...................

16 Μαΐ 2016

Μάης '36 - Κάθε γωνιά και μια κηλίδα αίματος. Οδοιπορικό στη Θεσσαλονίκη

Δίπλα στην Παναγία των Χαλκέων κοντά στο σημείο που υπήρχαν τα γραφεία του Ταμείου Ασφαλίσεως Καπνεργατών, σημείο κατάληξης πολλών κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών του καπνεργατικού κινήματος της πόλης από το 1925 και μετά. Στην αγορά Βλάλη στο Καπάνι, στην αλευραγορά της οθωμανικής Θεσσαλονίκης, σημείο συγκρούσεων της αστυνομίας με τους απεργούς τσαγκαράδες, εκεί που καταγράφτηκε ο πρώτος σοβαρά τραυματίας απεργός. Αναφορά στο κίνημα των υφαντουργίνων, στους αγώνες των εργατριών και εργατών στην Υφανέτ και στο υφαντουργείο Τσίτση. Επίσης στην δράση της ΕΕΕ και των παρακρατικών φασιστών.
Ύστερα στην διασταύρωση της Βαλαωρίτου με την Συγγρού, κάτω από την Εγνατία, εκεί που έπεσε ο Ιντο Σενόρ, ο 22χρονος Εβραίος επινικελωτής απεργός. Αναφορά στην ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας στην πόλη, στον ρόλο της στο εργατικό κίνημα αλλά και στο Ολοκαύτωμα από τους ναζί. Από εκεί στην συμβολή της Εγνατίας με την Αντιγονιδών στην γωνία που πυροβολήθηκε η Αναστασία Καρανικόλα, καπνεργάτρια, συνδικαλιστικό στέλεχος του ΚΚΕ.
Στη συνέχεια στην οδό Σβορώνου, μπροστά στο ξενοδοχείο «Αύγουστος», δίπλα στην πλατεία Βαρδαρίου, εκεί που βρίσκονταν τα γραφεία της Πανκαπνεργατικής Ομοσπονδίας και ένα από τα σημεία συγκέντρωσης των απεργών αλλά και σφοδρών επιθέσεων της αστυνομίας. Στάση στην Πτολεμαίων, αριθμός 20, εκεί που βρίσκονταν το Κομέρσιαλ, το καπνεργοστάσιο που ήταν ένα από τα επίκεντρα της μεγάλης απεργίας η κατάληψη του οποίου νωρίτερα υπήρξε μια από τις κορυφαίες στιγμές του καπνεργατικού κινήματος.
Μετά στο μέρος που έπεσε ο πρώτος νεκρός, ο σωφέρ Τάσος Τούσης, εμπρός στο ξενοδοχείο «Μητρόπολις» στην διασταύρωση της Συγγρού με την Πτολεμαίων. Λίγο μετά στην συμβολή της Ιουστινιανού με την Βενιζέλου αναφορά στα αιματηρά γεγονότα του Φλεβάρη του 1933, όταν η αστυνομία εισέβαλλε στο Ενωτικό Εργατικό Κέντρο που βρίσκονταν σε αυτό το σημείο , ύστερα από μια προεκλογική συγκέντρωση του Ενιαίου Μετώπου Εργατών - Αγροτών δολοφονώντας 8 εργάτες συνδικαλιστές.
Τέλος στην διασταύρωση της Εγνατίας με Βενιζέλου, στον τόπο της μεγάλης θυσίας, εκεί που έπεσαν από σφαίρες οι περισσότεροι νεκροί ή βαριά τραυματισμένοι του εργατικού Μάη του 1936.
Στα περισσότερα σημεία, ανάρτηση φωτογραφιών των δολοφονημένων εργατών για να θυμούνται ή να μαθαίνουν οι περαστικοί. Ένα κόκκινό γαρύφαλλο στην αιώνια μνήμη τους. Μια ανθοδέσμη στις λαμαρίνες του μετρό εκεί που ήταν το μνημείο και μετακινήθηκε λόγω των έργων.
Προσκλητήριο νεκρών. Υπόσχεση πως δεν θα ξεχαστεί η μεγάλη θυσία. Μήνυμα συνέχισης του αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα καπιταλιστικά δεσμά. Έτσι τελείωσε μια δίωρη διαδρομή στο κέντρο της πόλης, στα βήματα των χιλιάδων απεργών εργατών, στα σημεία της μεγάλης αναμέτρησης που έκανε η Πρωτοβουλία Νέων Εργαζομένων και Ανέργων. Την Κυριακή 15 Μαΐου στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργάνωσε για τα ογδόντα χρόνια από τον ηρωικό Μάη του 1936.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com