...................

7 Μαΐ 2016

Ο Μάης του 1936 ...μέσα από την αφήγηση ενός Αυστραλού δημοσιογράφου

Ο αριστερός Αυστραλός δημοσιογράφος και ποιητής Μπερτ Μπερτλς (1900-1994) βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη τις ημέρες του Μάη του 1936. Στα πλαίσια ενός ταξιδιού για διακοπές σε συνδυασμό με μια δημοσιογραφική αποστολή στην Ελλάδα, στο διάστημα από τον Σεπτέμβριο του 1935 έως τα μέσα του 1936. Στο βιβλίο του "Εξόριστοι στο Αιγαίο" καταγράφει με εντυπωσιακή ζωντάνια και διεισδυτικότητα την ζωή των εξόριστων κομμουνιστών σε νησιά του Αιγαίου αλλά και την Ελλάδα του Μεσοπολέμου.
Εκδόθηκε σχετικά πρόσφατα στην Ελλάδα (2002) από τις εκδόσεις "Φιλίστωρ" , παρά το γεγονός πως είχε κυκλοφορήσει στα αγγλικά από το 1938! Η μετάφραση στα ελληνικά έγινε από τον Γιάννη Καστανάρα. Στο εικοστό πέμπτο κεφάλαιο με τίτλο στη "Μαζική δολοφονία στη Θεσσαλονίκη". Ο Μπερτλς, γράφει για όσα είδε και έμαθε από τους οργισμένους δρόμους της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com