...................

6 Μαΐ 2016

Για τις απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα

Ανύπαρκτος ήταν ο εργαζόμενος λαός στη σημερινή πρώτη μέρα των τριήμερων «απεργιακών» κινητοποιήσεων που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Ούτε καν οι μεγάλες ομοσπονδίες (ΔΕΗ, ΟΤΑ, κ.λπ.) δε δώσαν το παρών στη συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος, η οποία όσο κόσμο είχε τον είχε από τις δυνάμεις και τα διάφορα σχήματα του ΣΕΚ και της ΛΑΕ - ΜΕΤΑ (όπου εξακολουθούν να συμμετέχουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ).
Στα Χαυτεία (Σταδίου και Αιόλου) καλούσε η ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία. Κάλεσμα για το ίδιο σημείο είχαν και οι δυνάμεις της (υπόλοιπης πλην του ΣΕΚ) ΑΝΤΑΡΣΥΑ με πανό της "Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό", καθώς και άλλες οργανώσεις.
Το ΠΑΜΕ είχε σχετικά μαζική παρουσία στην Ομόνοια, αλλά σαφέστατα αναντίστοιχη με τα παχιά λόγια του περί κλιμάκωσης. Από εκεί διαδήλωσε προς τη Βουλή μέσω Πανεπιστημίου.
Η ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΑΑΣ, πίσω από το μπλοκ της οποίας είχαν πανό η Ταξική Πορεία και η ΕΡΓΑΣ, ξεκίνησε τη διαδήλωσή της από τη Σταδίου, ανέβηκε στην Πανεπιστημίου και κατευθύνθηκε και πάλι προς τη Σταδίου μέσω της πλατείας Κοραή προσπερνώντας τη συγκέντρωση των εργατοπατέρων. Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να εκφράσει την καταγγελία της προς τους εργατοπατέρες των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, (που μάλλον ευχαριστημένοι πρέπει να είναι από τη σημερινή εξέλιξη), αλλά και να διαχωριστεί από τη στάση του ΜΕΤΑ που προσπάθησε να τους δώσει υπόσταση. Παράλληλα, δεν θέλησε να δώσει τη δυνατότητα εμφάνισης ενός δήθεν ενιαίου μπλοκ (χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει η παραμικρή συνεννόηση) κάτω από την ομπρέλα του Συντονισμού Σωματείων που έσπευσε να βάλει τα πανό του μπροστά από το μπλοκ της ΛΑΪΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ- ΑΑΣ. Γιατί, αν κάτι είναι βέβαιο, αυτό είναι ότι Κοινή Δράση δεν σημαίνει καπέλωμα δυνάμεων από τις επιλογές άλλων στη βάση του όποιου (και αμφίβολου) μεγέθους μαζικότητας! Για να μην πούμε για άλλου είδους διαφορές οι οποίες ούτε καν συζητιούνται (και πάντως όχι με δική μας ευθύνη).
Γενικά σήμερα δεν πρέπει να είναι κανείς ευχαριστημένος, εκτός από τους εργατοπατέρες που όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ξεφουσκώσει η διάθεση των εργαζόμενων για αντίσταση στη νέα επίθεση, όπως εκφράστηκε στις 4 Φλεβάρη.
Και το ΠΑΜΕ, βεβαίως, το οποίο κατάφερε να έχει το πιο μαζικό μπλοκ, αλλά χάρη στην παραλυτική στάση που κράτησε -από κοινού με τους εργατοπατέρες- όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι ρεφορμιστές του ΠΑΜΕ που «κατόρθωσαν», από τους χώρους δουλειάς μέχρι τις ανώτατες συνδικαλιστικές βαθμίδες, να δώσουν στήριξη στις ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που καλλιέργησαν την προσφιλή τους στάση αναμονής που φέρνει την απογοήτευση και την απαξίωση αγώνων.
Μαζί καλλιεργούσαν τη λογική της απεργίας όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, μαζί κήρυξαν πρωτομαγιάτικη «απεργιακή» κινητοποίηση-φιέστα για την Κυριακή 8 Μάη, μαζί… αιφνιδιάστηκαν από τη κυβέρνηση! Και βέβαια, οι κομματικές δράσεις και οι ακτιβισμοί σαν τον χθεσινό έξω από το Μέγαρο Μαξίμου (και με τη πλήρη κάλυψη των ΜΜΕ), με την ταμπέλα του ΠΑΜΕ, δεν σώζουν ούτε τα προσχήματα. Πόσο μάλλον δεν καλύπτουν την αναγκαιότητα του αγώνα διαρκείας από τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα. Το αντίθετο, υπονομεύουν την αναγκαιότητα αυτή.
Η «κλιμάκωση» που έταζαν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ αποδείχτηκε κανονική αποκλιμάκωση των αγώνων και των αγωνιστικών διαθέσεων που εκφράστηκαν με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών και την απεργία στις 4 του Φλεβάρη. Και η «κλιμάκωση» με 48ωρη απεργία κατέληξε να είναι «άμεση κορύφωση» το... σαββατοκύριακο
Παρ’ όλα αυτά, εμείς καλούμε το λαό, την εργατική τάξη, τα φτωχομεσαία στρώματα και τη νεολαία, τις επόμενες μέρες να ξεπεράσουν την απογοήτευσή τους και να εκφράσουν την υπαρκτή οργή και την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα μαζικά και σ’ όλη τη χώρα. Να ξεπεράσουν τις ξεπουλημένες και τις ρεφορμιστικές ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος (όπως έγινε σε μεγάλο βαθμό τα χρόνια 2010-2012) και να δημιουργήσουν ένα μεγάλο απεργιακό κίνημα αντίστασης στα νέα μέτρα, διεκδίκησης όλων όσων δικαιούνται και ανατροπής των πολιτικών που εφαρμόζει το ντόπιο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του κατ’ εντολή των ιμπεριαλιστικών κρατών και των οργανισμών τους.19 σχόλια:

