13 Απρ 2016

Ξάνθη: Κοινή εκδήλωση ΕΑΑΚ-Αγωνιστικών Κινήσεων για το Άσυλο

ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ, ΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥΣ
Ήδη από πέρυσι διαπιστώνουμε από πλευράς της διοίκησης του πανεπιστημίου μία στάση όλο και πιο σκληρή όσον αφορά το ζήτημα του ασύλου. Αρνείται να παρέχει τους χώρους για πολιτικές και πολιτιστικές διαδικασίες, ενώ ζητάει πλέον να υπογράψουμε δηλώσεις από τα ΚΕΠ που ο υπογράφων θα διώκεται μέχρι και με 10 χρόνια φυλάκιση σε περίπτωση που συμβεί στο χώρο του πανεπιστημίου οποιαδήποτε βλάβη. Διάφορες επικλήσεις όπως η ελλιπής φύλαξη(η οποία υφίσταται αλλά εδώ χρησιμοποιείται ως αφορμή για κλειδωμένες πόρτες ακόμα και όταν υπάρχει φύλακας!) και βρώμικοι χώροι έπειτα από εκδηλώσεις (δεν έχει δοθεί ποτέ αφορμή) χρησιμοποιούνται μόνο προσχηματικά.
Για εμάς είναι ξεκάθαρο πως αυτή τη στιγμή οι όποιες τέτοιες κινήσεις από πλευράς διοίκησης δεν είναι ούτε αθώες ούτε έχουν ως επιδίωξη την “ασφάλεια” του χώρου και των φοιτητών- εργαζομένων του. Αποτελεί πλήρη ευθυγράμμιση με τις επιταγές του συστήματος που στόχευση έχουν την περαιτέρω απονέκρωση και αποστείρωση του περιβάλλοντος του ασύλου.
Θεωρούμε πως το άσυλο αποτελεί χώρο αμφισβήτησης, πολιτικοποίησης και εφαλτήριο αλλά και περιφρουρητή των κοινωνικών αγώνων, μέσα από τους οποίους έχει κατοχυρωθεί και ως τέτοιο. Το να μπούμε σε μία διαδικασία κατά την οποία αποδεχόμαστε το πανεπιστήμιο ως ιδιοκτησία υπουργείων, πρυτάνεων και κοσμητόρων είναι σαν να αποδεχόμαστε πως αυτός ο χώρος πλέον δεν υφίσταται ως άσυλο, δεν ανήκει στους φοιτητές και στο λαό. Γι αυτό και αρνηθήκαμε να υπογράψουμε οποιοδήποτε τέτοιο χαρτί, το οποίο θα μπορούσε επίσης, κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε ενέργεια προβοκάτσιας-πολλοί οι καλοθελητές.
Σε μια περίοδο σαν αυτή που οι λαϊκές κατακτήσεις μπαίνουν στο στόχαστρο και αμφισβητούνται είναι αναγκαίο να ξεκινήσει εκ νέου μία συζήτηση γύρω από αυτές. Το ζήτημα του ασύλου και η διαφύλαξη του ορίζεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα από την ίδια την πραγματικότητα, ενώ πάντα ήταν αιχμή του δόρατος τόσο για το σύστημα και των κυβερνήσεων του, που κινούνταν επιθετικά απέναντι του όσο και για το φοιτητικό κίνημα το οποίο πάλευε για τη διατήρηση και την περιφρούρηση του.
Στη βάση αυτής της αναγκαιότητας για διεύρυνση και μια πιο πλατιά συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα στην Ξάνθη, θεωρούμε πως θα βοηθούσε σαν πρώτη κίνηση μια εκδήλωση. Μια εκδήλωση δύο δυνάμεων που δεν επιθυμούν να δώσουν μια οργανωτικού τύπου απάντηση σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, αλά μια πρώτη προσπάθεια να ανοίξουν το ζήτημα του Ασύλου στους φοιτητές της Ξάνθης στα πλαίσια της κοινής δράσης, καθώς και της ενίσχυσης διαδικασιών που θα βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ, ΠΕΜΠΤΗ 14/4, ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΑ ΠΡΟΚΑΤ 


Δεν υπάρχουν σχόλια: