...................

11 Απρ 2016

Πρόσφυγες, Αριστερά και λαϊκό κίνημα

Το προσφυγικό όσο πάει και οξύνεται λόγω και ως αποτέλεσμα των αποφάσεων που πάρθηκαν στην Ε.Ε. και τις συμφωνίες με την Τουρκία. Για τους στόχους των ιμπεριαλιστών αλλά και τις ελληνικής κυβέρνησης δεν θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο. Εδώ ο προβληματισμός μας έχει να κάνει με τις κατευθύνσεις τις Αριστεράς, του ελληνικού εργατικού και λαϊκού κινήματος.
Πλέον η λογική του περάσματος, δηλαδή ότι οι πρόσφυγες «απλά» θέλουν να περάσουν από τη χώρα μας και να μεταβούν σε κάποια άλλη, έπαψε να ισχύει. Όσοι περνούν τα σύνορα θα παραμένουν εδώ, θα επιλέγονται για το αν είναι ικανοί να συνεχίσουν το ταξίδι τους, κι αν δεν ικανοποιούν τις προδιαγραφές των ιμπεριαλιστών ως εκμεταλλεύσιμοι θα επιστρέφονται στη Τουρκία ή όπου αλλού. Το ότι θα εξελισσόταν έτσι η κατάσταση ήταν κάτι που το εκτιμούσαμε από την αρχή, προειδοποιώντας παράλληλα ότι η Αριστερά, το εργατικό και λαϊκό κίνημα θα πρέπει να προετοιμάζονται γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Αυτός ήταν και είναι ένας από τους λόγους που αντιτιθέμεθα στην κυριαρχία του, έτσι κι αλλιώς προβληματικού, συνθήματος περί «ανοιχτών συνόρων», πολύ περισσότερο στη μετατροπή του σε αποκλειστικό αίτημα, όπως και σε λογικές αποκλειστικής απεύθυνσης στους πρόσφυγες.
Για να μη παρεξηγηθούμε, να διευκρινίσουμε ευθύς εξαρχής ότι στηρίζουμε το αίτημα των προσφύγων να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι της προσφυγιάς τους προς όποια χώρα θεωρούν ότι θα μπορέσουν να αγωνιστούν με καλύτερους όρους για τη ζωή τους. Απαιτούμε μάλιστα από τα κράτη που εμπλέκονται, άρα και από το ελληνικό, να τους παρέχουν κάθε δυνατότητα ώστε να μπορέσουν να το κάνουν αυτό με αξιοπρέπεια και άνεση χωρίς το φόβο να πεθάνουν στη διαδρομή, χωρίς το φόβο να συλληφθούν ως παράνομοι και να επιστραφούν από εκεί που ξεκίνησαν.
Από εκεί και πέρα όμως μέχρι του σημείου του να συμβάλει κανείς σε αυταπάτες περί παραδείσου της δυτικής Ευρώπης υπάρχει απόσταση. Επιπλέον, η σχεδόν αποκλειστική πρόταξη του αιτήματος αυτού μπορεί να υποκρύπτει τη λογική του ξεπεράσματος του προβλήματος δια της μετάθεσής του αλλού. Δεν είναι μακριά οι εποχές που σε άλλες περιπτώσεις μετανάστευσης, η ελληνική Αριστερά ένιωθε αμήχανη απέναντι στο πρόβλημα, ένιωθε ότι θα έπρεπε να έχει απαντήσεις στα «ερωτήματα» του συστήματος για το πόσοι μετανάστες χωράνε σε αυτή τη χώρα, που έφτανε να θέτει όρους συμμετοχής τους στα σωματεία παρόμοιους με αυτούς του κράτους. Ως απόρροια της λογικής της περί υπεύθυνων προτάσεων, απέτυχε ουσιαστικά να εντάξει τους μετανάστες στο όποιο εργατικό λαϊκό κίνημα παρά τα μεγάλα λόγια περί ταξικών αδερφιών.
Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, κανένα ενδοιασμό, να πούμε ότι οι πρόσφυγες μπορούν και να μείνουν στη χώρα μας. Αν το επιθυμούν. Όχι γιατί θεωρούμε ότι εδώ είναι παράδεισος αλλά γιατί δεν θεωρούμε ότι οι μοναδικές επιλογές των προσφύγων είναι ή τα σκλαβοπάζαρα της Ε.Ε. ή τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Τουρκίας και της Ελλάδας. Αλλά γιατί θεωρούμε ότι «λεφτά υπάρχουν», ότι πλούτος εξακολουθεί να παράγεται σε αυτή τη χώρα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αρκετός ώστε να θρέψει και το λαό μας αλλά και τους πρόσφυγες. Όσοι κι αν είναι αυτοί. Το ζητούμενο είναι ποιος διαχειρίζεται αυτόν τον πλούτο και προς τα πού τον κατευθύνει. Το ζητούμενο είναι για το αν υπάρχει ένα εργατικό λαϊκό κίνημα ικανό να διεκδικεί από αυτό τον πλούτο όλο και περισσότερα, αν όχι όλον, και μια Αριστερά που δεν νιώθει την ανάγκη να απαντά μονίμως στις αιτιάσεις και τα διλήμματα που θέτει το σύστημα. Κάπως έτσι απαντάμε και σε όλους αυτούς τους τροτσκιστές, σε όλους όσους έχουν υιοθετήσει τις κοσμοπολίτικες απόψεις τους, περί του εχθρού που είναι εδώ στη χώρα και όχι έξω, κατηγορώντας μας για τον αντιιμπεριαλισμό μας!
Η απάντηση δεν είναι λοιπόν στη δημιουργία ενός κινήματος διωξίματος των προσφύγων από τη χώρα μας, με τη μάσκα της απρόσκοπτης και ελεύθερης μετακίνησης των πληθυσμών στην Ε.Ε, αλλά ενός κινήματος που θα διεκδικεί τη νομιμότητα αυτών των ανθρώπων, ακόμη και στην περίπτωση που αποφασίσουν να παραμείνουν στη χώρα μας. Νομιμότητα και διεκδίκηση των ίδιων δικαιωμάτων, μαζί με τους Έλληνες εργαζόμενους, στη διαμονή, τη δουλειά, τους μισθούς, την περίθαλψη και την παιδεία. Και μέχρι να ενταχθούν, να έχουν τη καλύτερη φιλοξενία σε χώρους αξιοπρεπείς απ’ όλες τις απόψεις και βεβαίως με ελευθερία μετακίνησης και επαφής με τον ντόπιο πληθυσμό.