 1. Ανώνυμος6/5/16, 9:01 μ.μ.

  Μας άγχωσε λίγο η περιγραφή αλλά με χαρά διαπιστώσαμε ότι το επιτελικά άριστα οργανωμένο αλλά και άψογα εκτελεσμένο σχέδιο σας για την αποφυγή της παρεξήγησης πως η συγκέντρωση και η πορεία σας είχαν την παραμικρή σχέση με κάποια από τις άλλες 12 στέφθηκε με επιτυχία.

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος6/5/16, 10:21 μ.μ.

  Κώστα, μίλα μια φορά πολιτικά στη ζωή σου και άσε τους εξυπνακισμούς που έχεις συνηθίσει από τον χώρο που θήτευσες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος6/5/16, 10:37 μ.μ.

  o σαρκασμός γιατί δεν είναι πολιτικός δηλ ?

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Απο πότε έχει πρόβλημα η ΛΑΑΣ να μπαίνουν μπροστά στις πορείες τα σωματεία ?
  Θοδωρης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος6/5/16, 11:18 μ.μ.

  Εξαρτάται από το τι εννοεί κανείς σωματεία! Αλλά να αντιστρέψω και εγώ το ερώτημα; Και με βάση ποιο σκεπτικό πρέπει τα σωματεία να μπαίνουν μπροστά από τα κόμματα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος6/5/16, 11:33 μ.μ.

  έλα Παναγία μου, τα σωματεία μπροστά στην απεργία, τι άλλο θ' ακούσουμε ??

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος6/5/16, 11:37 μ.μ.

  Ο Κώστας παίζει καλά το κρυφτούλι σωματεία- κόμματα και από μόνος του. Δεν χρειάζεται παρέα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος6/5/16, 11:51 μ.μ.

  1) Εάν λοιπόν εννοεί κανείς ως Σωματείο ένα κομματικό/διακομματικό παραμάγαζο με την ταμπέλα του Σωματείου, δεν βρίσκω καν τον λόγο, που ορισμένοι ζητούν να απολογηθεί η Λαϊκή Αντίσταση και οι δυνάμεις της γιατί δεν το ακολουθούν. Τι ακριβώς να ακολουθήσουν τελικά; *Από πουθενά δεν προκύπτει, ότι έχουμε πρόβλημα να μπαίνουν τα σωματεία μπροστά στις πορείες (έλεος).

  2) Οι "σαρκασμοί" μπορούν να είναι πολιτικοί, μόνο που στην περίπτωση του λεβέντη από πάνω δεν είναι. Είναι φτηνοί εξυπνακισμοί που δεν απαντούν καν ό,τι βάζει (έστω σύντομα) η ανταπόκριση στο σημείο περί εργατοπατέρων. Μάλλον για τον ίδιο θα έπρεπε να νομιμοποιήσουμε ή έστω να κάνουμε τα στραβά μάτια στην καθαρά υπονομευτική στάση τους απέναντι στην απεργία.

