...................

21 Απρ 2016

Φοιτητικές εκλογές: Με την Αριστερά της αντίστασης και του αγώνα! Όχι στη γραμμή της υποταγής και της ηττοπάθειας!

Με αφορμή τις επικείμενες φοιτητικές εκλογές, οι πολιτικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει τον προεκλογικό αγώνα τους. Μέσα απ' αυτόν τον αγώνα, αναδεικνύονται και οι διάφορες αντιλήψεις τους για ζητήματα στο σήμερα. Θα θέλαμε να κάνουμε μια ιδιαίτερη αναφορά στις δυνάμεις εκείνες, που αναφέρονται στο κίνημα και την Αριστερά, γιατί δεν ισχύει πως... όλοι τα ίδια λένε.

Ρίχνοντας μια ματιά στα μέτωπα, που έχουν ανοίξει, με κορυφαίο το προσφυγικό-μεταναστευτικό, συναντά κανείς διαφόρων ειδών αφηγήσεις. ΠΚΣ και ΕΑΑΚ ξαναθυμήθηκαν ότι υπάρχει και ο... ιμπεριαλισμός! Έπρεπε, φυσικά, να αρχίσουν να πέφτουν μπόμπες στη Μέση Ανατολή, για να φτάσουν σε αυτή τη διαπίστωση και να αφήσουν -επιδερμικά- στην άκρη τις επιρροές τους από τα ιδεολογήματα του συστήματος για τη δημιουργία ενός «πλανητικού χωριού αδελφοσύνης». Συνεχίζουν, όμως, μη έχοντας απαλλαγεί οριστικά από αυτά, να περιορίζουν τα καθήκοντα που τίθενται στο λαϊκό κίνημα (και) στην Ελλάδα, για απαλλαγή, όχι μόνο από την ντόπια αστική τάξη, αλλά και από τα ιμπεριαλιστικά αφεντικά της, απ' τα οποία ήταν και παραμένει εξαρτημένη. Η ΠΚΣ προτείνει, μάλιστα, ως αντιμετώπιση του προσφυγικού, τη μεταφορά των ξεριζωμένων με αεροπλάνα στις χώρες της Δύσης, μην απαντώντας τι πρέπει να κάνουμε για τους πρόσφυγες, που βρίσκονται στη χώρα μας. Αντίστοιχα, η ανάδειξη ως κυρίαρχο αίτημα του «Ανοίξτε τα σύνορα» από δυνάμεις, όπως η ΕΑΑΚ και η ΑΡΕΝ δημιουργεί αυταπάτες για «ευρωπαϊκούς παραδείσους» (μπορείς να τα πεις και εργασιακά κάτεργα), που υποτίθεται περιμένουν τις προσφυγικές ροές. Όλοι τους νιώθουν την ανάγκη να απαντήσουν στα προβλήματα «διαχείρισης» του ζητήματος που έχουν προκύψει στο σύστημα, προκρίνοντας σαν κεντρική λύση ένα παραλλαγμένο «να φύγουν». Ασφαλώς, οφείλουμε να απαιτήσουμε την ελεύθερη και ασφαλή διέλευση των προσφύγων σε όποια χώρα επιθυμούν, αλλά έχουμε χρέος, παράλληλα, να οργανώσουμε εδώ από κοινού ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες τους αγώνες μας για ζωή με αξιοπρέπεια, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που γεννά.

Προχωρώντας στο μέτωπο του ασφαλιστικού, η συντριπτική πλειοψηφία των δυνάμεων το έχει ρίξει στη λογιστική. Όλοι απαιτούν να επιστραφούν τα λεφτά στα ταμεία, λες και το τσάκισμα της κοινωνικής ασφάλισης είναι ζήτημα οικονομικής διαχείρισης και όχι ταξικών συσχετισμών. Μας λένε, ότι δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε ασφάλιση για όλο τον λαό, αλλά και οποιοδήποτε δικαίωμα, εάν δεν επιστρέψουν τα αποθεματικά στα ταμεία ή δεν διαγραφεί το χρέος, εγκλωβίζοντας το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα στα ψευτοδιλήμματα που θέτει το σύστημα. Απόψεις που είναι σε άμεση συνάρτηση με την ρεφορμιστική αντίληψη αυτών των δυνάμεων για τα πράγματα. Η μεν ΠΚΣ, οραματίζεται ως αλλαγή έναν δρόμο που θα περνάει μέσα από απανωτές εκλογικές ενισχύσεις του ΚΚΕ για να… καταλήξει(;) στη λεγόμενη λαϊκή εξουσία, ενώ τα ΕΑΑΚ και η ΑΡΕΝ έχουν πρωτοστατήσει στη λογική των «μεταβατικών προγραμμάτων», που απαιτούν μια κυβέρνηση για να τα υλοποιήσει. Δεν είναι να απορεί κανείς που οι τελευταίοι επέδειξαν τόσες αυταπάτες την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μετατρεπόμενοι ουσιαστικά σε ουρά του.

