...................

8 Μαΐ 2016

Οι απογευματινές συγκεντρώσεις στην Αθήνα (8/5/2016)

Με ελάχιστα περισσότερο κόσμο πραγματοποιήθηκαν οι απογευματινές συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα. Δεν έλειψαν και τα επεισόδια όταν κάποιοι αποφάσισαν να καθαρίσουν το Σύνταγμα από ασφαλίτες, με ή χωρίς εισαγωγικά, και να επιτεθούν στα ΜΑΤ τα οποία έριξαν κρότου λάμψης και χημικά στους συγκεντρωμένους. Τα οργανωμένα μπλοκ υποχώρησαν προς την Αμαλίας, όπου βρισκόταν και τα μπλοκ του ΠΑΜΕ, και αμέσως μετά επέστρεψαν στο χώρο μπροστά από τη Βουλή.
Η Λαϊκή Αντίσταση - Α.Α.Σ. είχε προσυγκέντρωση στη συμβολή της Σταδίου με τη πλατεία Συντάγματος και αργότερα κατεθύνθηκε και αυτή στη πάνω πλευρά της πλατείας από την Όθωνος.
Να σημειώσουμε εδώ ότι η παρουσία της αστυνομίας, ήδη από εχθές, ήταν προκλητική και τα ΜΜΕ από το πρωί που άρχισαν να λειτουργούν και πάλι επειδώθηκαν στη γνωστή κινδυνολογία περί επεισοδίων και ύποπτων κινήσεων "αντεξουσιαστών".
Το ζητούμενο είναι τώρα ποια θα είναι η συνέχεια αφού ...επιτέλους πραγματοποιήθηκε η κλιμάκωση και η (κατά Κουτσούμπα) κορύφωση των αγώνων με τη 48ωρη και την Πρωτομαγιάτικη απεργία των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ (το οποίο να πούμε ότι είχε λιγότερο κόσμο από χθες). Μιας και απ' ότι φαίνεται τα νέα μέτρα δε θα μείνουν στα ...χαρτιά!
Επιπλέον δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε που ήταν οι αγρότες που όταν έκλειναν οι κινητοποιήσεις τους το Φλεβάρη θα τις κλιμάκωναν με τη μαζική τους παρουσία στην Αθήνα κατά τη 48ωρη απεργία.
Μάλλον θα τα ξαναπούμε σε μια επόμενη κατάθεση νομοσχεδίου!

8 σχόλια:

 1. Ανώνυμος9/5/16, 12:14 π.μ.

  Να ενημερώσω τους άσχετους μ-λ που αποτελούν τουρίστες στο κίνημα οτι η 48 απεργία ήταν προγραμματισμένη για το επόμενο σαββατοκύριακο οχι αυτό.Γι αυτό δεν κατάφεραν να κατέβουν αγρότες στην απεργία πέρα απο την χθεσινή συμμετοχη μιας ο ομάδας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ όπως είχαν ανακοινώσει.Με την επίσπέυση της ψήφισης των νομισχεδίων μέσα στο σαββατοκύριακο και οχι του επόμενου απο την κυβέρνηση αυτό αποσκοπούσε.Να σαμποτάρει και να υπονομέυση την συμμετοχή του κόσμου στις απεργιακές κινητοποιήσεις.Όλος ο κόσμος το κατάλαβε εκτος απο τους εγκάθετους αντικκε των μ-λ.Αντε και τώρα καληνύχταμ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος9/5/16, 12:22 π.μ.

  "ξαναχτύπησε" ο ούλτραπρολετάριος ούγκα μούγκα κνίτης (;!) που αντί να μιλάει σαν άνθρωπος κάνει εμετό...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος9/5/16, 1:24 π.μ.