  3) Ένα στοιχείο απολογισμού δευτερεύον, αλλά όχι αμελητέο, είναι, ότι πρώτη φορά (εγώ τουλάχιστον δεν θυμάμαι κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν) κανένα μμμ δεν λειτούργησε, έστω για κάποιες ώρες, προκειμένου να κατέβει ο κόσμος στις συγκεντρώσεις. Σίγουρα αυτό δεν είναι η κύρια πλευρά της περιορισμένης συμμετοχής, είναι όμως υπαρκτή.

  4) Κατά τα άλλα ας μην απογοητευόμαστε. Έχουμε δυο μέρες μπροστά μας. Να φροντίσουμε να είναι όσο πιο μαζικές μπορούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

  Χ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ανώνυμος7/5/16, 12:18 π.μ.

  1. Θα έπρεπε κανείς να είναι πολύ προσεκτικός στο να ονομάσει εμβληματικά ταξικά σωματεία σωματεία όπως το ΣΜΤ και το Βιβλίου Χάρτου "κομματικά παραμάγαζα".

  2. Επειδή καταλαβαίνω πως ο λεβέντης είμαι εγώ (ισχύει) να πω για τους εργατοπατέρες πως δεν αντιμετωπίζονται με κομματικά μπλοκ της ΛΑ-ΑΑΣ, ή της ΛΑΕ στην συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ. Αντιμετωπίζονται με την πύκνωση του ανεξάρτητου ριζοσπαστικού συνδικαλιστικού χώρου που έχει αρχίσει με την κρίση και τις ρήξεις στο ΜΕΤΑ, με πρωτοβουλίες στον χώρο της επισφάλειας και της ανεργίας που και αυτό έχει αρχίσει με την στήριξη της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στην προοπτική να υπάρξει πραγματικός ταξικός πόλος απέναντι στην γραφειοκρατία, όπως υπήρχε το 2010-2012.

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ανώνυμος7/5/16, 11:42 π.μ.

  Δεν προσδιόρισα καν σε ποια σωματεία αναφέρομαι.
  Μην βάζεις έτσι λόγια. Δε λέω, είσαι γνωστός προβοκάτορας, αλλά που και που κάνε λίγο κράτει

  Χ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ανώνυμος7/5/16, 1:46 μ.μ.

  τσούζει που το ΠΑΜΕ ειναι στην πρώτη γραμμή με καθημερινή δραση ενω εσεις ειστε αορατοι, περιφέροντας το πτώμα σας στην Σταδίου για να μας δώσετε τα παλιόχαρτα σας, που ( με αστρολογική έμπνευση ) έγραφαν τα ιδια με την ανάρτηση εδω περα
  ρίχνοντας και μια "ταξικη"(100 δύστυχων ανθρώπων) βολτα με την ΟΚΔΕ αντι μιας "ρεφορμιστικής"


  Ντενγκ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ανώνυμος7/5/16, 3:54 μ.μ.

  Ενώ οι προκηρύξεις του ΠΑΜΕ γράφουν άλλα από αυτά που λένε τα μέσα του!
  Την ΟΚΔΕ την είδες ή σου είπαν ότι την είδες;
  Είναι εντυπωσιακό πάντως το πως οι υποστηρικτές των διάφορων ρεφορμισμών έχουν κοινή στάση απέναντι σε πολιτικές απόψεις. Αντί επιχειρημάτων επίδειξιομανία, εξυπνακισμοί, ειρωνίες και απύθμενη αμετροέπια!
  Δεν πα να κουρεύεται ο λαός; Εμείς πάλι περισσότεροι είμασταν, όπως και αν μας λένε!
  Τώρα γιατί αυτοί οι περισσότεροι από αυτούς των πριν δέκα χρόνων είναι λιγότεροι, μιας και οι υπόλοιποι πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, και γιατί παρά τη δύναμη των περισσότερων το σύστημα, ιμπεριαλιστές και ντόπιο κεφάλαιο, μας έχει πάρει φαλάγγι δεν έχει καμία σημασία!

  ν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ανώνυμος7/5/16, 4:38 μ.μ.

  Σ. X είναι καλό αντανακλαστικό που σου κακοφάνηκε η αναφορά σε συγκεκριμένα σωματεία. Σημαίνει πως συμμερίζεσαι πως ήσουν άδικος.

