...................

8 Απρ 2016

Γιατί χωριστά συλλαλητήρια στο Πειραιά;

Όπως είναι γνωστό την Πέμπτη 31 Μάρτη, μετά από κάλεσμα της Λαϊκής Αντίστασης - Α.Α.Σ., πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία της ΟΛΜΕ με βασική πρόταση τη διοργάνωση συλλαλητηρίου για το Σάββατο 9 Απρίλη. Για τη σύσκεψη και για το ποιοι συμμετείχαν σε αυτή βγήκε και σχετικό Δελτίο Τύπου. Ενώ ακόμη γινόταν συνεννοήσεις τη περασμένη Κυριακή υπήρξε δημοσίευμα στο ΠΡΙΝ όπου λίγο ως πολύ έλεγε ότι όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη αποφάσισαν να στηρίξουν την κινητοποιήση της Κυριακής που τελικά κατέληξε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσω του Συντονισμού των σωματείων. Απάντηση σε αυτό το δημοσίευμα υπήρξε από το ΚΚΕ(μ-λ).
Για τη συνέχεια της υπόθεσης, και για ενημέρωση φίλων, συναγωνιστών και συντρόφων που ρωτάνε, αναδημοσιεύουμε εδώ απόσπασμα από γενικότερο άρθρο της Προλεταριακής Σημαίας για τη καμπάνια της Λαϊκής Αντίστασης και τις σχετικές κινητοποιήσεις που θα κυκλοφορήσει αύριο. Οι υπογραμμίσεις δικές μας.

Σύσκεψη στην Αθήνα: όταν ο μικροηγεμονισμός και ο οπορτουνισμός μπαίνουν πάνω από τις ανάγκες του κινήματος

Η πρωτοβουλία της Λαϊκής Αντίστασης- ΑΑΣ είχε ως στόχο την πραγματοποίηση στο Πειραιά μιας κεντρικής μαζικής διαδήλωσης που θα συνδιοργανωθεί ισότιμα και θα έχει την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή και στήριξη δυνάμεων με αναφορά στην Αριστερά και το κίνημα. Με ευθύνη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αυτό δεν έγινε κατορθωτό. Σίγουρα οι διαφορετικές αντιλήψεις- προσεγγίσεις του ζητήματος και τα διαφορετικά καθήκοντα που αυτές συνεπάγονται παίζουν το ρόλο τους και έχουν τη βαρύτητα τους. Άλλωστε γι’ αυτό υπάρχει και η κριτική αντιπαράθεση και πάλη απόψεων στους κόλπους του κινήματος. Στο ζήτημα π.χ. των «ανοιχτών συνόρων» που μπήκε στη σύσκεψη από τη μεριά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και μια ολόκληρη διαχειριστική λογική στο προσφυγικό-μεταναστευτικο που τέθηκε από το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος διατυπώσαμε την κριτική και τη διαφωνία μας. Βέβαια οι σύντροφοι δεν έμειναν ως τότε για να την ακούσουν.
Ωστόσο, το επίδικο τελικά φάνηκε πως ήταν το γεγονός ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήθελε να εντάξει την όποια κινητοποίηση στο δικό της γενικό κάλεσμα για τη Κυριακή 10/4. Ένα κάλεσμα αόριστο, χωρίς τίποτα συγκεκριμένο ως πρόταση κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. Έτσι αποχωρώντας οι εκπρόσωποι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σταδιακά, πριν ολοκληρωθεί η σύσκεψη, είπαν ότι θα μας ενημερώσουν.
Την Κυριακή 3/4, και ενώ στο ενδιάμεσο έχουμε την ενημέρωση ότι αναζητείται τρόπος για τη στήριξη της διαδήλωσης του Σαββάτου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενημερωθήκαμε από τις στήλες του ΠΡΙΝ ότι... «πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ(μ-λ) σύσκεψη πολιτικών οργανώσεων (συμμετείχε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ), που συμφώνησαν στην ενίσχυση του αντιπολεμικού αντινατοϊκού συλλαλητηρίου της ερχόμενης Κυριακής».
Απάντηση με καταγγελία εξέδωσε το ΚΚΕ(μ-λ) υπό τον τίτλο «Η επαναστατική αντίληψη στο κίνημα δεν στηρίχτηκε ποτέ σε οπορτουνισμούς και ψέματα» για να ακολουθήσει μέσα από την ιστοσελίδα του ΠΡΙΝ δημοσίευμα με τίτλο «Μια αναγκαία διόρθωση και μια ερώτηση προς το ΚΚΕ(μ-λ)». Αφού με μαεστρία προσπαθεί να αποκαταστήσει τα γεγονότα, μας θέτει το ερώτημα «εάν πίσω από το λάθος του “Πριν” και την τόσο έντονη καταγγελία του, οι σύντροφοι του ΚΚΕ (μ-λ) πάνε να καλύψουν την αδικαιολόγητη άρνησή τους να συμμετέχουν σε μια κινητοποίηση που καλούν σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλες συλλογικότητες του κινήματος (στις 10 Απρίλη) […]».