Έτσι κατανοούμε εμείς τη ταξική αδελφοσύνη και γι’ αυτό προτάσσουμε στο κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες το ζήτημα του σταματήματος του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, παράλληλα με τη πάλη μας για διώξιμο των ιμπεριαλιστών από τη χώρα μας. Εδώ και πάλι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την «απάντηση» που παίρνουμε από ορισμένους της Αριστεράς, ότι οι πρόσφυγες δεν είναι έτοιμοι για να παλέψουν για κάτι τέτοιο. Δηλαδή τι; Οι πρόσφυγες από τη Συρία και τις άλλες χώρες είναι αδιάφοροι για τους λόγους που τους μετέτρεψαν σε αυτό που είναι τώρα; Είναι αδιάφοροι για το μέλλον της χώρας τους; Έχουν ρίξει μαύρη πέτρα; Και πάλι δε νομίζουμε! Αλλού είναι το πρόβλημα. Στο ότι σε αυτές τις χώρες, παρά το παρελθόν τους με ισχυρά λαϊκά και κομμουνιστικά κινήματα, τώρα ότι έχει απομείνει (εδώ και πολλές δεκαετίες) είναι κατά βάση ή ιδιαίτερα αδύναμο να παρέμβει ή καρικατούρες- λακέδες των καθεστώτων τους σαν τα επίσημα λεγόμενα Κ.Κ. της Συρίας. Πέρα από το ότι κυρίαρχοι τελικά δεν ήταν οι κομμουνιστές αλλά οι Μπααθιστές ως εθνικοαπελευθερωτικά αστικά κινήματα.
Έχοντας λοιπόν κατά νου αυτή την πραγματικότητα, ως πραγματικοί διεθνιστές, δεν έχουμε κανένα λόγο να έχουμε ενδοιασμούς στο να καλούμε τους πρόσφυγες στον αγώνα ενάντια στους πολέμους, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για το διώξιμο των ιμπεριαλιστών από τις χώρες μας και τη γειτονιά μας, την Ανατολική Μεσόγειο! Το ίδιο καλούμε να κάνει όχι η μόνο η δική μας Αριστερά αλλά και η Αριστερά στην Τουρκία και σε άλλες χώρες, όπου κι αν υπάρχει. Αδιανόητο θεωρούμε το να μένει η αιτία της προσφυγιάς, της καταστροφής χωρών και λαών, στο απυρόβλητο, στο όνομα του βασικού αιτήματος των προσφύγων περί μετακίνησης. Ενός αιτήματος που από μόνο του ελέγχεται για το αν τελικά υποκρύπτει από αυταπάτες για την Ε.Ε. μέχρι αποπροσανατολισμό από την πάλη ενάντια στον πραγματικό κοινό εχθρό, και που μπορεί να μετατρέψει το κίνημα σε νεροκουβαλητή των όποιων επιδιώξεων του ντόπιου κεφαλαίου και της κυβέρνησης.
Η κατάσταση πια έχει φτάσει σε οριακό σημείο. Η κυβέρνηση και οι ντόπιοι αστοί, θέλανε δε θέλανε, έχουν αποδεχθεί το ρόλο που τους αναθέτουν οι ιμπεριαλιστές και μετατρέπουν τη χώρα σε χώρο συγκέντρωσης και διαλογής προσφύγων. Για να πετύχουν τους σκοπούς τους, δεν θα διστάσουν να δημιουργήσουν εντάσεις και να προβάλουν εθνικιστικές και φασιστικές αντιδράσεις ενάντια στους πρόσφυγες. Να δημιουργήσουν το ανάλογο κλίμα ώστε να δικαιολογήσουν ενδεχόμενες πιο βίαιες επεμβάσεις στους πρόσφυγες και τη μεταφορά τους είτε σε κλειστά στρατόπεδα είτε στην Τουρκία. Ήδη πια, στα ΜΜΕ, αυτό που κυριαρχεί δεν είναι η… συγκίνηση για την ανθρωπιά που δείχνουν οι Έλληνες απέναντι στους πρόσφυγες αλλά οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από την παραμονή τους, οι εκδηλώσεις εθνικιστών και φασιστών που παρουσιάζονται ως μαζικές και ως εκφράσεις των ανησυχιών των ντόπιων πληθυσμών. Πλέον η κινδυνολογία για το μέλλον αυτής της φτωχής χώρας και του φτωχού λαού (λόγω της… μοίρας του προφανώς) κυριαρχεί. Μαζί με τη στοχοποίηση του κινήματος αλληλεγγύης που δε μένει μόνο στην ανθρωπιστική πλευρά.
Από την άλλη, εξακολουθεί να υπάρχει η ανθρωπιστική κατά βάση αλληλεγγύη του ελληνικού λαού απέναντι στους πρόσφυγες, η οποία όμως έχει ήδη πιάσει όρια και πρέπει να μετατραπεί σε κίνημα αντίστασης στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, διεκδίκησης της ανεξαρτησίας της χώρας και ανατροπής των αιτιών που προκαλούν την προσφυγιά. Η ανάπτυξη ενός τέτοιου κινήματος, πρωτα απ’ όλα από τους εργαζόμενους της χώρας μας, είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός πραγματικού κινήματος αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες. Αλλιώς θα είμαστε καταδικασμένοι να βρίσκουμε εφικτές απαντήσεις στα ερωτήματα που μας θέτει το σύστημα και όχι στις ανάγκες των λαών!

