...................

26 Μαΐ 2016

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ!

Ανάμεσα στα πολλά ανεργατικά και λαϊκά που ψήφισε τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση στο όνομα της αξιολόγησης από τους ιμπεριαλιστές είναι και η αξιοποίηση - ξεπούλημα - οργανισμών και υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες του λαού. Υπηρεσιών που έγινε προσπάθεια να ξεπουληθούν και παλαιότερα, κάτι που έγινε μεν αλλά οι αγώνες των εργαζομένων τους ανάγκασαν τις κυβερνήσεις να τις επαναφέρουν στο δημόσιο (ΕΑΣ - νυν ΕΘΕΛ - '91/'93). Οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους αντιδρούν. Προχώρησαν σε 48ωρη απεργία το τελευταίο Σαββατοκύριακο και σήμερα έχουν πεντάωρη στάση εργασίας (Μετρό και ΗΣΑΠ). Νομίζουμε ότι δε χρειάζεται να πούμε για το πόσο ανάγκη είναι και για ποιους λόγους οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να αντιδράσουν. Ούτε το πόσο αναγκαίο και απαραίτητο είναι κι όλος ο υπόλοιπος εργαζόμενος λαός να σταθεί δίπλα τους στον ενδεχόμενο αγώνα τους υπερασπιζόμενος από τη μια το δικαίωμα στην εργασία αλλά και το δικαίωμά του να έχει αυτές τις υπηρεσίες. Υπηρεσίες που θα καταργηθούν εάν και εφ όσον περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Ακλολουθεί κείμενο - παρέμβαση της Ταξικής Πορείας στους εργαζόμενους της ΕΘΕΛ.


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ!


