...................

24 Μαΐ 2016

Κάποιες αλήθειες των αριθμών

1. Πέρυσι τον Απρίλιο ενεργοποιήθηκε για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία η ρύθμιση των 100 δόσεων. Σήμερα ένα χρόνο μετά ο αριθμός των οφειλετών που απώλεσαν αυτήν τη ρύθμιση ξεπερνά το 45%, δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο την έχει ήδη χάσει.
Είναι ένα ενδεικτικό στοιχείο του βαθέματος των δυσκολιών και της αποψίλωσης των δυνατοτήτων που υπάρχουν στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, βιοτεχνών που χρησιμοποίησαν κυρίως αυτοί τη δυνατότητα των 100 δόσεων, σαν συνέπεια της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών.
Στις υπόλοιπες ρυθμίσεις που υπάρχουν ακόμα (πάγια ρύθμιση 12 δόσεων κλπ) τα πράγματα είναι περισσότερο αποκαλυπτικά. Εδώ οι απώλειες ρυθμίσεων ξεπερνούν το 73,5%, δηλαδή οι 3 στους 4 που είχαν ενταχθεί την έχουν απωλέσει συμπεριλαμβανομένων και όσων λόγω αδυναμίας διατήρησης των άλλων ρυθμίσεων προσέφυγαν στις 100 δόσεις.
O παρακάτω πίνακας βασίζεται στα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών) έως και τον Μάρτιο του 2016, φορέας στον οποίο μεταφέρονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές όλων των ταμείων και από τον οποίο εκκινούν κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και λοιπά μέτρα σε βάρος των οφειλετών.

2. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στα οικονομικά φύλλα των εφημερίδων οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έχουν φτάσει στα 87 δις ευρώ.
Ανάλογα η λήψη μέτρων για τους οφειλέτες αντιστοιχεί από την αρχή της χρονιάς σε 10.000 ειδοποιήσεις για κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ανά ημέρα.
Λόγω των ελάχιστων ποσών που βρίσκονται πλέον στους τραπεζικούς λογαριασμούς, τα κατασχετήρια που εκτελέστηκαν από την αρχή της χρονιάς είναι περίπου 65.000, για τους τρεις πρώτους μήνες του 2016.
Η αδυναμία ρυθμίσεων και εξυπηρέτησης των χρεών για τους οφειλέτες του δημοσίου φυσικά και για άδικους φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ για τους μικροϊδιοκτήτες, αλλά και από την υπερφορολόγηση σε συνθήκες πλήρους δυσπραγίας και οικονομικής αδυναμίας των νοικοκυριών, έχει μετατρέψει τα διοικητικά μέτρα, όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμοί (που κάποια στιγμή θα ξεκινήσουν), σε πραγματικό εφιάλτη για ένα μεγάλο μέρος, προφανώς το μεγαλύτερο, των λαϊκών νοικοκυριών.

http://www.m-lkke.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com