....................................................

16 Μαΐ 2016

Εκλογική σύμπραξη ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Στις φοιτητικές εκλογές της 18ης του Μάη, ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ θα κατέβουν μαζί σε κοινό εκλογικό σχήμα. Το μαγείρευαν εδώ και καιρό και τελικά… το ανακοίνωσαν! Με ύφος, μάλιστα, χιλίων καρδιναλίων, θριαμβευτικούς τόνους και βερμπαλισμούς με το τσουβάλι. «Τέρμα», λένε, «στη διάσπαση, ήρθε η ώρα της ενότητας».
Όσον αφορά το περιτύλιγμα της εκλογικής σύμπραξης, γινόμαστε για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές. Για άλλη μια φορά ακούμε τα ίδια μεγάλα λόγια, που μόνο στόχο έχουν να αφοπλίσουν την κριτική σκέψη του προοδευτικού κόσμου και να εκμεταλλευτούν υπαρκτές αγωνίες του. Σε αυτό αποσκοπεί το «εμπόριο» ενότητας και πουθενά αλλού. Είναι η ίδια δοκιμασμένη τακτική, που χρησιμοποίησε στο παρελθόν και ο ΣΥΡΙΖΑ, για να φτάσει τελικά εκεί που έφτασε. Η τακτική των προσκλητηρίων «ενότητας της αριστεράς», με βασικό αντικείμενο το καλύτερο πλασάρισμα στην κάλπη, κρύβοντας τα πολιτικά ζητήματα και τις διαφορές κάτω από το χαλί, για να εκβιαστούν αριστερές συνειδήσεις.
Είναι αλήθεια ότι οι εν λόγω πολιτικές δυνάμεις κάπου «τα βρίσκουν», ορίζονται από ένα κοινό πολιτικό-ιδεολογικό περιεχόμενο. Αυτό είναι και η πραγματική πολιτική βάση της συνεργασίας τους και τίποτε παραπάνω: η πολιτική πρόταση του «μεταβατικού προγράμματος». Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μέτρα όπως η διαγραφή του χρέους, ο εργατικός έλεγχος, η εθνικοποίηση τραπεζών, η έξοδος από την ευρωζώνη- Ε.Ε. κ.α. Σε διάφορες παραλλαγές και με διαφορετικούς προσδιορισμούς ο καθένας, οι τρεις αυτές δυνάμεις έχουν αυτήν ακριβώς τη συγκολλητική ουσία.
Στην πραγματικότητα και παρά τα παχιά λόγια, αυτό που περιγράφεται από αυτές τις δυνάμεις είναι μια διαδικασία μετάβασης προς μια άλλη κοινωνία, που θα εκτυλίσσεται, όμως, εντός του πλαισίου της καπιταλιστικής κυριαρχίας και της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της χώρας και χωρίς αυτά πρώτα να ανατραπούν. Ένα ρεφορμιστικό σχέδιο, δηλαδή, που δεν αποτελεί παρά μια παραλλαγή αυτού που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και κατέρρευσε με πάταγο την προηγούμενη χρονιά.
Στο εσωτερικό αυτού του προγράμματος περιέχονται μια σειρά «στόχοι», οι οποίοι στη δεδομένη περίοδο καταλήγουν πάντα στην ενσωμάτωση στο σύστημα, ακόμα και αν σε μια άλλη φάση του κινήματος θα ήταν σωστοί. Επί της ουσίας, δεν μιλάμε για πραγματικούς στόχους πάλης που απευθύνονται στο κίνημα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις. Το μεταβατικό πρόγραμμα αναπόφευκτα οδηγεί αυτές τις δυνάμεις στην αναζήτηση μιας «αριστερής κυβέρνησης» που θα το υλοποιήσει, γιατί απαιτούνται κρατικοί μηχανισμοί για την εφαρμογή του. Άλλες το λένε ανοιχτά, άλλες με μεγαλύτερη «ντροπή». Η πολιτική τους πρόταση, όμως, είναι αυτή. Άσχετα αν χρεοκόπησε μπροστά στα μάτια όλων η λογική των σωτήρων και της ανάθεσης μετά από όλες τις εξελίξεις του 2015.
Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Θυμόμαστε πως αυτές οι δυνάμεις σύρθηκαν στην ουρά του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη χρονιά. Η μεν ΑΡΕΝ απροκάλυπτα, καλώντας τη νεολαία να επενδύσει το μέλλον της πάνω στον «μεσσία», οι δε ΕΑΑΚ και ΑΡΔΙΝ, θεωρώντας ότι έχουν μπροστά τους ένα «αναβαθμισμένο πεδίο διεκδικήσεων» και ότι πρέπει να γίνουν οι «διορθωτές» της κυβέρνησης, με ένα κίνημα που θα γινόταν ο νεροκουβαλητής της, οδηγώντας το τελικά συνολικά στον «πάγο». Γι’ αυτό και συνέπραξαν με την κυβέρνηση στο δημοψήφισμα-απάτη, γινόμενοι ο καλύτερος αφισοκολλητής της, λέγοντας ότι με «το ΟΧΙ καμιά κυβέρνηση δεν θα τολμήσει να φέρει μνημόνιο». Γι’ αυτό και απέσυραν για έναν ολόκληρο χρόνο το διαρκές αίτημα που έχουν για εκλογές, μέσω του συνθήματος «κάτω η κυβέρνηση», το οποίο τώρα επανέφεραν.
Άλλωστε, αν το μεταβατικό πρόγραμμα διαχείρισης είναι η βάση της σύμπραξής τους, το αποτέλεσμά του, δηλαδή, η αγωνιώδης προσπάθεια πλασαρίσματος στις εκλογές και το κεντρικό πολιτικό σκηνικό, είναι η κεντρική της κατεύθυνση! Στρώνει το έδαφος για αντίστοιχες συνεργασίες μεταξύ ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όλες τις διεργασίες που εξελίσσονται με βασικό άγχος τις εκλογές, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του λαού και του κινήματος. Τι κρίμα μετά από
τόσες «αντικαπιταλιστικές» κορώνες, να σε σέρνει απ’ τη μύτη ο Λαφαζάνης και οι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ!
Για εμάς η Αριστερά υπάρχει για να υπηρετεί τη συγκρότηση του κινήματος, και μόνο εκεί οικοδομείται η ενότητα και η πάλη. Καλούμε τον κόσμο του κινήματος να κινηθεί αντίθετα στη μετάβαση «εντός των τειχών του συστήματος», και να επιμείνει στην ενίσχυση εκείνων των δυνάμεων που βαδίζουν χωρίς ταλαντεύσεις σε αυτόν τον δρόμο.

