17 Μαΐ 2016

Εργαζόμενοι Ηλεκτρονικής Αθηνών: συνεχίζουν μέχρι να πάρουν αυτά που δικαιούνται

Τι κι αν οι δικηγόροι απείχαν από τα καθήκοντα τους εδώ και 4 μήνες; Τι και αν η εταιρία δε χρωστούσε στους εργαζόμενους, το δημόσιο, την εφορία; Τι κι αν οι εργαζόμενοι δεν είχαν την παραμικρή ιδέα ότι κάτι τέτοιο πλησίαζε; Ο Ι. Στρούτσης, ιδιοκτήτης της «Ηλεκτρονικής Αθηνών», κατάφερε με συνοπτικές διαδικασίες (νόμιμες;) να κηρύξει την εταιρία σε πτώχευση. Πρόκειται για ακόμα μια περίπτωση που η εργοδοσία καταφέρνει πραξικοπηματικά και έχοντας όλα τα παραθυράκια των νόμων με το μέρος της, να πετάξει τους εργαζόμενους στο δρόμο. Με τη μέριμνα πάντα να μην ορίζεται στα δικόγραφα που κατέθεσε καν το ύψος των αποζημιώσεών τους.
Αυτό είναι το στυγνό πρόσωπο της εργοδοσίας, που προσπερνά το δικαίωμα 450 εργαζομένων στη δουλειά, που τους κρατά εγκλωβισμένους (ούτε εργαζόμενους, ούτε άνεργους), παρά την πτώχευση, χωρίς να τους δίνει τις καταγγελίες των συμβάσεών τους. Είναι η ίδια εργοδοσία που το 2014 ζητούσε από τους εργαζόμενους να «προσφέρουν» τους μισθούς τους για την ανάκαμψη της εταιρίας. Αυτή είναι η ένταση της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, που καλύπτει και ενισχύει τους εργοδότες για σκληρότερη εκμετάλλευση, για όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση ότι οι εργαζόμενοι τους ανήκουν... ακόμα και μετά την απόλυση. Είναι το μέλλον που επιφυλάσσει το σύστημα σε όλους τους εργαζόμενους.
Για τους 450 εργαζόμενους της «Ηλεκτρονικής Αθηνών» άνοιξε ένας δύσκολος δρόμος. Από τη μια, ο εφιάλτης της ανεργίας και της ανασφάλειας. Από την άλλη, δεν έχουν στα χέρια τους ακόμα ούτε τις απολύσεις τους ώστε να δικαιούνται επίδομα ανεργίας. Δεν έχουν καμία συγκεκριμένη δέσμευση για το ποσό των αποζημιώσεων και το χρόνο που θα τις πάρουν. Μόνο γενικές και αόριστες υποσχέσεις ότι δε θα τις χάσουν... όπως ίσως ότι δε θα έχαναν και τη δουλειά τους, παρά τις υποχρεωτικές άδειες, τις μειώσεις μισθού και προσωπικού.
Η απάντηση των εργαζομένων, κόντρα στο «κάτσε ήσυχα» των καιρών, ήταν και είναι άμεση. Είναι αποφασισμένοι να παλέψουν και να μην παραιτηθούν από κανέναν τους δικαίωμα. Τα αιτήματά τους είναι αδιαπραγμάτευτα δίκαια. Ζητούν άμεσα τις καταγγελίες των συμβάσεων τους, ώστε να μπορούν να πάρουν επίδομα ανεργίας και να προχωρήσουν, καθώς και να τους δοθούν άμεσα και στο ακέραιο οι αποζημιώσεις τους. Συγκροτούν πανελλαδικά επιτροπές και μέσα από γενικές συνελεύσεις, που μαζικοποιούνται, αποφασίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Ήδη έχουν γίνει μαζικές διαμαρτυρίες έξω από κεντρικά καταστήματα της «Ηλεκτρονικής», καθώς και έξω από τα κεντρικά του ΟΑΕΔ, για τη διεκδίκηση έκτακτου επιδόματος. Το μεσημέρι της Παρασκευής 13 Μάη  αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ανδρέα Νεφελούδη.
Αμέσως μετά την συνάντηση διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να μην παραιτηθούν από την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους τις επόμενες ημέρες με διάφορες μορφές μέχρι την οριστική επίλυση τους. Στην διάρκεια της συνάντησης αναφορικά με την πτωχευτική διαδικασία και στο σκέλος που αφορά τις αποζημιώσεις των εργαζομένων ο Ανδρέας Νεφελούδης ουσιαστικά εξέφρασε την αναρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας στο θέμα. Για την χορήγηση έκτακτου επιδόματος από τον ΟΑΕΔ σημείωσε ότι το αίτημα αυτό εξετάζεται, αλλά η απάντηση δεν θα δοθεί άμεσα. Για την απλοποίηση των προβλεπόμενων από τον ΟΑΕΔ, διαδικασιών, σχετικά με την ένταξη των εργαζομένων στο καθεστώς επιδότησης των ανέργων με το προβλεπόμενο επίδομα, δεσμεύτηκε ότι τόσο το υπουργείο όσο και ο Οργανισμός θα προσπαθήσουν να επιλύσουν το συντομότερο δυνατό το σχετικό αίτημα.
Οι εργαζόμενοι απαιτούν να μην αναμένουν μέχρι τα τέλη Ιουνίου για να λάβουν το σχετικό επίδομα αλλά αυτό να γίνει άμεσα. Σημειώνεται ότι για την ένταξη στο σχετικό καθεστώς επιδότησης της ανεργίας απαιτείται δύο μήνες χρονική περίοδο μετά την απόλυση του εργαζόμενου, καθώς και να προσκομίσει στον Οργανισμό την καταγγελία της σύμβασης. Ωστόσο, το τελευταίο δεν έχει γίνει ακόμη κατορθωτό με ευθύνη της εργοδοσίας.
Υπενθυμίζεται ότι οι πρώην εργαζόμενοι της «Ηλεκτρονικής» πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας και την Πέμπτη 12 Μάη.