Τι λοιπόν και αν πραγματοποιήθηκε μια ευρεία σύσκεψη; Τι και αν οι εκπρόσωποι οργανώσεων και συλλογικοτήτων εξέφρασαν τη διαφωνία τους σε σχέση με τη Κυριακή, είτε για υποκειμενικούς σοβαρούς λόγους να συνεισφέρουν ουσιαστικά, είτε γιατί τη Κυριακή αποδυναμώνεται το κομμάτι της παρέμβασης στο λαό; Έπρεπε να περιμένουμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που κρυμμένη πίσω από τον «Συντονισμό» θα έπαιρνε την απόφαση. Όντως το Σάββατο 2/4 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του συντονισμού και η σχετική απόφαση (http://syprome.blogspot.gr/2016/04/104.html). Μετά απο αυτή τη στάση, ειναι τουλάχιστον υποκριτικό να γίνεται λόγος για την "μέγιστη ανάγκη να δρουν από κοινού και να συντονίζονται πολιτικά όλες οι μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς και του κινήματος". Ενώ η επίπλαστη αυτοκριτική με την ίδια δόση οπορτουνισμού υπονομεύει την όποια δυνατότητα με κάθε τρόπο.

8 σχόλια:

 1. Ανώνυμος8/4/16, 6:12 μ.μ.