Από τις κινητοποιήσεις του 2013
Μετά από την ψήφιση του αντιασφαλιστικού τερατουργήματος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχασε χρόνο. Πιστή στις εντολές των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και του ΔΝΤ, προχώρησε άμεσα και στην ψήφιση του νέου πολυνόμου, φορτώνοντας νέα δυσβάσταχτα βάρη στις πλάτες του λαού και των εργαζομένων και υπονομεύοντας ακόμη περισσότερο τις τύχες του λαού και της χώρας.
Μετά, λοιπόν, από την παραπέρα ισοπέδωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας, ήρθε η νέα φοροληστεία που προβλέπει ο νέος νόμος, αλλά και η έναρξη ενός νέου γύρου ιδιωτικοποιήσεων, μιας νέας επίθεσης σε ό,τι έχει απομείνει από τις δημόσιες επιχειρήσεις. Επίθεση που πρώτα και κύρια θα πλήξει εμάς, τους εργαζόμενους σε αυτές.
Στο νέο νόμο, λοιπόν, που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπεται η σύσταση ενός νέου φορέα με το όνομα «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ» στον οποίο υπάγονται τα ακίνητα και οι επιχειρήσεις του Δημοσίου, με πρώτες απ’ όλες τις αστικές συγκοινωνίες (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ). Σύμφωνα με το νόμο σκοπός της εταιρείας είναι να «συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας και για την πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» και να «συμβάλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας». Η εταιρεία αυτή λειτουργεί «σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» και «μπορεί να προβαίνει σε κάθε ενέργεια προκειμένου να εκπληρώνει τον σκοπό της».
Ουσιαστικά, η περιουσία και οι επιχειρήσεις του Δημοσίου γίνονται βορά προκειμένου να συνεχίζει να αποπληρώνεται το ληστρικό χρέος προς τους ιμπεριαλιστές, προκειμένου να συνεχίζεται, δηλαδή, ο φαύλος κύκλος της λεηλασίας του λαού και της χώρας. Και μαζί με αυτά θα ενταθεί και η επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα. Αυτό επιβάλλουν οι κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας που αναφέρει ο νόμος, αυτό απαιτούν οι δυνάστες της ΕΕ και του ΔΝΤ. Μεγαλύτερες μειώσεις στους μισθούς μας, μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς και με χειρότερους όρου, διάλυση των εργασιακών σχέσεων και μεγαλύτερη εμπλοκή εργολαβικών εταιρειών: αυτά επιβάλλει η αντεργατική πολιτική που προωθούν ΕΕ και ΔΝΤ και πρόθυμα εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση.
Αυτά που βλέπουμε ήδη να εφαρμόζονται, αυτά που ήδη νιώθουμε στο πετσί μας, θα γίνουν πολύ χειρότερα εάν δεν αντισταθούμε! Όσο δεν οργανώνουμε την πάλη μας, όσο δεν αγωνιζόμαστε, τόσο θα ανοίγει η όρεξη στο κεφάλαιο, στους ιμπεριαλιστές και στις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν!
• Και τον αγώνα αυτό πρέπει, εμείς οι εργαζόμενοι, να τον πάρουμε ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΕΡΙΑ. Κόντρα στους δήθεν υπερασπιστές μας:
- τα αστικά κόμματα της σημερινής «αντιπολίτευσης» (τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ) που προώθησαν για χρόνια την ίδια αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική για λογαριασμό των ίδιων αφεντάδων,
- τους νεόκοπους επίδοξους κυβερνώντες (Ποτάμι, Λεβέντης) που ορκίζονται κι αυτοί στο όνομα της ίδιας πολιτικής,
- τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, που πίσω από τις δήθεν φιλολαϊκές κραυγές τους υπερασπίζονται τα ίδια συμφέροντα, την πολιτική της υποταγής στα συμφέροντα του ξένου και ντόπιου κεφάλαιου.
Αλλά και κόντρα στις υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Που έκαναν τα πάντα προκειμένου να αφοπλίσουν τον εργαζόμενο λαό όταν προωθούνταν αυτά τα βάρβαρα νομοσχέδια. Που, μετά τη μαζική απεργία στις 4 Φλεβάρη και ενώ είχε εκδηλωθεί μαζικά η διάθεση λαού και εργαζομένων να μην περάσει το αντιασφαλιστικό τερατούργημα, αυτοί προώθησαν το πάγωμα του αγώνα (με τη σύμπραξη του ΠΑΜΕ), κηρύσσοντας μια 48ωρη απεργία-φάντασμα που, μάλιστα, τη βάφτισαν και... κλιμάκωση.
Μέσα σε αυτούς και η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου μας. Που όλο αυτό το διάστημα δεν έκανε το παραμικρό προκειμένου να οργανώσει τους συναδέλφους. Που περίμενε την τελευταία στιγμή (δήθεν αιφνιδιασμένη) να προκηρύξει 48ωρη απεργία μέσα στο... σαββατοκύριακο! Που έβλεπε άπραγη όλα αυτά τα χρόνια να προωθούνται όλες οι αντιδραστικές εξελίξεις στον κλάδο. Που δεν έκανε το παραμικρό προκειμένου να στηρίξει το δύσκολο αγώνα που δίνουν δίπλα μας οι καθαρίστριες της εργολαβικής Λινκ Απ.
Συνάδελφοι,
Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, απέναντι σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική, η διέξοδος ήταν και παραμένει στο μαζικό και αποφασιστικό αγώνα. Αγώνας που θα είναι υπόθεση όλων μας, στα δικά μας χέρια. Με επιτροπές αγώνα σε κάθε αμαξοστάσιο. Σε συντονισμό με τους εργαζόμενους όλου του κλάδου των συγκοινωνιών.
Για να ανατραπούν τα νέα αντεργατικά τους σχέδια. Για να μην περάσει καμία ιδιωτικοποίηση. Για να μην περάσει καμιά μείωση μισθών, καμιά αφαίρεση δικαιωμάτων. Για να μην περάσει η διάλυση-ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Για συλλογική σύμβαση με αυξήσεις στους μισθούς και διασφάλιση των δικαιωμάτων μας. Για δουλειά με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

26-5-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com