Διεκδικούν:
  • Άμεση καταβολή των αποζημιώσεών τους.
  • Προτεραιότητα των απαιτήσεων των εργαζομένων έναντι των τραπεζών και των λοιπών πιστωτών.
  • Άμεσο απεγκλωβισμό από το καθεστώς ομηρίας τους, ένταξή τους στον ΟΑΕΔ και καταβολή του επιδόματος ανεργίας.
  • Χορήγηση του επιδόματος αφερεγγυότητας εργοδότη.
  • Χορήγηση έκτακτου επιδόματος βοήθειας από τον ΟΑΕΔ.
Η Συντονιστική Επιτροπή τους περιγράφει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται ως εξής: «Οι καταγγελίες των συμβάσεών μας δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ προβλέπεται να μας καταβληθεί από τα τέλη Ιουνίου και μετά, για το έκτακτο επίδομα βοήθειας δεν γίνεται ούτε κουβέντα, ενώ οι αποζημιώσεις μας παραπέμπονται στο "μέλλον" μέσω μιας δαιδαλώδους νομικής διαδικασίας, τη στιγμή που αρχίζουν να εγείρονται ερωτήματα και ως προς τις προθέσεις της συνδίκου να "τρέξει" την πτωχευτική διαδικασία και να εξασφαλίσει την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και αξιόπιστη διαδικασία εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας».
«Είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να είμαστε, για να φωνάξουμε πως δε θα γίνουμε για άλλη μια φορά τα άβουλα θύματα μιας "κρίσης" για την οποία δεν ευθυνόμαστε, ούτε και θα ξεχάσουμε εύκολα το δόλιο τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε η πτώχευση της εταιρείας», αναφέρει μεταξύ άλλων η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της και συνεχίζει: «Σε πείσμα όλων αυτών που προσπαθούν με νουθεσίες να μας κατευνάσουν, αλλά και να μας αποπροσανατολίσουν, εμείς θα συνεχίσουμε απέναντί τους αλλά και απέναντι στη λογική πως την κρίση θα πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι».Ο αγώνας που ξεκίνησαν είναι μεγάλος. Χρειάζεται να αποφύγει λογικές περιχαράκωσης, να ανοιχτεί, να απευθυνθεί σε όλους τους εργαζόμενους, μιας και η επίθεση είναι κοινή και αύριο θα χτυπήσει μια διπλανή πόρτα, να καλέσει συλλόγους, σωματεία στο πλευρό των απολυμένων. Η στήριξη και η αλληλεγγύη είναι σημαντικά καύσιμα στην πορεία ενός αγώνα. Καλή δύναμη!

πηγές: Προλεταριακή Σημαία και 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com