....................................................

22 Μαΐ 2016

Σκαραμαγκάς: "χώρος φιλοξενίας" ή στρατόπεδο συγκέντρωσης; (φωτογραφίες και βίντεο)

Όπως έγραφε στην ανταπόκρισή της η Λαϊκή Αντίστασης - Α.Α.Σ. η κατάσταση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων μόνο άθλια μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι φωτογραφίες και το βίντεο που ακολουθούν μόνο ως ένα βαθμό μπορούν να αποτυπώσουν τις συνθήκες ζωής που επέβαλαν στους πρόσφυγες. Να σημειώσουμε μόνο πως, όπως μας είπε μια συναγωνίστρια που συνομίλησε με πρόσφυγα, νωρίτερα και πριν αφεθεί αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων στο χώρο υπήρξε προσπάθεια τουλάχιστον σε ορισμένα σημεία να μαζευτούν τα σκουπίδια! Σε όλη τη διάρκεια της πορείας μέσα στο στρατόπεδο υπήρχε, όπως και απ' έξω "συνοδεία" αστυνομικών και αξιωματικού του λιμενικού. Ακόμη και όταν κάποιοι συναγωνιστές ξέφευγαν και κινούνταν μακρύτερα δεν αφηνόταν μόνοι τους.
Αν ο Σκαραμαγκάς θεωρείται το ...καμάρι της κυβέρνησης για τις συνθήκες "φιλοξενίας" των προσφύγων τότε τα άλλα στρατόπεδα πως μπορεί να είναι; Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που κατά κανόνα επιλέγονται χώροι που να μπορούν σχετικά εύκολα να απομονωθούν από τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Σε όσους βλέπουν αυτές τις εικόνες και ...πέφτουν από τα σύννεφα γιατί δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι εν έτη 2016 θα βλέπαν εικόνες που θυμίζουν τους μετανάστες, και τους δικούς μας, των αρχών του προηγούμενου αιώνα στις ΗΠΑ και αλλού ή τους πρόσφυγες από τη Μικρασία και την ανάλογη υποδοχή τους, θα τους λέγαμε να προσγειωθούν ομαλά στη γη και να δουν τη πραγματικότητα.
Σε μια χώρα που σχεδόν όλος ο πλούτος που παράγεται πρέπει να διοχετεύεται στους ιμπεριαλιστές που εκπροσωπούν το Δ.Ν.Τ. και η Ε.Ε., που δεν περισσεύουν παρά ελάχιστα -και αυτά αμφισβητούμενα- για τον ντόπιο πληθυσμό, σε μια χώρα που το αστικό κατεστημένο και οι παλιές και νέες κυβερνήσεις στέλνουν μικρούς και μεγάλους στην ανεργία, κόβουν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, καταργούν το δικαίωμα στις σπουδές και τη περίθαλψη, διώχνουν στη μετανάστευση νέους και μεγαλύτερους, και όλα αυτά στ' όνομα της εξυπηρέτησης των "δανείων" (και όχι μόνο οικονομικών)  που οφείλουν (αυτοί και μόνο αυτοί) στους ιμπεριαλιστές, τότε η αντιμετώπιση των προσφύγων δεν μπορεί να είναι καλύτερη.
Σε μια περίοδο που το εργατικό-λαϊκό κίνημα, το κομμουνιστικό κίνημα, βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης σχεδόν υποχώρησης, ιμπεριαλιστές και κεφάλαιο θα έχουν την ευκαιρία να μας γυρίσουν πίσω κάμποσες δεκαετίες και αιώνες. Αυτή είναι η φύση τους και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς.
Ο μόνος δρόμος απάντησης, η μόνη εφικτή λύση, για τους λαούς όλου του κόσμου, για τους ντόπιους εργαζόμενους για τους μετανάστες είναι μια, δεν έχει να κάνει με καμιά μεταφυσική εξέλιξη της κοινωνίας ούτε με τις ...ευρωπαϊκές αξίες! Έχει να κάνει με τον μοναδικό κινητήρα της κοινωνικής εξέλιξης, τη ταξική πάλη.
Είναι η συγκρότηση λαϊκών κινημάτων, εργατικών κινημάτων, επαναστατικών υποκειμένων, που θα μπουν μπροστά στη μάχη ενάντια στους ιμπεριαλιστές, ενάντια στα ντόπια κατεστημένα. Είτε τη δύσης και της ανατολής, είτε μουσουλμάνοι και χριστιανοί είναι, είτε Αμερικάνοι, Γερμανοί, Ρώσοι κ.λπ. λέγονται οι ιμπεριαλιστές, είτε Έλληνες, Τούρκοι, Σύριοι κ.λπ. λέγονται οι ντόπιοι υπηρέτες τους. Αγώνας και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, αγώνας και αλληλεγγύη ντόπιων και προσφύγων-μεταναστών, για να αντισταθούμε όλοι μαζί σε αυτούς που καταστρέφουν τις χώρες και τις ζωές μας, για να διεκδικήσουμε αυτά που όλοι μας δικαιούμαστε. Από τη δουλειά και την αξιοπρεπή διαβίωση στους τόπους μας μέχρι την ειρήνη. Για να τους ανατρέψουμε μια για πάντα και να γίνουμε κυρίαρχοι της ζωής μας. Είναι συνάμα και ο μόνος δρόμος για να χτυπηθούν η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο φασισμός που τα ξορκίζουν μεν αλλά μια χαρά τους βολεύουν ιμπεριαλιστές και μη!
Δύσκολη λύση. Είναι η μόνη όμως, δεν υπάρχει άλλη, εκτός κι αν μας υποδείξει κανείς κάποια άλλου είδους διαχείριση που να μην καταλήγει τελικά και πάλι στην εκμετάλλευση χωρών και στην εξαθλίωση λαών!
Όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο!
Η παρέμβαση των οργανώσεων και των σχημάτων της Πρωτοβουλίας αν μη τι άλλο αναδεικνύει την αναγκαιότητα κατ' αρχήν η Αριστερά στο σύνολό της να αναλάβει τις ευθύνες της. Απευθυνόμενη σε ότι κινηματικό υπάρχει, στους Έλληνες εργαζόμενους, να στηρίξει τους πρόσφυγες στη κατεύθυνση της διεκδίκησης αυτών που δικαιούνται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com