Προλεταριακή Σημαία - http://www.kkeml.gr/

28 σχόλια:

 1. Ανώνυμος11/4/16, 11:07 μ.μ.

  χαρτοπόλεμος και απο δράση ενα μηδενικό,τι πρέπει να κανουν οι άλλοι και αυτο ειναι ολο..Της πλάκας πράγματα δηλ..
  υγ
  Ευχαριστούμε για την ενημέρωση...


  aeras kopanistos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι εύκολο να κρύβεται κανείς πίσω από την απόρριψη μιας άποψης αλλά να μη λέει τη δική του, προβάλλοντας μάλιστα τα πολλά που έκανε σε αντίθεσή με τα δικά μας μηδενικά, ο ίδιος ή ο φορέας της αποψής του. Αλλά όταν δηλώνει κανείς (αυτοκριτικά μάλλον) αέρας κοπανιστός δε μπορούμε να περιμένουμε και πολλά. Έτσι δεν είναι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος12/4/16, 12:00 π.μ.

  Το κείμενο μιλά για τα καθήκοντά του κινήματος και της αριστεράς με τα οποία ο φιλαράκος στο πρώτο σχόλιο δεν πρέπει να χει και ιδιαίτερη σχέση. Τη δράση μας άσε να την κρίνουν αυτοί που μας ξέρουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος12/4/16, 12:15 π.μ.

  .....σωστά αφού βρέθηκαν δουλειές για 1,5 εκατομμύριο άνεργους (Έλληνες ή παλαιότερα ρεύματα μεταναστών) τώρα θα βρεθούν και για άλλες 100 200 χιλιάδες. Και επανάσταση και σοσιαλισμό να έκανες σήμερα. Θα χρειάζονταν δεκαετίες για να δημιουργήσεις τόσα εργοστάσια και άλλες παραγωγικές μονάδες προκειμένου να απορροφήσεις τέτοια νουμερα. Η συνθήκη όμως δεν θα ήταν ούτε καν τόσο απλή. Κάτω απο καπιταλιστική περικύκλωση, ταξικό πόλεμο μέσα και έξω απο την Ελλάδα η ανάπτυξη αυτή θα ήταν ακόμα πιο αργή. Ακόμα και αν λύνονταν ΟΛΑ αυτά τα ζητήματα (λέμε τώρα, έτσι;) θα παρέμενε το αμείλικτο ερώτημα αν δέχθηκες και αυτό το προσφυγικό ρεύμα δεν θα πρέπει να δεχθείς και το επόμενο; και το επόμενο; και το επόμενο; Αν ήμουν ιμπεριαλιστής το πιο καλό πράγμα που θα είχα να κάνω θα ήταν να στέλνω τέτοια προσφυγικά ρεύματα πνίγωντας την προσπάθεια της οικοδόμησης με αυτό τον απλό τρόπο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Οπότε; Μιας και δεν είσαι ιμπεριαλιστής;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος12/4/16, 2:48 π.μ.

  σιγά ρε 12:15 που η γενική απασχόληση, ιστορικά κατά καιρούς επιτευχθείσα και σε καπιταλιστικές χώρες σε εποχές μεγάλης ανάπτυξης με αναδιανομή κλπ, θέλει δεκαετίες. Από που προκύπτει αυτό ?

  να μην γίνει η Ελλάδα στρατόπεδο συγκέντρωσης είναι ένα μάχιμο αίτημα αρκεί να συνδυάζει την αντιπαράθεση με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τα σχέδια για την ποιοτική υποβάθμιση και της Ελλάδας σαν παράπλευρο θύμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων αλλά και το να μην είναι οι πρόσφυγες φυλακισμένοι, και να μην χρησιμοποιούνται για την γενική πειθάρχηση και των ντόπιων εργαζομένων που αν αποδεχτούν κάτι πολύ άσχημο για πρόσφυγες ή μετανάστες, αποδέχονται αυτόματα κάτι λίγο καλύτερο και για τον εαυτό τους.

  οι κίνδυνοι που επισημαίνονται στο άρθρο, της ωραιοποίησης της ΕΕ, της αποδοχής του "δεν χωράνε" αξιοποιοώντας και το πραγματικό πάτημα του "να φύγουν αν θέλουν", με το "αν" όμως να πρέπει να ισχύει και να το εννοούμε, της κάθετης διάκρισης προσφύγων από μετανάστες, πάλι με πραγματικό πάτημα της ανάγκης ηθικοπολιτικής χρέωσης του προσφυγικού φαινομένου σε πολεμικές και άλλες "αντικανονικές" ιμπεριαλιστικές πρακτικές, αλλά που μπορεί εύκολα να το διαστρέψει το σύστημα, είναι όλοι πραγματικοί.

  το βασικό είναι να μην σκεφτόμαστε ότι είναι ένα θέμα στο οποίο θα προτείνουμε "λύση", μέτωπο πάλης είναι και θα είναι ανοικτό για δεκαετίες. Γιατί αυτό όντως θέλει δεκαετίες, το να αξιοποιήσεις τις εγχώριες παραγωγικές δυνάμεις με άλλους μηχανισμούς κατανομής πόρων και ανθρώπινου δυναμικού από την αγορά, να δεις θέματα υποκατάστασης των εισαγωγών από την εγχώρια παραγωγή, να οργανώσεις τον πρωτογενή τομέα ή τα μεταποιοητικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όχι, δεν θέλει δεκαετίες. Και όχι μόνο σε συνθήκες εργατικής εξουσίας και μετάβασης στον κομμουνισμό (ακόμα και αν είχαμε σοσιαλισμό είπες) αλλά και σε συνθήκες πιο κανονικές, δεν θέλει δεκαετίες.

  άσε που έτσι που το λες, αν μπούμε στην λογική σου, καταρρέει εύκολα, απο κριτήρια αριστεράς. Τι 1.500.000, τι 1.700.000. Ποια η διαφορά ? Τι σε νοιάζει η εθνικότητα των ανέργων ? Αποδέχεσαι το 1500000 και λες "ε όχι και άλλοι 200.000, και μάλιστα ξένοι, ως εδώ".

  το ότι το ποτήρι για σένα ξεχειλίζει με την προσθήκη αλλοεθνών ανέργων ψιλοείναι ξενοφοβικό

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος12/4/16, 7:22 π.μ.

  Επειδή τα πράγματα είμαι μάλλον μοιραία και στατικά κατά τον "12/4/16, 12:15 π.μ." και τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει ίσως να ήταν καλό να διώξουμε και το 1.500.000 ανέργων από τη χώρα. Έτσι θα εξοικονομηθεί και κάμποσο χρήμα για την ανάπτυξη ξεχρέωσης των δανείων των ιμπεριαλιστών.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος12/4/16, 8:54 π.μ.

  Είναι απολύτως λογικό ότι τα μεγάλα προσφυγικά ρεύματα θα οξύνουν τις αντιθέσεις στη χώρα.Οι διαπιστώσεις που γίνονται έχουν υπαρκτή βάση το ερώτημα είναι πως πραγματικά αυτές λύνονται στην προοπτική των συλλογικών συμφερόντων των λαών των μεταναστών των προσφύγων κλπκλπ.
  Ερχονται λοιπόν 300.000 πρόσφυγες στη χώρα από που προκύπτει ότι θα μοιραστεί η φτώχια, μάλλον η ταξικότητα θα ενισχυθεί.Μπορεί να πέσουν τα μεροκάματα ναι θα συμβεί μπορεί να αναπτυχθεί ο φασισμός και ο ρατσισμός ναι μπορεί να γίνει δεν αποτελούν όμως απάντηση στο πρόβλημα.
  Σε τελική ανάλυση της γης οι κολασμένοι έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοιθα οδηγηθούν να λύσουν την πραγματική αντιθεση και όχι μόνο στην Ελλάδα θέση που δύσκολα γίνεται κατανοητή στον λαό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ανώνυμος12/4/16, 9:01 π.μ.

