...................

8 Μαΐ 2016

Για τις χθεσινές (7/5) συγκεντρώσεις στην Αθήνα

Χθες, δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας, ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ δεν είχαν καλέσματα σε συγκεντρώσεις. Μάλλον είναι κουραστικό να γράφει κανείς καλέσματα τα οποία δεν τα τηρεί ούτε ο ίδιος! Σε συγκεντρώσεις καλούσαν το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ), η Πρωτοβουλία για το Συντονισμό με κάποια από τα σωματεία που συσπειρώνει (τμήμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ), η Λαϊκή Ενότητα και η Λαϊκή Αντίσταση - Α.Α.Σ..
Η Λαϊκή Αντίσταση - Α.Α.Σ. καλούσε στις 5:30 το απόγευμα στη πλατεία όπου βρίσκεται το άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 για τη πλατεία Συντάγματος όπου όταν έφτασε βρήκε ήδη τους πρώτους, πολύ λίγους (σε αριθμό), συγκεντρωμένους της Λαϊκής Ενότητας και του Συντονισμού. Περνώντας η ώρα ήρθαν κάποιοι ακόμη που πλαισίωσαν τα μπλοκ των τελευταίων.  Πάντως ένα είναι βέβαιο. Ούτε και σήμερα τα μέλη των ...μεγάλων συνεργατικών σχημάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς δε τίμησαν τα καλέσματά τους! Πάντως σίγουρα στο Σύνταγμα δεν υπήρξαν οι ...δεκάδες χιλιάδες που λέει η Iskra!!! Αλλά τι σημασία έχει; Εκεί βρισκόταν το Ε.Ε.Κ., η ΟΚΔΕ και αν μας διαφεύγει κάποιο πανό ζητούμε συγγνώμη. Αργότερα, κατά τις 8 εμφανίστηκε και ένα μπλοκ της αναρχίας το οποίο μόλις κατέφτασε στο Σύνταγμα ...σκόρπισε!
Σχεδόν ταυτόχρονα ακούστηκαν συνθήματα από τη πλευρά της Σταδίου. Ερχόταν το ΠΑΜΕ το οποίο δια της Φιλελλήνων, κάνοντας το συνήθη κύκλο, ανέβηκε στο Σύνταγμα από τη πλευρά του Εθνικού Κήπου. Και για να μη ξεχνιόμαστε, για άλλη μια φορά, ήταν περισσότεροι! Κάποιοι ανέβηκαν από την Όθωνος και με ολίγη πίεση προωθήθηκαν εγγύτερα, σχεδόν στα όρια, της πλατείας. Βέβαια όταν η κεφαλή της πορείας του ήταν στη πάνω μεριά του Συντάγματος οι τελευταίοι ήταν στα όρια της κάτω με τη Σταδίου και όχι στην Ομόνοια όπως γράφει ο 902.gr αλλά αυτό δεν έχει καμιά σημασία, επίσης! Απ' ότι λέγεται είχαν την απαίτηση να φύγουμε όλοι οι άλλοι, οι λιγότεροι για να μη ξεχνιόμαστε, για να περάσουν αυτοί. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ενώ το μπλοκ της ΛΑΕ ήταν μουγκό άμα τη εμφανίσει του ΠΑΜΕ συσπειρώθηκε και ζωντάνεψε!
Παραμείναμε λοιπόν, ως Λαϊκή Αντίσταση - Α.Α.Σ., για λίγη ώρα ακόμη στη πλατεία. Κατά τις 9 παρά αποφασίσαμε ότι πλέον δεν έχει νόημα η παραμονή εκεί, εξ άλλου δείγματα ότι θα έπεφτε η κυβέρνηση όπως καλούσε η ΛΑΕ δεν υπήρχαν, και συνεχίσαμε τη πορεία μας μέχρι τα Προπύλαια όπου έληξε η χθεσινή κινητοποίησή μας με κάλεσμα για τη σημερινή συγκέντρωσή μας στην Ομόνοια.
Συγγνώμη σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι για το τρόπο της ανταπόκρισης αλλά μάλλον η διακωμώδηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπισθεί η χθεσινή εικόνα. Μια εικόνα που χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα από τη πλήρη απουσία του λαού. Και αυτό για μας έχει σημασία!
Η κατάσταση είναι γνωστή. Έχουμε γράψει και έχουμε πει για το τι φταίει που ο λαός ενώ για 2-3 χρόνια κατέβαινε κατά εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους και ενοποιούσε όλες τις συγκεντρώσεις και προσυγκεντρώσεις σε μια, που έδινε σοβαρές απεργιακές και μη μάχες με τις τότε κυβερνήσεις και τις δυνάμεις καταστολής, τώρα δεν κατεβαίνει σε συγκεντρώσεις.
Ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης είναι ένας και ...παλαιολιθικός. Να βγούμε στους τόπους δουλειάς, κατοικίας και σπουδών να κουβεντιάσουμε και να αντιπαρατεθούμε μαζί του, να τον πείσουμε ότι δε μπορεί να περιμένει από σωτήρες. Πολύ περισσότερο από αυτούς που φρόντισαν να τον πείσουν ότι το Γενάρη του 2015 κάτι θα μπορούσε να γίνει και τώρα του λένε ότι αυτό που δεν έγινε τότε αυτοί θα το κάνουν καλύτερα! Ούτε από αυτούς που παρά τα μεγάλα λόγια όταν έρχεται η ώρα να τα αποδείξουν τον αδειάζουν ως προκαταβολικά κουρασμένο αραδιάζοντάς του ένα σωρό όρους και προϋποθέσεις και προπάντων σοβαρότις. Απ' όλους αυτούς που τον καλούσαν εδώ και μήνες σε αναμονή για το πότε θα κατατεθούν τα νέα ασφαλιστικά, φορολογικά και άλλα μέτρα, περιφέροντας σα φάντασμα μια 48ωρη ντουφεκιά και τώρα κατήγγειλαν τη κυβέρνηση γιατί έκανε αυτό που έπρεπε να περιμένει ο λαός δηλώντας αιφινιδιασμένοι!!!  Η λύση δεν είναι η από τα γραφεία κάποιων δημιουργία εικονικών μετώπων και συντονισμών σωματείων (πολλαπλών μάλιστα) που μαζικοποιούνται μόνο όταν έχουν εκλογές για τα ΔΣ.
Η λύση βρίσκεται στα χέρια του λαού. Να μπει στα σωματεία του, όπου υπάρχουν και να τα κάνει πραγματικά δικά του, όπου δεν υπάρχουν να δημιουργήσει τις δικές του συλλογικότητες οργάνωσης, να πετάξει από πάνω του όλους όσους τον εμποδίζουν να εκφράσει την οργή του με γνήσια οργανωμένο και λαϊκό - ταξικό τρόπο. Να δημιουργήσει όπου ζει τις πραγματικές δικές του μορφές λαϊκής οργάνωσης, αντίστασης και διεκδίκησης. Αλλιώς δε γίνεται.
Εμείς τουλάχιστον είμαστε ειλικρινής μαζί του. Αλλά και με τον εαυτό μας. Δε βλέπουμε δεκάδες χιλιάδες και βουλιάγματα της Αθήνας εκεί που δεν υπάρχουν, βλέπουμε και πόσοι είμαστε και πόσο απουσιάζει ο λαός από τις αναγκαίες αντιστάσεις. Αυτό το τελευταίο είναι που για μας έχει σημασία!

