...................

19 Μαΐ 2016

Παράσταση διαμαρτυρίας των καθαριστριών της ΟΣΥ στο ΕΚΑ στις 18/05/16! Συνεχίζουν αποφασισμένες τον αγώνα!

Μετά την αρχική άρνηση του προεδρείου του ΕΚΑ να ανανεώσει αυτόματα την 48ωρη απεργία που έληξε τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι καθαρίστριες και αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν στο ΕΚΑ για να απαιτήσουν την συνέχιση της κάλυψης του αγώνα τους από το ΕΚΑ.
Ενημερώθηκαν ότι την προηγούμενη νύχτα το νομικό τμήμα της εργολαβικής επιχείρησης Λινκ Απ είχε καταθέσει πρόταση συμβιβασμού.... στο ΕΚΑ!! Πρόταση που είχε τα εξής βασικά σημεία (εξ ακοής): α) ότι η εταιρεία εκχωρούσε την αμοιβή της από τον ΟΣΥ (αφού αφαιρεθούν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές) για να πληρωθούν οι οφειλές της προς τις καθαρίστριες, σύμφωνα με την λίστα που κατέθεσε η Λινκ Απ στο ΕΚΑ, β) Προϋπόθεση η άμεση λήξη τις απεργίας.
Ενώ οι καθαρίστριες ήταν συγκεντρωμένες στον δεύτερο όροφο του ΕΚΑ η διοίκησή του καθυστερούσε την εμφάνιση της. Τότε αρκετοί συγκεντρωμένοι ανέβηκαν στα γραφεία της διοίκησης απαιτώντας την άμεση πραγματοποίηση της συνάντησης. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν όλη η διοίκηση κλείδωνε τις πόρτες των γραφείων για να μην συναντήσει τις καθαρίστριες και τις αντιμετώπισε με πολύ άσχημο τρόπο ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ εγκάλεσε τις απλήρωτες εργαζόμενες ως «παρασυρόμενες» και τους ζήτησε να γραφτούν στο κλαδικό σωματείο (την πλειοψηφία την έχει το ΠΑΜΕ) και μετά θα στηρίξει το αίτημα τους για απεργία...
Κάτω από την έντονη πίεση των συγκεντρωμένων εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΕΚΑ να ενημερώσει επίσημα τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες. Σε όλη την τοποθέτησή του επιχείρησε να «τρομοκράτησει» τις καθαρίστριες για τους κινδύνους που υπάρχουν αν συνεχίσουν την απεργία τους. Η τοποθέτησή του ακούγονταν περισσότερο σαν υπερασπιστή της ΛΙΝΚ ΑΠ και όχι ως εκπρόσωπου των εργατών.
Μετά από αποφασιστική στάση των εργατριών που συμπυκνώνεται στο «δεν γυρνάμε στην δουλειά αν δεν πληρωθούμε» αλλά και έντονες και στοχευμένες παρεμβάσεις συναγωνιστών, αναγκάστηκε δημόσια να εξαγγείλει την νέα 48ωρη!!
Κατά την διάρκεια της διαδικασίας καταγραφής των χρωστούμενων της κάθε εργαζόμενης έτσι ώστε να σχηματιστεί το τελικό πόσο που πρέπει να πληρωθούν από την εργολαβική επιχείρηση, παρουσία εκπρόσωπου ελεγκτή από το υπουργείο Εργασίας, έγινε εμφανές ότι καμιά από τις εργαζόμενες δεν λάμβανε αμοιβή σύμφωνη με την ΣΣΕ. Το γεγονός αυτό ανάγκασε την ελεγκτή να απαιτήσει έλεγχο των βιβλίων μισθοδοσίας της ΛΙΝΚ ΑΠ (ορίστηκε για την Παρασκευή 20/5) και στη συνέχεια την άμεση καταβολή τους στις εργαζόμενες. Επίσης έγινε ενημέρωσή ότι στο εξής η πληρωμή των καθαριστριών θα γίνεται από την ΟΣΥ με την μέθοδο της «συμβολαιογραφικής πράξης εκχώρησης αμοιβής» μέχρι τη λήξη της σύμβασης.
Όλα αυτά βέβαια πρέπει να παρουσιάσουν γραπτά σε μια συμφωνία (συμφωνία που να διασφαλίζει τα δικαιώματα και τις αμοιβές των εργατριών) και να αποδειχτούν στην πράξη για να λάβουν οι αγωνιζόμενες καθαρίστριες τα χρωστούμενα και την αμοιβή τους σύμφωνα με την ΣΣΕ. Γι’ αυτό οι καθαρίστριες δήλωσαν (και απαίτησαν από το ΕΚΑ να τις καλύψει) ότι θα απεργούν μέχρι να πληρωθούν.
Η Ταξική Πορεία στήριξε με την παρουσία της και τις αποφασιστικές της παρεμβάσεις την συγκεκριμένη παράσταση και κινητοποιήση των καθαριστριών και θεωρεί ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί το πρώτο βήμα προς μια νικηφόρα κατάληξη του αγώνα τους. Θα συνεχίσει την στήριξη της απεργίας τους στα αμαξοστάσια και σε όποια κινητοποιήση αποφασισουν οι αγωνίστριες και για όσο διάστημα χρειαστεί.
Θα αποτελέσει θέμα ξεχωριστής τοποθέτησης η πολιτική αποτίμηση της πορείας του αγώνα αλλά της στάσης της κυβέρνησης και της ΟΣΥ. Το σίγουρο είναι ότι αυτή η θετική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα πρώτα και κύρια της απεργίας που οι καθαρίστριες συνεχίζουν με αποφασιστικότητα εδώ και 15 μέρες!!, της δημοσιότητας που πήρε το θέμα αλλά και της πιθανής επιλογής της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο που διαχειρίζεται τις εργολαβίες του δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com