  Κωστα@2:48 π.μ

  σιγά ρε 12:15 που η γενική απασχόληση, ιστορικά κατά καιρούς επιτευχθείσα και σε καπιταλιστικές χώρες σε εποχές μεγάλης ανάπτυξης με αναδιανομή κλπ, θέλει δεκαετίες. Από που προκύπτει αυτό ?

  Καταρχήν αναφέρομαι για την περίοδο του σοσιαλισμού, και όχι του καπιταλισμού (ίσως η τελεία που έχω βάλει πριν τον σοσιαλισμός δεν βοηθάει) στο συγκεκριμένο σημείο που αναφέρεσαι. Δεύτερον στην περίπτωση του καπιταλισμού για την οποία λες ποια ανάπτυξη και τι είναι αυτά που λες; δεν μιλάμε φιλολογικά μιλάμε για τον καπιταλισμό σήμερα σε μια απο τις μεγαλύτερες κρίσεις του που κρατά εδώ και αρκετά χρόνια. Αυτήν προσπαθεί να προσπεράσει ξαναμοιράζοντας την γη και εδώ δίπλα μας (δεν είναι σημαντικό τώρα, αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει, πρόκειται να υπάρξει τελικά ένα τεράστιο ξέσπασμα αυτής της κρίσης κάποια στιγμή).


  "το βασικό είναι να μην σκεφτόμαστε ότι είναι ένα θέμα στο οποίο θα προτείνουμε "λύση", μέτωπο πάλης είναι και θα είναι ανοικτό για δεκαετίες. "
  Λύσης δεν προτείνεις στο έδαφος του καπιταλισμού αλλά το πρόβλημα το αντιμετωπίζεις σύμφωνα με τις δυνατότητες που θα είχες αν είχες αρχίσει να στήνεις σοσιαλισμό αλλιώς αν λες στα θύματα αυτού του πολέμου ότι εγώ σας καλοσωρίζω αλλά δεν έχεις τη δυνατότητα να τους δώσεις εργασία για να ζήσουν τότε είσαι τυχοδιώκτης και η πολιτική σου οπορτουνιστική που τελικά εκπροσωπεί αυτό που εσύ νομίζεις οτι είσαι απένανται (προφανώς δεν γίνεται συνειδητά).

  συνεχίζεται..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ανώνυμος12/4/16, 9:01 π.μ.

  "Γιατί αυτό όντως θέλει δεκαετίες, το να αξιοποιήσεις τις εγχώριες παραγωγικές δυνάμεις με άλλους μηχανισμούς κατανομής πόρων και ανθρώπινου δυναμικού από την αγορά, να δεις θέματα υποκατάστασης των εισαγωγών από την εγχώρια παραγωγή, να οργανώσεις τον πρωτογενή τομέα ή τα μεταποιοητικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όχι, δεν θέλει δεκαετίες."

  Ας κανουμε μια εντελώς χονδροειδή υπόθεση. Ας πουμε ότι θα έφτιαχνες εργοστάσια για παράδειγμα και το κάθε εργοστάσιο είχε 300 άτομα (βάζω επίτηδες μεγάλο νούμερο, τόσους είχε η Χαλυβουργία για παράδειγμα και δεν φτιάχνεις εύκολα κάτι τέτοιο) πόσα εργοαστάσια μπορείς να στήσεις; που να πουλάνε προιόντα και να μπορούν να λειτουργούν έτσι ώστε όχι μόνο να συνεχίσουν να υπάρχουν αλλά να βγάζουν κέρδη κάνοντας και εξαγωγές ιδιαίτερα εξαγωγές μάλιστα προκειμένου να συσσωρεύσεις συνάλλαγμα και να εισάγεις προιόντα τα οποία δεν θα μπορείς να παράγεις (τεχνολογίας αιχμής) τουλάχιστον άμεσα χωρίς αυτό μάλιστα να είναι εντελώς ασύμφορο. Συνεχίζω τον χονδροειδή υπολογισμό. Πόσα εργοστάσια μπορείς να φτιάξεις μέσα σε μια πενταετία για παράδειγμα???......100? , 200? 300? 400???????????!! άντε και φτιάχνεις τετρακόσια εργοστάσια (που δεν γίνεται αλλά λέμε τώρα) αυτό μας δίνει ένα αριθμό ίσα ίσα 120 χιλιάδων εργαζομένων, εργατών και υπαλλήλων. Αυτή προφανώς η δράση θα δημιουργήσει τεράστια ώθηση στην οικονομία και θα υπάρξουν και προσλήψης στις υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, λογιστίρια, κλπ κλπ πόσο να βάλουμε; να βάλουμε ότι προσλαμβάνονται και άλλες 100 χιλιάδες άνθρωποι;;; Άντε και να αρχίσουν και τα δημόσια έργα , δρόμοι, σχολεία, νοσοκομεία κλπ κλπ άλλες 100 χιλιάδες θέλεις όχι εκατό να πουμε και παραπάνω. Όλοι αυτοί μαζί μαζεύουν καμία 300 χιλιάδες ανθρώπους άντε τετρακόσιες και γι άλλους τομείς που δεν έχω αναφέρει. Αυτά τα διαστημικά και απολύτως φανταστικά νούμερα σου έχω πει ότι θα γίνουν σε μια πενταετία πράγμα όπως καταλαβαίνεις επίσης απόλυτα υπερβολικό (φαντάσου σε μια περίοδο επαναστατική με συγκρούσεις, με με με με, πιθανά και εξωτερικές παρεμβάσεις, με τους φασίστες να παίζουν το ρόλο τους εδώ ε; φαντάσου όλα αυτά) αλλά δεν πειραζει, φαντάσου ότι ταυτόχρονα για να τα φτιάξεις όλα αυτά χρειάζεσαι τεράστια κεφάλαια, ΤΕΡΑΣΤΙΑ, λεφτά για να αγοράσεις εργαλειομηχανές, εξοπλισμό για τα εργοστάσια, πιθανά έξτρα τεχνογνωσία, εισαγωγή πρώτων υλών που να μην μπορεί να έχεις για όλα τα προιόντα που θα φτιάχνεις και διαφορα άλλα τεράστια και ατελείωτα θέματα που υπάρχουν. Με όλα αυτά, με όλα αυτα το ξαναλέω που θα έχεις κάνει ξέρεις πόσους εργαζόμενους θα έχεις απασχολήσει ;;400 χιλιάδες μόλις δηλαδή το 1/3 των συνολικών σου ανέργων και πρόσεξε έχοντας διαθέσει τεράστια κεφάλαια για την επένδυση τόσο σε πάγιο όσο και σε ανθρώπινο κεφάλαιο τα οποία θα χρειαστούν απόσβεση. Τι θα γίνουν το υπόλοιπο ένα εκατομμύριο;;;; θα σου πω εγώ τι θα γίνει , θα είναι με επίδομα ανεργίας το οποίο είναι ένα τεράστιο ζήτημα απο πολλές απόψεις. Άρα ναι χρειάζεσαι δεκαετίες (και ΑΝ) για να απορροφήσεις 1,5 ανέργους