8 σχόλια:

 1. Ανώνυμος8/5/16, 11:14 π.μ.

  Δεν ξέρω τι λέτε εσεις αλλά η χθεσινή πορεία του ΠΑΜΕ ήταν τεράστια και με πάρα πολύ κόσμο.Το κόσμο του ΠΑΜΕ που κάλυπτε όλη την Αμαλίας σχεδόν μέχρι τις στύλες του Ολυμπίου Διός πως δεν τον είδατε άραγε τάχα μου;Το πόρταλ του 902 έχει όλο το υλικό απο τις χθεσινές συγκεντρώσεις οπότε δεν τσιμπάμεε την κλάψα περι δήθεν λίγου κόσμου εχθές.Ολοι οι υπόλοιποι μπροστά σε αυτόν τον κόσμο μοιάζατε με κουφάρι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος8/5/16, 2:02 μ.μ.

  Μα ακριβώς! Επιβεβαιώνεις τα λόγια μας και με το παραπάνω! Εσύ κόβεις κιόλας γιατί ο 902 έγραφε ότι ενώ η κεφαλή της πορείας ήταν στη συμβολή της Αμαλίας με τη πλατεία Συντάγματος η ουρά έφτανε μέχρι την Ομόνοια. Το κείμενο λέει ότι έφτανε μέχρι τη κάτω μεριά της πλατείας, εσύ μέχρι τις στήλες!
  Αλλά ειλικρινά τώρα. Εσύ πιστεύεις ότι αυτό είναι το ζητούμενο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πράγματι η πανελλαδική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ήταν "μεγαλειώδης". Γιατί όμως πανελλαδική;Η αγωνιστική διάθεση που έδειξε ο λαός στις 4 Φλεβάρη χάθηκε στον απόηχο της μεγάλης 48ωρης, της μητέρας των μαχών...Ο λαός δε λειτουργεί με κουμπιά, που τα πατάς και ξεσηκώνεται. Ζωντανό παράδειγμα το τριήμερο αυτό, που ο λαός, σε αντίθεση με τις 4 Φλεβάρη, δεν συμμετείχε. Πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία στην πλάτη της κοινωνίας. Το κίνημα είναι υπόθεση του λαού και της εργατικής τάξης και όχι των φιεστών και παρελάσεων του ΠΑΜΕ.Και προκειται για παρελάσεις, γιατι το ΠΑΜΕ έχει αναχωρήσει από τη μαζική πάλη στους χώρους δουλειάς. Αντίθετα, επιδίδεται στον αγώνα για ένα καλό εκλογικό ποσοστό, εξού και οι περιχαρακωμένες συγκεντρώσεις, της "μιας ριξιάς".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος8/5/16, 3:15 μ.μ.