  Συμφωνώ με τον πρώτο σχολιαστή. Όλοι το καταλάβαμε πως η κυβέρνηση επίσπευσε την ψήφιση του ασφαλιστικού αυτό το σ/κ και όχι το επόμενο, γιατί είναι ενάντια στο λαϊκό κίνημα θέλοντας να πάει με ψηφισμένα τα μέτρα στο eurogroup τη Δευτέρα.
  Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση βρέθηκε πιο μπροστά από αυτούς που πρότειναν τη 48ωρη (ή εμάς το λαό που δεν απέργησε) και την έκαψε τέτοια που ήταν, αόριστη δηλαδή.
  Είναι χρήσιμο να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι το σύστημα δεν θα μας περιμένει πότε είναι καλύτερα για εμάς να αντισταθούμε, δεν νομίζετε;

  Κατά τη γνώμη μου η 48ώρη δεν εξαγγέλθηκε ποτέ (με ερωτηματικό λίγους κλάδους) γιατί δεν υπήρχε η δυνατότητα να υποστηριχτεί ούτε από τα σωματεία που την υποστήριξαν.
  Κάτι που χρειάζεται να μας προβληματίσει όλους στο πως θα οργανώνονται οι αγώνες και οι απεργίες για το από εδώ και πέρα.

  Αν χρειάζεται να μας προβληματίσει;

  Συντροφικά σε όλους,
  με λιγότερη κριτική και περισσότερη ουσία.

  Κώστας Κοτούλας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος9/5/16, 1:03 μ.μ.

  Είχε αρκετό κόσμο χτες και αξίζει να σημειωθεί η δυσανάλογη, όχι ότι την κρίνω ποτέ αναλογικά λογική εννοείται, αντίδραση της καταστολής.

  Η κυβέρνηση φοβάται γιατί η κατάσταση έφτασε να χρειάζεται ένα ... μνημονιάκι για να γίνει Eurogroup το οποίο δεν θα κρεμάσει εντελώς, με τα δικά της κριτήρια, δηλ θα πει ότι η αξιολόγηση μπορεί και να κλείσει.

  Έρχεται και το πακέτο των 5,4 + 3,6, θα έχουμε συνέχεια.

  Γενικά το τριήμερο ήταν άμαζο, υπήρξαν όμως και θετικές όψεις. Η ενεργητική ανυπακοή του εργατικού κινήματος Κυριακή πρωί σε Ερμού και Ομόνοια, η μαζικότητα της Κυριακής και η δυσανάλογη αντίδραση της κυβέρνησης.

  Αυτό που προέχει τώρα είναι μια διπλή κίνηση στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος με όρους οριακά επανίδρυσης του ειδικά στον ιδιωτικό τομέα και για την απάντηση της αριστεράς που πρέπει να συνδυάζει, προφανώς, και την πολιτική γραμμή της άρνησης της νομιμότητας του μνημονιακού καθεστώτος.

  Δηλ το να πέσει η κυβέρνηση. Η σκληρή νεοφιλελέ παλινόρθωση που θα ακολουθήσει δεν θα είναι σίγουρα πισωγύρισμα.

  Οι περιπλοκές της οικονομικής κρίσης όμως με την κρίση της ΟΝΕ και της ΕΕ, με τον ρόλο του χρέους στην ιμπεριαλιστική και αστική στρατηγική και με την εξάντληση ενός ολόκληρου υποδείγματος της προμνημονιακής εποχής για την ανάπτυξη μέσω αύξησης της κατανάλωσης και των αθρόων, τότε, πιστώσεων της ΟΝΕ, επιβάλλει να ανοίγει η κουβέντα και γι αυτά.

  Δεν μπορεί με προσχήματα του τύπου "δεν λύνουμε τα προβλήματα της αστικής τάξης" η αριστερά να μην βάζει πχ πολιτικό στόχο το "να μην κλείσει η αξιολόγηση".

  Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος της συυειδητής αποκλιμάκωσης από το ΚΚΕ. Ο φόβος του τι θα γίνει εάν ... Γιατί η μαζικότητα του ΚΚΕ στον δρόμο και όπου αλλού δεν είναι το καθοριστικό αλλά η ταξική ηγεμονία στο κοινωνικό του μπλοκ. Και αυτή είναι ο φόβος της υποτίμησης της περιουσίας, η πρωτεραιότητα της πάνω στην εργασία. Κάτι που προς το παρόν οδηγεί στην αποδοχή της ομαλότητας της αποδοχής της ιμπεριαλιστικής επιτροπείας και των δεσμεύσεων της ΟΝΕ και της ΕΕ.

  Ο φόβος άλλωστε δεν ειναι ποτέ κάτι μεταφυσικό στην πολιτική στρατηγική, κάποια ταξική κοινωνική εκπροσώπηση έχει από πίσω. Γι αυτό το καθοριστικό είναι η ανασυγκρότηση του κινήματος σε κάθε χώρο, η δημιουργία κοινωνικών συσπειρώσεων και δομών αγώνα, η εμπλοκή από τα κάτω προς τα πάνω με το τι θα γίνει όχι "εάν" αλλά "όταν".

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος9/5/16, 4:54 μ.μ.

  Ε οχι και ελαχιστα περισσοτερος κοσμος..Τα μπλοκ αρχιζαν σχεδον απ'τη Μ.Βρετανια μεχρι το γκαραζ της Βουλης (πλην ΠΑΜΕ,το οποιο παρ'οτι ειχε χωρο,δεν μπηκε μεσα στην Αμαλιας,για να μη "μολυνθει" απ'τον υπολοιπο κοσμο).
  Μαλιστα μπροστα στον Αγν.στρατιωτη που ηταν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζι με Φοιτ.συλλογους και αναρχικοι αλλα κ στη γωνια Αμαλιας-Οθωνος που ηταν η Λ.Αντισταση ΑΑΣ και η ΛΑΕΝ υπηρξε πυκνοτητα (εγω τουλαχιστον για να φτασω απ'τα λουλουδαδικα στην Οθωνος που με περιμενε ενας φιλος εκανα 7-8 λεπτα,σπρωχνοντας κιολας).Υπηρξε λοιπον περισσοτερος κοσμος και απο Παρασκευη κ απο Σαββατο..

  Προφανως δεν ειχε τον κοσμο της απεργιας 4/2,αλλα υπηρχε μαζικοτητα και μαχητικοτητα (και απορω,γιατι ολα τα μπλοκ που εκαναν ολοκληρον αγωνα να ξαναμπουν Αμαλιας μετα τα χημικα,αποχωρησαν πριν τις 10,αφου και η ατμοσφαιρα ειχε καπως καθαρισει κ οι μπαχαλοι ειχαν εξαφανιστει).
  ΓΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος10/5/16, 1:51 μ.μ.

  ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΕΝΝΟΕΙΤΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚ ΣΑΣ,ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΠΛΟΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ,ΣΕΚ,ΕΕΚ,ΟΚΔΕ,ΛΑΕΝ,ΡΟΣΙΝΑΝΤΕ,ΕΠΑΜ) ΕΙΧΑΝ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ...
  ΝΙΚΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλά άμα τσουβαλιάζεις τους πάντες πράγματι δε θα διαφωνίσω. Άμα όλες τις μέρες (και δεν αναφέρομαι μόνο στη Παρασκευή) όλοι αυτοί μαζί είχαν 400 με 500 άτομα και τη Κυριακή είχαν καμιά χιλιάδα τότε ναι ήταν περισσότεροι, αν δε βάλεις και την αναρχία τότε σκίσαμε!
  Όσο για μας τη Κυριακή το απόγευμα είχαμε τον λιγότερο κόσμο ενώ τη Κυριακή το πρωί είχαμε μάλλον το μεγαλύτερο μπλοκ!
  Ειλικρινά η ενασχόληση με τα νούμερα από ένα σημείο και μετά αποφεύγει την ουσία. Και αυτή δεν είναι άλλη από το ότι όλες τις μέρες ο λαός έλειπε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος10/5/16, 6:00 μ.μ.

  ΠΩΠΩ ΝΙΚΟ ΜΑΣ ΣΧΙΣΑΤΕ ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com