  συνεχίζεται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ανώνυμος12/4/16, 9:02 π.μ.

  "αν μπούμε στην λογική σου, καταρρέει εύκολα, απο κριτήρια αριστεράς. Τι 1.500.000, τι 1.700.000. Ποια η διαφορά ? Τι σε νοιάζει η εθνικότητα των ανέργων ? Αποδέχεσαι το 1500000 και λες "ε όχι και άλλοι 200.000, και μάλιστα ξένοι, ως εδώ"

  καταρχήν Κώστα μην μου ξαναβάλεις λόγια στο στόμα αν θέλεις να καμουμε τίμια συζήτηση, άσε τα εισαγωγικά σε φράσεις "ε όχι και άλλοι 200.000, και μάλιστα ξένοι, ως εδώ". Αυτά τα λες εσύ εγώ πουθενά δεν έβαλα ζήτημα εθνικότητας η εθνικότητα προκύπτει απο αυτό που έχεις στο κεφάλι σου. Να στο πω και αλλιώς δηλαδή, αν ήταν Έλληνες (αυτοί που μιλάνε Ελληνικά)που ζούσαν σε άλλες χώρες τα ίδια πράγματα υπάρχουν ως δεδομένα ως αντικειμενικές δυνατότητες, δεν αλλάζουν τα νούμερα εξαιτίας της εθνικότητας.
  Ως προς το δεύτερο που λες αυτό δείχνει και την ανευθυνότητα της πολιτικής σου πρότασης τι 1,5 τι 1,7, μωρέ, ποιά η διαφορά ;; Απο μόνο του αυτό είναι ανεύθυνο γιατί αυτά είναι χιλιάδες και για την ακρίβεια χιλιάδες εργαζόμενοι και όχι στραγάλια αλλά θα σου κάνω ξανά και την προέκταση που σου είπα και στο προηγούμενο μήνυμα αλλά δεν το ανέφερες.Και θα στο πω προεκτείνοντας αυτό που είπες. Καλά και τότε γιατί λοιπόν 1,7 και όχι 2 γιατί όχι 2,5! 3! 4!??? ξέρεις πόσοι εξαθλιωμένοι Σύριοι πρόσφυγες υπάρχουν στην Τουρκία άνεργοι και έτοιμοι να πάνε κάπου θα τους φερθούν σαν ανθρώπινα όντα και όχι ως ζώα; 2 εκατομμύρια περίπου, και 1 εκατομμύριο στο Λίβανο και 1 εκατομμύριο στην Ιορδανία και όλοι αυτοί μόνο ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ!!! Ας έθρουν και απο το Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές!!
  Σου λέω λοιπόν ότι ακόμα και αν ανεύθυνα πουμε ότι εντάξει ας δεχθούμε και άλλους τα νούμερα των ανθρώπων είναι τεράστια και ατελειωτα.

  Για να τελείωνω γιατι΄σε έπρηξα. ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!! Αργά η γρήγορα δεν θα μπορείς να δεχθείς άλλο κόσμο αν ακολουθήσεις τις λογικές που λέτε και βέβαια αυτές οι οπορτουνιστικές λογικές αν είχες πάρει την εξουσία θα σε έκαναν να καταρρεύσεις καταστρέφοντας την ελπίδα της εργατικής τάξης για να απελευθερωθεί απο τον ιμπεριαλισμό.

  Δεν έχεις δει να κάνω κάποια πρόταση και κάνεις διάφορες υποθέσεις για το τι μπορεί να προτείνω. Επίτηδες δεν κάνω πρόταση γιατί δεν χρειάζεται να κάνεις πρόταση για να επιτρέπεται να αποδειχθεί ότι η άλλη πρόταση είναι λανθασμένη. Να το πω αλλιώς αν έχεις ένα πρόβλημα και μια λύση που έχει δώσει κάποιος αλλά βλέπεις ότι αυτή είναι λάθος δεν χρειάζεται να έχεις ανακαλύψει την σωστή για να πεις ότι η ήδη προτεινόμενη λύση είναι λανθασμένη.

  Καλημέρα
  Ηρακλής

  Τελος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ανώνυμος12/4/16, 9:19 π.μ.

  "Ερχονται λοιπόν 300.000 πρόσφυγες στη χώρα από που προκύπτει ότι θα μοιραστεί η φτώχεια, μάλλον η ταξικότητα θα ενισχυθεί.Μπορεί να πέσουν τα μεροκάματα ναι θα συμβεί μπορεί να αναπτυχθεί ο φασισμός και ο ρατσισμός ναι μπορεί να γίνει δεν αποτελούν όμως απάντηση στο πρόβλημα."

  Τι εννοείς απο που προκύπτει ότι θα μοιραστεί η φτώχεια;;; από το γεγονός ότι θα υπάρξουν περισσότεροι άνεργοι και απο το ότι η ολιγαρχία θα καταφέρει να συμπιέσει ακόμα περισσότερο τα μεροκάματα κλπ

  Σήμερα το ζήτημα της αναθεώρησης των αντιλήψεων για το άσυλο η ανάγκη για περισσότερο νόμιμη μετανάστευση είναι αίτημα των ίδιων των ιμπεριαλιστών. Οι απόψεις αυτές που κυκλοφορούν στο κίνημα (λέμε τώρα) είναι επιρροές απο μικροαστικές αναρχικές και αυτονομιστικες απόψεις που κομίζουν την άποψη της αστικής τάξης μέσα στο εργατικό κίνημα.