Περνώντας στα φοιτητικά, κοινός παρονομαστής της δράσης όλων των παραπάνω δυνάμεων τα τελευταία χρόνια ήταν και παραμένει ο εικονικός συνδικαλισμός. Πλήθος θεαματικών δράσεων (είναι γλυκιά αυτή η κάμερα), αρκετές από αυτές πέρα κι έξω από τις μάζες, συντονιστικά/συσκέψεις «καπέλα» είτε της ΠΚΣ, είτε της ΕΑΑΚ και γενικώς μια στάση αυτοπροβολής, που σε καμία περίπτωση δεν απαντά τις αναγκαιότητες του φοιτητικού κινήματος στο σήμερα. Ίσα-ίσα, εντείνει την αποξένωση των φοιτητών από τους συλλόγους τους. Όλοι ψάχνουν πώς θα ενισχυθούν οι ίδιοι κι όχι πώς θα συμβάλλουν στην οικοδόμηση μαζικού φοιτητικού κινήματος. Δεν είναι τυχαίοι εξάλλου οι μικροηγεμονισμοί τους στις σχολές. Χαρακτηριστική η στάση της ΠΚΣ, που έχει φτάσει σε σημείο να στήνει δικούς της «συλλόγους», για να τους ελέγχει, ενώ, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές δίνει ρεσιτάλ αυταπατών, καλώντας το φοιτητικό κίνημα να αλλάξει τους συσχετισμούς... εκλογικά! Το ερώτημα είναι: έτσι αλλάζουν, τελικά, οι συσχετισμοί; Με καλά εκλογικά αποτελέσματα ή με μαζικό φοιτητικό κίνημα; Σε μια αντίστοιχη λογική, (μετά απ' την κάλπη το χάος), κινούνται και τα διάφορα «ενωτικά» καλέσματα της ΕΑΑΚ, που στην πλειοψηφία τους δεν είναι τίποτα παραπάνω από εκλογικά μαγειρέματα με την προ ολίγων μηνών κυβερνητική ΑΡΕΝ και το ΑΡΔΙΝ. Γενικώς, οι περισσότερες δυνάμεις έχουν ένα φοβερό άγχος για το πώς θα αναπαραχθούν, προκειμένου να υπηρετήσει η καθεμιά τα δικά της σχέδια. Σχέδια, τα οποία, δεν απαντούν τις αναγκαιότητες του φοιτητικού και ευρύτερα του λαϊκού κινήματος στο σήμερα. Όσος ενθουσιασμός, πάντως, κι αν τις χαρακτηρίζει στις φοιτητικές εκλογές, οι απαιτήσεις σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερες και δεν θα ξεπεραστούν με... καλά εκλογικά αποτελέσματα.

Για μας είναι ξεκάθαρο, πως το φοιτητικό κίνημα έχει πολλά εμπόδια να αντιμετωπίσει. Το πεδίο των φοιτητικών εκλογών μπορεί να συμβάλλει, προκειμένου αυτά να ξεπεραστούν, δεν μπορεί ωστόσο να τα λύσει από μόνο του. Αυτό ας το σκεφτούν όσοι βλέπουν την οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία σαν μητέρα των μαχών. Οι φοιτητές δεν είναι σταυροί σε ψηφοδέλτια, όπως και οι σύλλογοι δεν είναι μαγαζάκι καμιάς πολιτικής δύναμης! Αντίθετα, είναι και οφείλουν να αποτελούν ένα ζωντανό πεδίο δράσης για τους φοιτητές. Ένα πεδίο συζήτησης, συμμετοχής και οργάνωσης τους πέρα κι έξω από κρατικές δομές. Ένα πεδίο, που δεν θα το «πονάνε» ορισμένοι περιστασιακά, αλλά θα συμβάλλουν συνεχώς στο να τροφοδοτείται. Υπό αυτό το πρίσμα αντιλαμβανόμαστε, σαν Αγωνιστικές Κινήσεις τη διαδικασία των φοιτητικών εκλογών και καλούμε τους φοιτητές να ενισχύσουν την Αριστερά εκείνη, που δεν έκανε όνειρα με τον «αέρα αλλαγής» του ΣΥΡΙΖΑ και δεν βλέπει τη λύση σε κυβερνητικές εναλλαγές. Την Αριστερά εκείνη, που δεν κάθεται στα τραπέζια της συνδιαλλαγής στα κρατικά όργανα της συνδιοίκησης. Την Αριστερά εκείνη, που προτάσσει τους μαζικούς, συλλογικούς και οργανωμένους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

8 σχόλια:

 1. Ανώνυμος21/4/16, 3:44 μ.μ.