  Όσο αφορά τη στάση του ανταρσια, "τα πράγματα" είναι διαχρονικά. Π.χ. κάνουν ένα "κεντρικό σχεδιασμό" είτε κατά μονάδες (πιο παλιά, ναρ vs αραν - για σεκ δεν μιλάω διότι τότε ήταν, και, για αυτούς εκτός πλάνων), ή δύο υποκεντρικούς εναντια vs μερα (λιγότερο παλιά), είτε έναν "σούπερ κεντρικό" με ενδογενείς διαφωνίς/"συγκρούσεις" που εκφράζονται στα λόγια για διαφορετικό περιεχόμενο και ανάλογα σε ποιον νέο/νέα ή επιρροή απευθύνονται, και δεν υποχωρούν από αυτόν παρά μόνο μετά από 17 ώρες (όποιος κατάλαβε, κατάλαβε) και αν πριν έχει κινητοποιηθεί μαζικά κόσμος σε διαφορετική κατεύθυνση.
  Αναφέρω (μόλις) τρία παραδείγματα
  1ο : ο "φοβερός σχεδιασμός" της αραν το πάσχα του 2007, "σταματάμε τις καταλήψεις και τις ανοίγουμε όλες ταυτόχρονα τον επόμενο Σεπτέμβρη". Ακόμα αναμένεται η επανεκκίνηση...., μάλλον ο κόσμος δεν ήταν ώριμος να αποφασίζουν αυτοί το πότε θα ανοίγουν τον διακόπτη και αυτός θα ακολουθάει να συγκρούεται με τα ματ (γιατί συγνώμη αλλά "ξέχασα" να αναφέρω πως υπάρχει και ένα πάνοπλο σύστημα στην ιστορία ....)
  2ο : ο "φοβερός σχεδιασμός" του ναρ πάλι το πάσχα του 2007, "δεν σταματάμε τις καταλήψεις, δεν τις συνεχίζουμε όμως κι όλας, ας αποφασίσει ο κόσμος (εδώ αναγκαστικά θα αναφέρω το σύστημα διότι πρέπει να επισημανθεί ότι δεν είχαν προβλέψει, οκ ήταν δύσκολο, ότι αυτό δεν θα σταματήσει "τη δουλειά του"), και αν ο κόσμος κουράστηκε..... να το χρεώσουμε και σε αυτόν ή σε άλλον πολιτικό φορέα, και δεν πειράζει και πάρα πολύ μιας και.... ε, τις ανοίγουμε όλες ταυτόχρονα τον επόμενο Σεπτέμβρη"
  3ο : ο φοβερός σχεδιασμός (χωρίς εισαγωγικά) όλων τους λίγα χρόνια μετά που "για να πέσει ο νόμος πρέπει να πέσει η κυβέρνηση".
  Σημείωση 1η : τα κοινά σημεία βρείτε τα...
  Σημείωση 2η : η κυβέρνηση έπεσε, ο νόμος και η αντιλαϊκή πολιτική εν γένει "μια χαρά σκατά" στέκονται παρά τις "αντεπιθέσεις".
  Σημείωση 3η : δε θα ξεχάσω τον έναν και μοναδικό διάλογο που έχω παρακολουθήσει τέτοιου επιπέδου μεταξύ δύο στελεχών τους "κοίτα τον πανελλαδικό χάρτη των καταλήψεων και μετά μίλα"
  Σημείωση 4η : το σεκ δεν το ανέφερα. Ε, μάλλον θα μου ξέφυγε, ή διαφορετικά διατυπωμένο, "τυχαίο ? δεν νομίζω"
  Κατακλείδα : τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και από το 07' και απο το 09' και από το 11'. Το πρόβλημα είναι ότι θα γίνονται όλο και πιο σοβαρά, όλο και πιο προβληματικά όσο δεν αναπτύσσεται οργανωμένη η λαϊκή αντίσταση ξεκαθαρίζοντας στο διάβα της "αυταπάτες διάφορες". Ότι για αυτό χρειάζεται πανμετωπική δράση, για την οποία όπως διαφαίνεται από τα προηγούμενα έχω να πω ότι δεν θα γίνει με ευχολόγια αλλά με "καταναγκασμούς"..... επίσης με παρουσίαση, ανάλυση και αλλαγή εν τέλει της πραγματικότητας όπως αυτή είναι, μόνο έτσι και όχι διαφορετικά.
  Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο θα ήθελα να ρωτήσω εκ νέου, τρία χρόνια μετά, το εξής : "ποιοι ήταν οι διάφοροι ανταρσιογενείς που έβλεπαν θετικά το εγχείρημα της παας ?".
  Το ερώτημα προφανώς (και όπως εξάγεται και από όλα τα προηγούμενα) δεν απευθύνεται στην ανταρσια, και επίσης προφανώς δεν αναμένω απάντηση για διάφορους λόγους, ένας εκ των οποίων άμεσα σχετιζόμενος με τον (διαδικτυακό) τόπο στο οποίο κατατίθεται είναι ο εξής : http://antigeitonies.blogspot.gr/2016/02/blog-post_51.html
  Υ.γ. αν για διάφορους λόγους υπάρξει απάντηση λέω προκαταβολικά ότι μπορεί να απαντήσω δύο μήνες μετά, όχι από "αντεκδικητικούς" λόγους, αλλά λόγω φόρτου εργασίας, και το διάστημα (2 μήνες) δεν είναι τυχαίο.
  Υ.γ.2 καλή επιτυχία σε όλα τα συλλαλητήρια
  Λ.Σ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος9/4/16, 12:11 π.μ.

  Σύντροφε ΛΣ συυμφωνώ απόλυτα μαζί σου για το σκάνδαλο της λήξης των καταλήψεων το 2007. Εμένα η γνώμη μου είναι πως οι καταλήψεις Φώτα-Κυριακή των Βαίων του 2007 δεν έπρεπε να έχουν λήξει ακόμα, αυτή ήταν και η πρόταση του σχήματος μου στα ΕΑΑΚ τότε, κατάληψη εώς το 2017. Ήταν όμως σχήμα απόλυτα πολυτασικό και κανείς δεν νοιαζόταν να το προωθήσει στο διήμερο και έτσι μας φάγανε, αλλά εμείς νιώθαμε καλά γιατί προτείναμε να μην ανοίξει η κατάληψη ποτέ. Μάλιστα είχαμε συγκρουστεί άγρια με τις ρεβιζιονιστικές αγωνιστικές κινήσεις που πρότειναν λιγότερη κατάληψη

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος9/4/16, 1:42 π.μ.

  Βαριεμαι. πειτε τιποτα

  Συντροφος Κωστας καποιος Βαγγελης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος9/4/16, 9:04 π.μ.

  Ο καθένας με τους καημούς του, τις εμμονές του, τους μικροαστικούς εγωισμούς του και το μεγαλοιδεατισμό του ανώνυμε. Στους επώνυμους αναφέρομαι για όποιον δεν κατάλαβε, που η απραξία του παρώντος τους οδηγεί στον επαναληπτικό απολογισμό του "ήμουν και 'γω κάπου κάποτε". Πράγματι είναι βαρετοί! Μιλάνε περισπούδαστα πολύ ή λίγο χωρίς να λένε τίποτα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος9/4/16, 1:20 μ.μ.

