και μόνο και πως το θέμα διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών, δεν είναι χωροταξικό αλλά έχει βαθιά πολιτική ουσία. Ειδικά όταν με αυτή την λογική, καταλήγουν οι εκλογές του Φοιτητικού Συλλόγου να γίνονται σε ένα χώρο, κοντά στο Μέγαρο Μουσικής, δίπλα στην αστυνομοκρατούμενη Αμερικάνικη Πρεσβεία! Βλέποντάς την ως μία διαδικασία του φοιτητικού κινήματος, θεωρούμε απαραίτητη, αρχικά την πραγματοποίηση της στον χώρο όπου συγκροτείται και δραστηριοποιείται πολιτικά ο σύλλογος. Επίσης, βλέπουμε ως επιτακτική την αναγκαιότητα της περιφρούρησης, υπεράσπισης και διεξαγωγής της με όσο πιο μαζικούς όρους είναι δυνατόν, μακριά από το κράτος και τους μηχανισμούς του. Αυτό είναι και το περιεχόμενο της άποψής μας καθώς και της πρότασης της οποίας καταθέσαμε. Ωστόσο, αυτή δεν έγινε αποδεκτή από το σύνολο των δυνάμεων, εντοπίζοντας την απροθυμία τους να διασφαλίσουν την διεξαγωγή της διαδικασίας, ο καθένας με τις ευθύνες που του αναλογούν.
Κατανοούμε λοιπόν, ως δύναμη που παρεμβαίνει μέσα στον σύλλογο, υπό ποιες συνθήκες διεξάγεται η όλη συζήτηση και πως τα περιθώρια που μας δίνονται για να παλέψουμε την άποψή μας μέσα σε αυτές είναι περιορισμένα, ειδικά όταν το φοιτητικό κίνημα με την χρόνια οπισθοχώρηση του δεν έχει καταφέρει να θέσει όρους για τις συλλογικές διαδικασίες που το αφορούν. Αναγνωρίζουμε, όμως, πως είναι ζωτικής σημασίας για τους αγώνες της νεολαίας, η ενεργοποίηση του συλλόγου μέσω των φοιτητικών εκλογών. Έτσι, καταλήξαμε να τοποθετηθούμε ψηφίζοντας λευκό σε πρόταση της ΠΑΣΠ, για διεξαγωγή εκλογών σε χώρο έξω από αυτόν της σχολής, καταγγέλλοντας την απομάκρυνση της διαδικασίας και την απροθυμία περιφρούρησής της στην ΑΣΟΕΕ. Η πρόταση υπερψηφίστηκε από όλες τις δυνάμεις, πλην της ΠΚΣ, που κατέθεσε πρόταση για διεξαγωγή στην ΑΣΟΕΕ, την οποία και στηρίξαμε.
Παρόλα τα παραπάνω και τους εκβιαστικούς όρους που μπαίνουν για την πραγματοποίηση της εκλογικής διαδικασίας, ως Αγωνιστικές Κινήσεις καλούμε τους φοιτητές σε πείσμα των αντιδραστικών δυνάμεων του συστήματος, να συμμετέχουν μαζικά στη διαδικασία. Να κατακεραυνώσουν λογικές και πρακτικές που τους θέλουν θεατές και υποταγμένους στην επίθεση του συστήματος και να στηρίξουν, τόσο στις εκλογές όσο και από την επόμενη μέρα, τη φωνή της αντίστασης και της διεκδίκησης μέσα στους μαζικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας.

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος16/5/16, 10:38 μ.μ.

  Για να μην τρελλαθούμε εντελώς, αναγνώριση του ΔΣ=συμμετοχή, κατάθεση προτάσεων και ψηφοφορία επί των προτάσεων που μπαίνουν.

  Για την δήθεν μη δημόσια τοποθέτηση εκ μέρους της Ενωτικής Πρωτοβουλίας για το θέμα εγώ βλέπω αυτό,

  https://raseaakasoee.wordpress.com/2016/05/16/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%83-%CF%86%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%B5%CF%83-%CF%86%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%83-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B5%CF%83/

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Άρα η Ενωτική Πρωτοβουλία ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ εκλογές στην ΑΣΣΟΕ και απλά διαφωνεί με την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ μόνο στο αν ο άλλος χώρος είναι δημόσιος ή ιδιωτικός!! Δηλώνει πως δεν μπορεί να περιφρουρήθει τη διαδικασία στην ΑΣΣΟΕ λες και μπορεί να περιφρουρήηθεί η διαδικασία σε άλλο χώρο... Δηλαδή ο χώρος φταίει που δεν μπορεί να περιφρουρηθούν οι εκλογές και όχι η κστάσταση που βρίσκεται ο σύλλογος της ΑΣΣΟΕ και το φοιτητικό κίνημα γενικότερα...

  Μιχάλης

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com