...................

7 Μαΐ 2016

ΜΑΗΣ 1936: Τάσος Τούσης, ο πρώτος ηρωικός νεκρός

ΜΑΗΣ 1936

80 ΧΡOΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Τάσος Τούσης, ο πρώτος ηρωικός νεκρός

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 80 χρόνια από τον ματωμένο εργατικό Μάη της Θεσσαλονίκης. Για την επέτειο αυτής της κορυφαίας στιγμής στην ιστορία των αγώνων της εργατικής τάξης στον Εικοστό αιώνα προγραμματίζονται στην πόλη, αρκετές εκδηλώσεις από πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς. Ανάμεσα σε αυτές το διήμερο των εκδηλώσεων της Πρωτοβουλίας Νέων Εργαζόμενων και Ανέργων και του στεκιού "Σφεντόνα" στις 14 και 15 Μάη, που θέλει όχι μόνο να τιμήσει τους αγώνες του χθες αλλά να ανιχνεύσει και τους δρόμους για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο.
Στα πλαίσια αυτής της επετείου οι Αντιγειτονιές, τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουν ένα υλικό για εκείνες τις ημέρες από κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό. Για αρχή δημοσιεύουμε τμήμα του βιβλίου της Μαρίκας Μπόχαλη Τούση "Τάσος Τούσης, ο θάνατος ενός ήρωα για τα δικαιώματα των εργαζομένων". Το βιβλίο κυκλοφόρησε στην Θεσσαλονίκη το 1983, τυπώθηκε από τις εκδόσεις "Εγνατία" και αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση της προσωπικής διαδρομής του πρώτου και χιλιοτραγουδισμένου νεκρού εργάτη του Μάη. Αξιοσημείωτο είναι πως η συγγραφέας το έγραψε όντας τυφλή με την βοήθεια ενός συστήματος γραφής για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Μαζί αναρτούμε και δύο βίντεο από παλιότερη εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης στην οποία μιλά η αδερφή του Τάσου Τούση με περιγραφή των γεγονότων.Τα βίντεο μπορείτε να τα δείτε στους παρακάτω συνδέσμους (δυστυχώς δεν επιτρέπεται η ενσωμάτωσή τους, αξίζει όμως να τα δείτε!):

ΤΑΣΟΣ ΤΟΥΣΗΣ: Ο άγνωστος ήρωας απο τον ''ΕΠΙΤΑΦΙΟ'' του Γιάννη Ρίτσου, παραγωγή 1984-85

1ο μέρος: https://www.youtube.com/watch?v=qZ7SD3pAIxw

2o μέρος: https://www.youtube.com/watch?v=ZY39DGcV-0UΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com