13 σχόλια:

 1. Το τι θα προπαγανδίζεται εδώ θα το αποφασίζουμε εμείς και κανένας άλλος. Επιπλέον όποιος ενδιαφέρεται για καλσόν και στριγκάκια μπορεί να πάει σε άλλα ιστολόγια και ιστοσελίδες με την ανάλογη εξειδίκευση.
  Ή θα μιλάμε πολιτικά ή θα τα σχόλια θα διαγράφονται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος16/5/16, 11:56 μ.μ.

  α ωραία, ωραίος διάλογος, εγώ γράφω γιατί κατά την γνώμη μου έγινε η συνεργασία, μπαίνει ένας δικός σας και γράφει για ... καλσόν και τα σβήνεις όλα.

  αυτή η συμπεριφορά είναι ο λόγος που πολύ λίγοι πια σας θεωρούμε πολιτική οργάνωση της αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος. ¨Αλλωστε δεν προκύπτετε κάπου στα μάτια των περισότερων αριστερών, στα μέτωπα πάλης του λαού, το "τι λέει το κκε μλ ?" δεν προκύπτει γιατί δεν είστε σε κανένα μέτωπο πάλης, γιατί μόνο το ΚΚΕ μπορεί να είναι χωρίς καμία συμμαχία και καμία κοινή δράση.

  γιατί συμμαχίες και κοινή δράση χωρίς διάλογο δεν μπορεί να υπάρξουν

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο καθένας ότι μπορεί καταλαβαίνει! Δεν ευθύνομαι εγώ γι' αυτό.
  Ιδιαίτερα όσο αφορά εσένα που άλλοτε μας παρουσιάζεσαι ως "κάποιος σύντροφος" και άλλοτε ως "Κώστας" ας όψονται αυτοί που σου δίνουν υπόσταση και βοηθούν στη διάλυση των διαλόγων παίζοντας το παιχνίδι σου. Έχεις το θράσος να γράφεις και ...διαλόγους με τον εαυτό σου!
  Από εδώ και πέρα τα σχόλια θα φιλτράρονται. Απλά και ξάστερα. Όποιου κι αν είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος17/5/16, 12:34 π.μ.