  Ο κόσμος που κατεβάζει το ΠΑΜΕ στις απεργιακές κινητοποιήσεις αποδεικνύει περίτρανα ποίος βρίσκέται στους μαζικούς αγώνες και στους χώρους δουλείας.Εκει αποκαλύπτεται ποιος εχει επαφη με τις εργατικές μάζες και ποιος οχι.Δεν μπορεί να κατεβάζεις ποτάμια εργαζομένων στις απεργίες και να εχεις αναχωρίσει απο την πάλη και τους τόπους δουλείας.Κάπου στο μυαλό σου τα έχεις χυλό τα πράγματα.Οταν επιπλέον η δική σου παρουσία στους αγώνες είναι στα όρια της γελοιότητας μιας ομαδούλας πάει πολύ να κάνεις την οποιαδήποτε κριτική στο ΚΚΕ.Ασχολήσου πρώτα με την κατάντια σου και πόσο αποτυχημένος είσαι στην τακτική και στην δράση σου που σε κάνει να κινήσε μεταξύ ανυπαρξίας και ένδιας μέσα στο κίνημα και στην συνέχεια καταπιάνεσε με τα πεπραγμένα άλλων οργανώσεων απείρος μεγαλύτερες απο εσένα.Εγω μίλησα για τον κόσμο που γέμισε την Αμαλίας και πολύ επιδέξια τον εξαφανίσατε και οχι με την έκταση της συγκέντρωσεις που ήταν τεράστια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος8/5/16, 3:39 μ.μ.

  όλα καλά, ποτάμια λέει στους δρόμους, απεργία λέει, θρίαμβος

  βέβαια οι συγκεντρώσεις είναι άμαζες και τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία τόσο χαμηλά που δεν μπορούμε καν να τα υπολογίσουμε γιατί δεν υπάρχει συνδικαλιστικό κίνημα να τα υπολογίσει αλλά όλα καλά γιατί υπάρχουν λέει στο 902.gr κάποιες ωραίες φωτό.

  και κόκκινους ταξικούς Μπιρσίμ έχουμε, όλα καλά

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κάποια απάντηση γιατί το ΠΑΜΕ εδώ και τρεις μήνες μιλούσε για κλιμάκωση με 48ωρη όταν και όποτε κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή μπορούμε να πάρουμε; Γιατί θα έπρεπε να περιμένουμε τη κατάθεση του νομοσχεδίου για να κινητοποιηθούμε; Γιατί όλο αυτό το διάστημα δεν έγινε καν απόπειρα για απεργία έστω και σε ένα σωματείο, ομοσπονδία, εργατικό κέντρο της δύναμής όλο αυτό το διάστημα παρά το μόνο που γινόταν ήταν συχνά πυκνά απογευματινές συγκεντρώσεις (μια ταχτική που όταν τη ακολουθούσαν άλλες δυνάμεις τις λοιδωρούσατε); Πραγματοποιήθηκαν, έστω και σαν απόπειρα, συνελεύσεις σωματείων στα εργοστάσια που έχει τη πλειοψηφία το ΠΑΜΕ; Στους χώρους του δημοσίου ποια ήταν η απόκριση του ΠΑΜΕ σε προτάσεις που γινόταν για πραγματική κλιμάκωση, αντί για αναμονή, του αγώνα που περιλάμβανε ακόμη και απεργίες; Ήταν ή δεν ήταν αντίθετο αντιπροτείνοντας τη 48ωρη μονότονα; Φτάνοντας στο σημείο στην ΑΔΕΔΥ να ψηφίζει τα ίδια με τους άλλους;
  Πολιτικά ζητήματα βάζουμε εδώ και όχι μεζούρες!
  Αν μπορείτε απαντήστε και μη μας περιφέρετε το μέγεθός σας με ένα φετιχιστικό τρόπο. Το μεγάλο πρόβλημα για μας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων δεν απήργησαν δεν κατέβηκαν στις συγκεντρώσεις. Σας προβληματίζει άραγε αυτό; Έχεται κάποια εξήγηση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος10/5/16, 7:23 μ.μ.

  Ναι έχω απάντησ:
  Δε γουσταρει βλάκες σαν εσας που το παίζουν και καμπόσοι.Folk politics και τα ιδια μια ζωη, αλλα πάντα εχετε δικιο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ευχαριστούμε για την επιβεβαίωση! Για όλα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com