  Η ταξική πάλη δεν εντείνεται με την αύξηση των ανέργων, δεν οξύνεται με την αύξηση του φόβου για το αν θα βρεις δουλειά, δεν οξύνεται με την αύξηση της απελπισίας. Αυτά αντίθετα λειοτουργούν ανασταλτικά και αν η δικιά σου πολιτική πρόταση έχει συμβάλει σε τέτοιες λύσεις τότε εσύ ο ίδιος έχεις ενισχύσει τον φασισμό και τον εθνικισμό τον οποίο έχεις πρόθεση να πολεμήσεις (και πραγματικά θα θυσίαζες την ζωή σου ενάντια σε αυτόν, καμία αμφιβολία). Επι πλέον όπως έγραψα πολύ εκτενώς παραπάνω (δεν μου αρέσουν καθόλου τα σεντόνια σχώρα με) αν έχεις ακολουθήσει μια τέτοια πολιτική πρέπει να την τεστάρεις και στο στρετσάρισμα της να δεις αν ισχύει και για το δικό σου μοντέλο και όπως σας είπα ούτε στο δικό σου μοντέλο δεν έχεις απεριόριστες δυνατότητες. Η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων έχει απόλυτους περιορισμούς που δεν είναι αντίστοιχη με τις ροές των προσφύγων σε ένα ιμπεριαλιστικό καπιταλιστικό κόσμο που λιώνει λαούς, διαλύει χώρες, καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμα του.

  Ηρακλής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ανώνυμος12/4/16, 9:43 π.μ.

  Αντίσταση στις γειτονιές είπε...
  Οπότε; Μιας και δεν είσαι ιμπεριαλιστής;

  Οπότε τι; συμφωνείς με αυτά που λέω ή διαφωνείς;;; Αυτά που λέει το άρθρο είναι σωστά ή λάθος απο μόνα τους και όχι μέσω του "οπότε", αυτό είναι ανεξάρτητο. Ακόμα και αν δεν είχα λύση να προτείνω αυτό δεν θα άλλαζε το λανθασμένο ή ορθό της συγκεκριμένης παραπάνω πολιτικής ανάλυσης αλλά και πρότασης προς τον ελληνικό λαό.

  Λοιπόν ως προς την λύση. Λύση δεν υπάρχει. Τουλάχιστον όπως μπορεί να την φανταστεί κανείς. Αυτό που είναι σίγουρα αναγκαίο είναι ένα ΜΑΖΙΚΟ, πλατύ, μαχητικό πανευρωπαικόαντιιμπεριαλιστικό αντιπολεμικό κίνημα για το τέλος του πολέμου στην περιοχή. Το ζήτημα όμως των προσφύγων θέλει την εξής διατύπωση. Κάθε πρόσφυγας ή μετανάστης είναι ευπρόσδεκτος ως θύμα του πολέμου. Εξασφάλιση τροφής, στέγης, συνθηκών υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας, τάξης και οργάνωσης, συνθηκών ψυχικής ηρεμίας ιδιαίτερα για τα παιδιά σε χώρους ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΥΣ.
  Όμως ταυτόχρονα και αποσαφήνιση σε κάθε πρόσφυγα, μετανάστη ότι στην χώρα αυτή θα βρει ένα ώμο να στηριχθεί, θα βρει ασφάλεια, τροφή και στέγη, καταφύγιο από τον πόλεμο που πλήττει την χώρα του ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΔΟΥΛΕΙΑ. Θα σε φιλοξενήσω και μπορείς να κάτσεις όσο θέλεις, όσο κρατάει ο πόλεμος σπίτι σου, αλλά δεν θα μείνεις μόνιμα εδώ. Όταν έρθει η ώρα θα πρέπει να φύγεις και να γίνεις και εσύ υποκείμενο που θα αλλάξει αυτό τον κόσμο, να πας στην πατρίδα σου και να μην την αφήσεις στα χέρια των γερακιών.

  Ηρακλής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Δεν προλαβαίνω να γράψω μια μεγάλη απάντηση στο Ηρακλή, αλλά δε νομίζω ότι χρειάζεται κιόλας, γιατί κάνει μπαμ τι ρόλο βαράει.

  Για τον Ηρακλή, η εργατική τάξη δεν είναι ενιαία. Χωρίζεται με βάση το φύλο και το έθνος, σε Έλληνες, μετανάστες και πρόσφυγες. Δεν είναι και καμία καινούργια άποψη αυτή. Γι’ αυτό τον λόγο, ενώ γενικά λαλίστατος, απέφυγε να απαντήσει στο «γιατί να μην φύγουν και οι Έλληνες άνεργοι, αφού δεν έχουν δουλειές» (πάντα με πειθώ και συνείδηση έτσι;). Φυσικά δεν μπορεί να απαντήσει ουσιαστικά στην ερώτηση αυτή, μιας και θεωρεί την ανεργία ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο δεν προβλέπει να λύνεται ούτε στον σοσιαλισμό…

  Αντιλαμβάνεται τους πρόσφυγες ως πρόβλημα που μας φόρτωσε ο ιμπεριαλισμός και όχι ως ανθρώπους-υποκείμενα της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Και λογαριάζει πώς θα ξεφορτωθεί το πρόβλημα (πάντα με πειθώ και συνείδηση). Φυσικά να τους περιθάλψουμε, να σταματήσουμε τον πόλεμο, αλλά ύστερα, να τους διώξουμε (με πειθώ και συνείδηση). Για το καλό της ταξικής πάλης πάντα. Για να βελτιωθεί λέει η θέση του «Έλληνα εργάτη».

  Ας μας πει λοιπόν, πώς πρέπει να φερθεί το «λαϊκό κίνημα» στην Γαλλία και την Γερμανία στους Έλληνες μετανάστες για να βελτιώσει τάχα τις θέσεις του; Και αν απελαθούν οι 300.000 Έλληνες μετανάστες από την Ευρώπη, που παράχθηκαν από τα μνημόνια, και τους γυρίσουν την Ελλάδα (με πειθώ και συνείδηση πάντα), τότε δεν θα αποτελούν πρόβλημα για την ανεργία και την ταξική μας συγκρότηση; Αυτοί χωράνε; Αυτοί θα μένουν «ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ» ή όχι; Θα ψηφίζουν; Θα έχουν σωματεία; ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΗΡΑΚΛΗ;

  Και στους πρόσφυγες αυτούς που ήρθανε, ποιος θα υλοποιήσει, Ηρακλάκο, τον έλεγχο, και γιατί να είναι ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΙ; Διέπραξαν κάποιο έγκλημα και είναι υπό επιτήρηση; Εσύ θα είσαι ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΣ; Εγώ; Πάντα με πειθώ και συνείδηση, έτσι;

  Για να μην τα πολυλογούμε, Ηρακλή, εδώ χτύπησες λάθος πόρτα. Πήγαινε κάπου παραπέρα που μπορεί και να τα χάψουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ανώνυμος12/4/16, 12:55 μ.μ.

