...................

28 Απρ 2016

Αγάπη μόνο!

Δεν θέλω γενικά να περιγράψω το πως αυτός ο τύπος από το πουθενά άρχισε να απασχολεί όλα τα μέσα "ενημέρωσης" το τελευταίο διάστημα. Είναι πασιφανές ότι θέλοντας και μη έχει εμφανιστεί μπροστά στις οθόνες σας (είτε τηλεόραση είτε υπολογιστής), ο μπρατσωτός τύπος, ο "τρελιάρης", ο "αγάπη μόνο". Και έχει εμφανιστεί με τον πιο "ευχάριστο" τρόπο ως ένας νεολαίος, με τη ζωή όλη μπροστά του, με όρεξη, με θάρρος και θράσος να πει αυτά που πιστεύει και πάει λέγοντας. Μόνο που αυτά είναι η μια πλευρά του ζητήματος.

Η άλλη πλευρά, είναι αυτή που θέλει να αναδείξει και να ενισχύσει όλη την σαπίλα που (ακούσια θα πει κάποιος, άκρως επιτηδευμένα θα πω εγώ) προωθεί το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης σε αυτή τη κοινωνία, πάνω στη νεολαία. Πως προωθείται μέσω αυτού του συγκεκριμένου τύπου; Ένα και μόνο βίντεο είναι υπεραρκετό. Άπειρες γελοιότητες στα πλαίσια του "χαβαλέ" που καταδυκνείουν αυτήν ακριβώς τη μαυρίλα και τη σαπίλα, σεξιστικά σχόλια αναρίθμητα που "προσέβαλλαν" μέχρι και τον Θέμο. Προφανώς και δεν είναι τυχαίο. Προκύπτει από μια προσπάθεια δεκαετιών, των εκμεταλλευτών και της άρχουσας τάξης, να κατευνάσει και να καταπνίξει τις αντιδράσεις και τις εξεγέρσεις της νεολαίας ή ακόμα και τη σκέψη αυτές να γίνουν. Γιατί ακριβώς η νεολαία είναι ένα στρώμα που έχει δείξει τα δόντια της πολλές φορές, και την φοβούνται, γιατί θα τα ξαναδείξει. Μέσα σε αυτή την προσπάθεια, βρίσκεται και η προώθηση από μεριάς τους ενός συγκεκριμένου τρόπου διασκέδασης και ζωής, μακριά από αγώνες και διεκδικήσεις, ενός πολύ συγκεκριμένου lifestyle, που ταιριάζει με τις επιδιώξεις τους, που ταιριάζει με το πως θέλουν να ζει και να υπάρχει η νεολαία, που ταιριάζει τελικά με το πως θα πρέπει η κοινωνία να κινείται (ή μάλλον να μην κινείται).

Όλη αυτή η προπαγάνδα του συστήματος λοιπόν, με όλα τα όπλα που έχει στην διάθεση της σε αυτόν τον ιδεολογικό πόλεμο που διεξάγει, όπως είναι τα ΜΜΕ, η εκπαίδευση, η εκκλησία, ο στρατός (ο συγκεκριμένος μάλιστα "αγάπη μόνο" έχει υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις, διόλου απρόσμενο), δεν θα μπορούσαν να μην έχουν αντανάκλαση στη νεολαία. Η οποία δεν έχει από πουθενά να πιαστεί, να δει κάτι διαφορετικό, κάτι να αλλάζει, μιας και δυνάμεις της Αριστεράς και της "προόδου", αρκετά συχνά πιάνονται στα αδιέξοδα του συστήματος, και ενδίδουν και αυτές στην προπαγάνδα του. Υπάρχει λοιπόν προοπτική για αυτή τη νεολαία, ή μήπως είμαστε καταδικασμένοι;

Δεν πιστεύουμε σε καμία των περιπτώσεων πως κάτι τέτοιο ισχύει. Υπάρχουν τρανά παραδείγματα που δείχνουν οι νέοι άνθρωποι (όχι μόνο φυσικά) ότι έχουν μέσα τους το στοιχείο της αμφισβήτησης, το στοιχείο της ανατροπής του παλιού και σάπιου, το στοιχείο της επαναστατικότητας. Η νεολαία της Γαλλίας του σήμερα, το μεγαλειώδες κίνημα του ‘06-’07, το ξέσπασμα του Δεκέμβρη του ’08, με τα λάθη τους και τις αδυναμίες τους, η εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο αγώνας και τα βάσανα της ΕΠΟΝ στην κατοχή αν θέλουμε να πάμε λίγο πιο πίσω, φωτίζουν με τον πιο τρανό τρόπο το δρόμο της νεολαίας.

Αυτός ο δρόμος, δεν έχει ούτε μπράτσα καλογυμνασμένα, ούτε πανάκριβα ρούχα και αμάξια, ούτε "αγάπη μόνο", ούτε λαμπερά τηλεοπτικά αστέρια, ούτε τα τυφλωτικά φώτα της δημοσιότητας και της showbiz, ούτε και την σαπίλα των ΜΜΕ και των αφεντικών τους. Είναι ένας δρόμος δύσκολος και δύσβατος, στρωμένος με χιλιάδες προβλήματα και αγωνίες, αλλά και αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον, για ένα καλύτερο αύριο, για μια ζωή χωρίς καταπίεση, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς μνημόνια, χωρίς ανεργία, χωρίς πολέμους, χωρίς νεκρούς πρόσφυγες στα παράλια μιας χώρας.

Στάχτη θα γίνεις κόσμε γερασμένε

σου είναι γραφτός ο δρόμος της συντριβής

Και δε μπορείς να μας λυγίσεις

σκοτώνοντας τ’ αδέρφια μας της μάχης.

Και να το ξέρεις

θα βγούμε νικητές

κι’ ας είν’ βαριές μας

οι θυσίες.


Ναζίμ Χικμέτ 


Κ.Λ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com