....................................................

9 Μαΐ 2016

Ο Αγγλος πρόξενος στην Θεσσαλονίκη για τον εργατικό Μάη του 1936


Στο βιβλίο του Γιάννη Ανδρικόπουλου "Οι ρίζες του ελληνικού φασισμού" , εκδόσεις Διογένης, Αθήνα 1977, περιλαμβάνεται ολόκληρη η αναφορά του Αγγλου προξένου στην Θεσσαλονίκη, Ernest Lomas, για τα γεγονότα εκείνων των ημερών στην πόλη. Η έκθεση του Λόμας προς την υπηρεσία του έχει ημερομηνία 27 Μαΐου 1936. Για τον λόγο πως είναι ένα εσωτερικό έγγραφο, ο Εγγλέζος διπλωμάτης δεν κρατά τα προσχήματα και αποτυπώνει αρκετά καλά τις εικόνες και τις αιτίες της εργατικής εξέγερσης αλλά και την δολοφονική στάση της αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com