  ώπα, εξελίξεις, ο αδικημένος, έτσι έλεγε, Ηρακλής έκανε πρόταση, ενώ μέχρι τώρα έλεγε του χρεώνονται πράγματα ενώ απλά λέει για τους άλλους.

  απελάσεις, και μέχρι τότε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

  εύχομαι να είσαι κάτι χειρότερο και όχι σε μια αριστερή οργάνωση που πήγε το μυαλό μου

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ανώνυμος13/4/16, 6:01 μ.μ.

  Πολύ καλή απάντηση, εννοώντας την συλλογιστική σου Κώστα.

  Ο.Ν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Ανώνυμος14/4/16, 7:51 π.μ.

  Θα απαντήσει κάποιος στον Ηρακλή χωρίς να κάνει γενικές αναλύσεις και ευχολόγια ή άτοπες συγκρίσεις; Θα απαντήσει πάνω σε αυτό που βάζει ότι υπάρχουν όρια στην παραγωγή ειδικότερα για μια χώρα όπως η Ελλάδα! Η Ελλάδα υπάρχει περίπτωση τα επόμενα χρόνια να μετατραπεί σε χώρο με αλλαγή πληθυσμιακή εφόσον έρθουν μεγάλα ποσοστά προσφυγικών πληθυσμών ως πραγματικότητα; Η αντιμετώπιση αυτής της πραγματικότητας έχει εμπόδια ή θα τα αναγάγουμε όλα σε ευχολόγια για κοινή πάλη των λαών.Θα επιχειρήσουμε να δώσουμε λύσεις για το εθνικό ζήτημα που θα προκύψει όπως ο Λένιν στη Σοβιετική Ένωση (ομοσπονδία κρατών ήταν βέβαια και όχι ένα κράτος)ή θα προκύψουν προβλήματα μετατρέποντας την Ελλάδα σε μια χώρα όπως ο Λίβανος;
  Ευχαριστώ και παρακαλώ απαντήστε διαλεκτικά και όχι με ανόητους αφορισμούς τι ρόλο τραβάς κτλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Σε τι ακριβώς να απαντήσουμε; Στο ότι το πρόβλημα, παρά το ντύσιμο με "αντιιμπεριαλιστικές" και μαρξιστικές" κορώνες, είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες; Σε απόψεις που με τον μανδύα της αριστεροσύνης καταλήγουν να είναι απόλυτα ρατσιστικές και να προτείνουν μάντρωμα των προσφύγων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης;
  Και γιατί είναι αντιδιαλεκτικό το να λες ότι η βασική ευθύνη για την προσφυγιά, και του προβλήματος που δημιουργείται στη χώρα μας, βρίσκεται στις πολεμικές και άλλες επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών;
  Ποιο ακριβώς εθνικό πρόβλημα οξύνεται ή θα οξυνθεί στη χώρα μας λόγω των προσφύγων; Αυτά τα ακούμε από τη δεκαετία του ΄90 με το μεγάλο κύμα μεταναστών από την Αλβανία και τις άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες με πολύ περισσότερες (εκατοντάδες) χιλιάδες ανθρώπων να έρχονται στη χώρα μας με τρόπους που δε διαφέρουν και πολύ από αυτές των σύγχρονων μεταναστών. Δεν είναι λίγοι οι Αλβανοί που πέθαναν ή σκοτώθηκαν από τους κρατικούς μηχανισμούς στα βουνά της Ηπείρου, άσχετα αν τότε καλύφθηκε αυτή η πραγματικότητα έντεχνα από το σύστημα.
  Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο ως κομμουνιστές να δώσουμε εξετάσεις ούτε στους ιμπεριαλιστές ούτε στο ντόπιο κεφάλαιο. Δεν θεωρούμε τη νίκη τους σε αυτή τη φάση έναντι του εργατικού και λαϊκού κινήματος δεδομένη και για πάντα, θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος να εξελίσσονται τα πράγματα προς όφελος των λαών είναι αυτός της ταξικής πάλης που είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα και δεν κρύβεται όσο κι αν προσπαθούν να τη κρύψουν πολλοί και διάφοροι, όσο κι αν δεν την παραδέχονται κάτι τύποι σαν ελόγου σας.
  Θεωρούμε ότι ο πλούτος που παράγεται σε αυτή τη χώρα αλλά και διεθνώς είναι αρκετός και με το παραπάνω να θρέψει όλους τους λαούς του πλανήτη, ότι αυτό τον πλούτο τον καρπώνονται ιμπεριαλιστές και κεφάλαιο, ότι οι εργάτες και οι λαοί πρέπει να παλέψουν για την όλο και περισσότερο απόσπαση κοματιών του έως και την πλήρη απόκτησή του στα χέρια τους.
  Από αυτή τη σκοπιά λοιπόν, των λαών και της εργατικής τάξης, δε βλέπουμε ότι το πρόβλημα στη χώρα μας είναι οι μετανάστες αλλά αυτοί που τους μετατρέπουν σε μετανάστες και ως εκ τούτου δεν έχουμε κανένα λόγο να έχουμε κανενός είδους διαχειριστικές του ζητήματος προτάσεις που να καταλήγουν μάλιστα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης με ολίγον καλύτερες συνθήκες εγκλεισμού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Στη χώρα μας λοιπόν στρεφόμαστε ενάντια στους ιμπεριαλιστές, παλεύουμε να τους διώξουμε από εδώ, παλεύουμε να σταματήσουν οι επεμβάσεις τους στη γειτονιά μας και παντού στο κόσμο, παλεύουμε η εργατική τάξη και όλος ο εργαζόμενος λαός να διεκδικήσουν και να αποκτήσουν αυτά που τους ανήκουν στη πραγματικότητα. Μια ελεύθερη χώρα στα χέρια τους. Αυτό καλούμε να κάνουν και όλοι οι λαοί και με βάση αυτό δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να καλούμε τους μετανάστες να ενταχθούν και αυτοί σε αυτή τη διαδικασία που λέγεται αντιιμπεριαλιστικός αγώνας και ταξική πάλη.
  Και ναι καταγγέλουμε και είμαστε εχθρικοί απέναντι σε απόψεις που με μανδύα αριστερές δήθεν αναλύσεις καταλήγουν να βλέπουν εθνικούς κινδύνους όχι τόσο από τη παρουσία των ιμπεριαλιστών στη χώρα μας, που βλέπουν χειροτέρευση συνθηκών ζωής του λαού και της εργατικής τάξης όχι τόσο από το δράση του κεφαλαίου στη χώρα μας αλλά από τους μετανάστες, πολιτικούς, οικονομικούς, πολεμικούς και ότι άλλο. Απόψεις που κυκλοφορούν ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, που χρησιμοποιούν διαστρεβλώνοντας με τη μέθοδο της απόσπασης, κείμενα ακόμη και του Μαρξ για να καταλήξουν ότι οι μετανάστες είναι όργανα του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών και ως εκ τούτου οι ντόπιοι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μέτωπο εναντίον τους. Το δυστύχημα για εσάς, αν πράγματι είστε αριστεροί και όχι κάτι άλλο που δικαιούμαστε να το υποψιαζόμαστε, κι αν δεν το ξέρετε, είναι ότι όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε πριν κάμποσα χρόνια, από τα τέλη της δεκαετίας του '90 από τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος έγραφε πονήματα ανάλογα με αυτά του Ηρακλή θεωρώντας ότι έτσι θα στήσει στο τοίχο την αριστερά! Από τότε έχουν εμφανιστεί έως και συλλογικότητες τύπου "Πατριωτικής Αριστεράς" που δηλώναν έως και κομμουνιστικές για να αποδείξουν ότι το δίκιο το είχε αυτός και όχι η αριστερά κι ας μη το παραδεχόντουσαν. Φτάσαν μάλιστα, καταγγέλοντας το ναζισμό της κατά τα άλλα, να ανταγωνίζονται σε ρατσιστικές επιθέσεις τη Χρυσή Αυγή σε περιοχές όπως τον Άγιο Παντελεήμονα.

