...................

17 Μαΐ 2016

Οι εργαζόμενοι στην ΟΣΥ να στηρίξουν τις καθαρίστριες - Να συγκληθεί άμεσα το Δ.Σ. του σωματείου

Εδώ και 5 μήνες οι καθαρίστριες και οι καθαριστές των λεωφορείων αγωνίζονται κόντρα στο μεσαιωνικό καθεστώς που έχει επιβάλει ο εργολάβος: μισθοί πείνας -κι αυτοί με συστηματική καθυστέρηση, δώρα, επιδόματα και προσαυξήσεις που δεν πληρώνονται ποτέ, εξαντλητικοί ρυθμοί, καμία διασφάλιση υγιεινής και ασφάλειας, εργοδοτική τρομοκρατία και αυθαιρεσία. Στο δύσκολο αυτό αγώνα έχουν απέναντί τους και τον εργολάβο, και τη διοίκηση της ΟΣΥ που συνεχίζει να ανέχεται τις πρακτικές του, και την κυβέρνηση που με την αντιλαϊκή της πολιτική συνεχίζει το γκρέμισμα των εργατικών κατακτήσεων και αμφισβητεί κάθε εργασιακό δικαίωμα.

Η νίκη του αγώνα των καθαριστριών θα είναι νίκη για όλους τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες. Γιατί το καθεστώς των εργολαβιών χτυπάει τις συλλογικές κατακτήσεις και των υπόλοιπων εργαζόμενων στο χώρο. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο για το σύστημα, που οδηγεί στην εξοντωτική εκμετάλλευση αυτών που κάνουν τη δουλειά, από τον ιδρώτα των οποίων κερδίζουν τόσο ο εργολάβος όσο και ο πραγματικός εργοδότης. Αυτός είναι ο λόγος που η εργολαβοποίηση διευρύνεται και απειλεί όλες τις ειδικότητες. Η περίπτωση των τραμ είναι αποκαλυπτική: μετά τη συγχώνευση στη ΣΤΑΣΥ, οι μόνιμες καθαρίστριες άλλαξαν πόστο ώστε ο καθαρισμός να δοθεί σε εργολάβο. Σε άλλους χώρους του δημοσίου (πχ. νοσοκομεία), οι εργολαβίες ξεκίνησαν από την καθαριότητα και έχουν φτάσει σε πολύ περισσότερα αντικείμενα.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι οδηγοί των λεωφορείων μειώνονται διαρκώς, ενώ οι προσλήψεις που κάθε τόσο ακούγονται δεν γίνονται ποτέ. Ούτε είναι τυχαίο ότι ο σχεδιασμός για παραχώρηση συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτες επανέρχεται τακτικά. Το σύστημα θέλει να αξιοποιήσει τις εργολαβίες για να εξαθλιώσει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, να τους διασπάσει και διαιρεμένους να τους χτυπήσει. Απέναντι σε αυτή τη μαύρη προοπτική που αφορά και τους οδηγούς, το μόνο όπλο είναι ο συλλογικός, κοινός αγώνας όλων των εργαζόμενων!

Το σωματείο μας έχει ευθύνη απέναντι και στις καθαρίστριες και στους οδηγούς να στηρίξει αυτό τον αγώνα, ακριβώς γιατί είναι και δικός μας. Ένα σωματείο ισχυρό, με χιλιάδες μέλη και μεγάλες δυνατότητες, δεν μπορεί να κάνει ότι δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν γνωρίζει τις άθλιες συνθήκες στις οποίες εξαναγκάζονται να δουλεύουν οι καθαρίστριες. Αυτές είναι οι συνθήκες που το σύστημα θέλει να επιβάλει σε όλους. Ειδικά τώρα που ο εργολάβος αρνείται ακόμα και την πληρωμή των δεδουλευμένων και καταθέτει αγωγές για να τις τρομοκρατήσει ώστε να σταματήσουν τον αγώνα, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους και να υπερασπιστούμε το δικαίωμα στη δουλειά με αξιοπρέπεια. Έτσι υπερασπιζόμαστε και τη δική μας δουλειά και τη δική μας αξιοπρέπεια.

Απαιτούμε να συγκληθεί άμεσα έκτακτο ΔΣ που θα πάρει αποφάσεις για την έμπρακτη στήριξη των καθαριστριών!

- Νίκη στον αγώνα των καθαριστριών!
- Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα!
- Πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα!


Ταξική Πορεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com