  Γιατί τι να κάνουμε τώρα κάτι τέτοια σωματεία είναι αυτά που λες κομματικό παραμάγαζο, είναι όμως σωματεία με αγώνες. Και δεν είναι προβοκάτσια το ότι ανέφερα 2 πολύ χαρακτηριστικά σωματεία σε αυτό που λέμε "Πρωτοβάθμια". Που σε καμία περίπτωση δεν έχουν πάρει τον χαρακτήρα μαζικότητας και πλήθους που είχαν κάποτε αλλά δεν είναι ανάγκη να προσβάλλουμε

  Όντως λοιπόν ο χαρακτηρισμός που απέδωσες χτυπάει άσχημα

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Ανώνυμος7/5/16, 4:58 μ.μ.

  Για να καταλάβω έχει καθιερωθεί αυτό το στυλ ΚΚΕ-ΠΑΜΕ δηλαδή οι οργανώσεις και τα σωματεία να κάνουν πορείες ο καθένας μόνος του; Δηλαδή έχουμε ξέρω γω πχ ΛΑΑΣ-ΜΛ-ΚΚΕ-ΚΚΕ-μλ μια πορεία ξεχωριστή και άλλη πορεία πχ ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΕΚ-Πρωτοβάθμια σωματεία ή όπως αλλιώς εν πάση περιπτώσει κατεβαίνουν και πορεύονται; Έτσι θα γίνει και αύριο;

  V For Viva La Revolution

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ανώνυμος7/5/16, 5:03 μ.μ.

  ευτυχώς έχουμε μια μόνο Βουλή, αλλά αν δεν έχει κόσμο, δεδομένου ότι η Πλατεία είναι μεγάλη, παίζει να πιάσει ο καθένας απο μια γωνία και να φυλάει αποστάσεις μην τυχόν και πέσει κοντά με άλλους

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ανώνυμος10/5/16, 7:20 μ.μ.

  Πω πω πω τι κόσμος, τι μαζικότητα , τι πάθος , τι παλμός !!!!!!
  Κλειστε το το μαγαζι, ο μαο πεθανε ρε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Σε αντίθεση με τα πολυκαταστήματα εμπορίου επαναστατικότητας και εξαγωγής ρεφορμισμού και υποταγής στο σύστημα το δικό μας μικρομάγαζο είναι μαγαζί γωνία που πολλοί προσπάθησαν να το κλείσουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Και ζορίζονται πολύ! Πάρα πολύ! Γι' αυτό και βάζουν κάτι κόπανους σα και σένα να δημιουργεί κλίμα. Τρομάρα τους και τρομάρα σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ανώνυμος10/5/16, 10:17 μ.μ.

  Το περίπτερο σας ειναι φτιαγμένο στα ήσυχα νερα της μεταπολίτευσης .Τα δύσκολα χρονια κλανατε μέντες...Τωρα που ειναι τσάμπα, παριστάνεται τους επαναστάτες της ανακοίνωσης..
  Αυτο που χρειάζεστε έιναι δίαιτα,, ,είστε τα μπλοκ της χοληστερίνης....η ανταρσυα ειναι ποιο feet...Με τα πιεσόμετρα δεν γινεται ταξικη παλη
  υγ
  Συγνώμη γι την αθυροστομία μου μετανοώ


  Ντενγκ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Ανώνυμος10/5/16, 10:27 μ.μ.

  Τα δύσκολα χρόνια, το ΚΚΕ διέγραφε τη πλειοψηφία των μελών και με τη βοήθεια των κρατικών μηχανισμών των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών τα δίωκε και έβγαζε στη παρανομία όσους αντιδρούσαν ενεργά εξοντώνοντάς τους έως και βιολογικά, διέλυε τις οργανώσεις του για χάρη της ΕΔΑ, εκμεταλευόταν τις χαραμάδες δημοκρατίας της χούντας στο φοιτητικούς συλλόγους. Τα εύκολα χρόνια πάλευε να γίνει κυβέρνηση μαζί με το ΠΑΣΟΚ για χάρη της πραγματικής αλλαγής για να καταλήξει σε κυβέρνηση μαζί με τη Ν.Δ. αρχικά και το ΠΑΣΟΚ μετά για να φέρει τη κάθαρση στο σύστημα όταν το σύστημα είχε ήδη περάσει στην επίθεση και καταργούσε εργατικά δικαιώματα.
  Τα επόμενα χρόνια διέσπασε το εργατικό κίνημα ακολουθώντας γραμμή ...ΝΑΡ, και έκλεινε και κάνει ότι μπορεί για να κλείσει απεργίες και κινητοποιήσεις που μπορεί να δυσκολέψουν πραγματικά το σύστημα και να το αναγκάσουν να υποχωρήσει.

  Υ.Γ. γιατί Ντενγκ; Δε δηλώνεις απ' ευθείας Γκορμπατσώφ, το ίδιο είναι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com