  Στο Πριν λέει σας εγκαλούν ότι ενώ σε άλλες πόλεις συμμετέχετε στα συλλαλητήρια της Κυριακής, δεν κάνετε το ίδιο και για την Αθήνα. Τι έχετε να απαντήσετε σε αυτό;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος9/4/16, 1:28 μ.μ.

  Εν τω μεταξύ εγώ βλέπω έχει και άλλη πορεία σήμερα

  http://laiki-enotita.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=1397:kalesma-symmetoxis-stin-prosfygiki-diadilosi-to-savvato-9-4&Itemid=179

  Θλιβερά είναι αυτά όλα σύντροφοι, παράλληλοι μονόλογοι, καλέσματα, εγκλήσεις από όλους προς όλους του στυλ "πείτε που διαφωνείτε ?", τσακωμοί για το ποιος κάλεσε την σύσκεψη, όλα αυτά χωρίς τέλος και τελικά πορείες που όχι μόνο δεν συσπειρώνουν μάζες αλλά ούτε καν τον κόσμος της αριστεράς

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Το κείμενο είναι νομίζω αρκετά ξεκάθαρο για το τι έγινε και γιατί καταλήξαμε έτσι. Μάλλον η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πρέπει να απαντήσει γιατί ενώ συμμετείχε σε μια σύσκεψη όπου όλες οι άλλες συλλογικότητες συμφωνούσαν με το Σάββατο, ενώ για την Κυριακή δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο η ίδια άφηνε ανοιχτή τη συμμετοχή της μέχρι που ανακοινώθηκε 2 μέρες μετά από τον Συντονισμό η πορεία της Κυριακής. Και πάλι τότε οι αναντήσεις τους έλεγαν ότι με κάποιο τρόπο θα στηρίξουν και τη σημερινή πορεία.
  Ας μας πει λοιπόν γιατί μέχρι τη Παρασκευή το βράδυ αργά τα άφηνε όλα ανοιχτά δημιουργώντας σύγχυση ακόμη και στα μέλη της, γιατί ενώ μας είπε ότι ακόμη και παρά το κυριακάτικο θα βρει τρόπο να στηρίξει το σαββατιάτικο τελικά βγήκε το κείμενο του ΠΡΙΝ όπου παρουσίαζε όλους όσους συμμετείχαν στη σύσκεψη της Λαϊκής Αντίστασης ως σύμφωνους για το δικό της συλλαλητήριο. Τέτοια πράγματα, τέτοια ψέμματα δεν επιτρέπονται ούτε καν κάτω από τη ...πίεση του πιεστηρίου, ιδιαίτερα την εποχή του διαδικτύου!
  Δεν είμαστε λοιπόν εμείς αυτοί που πρέπει να απολογηθούν και δεν είναι και η πρώτη φορά που γίνονται τέτοια "λάθη επί του πιεστηρίου".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος9/4/16, 7:16 μ.μ.

  Η ανώνυμη κενότητα του παντοτινού τίποτα
  Άραγε προς τι ο προσδιορισμός του σε ποιους(ον) απευθύνεται ο ανώνυμος των 9/4/16, 9:04 π.μ. ? Ήταν σαφές ότι απευθύνεται στους επώνυμους. Επώνυμοι βέβαια δεν είναι πολλοί εδώ, μιας και το Κώστας κάποιος και δεν είναι επωνυμία. Άρα δεν ήταν παρά ένα λεκτικό τερτίπι για να καταδείξει "την κάποια σπουδαιότητά του".
  Η τωρινή απραξία λοιπόν είναι το κύριο. Σωστό. Τα στερνά άλλωστε τιμούν τα πρώτα. Βέβαια για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν στερνά, και πρώτα, τέλος πάντων κάτι να υπάρχει, ένα όνομα, μια ταυτότητα, ένα "α" περιεχόμενο, κάτι.
  Είναι τραγικό να μένει κάποιος σε αυτό που "ήταν και αυτός κάπου κάποτε". Τραγικό, και αν ισχύει δεν χρίζει παρά ανατροπής.
  Θα έλεγα ότι είναι ότι το τραγικότερο υπάρχει, εάν δεν υπήρχαν και αυτοί που "δεν ήταν πουθενά ποτέ" και τώρα, και πάντα, λοιδορούν όσους "ήταν κάποτε κάπου κάτι", και συνεχίζουν παρά τις προσπάθειες κάποιων άλλων που "δεν ήταν πουθενά ποτέ" να είναι "κάτι", "με κάποια αξιοπρέπεια", "πάντα".
  Λ.Σ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com