  Α ρε κωστα (και καθε κωστα) ποσο ζορι θα χατε αν εφταναν αυτα που λεει η ανακοινωση σε πλατιες μαζες. ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΟΣΟ ΠΑΛΕΥΕΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΤΑΣΟΥΝ. Και πραγματικα εχει πλακα που εισαι με τον διαλογο. Εσυ που αυτοαποκαλεστηκες πολλακις ως το ιδιο το κινημα, εσυ που κραυγασες ουκ ολιγες φορες για να σκεπαστει καθε φωνη που ελεγε οχι σε συνδιαχειριστικα αιτηματα, εσυ που προβοκαρες την αποψη της αντιστασης ως λιγη, εγκαθετη, σταλινικη,ανυπακρτη κλπ, ερχεσαι τωρα να μιλησεις για αυτοπεριχαρακωση της, και να το κατακρινεις. Μα αν και οσο συμβαινει κατι τετοιο, σε μορφη και περιεχομενο μια χαρα εξυπηρετει τον στοχο σου για τους νεους "διαλογους" και νεους σχηματισμους νεων συριζα, πιο καλων απο τον παλιο, που ηταν πιο καλος απο τον ενιαιο συνασπισμο, που ηταν πιο καλος απο το πασοκ, που ολοι αυτοι θα διωθωναν τα πραγματα και την βαρκιζα που ηταν προδοτικη (ναι αυτο θα το εκαναν οι χειροτεροι των προδοτων....). Ποσο σε πονεσε η ανακοινωση και καθε, για διαφορους λογους παραγομενη, ανακοινωση που δεν ξεφευγει απο την "παρωχημενη" για σενα και για πολλους αλλους δυστυχως γραμμη. Ναι στην κοινη δραση των λαικων δυναμεων, κανενας διαλογος με συτους που μας ληστευουν, βλεπε Λαφαζικη κομπανεια στην οποια συντρεχετε να παρετε θεση στην ορχηστρα μπας και ακουστει με ξενα κολυβα η μουσικη σας, η οποια απλα αποτελει μια συμπληρωματικη νοτα στον κυβερνητικου προσανατολισμου ψαλμο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος17/5/16, 12:19 μ.μ.

  Ποτέ δεν έγραψα σαν "κάποιος σύντροφος".

  Πουθενά δεν λέει το blog ότι όρος για να γράψεις είναι να είσαι κκε μλ, θα συνεχίσω μέχρι να βάλεις τέτοιον όρο ή να βάλεις έγκριση σχολίων.

  Καλή επιτυχία στην ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ ΑΡΔΙΝ

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος17/5/16, 12:42 μ.μ.

  Το γεγονός ότι γράφεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και υποστηρίζεις ακριβώς τα ίδια σε διαψεύδει. Ακόμη και οι επιτηδευμένες διαφορές έκφρασης από σχόλιο σε σχόλιο είναι ίδιες. Ακόμη και τα πλέον προβοκατόρικα ίδια είναι. Μέχρι και η "πρόκληση" σε σχέση με τα σχόλια και οι εντυπωσιασμοί που επιχειρείς σε αυτό το τελευταίο. Η δε πολιτική γραμμή ίδια με αυτή της ΑΡ.ΑΝ. Το μόνο που αλλάζει είναι τ όνομα σου ανάλογα με τη πολιτική συγκυρία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος17/5/16, 12:51 μ.μ.

  να μπει όρος απαγορεύεται η συμμετοχή σε μέλη της ΑΡΑΝ

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος17/5/16, 6:31 μ.μ.

  Κώστα σήμερα έχει τελικό κυπέλλου στο ποδόσφαιρο.
  Για τον τρόπο και το υφος που μιλάς, είσαι πολυ καλός για να δεις την μπαλίτσα.
  Επειδή εδώ μπαίνουμε για να διαβάσουμε κάποια είδηση , κάποιο πολιτικό κείμενο, ακόμη και μια αντιπαράθεση με πολιτικό ύφος κλπ, εσύ επειδή δεν κάνεις τέτοια αντιπαράθεση γίνεσαι ενοχλητικός.

  Α.Ι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ανώνυμος17/5/16, 7:23 μ.μ.

  σταματήστε να ασχολείστε μαζί μου .

  το "καλό πράγμα η συνεργασία ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ" είναι εξίσου πολιτική άποψη με το "κακό πράγμα το ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ -ΑΡΔΙΝ".

  δεν φταίω εγώ σ Α.Ι. που κατέβηκε το σχόλιο μου για το θέμα και τώρα είναι ανεβασμένοι μόνο οι τσακωμοί

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ανώνυμος17/5/16, 8:45 μ.μ.

