11 Μαΐ 2016

Ανακοίνωση Αγωνιστικών Κινήσεων ΣΘΕ (Σχολή Θετικών Επιστημών)

Η διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών των συλλόγων της ΣΘΕ ανέκαθεν γίνονται στο χώρο του Χημείου στο κέντρο της Αθήνας. Οι λόγοι για αυτό είναι πως ήταν ο χώρος στον οποίο πρωτοσυγκροτήθηκαν οι σύλλογοι μας και αποτέλεσαν κέντρο αγώνα για πολλά χρόνια. Επιπλέον η διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών στο κέντρο της Αθήνας συμβάλει στην μαζική προσέλευση φοιτητών και ενισχύει την ενεργή συμμετοχή αυτών στην διαδικασία. Ακόμα αποτελεί έμπρακτη εναντίωση του φοιτητικού κινήματος στα σχέδια του κράτους για την αποκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων και των διαδικασιών τους με σκοπό την απομόνωση τους από τις εργαζόμενες μάζες που ζουν και εργάζονται στο κέντρο της Αθήνας, ενώ επίσης διασφαλίζεται η ενιαία διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών πολιτικά και οργανωτικά για την πλειοψηφία των σχολών.
Τα τελευταία χρόνια, διάφορες ομάδες που υιοθετούν παρακρατικές και φασιστικές μεθόδους, προσπαθούν να διαλύσουν τη διαδικασία των φοιτητικών εκλογών ρίχνοντας νερό στο μύλο της κυβέρνησης και των εκάστοτε κυβερνητικών παρατάξεων, στην κατεύθυνση κατάργησης των φοιτητικών συλλόγων για να μπορέσει να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η επίθεση.
Φέτος, ενόψει των φοιτητικών εκλογών, άλλοτε ως πρόταση και άλλοτε ως σκέψη τίθεται το ενδεχόμενο μεταφοράς του χώρου διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών στην Παν/πολη Ζωγράφου. Κυρίαρχο επιχείρημα για αυτή την πρόταση είναι η περιφρούρηση των φοιτητικών εκλογών και η μη τρομοκράτηση των φοιτητών.
Κατά πόσο όμως αυτή η πρόταση απαντά πραγματικά σε αυτά τα ζητήματα; Εμείς θεωρούμε πως η όποια απάντηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το κατά πόσο εξυπηρετούνται οι στόχοι του φοιτητικού και ευρύτερου λαϊκού κινήματος.
Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική επιλογή-υποχώρηση η εγκατάλειψη ενός ιστορικού χώρου ασύλου διεξαγωγής κινηματικών διαδικασιών. Με αντίστοιχο τρόπο αντιμετωπίστηκε και η μη εγκατάλειψη του χώρου του 3ήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου υπο το βάρος αντίστοιχων παρόμοιων επιθέσεων.
Όσων αφορά τη μαζικότητα των φοιτητικών εκλογών παρότι η διεξαγωγή τους στο κέντρο της Αθήνας διευκολύνει την προσέλευση, το κυρίαρχο ζήτημα της αποχής έγκειται στην αποσυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος και στην απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών.
Η περιφρούρηση αυτών των διαδικασιών αποτελεί υπόθεση του κινήματος και διασφαλίζεται από την αποφασιστικότητα και την κατεύθυνση που θέτουν οι δυνάμεις που αναφέρονται σε αυτό. Με λίγα λόγια η περιφρούρηση δεν σχετίζεται κυρίαρχα με το ”που” αλλά με το ”αν”… Πόσο δε μάλλον όταν η Παν/πολη είναι ένας χώρος διάτρητος και απομονωμένος.
Τέλος, σημαντικό ζήτημα για μας αποτελεί η ενιαία διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών. Κατ’ επέκταση θεωρούμαι ότι η απόφαση για τον τόπο και τον χρόνο διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών δεν μπορεί να αποτελεί απόφαση του κάθε συλλόγου ξεχωριστά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η περιφρούρηση των σχολών που παραδοσιακά ψηφίζουν στο κέντρο. Για παράδειγμα η ανά σχολή απόφαση για τις φοιτητικές εκλογές αφήνει ξεκρέμαστες τόσο σχολές της ΣΘΕ όσο και σχολές όπως το Παιδαγωγικό ή η Νομική.
Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο η κάθε πολιτική δύναμη να τοποθετηθεί ανοιχτά και συγκεκριμένα, έξω από λογικές κομπρεμί είτε μεταξύ δυνάμεων κεντρικά, είτε ανά σχολή. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις ΣΘΕ προτείνουμε οι εκλογές να διεξαχθούν κανονικά στο Χημείο, σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση να ληφθεί ενιαία από όσους συλλόγους ψηφίζουν στο Χημείο και η περιφρούρηση να αποτελέσει δέσμευση των δυνάμεων του φοιτητικού και ευρύτερα του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com