....................................................

21 Μαΐ 2016

Μελέτες για τους πρόσφυγες και η εφαρμογή τους

Τελευταία στα ΜΜΕ -έντυπα, ηλεκτρονικά, διεθνή και ντόπια- εμφανίζεται όλο και πιο συχνά αρθρογραφία για το όφελος που θα επιφέρει η παρουσία των προσφύγων στην Ευρώπη. Αφού υπολογίσουν το κόστος της παρουσίας τους γύρω στα 69 δισ. για τα πέντε επόμενα χρόνια προχωρούν σε μελέτες για τα δισ. (υπολογίζονται σε υπερδιπλάσια) που θα παραχθούν από τη παρουσία τους. Δηλαδή από την εκμετάλλευσή τους. Τονίζουν μάλιστα ότι η "ένταξή" τους στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να μειωθεί ο κίνδυνος του κόστους και -το κερασάκι στη τούρτα- της ανόδου της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.
Πολύ ωραία λοιπόν!
Ακαδημαϊκές μελέτες από ανθρώπους κλεισμένους στα ερευνητικά και πανεπιστημιακά τους γραφεία που δεν ξέρουν τι τους γίνεται; Μελέτες κατά παραγγελία από τους κραταιούς της Ευρώπης και των χωρών της για να δικαιολογήσουν την άγρια εκμετάλλευση των όποιων προσφύγων ξεφύγουν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ελλάδας, της Τουρκίας και άλλων για να πάνε στα σκλοβοπάζαρα της δύσης; Μπορεί και τα δύο, μπορεί και άλλα.
Αναρωτιέται κανείς αν στο κόστος που χρεώνουν στους πρόσφυγες, οι οποίοι θα πρέπει να το ξεπληρώσουν - αυτή είναι η ουσία αυτών των μελετών-, υπολογίζεται και το κόστος που κάνουν ιμπεριαλιστές δύσης και ανατολής για να καταστρέψουν τις χώρες τους, για να τους μετατρέψουν σε πρόσφυγες. Θα μπορούσε από μια άποψη. Άλλωστε αυτοί είναι υπεύθυνοι για τα καθεστώτα που υπάρχουν στις χώρες τους μια και τα επιτρέπουν ή και τα στηρίζουν! Το κόστος "φιλοξενείας" τους στα τρισάθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης, απ' όπου το μόνο που λείπει είναι τα κρεματόρια, ποιος θα το πληρώσει; Τα πάντα θα μπορούσε να περιμένει κανείς από τους ιμπεριαλιστές και τους εξαρτημένους από αυτούς φονιάδες των λαών. Τίποτα δεν θα μας ξάφνιαζε!
Μπορεί οικονομικοτεχνικές μελέτες για τη σχέση κόστους-κέρδους από την εκμετάλλευση των προσφύγων, αλλά και των ντόπιων ανέργων και εργαζόμενων, να είναι απαραίτητες για τους εκμεταλλευτές, για μας όμως είναι αναγκαίες άλλου είδους "μελέτες".
Αυτές που θα εκπορεύονται από τη πραγματικότητα της καταστροφής χωρών, της παραγωγής και εκμετάλλευσης προσφύγων που προκαλεί αυτή η καταστροφή, της καταστροφής και εκμετάλλευσης της ζωής των ντόπιων εργαζόμενων και άνεργων που προκαλούν οι κάθε είδους ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η ανάγκη για κάθε είδους κέρδη των ντόπιων εξαρτημένων αστικών τάξεων. Που δεν θα έχουν την ανάγκη να δικαιολογήσουν οικονομικοτεχνικά την ύπαρξη προσφύγων-μεταναστών, ακόμη και από αριστερές πλευρές γιατί νοιώθουν αμηχανία μπροστά στο πρόβλημα, αλλά θα υπηρετούν την ανάγκη ανάδειξης των πραγματικών αιτιών και της πραγματικής λύσης. Τις αιτίες τις είπαμε, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην τις ξέρει. Είναι το ιμπεριαλιστικό-καπιταλιστικό σύστημα.
Η λύση είναι μια.
Η συγκρότηση λαϊκών κινημάτων, εργατικών κινημάτων, επαναστατικών υποκειμένων, που θα μπουν μπροστά στη μάχη ενάντια στους ιμπεριαλιστές. ενάντια στα ντόπια κατεστημένα. Είτε τη δύσης και της ανατολής, είτε μουσουλμάνοι και χριστιανοί είναι, είτε Αμερικάνοι, Γερμανοί, Ρώσοι κ.λπ. λέγονται οι ιμπεριαλιστές, είτε Έλληνες, Τούρκοι, Σύριοι κ.λπ. λέγονται οι ντόπιοι υπηρέτες τους. Αγώνας και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, αγώνας και αλληλεγγύη ντόπιων και προσφύγων-μεταναστών, για να αντισταθούμε όλοι μαζί σε αυτούς που καταστρέφουν τις χώρες και τις ζωές μας, για να διεκδικήσουμε αυτά που όλοι μας δικαιούμαστε. Από τη δουλειά και την αξιοπρεπή διαβίωση στους τόπους μας μέχρι την ειρήνη. Για να τους ανατρέψουμε μια για πάντα και να γίνουμε κυρίαρχοι της ζωής μας. Είναι συνάμα και ο μόνος δρόμος για να χτυπηθούν η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο φασισμός που τα ξορκίζουν μεν αλλά μια χαρά τους βολεύουν ιμπεριαλιστές και μη!
Εύκολη μελέτη, δύσκολη η εφαρμογή της. Είναι η μόνη όμως, δεν υπάρχει άλλη, εκτός κι αν μας υποδείξει κανείς κάποια άλλου είδους διαχείριση που να μην καταλήγει τελικά και πάλι στην εκμετάλλευση χωρών και λαών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com