  Κώστα και κάθε "Κώστα" δεν ασχολούμαι με το "Κώστας".
  Με το υφος που διεξάγεται η κουβέντα κι εδώ και σε άλλα threads ασχολούμαι.
  Το "Κώστας" μπορεί να είναι ένας ή περισσότεροι άνθρωποι και ένας άνθρωπος μπορεί να γράφει σαν "Κώστας" , "Μήτσος" κλπ.

  Αυτό το blog από αυτά που βλέπω εδώ και χρόνια δεν έχει θέμα με την "άλλη" άποψη.
  Φυσικά με φασισιτικές (και συστημικές λέω εγώ) απόψεις έχει και έτσι πρέπει να είναι.
  Δεν υπάρχει κανείς φόβος να μολυνθούν οι μουλούδες ή οι συναγωνιστές τους από μιά άλλη άποψη της αριστεράς, γι'αυτό και επιτρέπονται εδώ να γράφονται .
  Δεν νομίζω ότι διαγράφονται πολιτικές απόψεις αλλά απολίτικ και ποδοσφαιρικού επιπέδου απαντήσεις .

  Πάμε λοιπόν σε πολιτική αντιπαράθεση και παράθεση απόψεων.
  Α...και φυσικά η ταξική πάλη και μόνον αυτή θα κρίνει τη δική μου, τη δική σου και την άλλη άποψη.

  Α.Ι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ανώνυμος17/5/16, 9:16 μ.μ.

  εγώ και εσυ ΑΙ συμφωνούμε με αυτά που λες και προφανώς διαφωνούμε με τον ΑσΓ που λέει κατά λέξη "Το τι θα προπαγανδίζεται εδώ θα το αποφασίζουμε εμείς και κανένας άλλος." Κανένα θέμα ύφους δηλ, δεν χωράνε λέει, εν προκειμένω, απόψεις υπέρ της συνεργασίας ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ.

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Το να βγαίνει ο οποιοσδήποτε εδώ που για πολύ καιρό γράφει ότι θέλει και ότι του κατέβει με μια διάθεση να αποπροσανατολίζει κάθε κουβέντα που δεν τον βολεύει, να προκαλεί συνεχώς διαστρεβλώνοντας τις απόψεις μας και μετά να διαμαρτύρεται για ...λογοκρισία πάει πολύ νομίζω. Ακόμη πιο πολύ όταν δημιουργεί διαλόγους από μόνος του χρησιμοποιώντας τις διάφορες υπογραφές του.
  Όσοι μας παρακολουθούν γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι επιδίδονται σε τέτοιου είδους πρακτικές και ποιοι όχι. Ακόμη και πολιτικοί χώροι. Ούτε για το blog και πολύ περισσότερο ούτε για το ΚΚΕ(μ-λ) υπάρχει λόγος να απολογούνται για τίποτα. Άλλοι πρέπει να απολογηθούν και ανάμεσα σε αυτούς είναι και αυτός που υπογράφει ως Κώστας ή κάποιος σύντροφος ή βαγγέλης ζ. και όπως αλλιώς θέλει. Προφανώς δεν υπάρχουν ούτε τα πολιτικά ούτε τα προσωπικά κότσια για κάτι τέτοιο.
  Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε σχόλια όταν και όποτε κρίνουμε ότι δεν υπηρετούν το στόχο του διαλόγου. Κάτι που εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι είναι καλύτερο από το να τα φιλτράρουμε ...δημοκρατικά όπως κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των blog ΟΛΩΝ των άλλων χώρων.
  Με την ελπίδα ότι κάποιες φορές θα γίνονται αντιπαραθέσεις επί πραγματικών απόψεων και όχι διαστρεβλωμένων. Κάτι που γίνεται σπάνια και καθόλου τυχαία. Έχει να κάνει με το κατά πόσο τελικά έχει κανείς τη δυνατότητα να στηρίζει τις δικές του απόψεις χωρίς να διαστρεβλώνει τις απόψεις των άλλων και χωρίς να αλλάζει ταμπέλα κατά το δοκούν. Εδώ το κάνουν ολόκληροι πολιτικοί χώροι αυτό οι κάποιοι κωστάδες θα κολλήσουν;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ανώνυμος18/5/16, 10:45 π.μ.

  H προσπάθεια να με συνδέσεις με κάποιον άνθρωπο μέσα από το ονοματεπώνυμο του, όχι ολόκληρο μάλιστα΄, κάτι σαν απειλή ξέρωγω, είναι λίγο ασφαλίτικη.

  Για τελευταία φορά δεν έχω ποτέ υπογράψει με άλλο όνομα από Κώστας

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com