  Και μια παρατήρηση μιας και αναφέρθηκε. Ο Λένιν έλυσε το εθνικό ζήτημα στη Σοβιετική Ένωση λες. Πράγματι. Πάντως όχι στη Ρωσία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ανώνυμος14/4/16, 9:18 π.μ.

  Από το να είσαι διαλεκτικός είναι σημαντικότερο να μην είσαι τυφλός πολιτικά ή να μην παριστάνεις τον τυφλό. Πάντα ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΑ, φυσικά.

  ΑΛΕΠΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Ανώνυμος14/4/16, 6:13 μ.μ.

  Θεωρούμε ότι ο πλούτος που παράγεται σε αυτή τη χώρα (αλλά και διεθνώς )είναι αρκετός και με το παραπάνω να θρέψει όλους τους λαούς του πλανήτη, ότι αυτό τον πλούτο τον καρπώνονται ιμπεριαλιστές και κεφάλαιο, ότι οι εργάτες και οι λαοί πρέπει να παλέψουν για την όλο και περισσότερο απόσπαση κομματιών του έως και την πλήρη απόκτησή του στα χέρια τους.

  Ο πλούτος που παράγεται σε αυτή τη χώρα αυτή τη στιγμή δεν είναι αρκετός όχι απλώς να θρέψει όλους τους λαους του πλανητη αλλά ούτε καν όλο τον εδω λαο που μένει.Αυτό που περιγράφεις μονο στο σοσιαλισμό και υπο προυποθεσεις μπορει να συμβεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Ανώνυμος14/4/16, 7:02 μ.μ.

  δεν φτάνει ο πλούτος λες ε ?

  και τι προτείνεις ? να τρώμε λιγότερο ? μέρα παρά μέρα ξέρωγω ? μονά ζυγά με τον αριθμό της ταυτότητας ? άνδρες-γυναίκες ? απελάσεις και Ελλήνων εργαζομένων εκτός από πρόσφυγες και μετανάστες ?

  πες γιατί αγχώθηκα, αυτό με τον πλούτο που δεν φτάνει με τάραξε.

  ααα, να σφίγγεται τις βρύσες, όχι μόνο για την οικολογική αειφορία κλπ, αλλά γιατί είναι δύσκολα τα πράγματα

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Προσυπογράφω τον Κώστα (πρώτη φορά, να γραφεί στα πρακτικά)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Ανώνυμος14/4/16, 8:27 μ.μ.

  Δεν προτείνω κάτι άνθρωπε μου;Περιγράφω μια πραγματική κατάσταση εκτός κι αν εσύ θεωρείς ότι αυτό το σύστημα που ζούμε καταφέρνει να θρεφει τον κόσμο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Ανώνυμος14/4/16, 8:27 μ.μ.

  Δεν προτείνω ήθελα να γράψω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. 1ον. Αλεπού, το σημειώνω!

  2ον. Η περιγραφή σου για την κατάσταση ανώνυμε έχει μια αδυναμία. Τη θεωρεί δεδομένη και μη αναστρέψιμη. Είναι η κατάσταση που μας επιβάλει το κεφάλαιο την οποία εμείς δεν την αποδεχόμαστε και θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι αυτού του τόπου πρέπει και μπορούν να την ανατρέψουν. Η αποδοχή της οδηγεί σε απόψεις σαν και αυτές που γράφτηκαν σε αυτό το διάλογο από τον Ηρακλή και ανώνυμους ή ανώνυμο. (Η ανωνυμία πάντως δε βοηθά στο να ξεχωρίζουμε ποιος λέει τι).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Ανώνυμος14/4/16, 10:15 μ.μ.

  Ο πλούτος που παράγεται σε αυτή τη χώρα αυτή τη στιγμή δεν είναι αρκετός όχι απλώς να θρέψει όλους τους λαους του πλανητη αλλά ούτε καν όλο τον εδω λαο που μένει.Αυτό που περιγράφεις μονο στο σοσιαλισμό και υπο προυποθεσεις μπορει να συμβεί.
  Οποιος αναλύει μια πραγματικότητα τη θεωρεί και δεδομένη ότι δεν αλλάζει; Είπα κάτι τέτοιο;
  Τελοσπάντων, ευχαριστώ για την κουβέντα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Ανώνυμος15/4/16, 1:44 μ.μ.

  Ο πλούτος που παράγεται καθημερινά είναι υπεραρκετός αλλά τον ληστεύει το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Απόψεις σαν και αυτές που γράφετε ρίχνουν τα μεροκάματα. Και υπογράψτε ανοιχτά, τι ντρέπεστε. Εθνικιστές είστε;

  ΑΛΕΠΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com