  Οι αγωνιστές της μαχόμενης φοιτητικής αριστεράς, ΕΑΑΚ/ΑΡΕΝ/ΑΡΔΙΝ, και οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν αυτές τους χώρους (ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΟΝΡΑ) σε καμία περίπτωση δεν λένε ... "να φύγουν" οι πρόσφυγες, όταν πρωτοστατούν στο κίνημα αλληλεγγύης και είναι στο στόχαστρο κράτους και παρακράτους για αυτό. Ποιες πολιτικές δυνάμεις δηλ πρωτοστατούν στους κοινούς αγώνες ελλήνων -προσφύγων - μεταναστών είτε στον Πειραιά και την Πέτρινη Αποθήκη, είτε στην Βικτώρια ? Ποιες δυνάμεις στηρίζουν την Επιτροπή Σωματείων κλπ και την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες ? Όταν σύντροφοι καλούνται ως ύποπτοι για την αλληλεγγύη και ο Κουτσούμπας καλεί το κράτος να μην ... ανέχεται το κίνημα αλληλεγγύης, το τσουβάλιασμα της μαχόμενης αριστεράς με το ΚΚΕ δεν είναι σοβαρή πολιτική γραμμή.

  Για το ότι η ΑΡΕΝ ήταν... κυβερνητική η απάντηση είναι πως δεν έπαψε ποτέ να είναι στα μπλοκ αγώνα, πριν τον ΣΥΡΙΖΑ, πριν την μετάλλαξη του και μετά από αυτήν.Για την περίφημη πρώτη φάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πριν αυτό που και σεις λέτε μετάλλαξη, μιας και μόνο το ΚΚΕ αρνείται την ύπαρξη της, οι φοιτητικοί σύλλογοι απέναντι στο Υπουργείο Μπαλτά-Κουράκη έβαζαν αιτήματα για την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων τους, και όχι την επιφανειακή όπως την προετοίμαζε το υπουργείο, και βέβαια η τρόικα δεν το άφησε να κάνει καν αυτό. Το φοιτητικό κίνημα αυτό το έκανε με πρωτοπορία τις μαχόμενες δυνάμεις ΕΑΑΚ- ΑΡΕΝ - ΑΡΔΙΝ και χωρίς, δυστυχώς, να μπορεί να αντιπαλέψει τα κεκτημένα της απομαζικοποίησης τα οποία ενέγραψε η μνημονιακή καπιταλιστική αναδιάρθρωση σε εκπαίδευση και εργασία. Η άποψη ότι το φ.κ δεν μπορεί να έχει νίκες στον καπιταλισμό και πως το να λες πως η υιοθέτηση αιτημάτων του φ.κ από το κράτος είναι φιλοκυβερνητική γραμμή είναι ωδή στην ανικανότητα του μαζικού αγώνα να αλλάζει συνειδήσεις και να έχει κεκτημένα. Ωδή σε ένα φ.κ απογειωμένης πολιτικολογίας έξω από τις ανάγκες και τα συμφέροντα των φοιτητών.

  Αν η μετωπική συνεργασία ΕΑΑΚ -ΑΡΕΝ - ΑΡΔΙΝ καταγράψει ένα καλό αποτέλεσμα αυτό θα είναι καλό γιατί θα είναι καταστάλλαγμα κοινών πολυετών αγώνων και σύγκλισης σε πρακτικές και αναλύσεις απέναντι στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, απέναντι στο εντατικοποιημένο εκπαιδευτήριο παραγωγής ανέργων και ελαστικά εργαζόμενων με τις επιχειρήσεις να παραγωγικοποιούν όλο και περισσότερες όψεις του απέναντι στα συμφέροντα των φοιτητών των εργαζομένων και του λαού. Και προφανώς θα κατέβουν στις εκλογές για να πάνε καλά όπως και οι Αγωνιστικές Κινήσεις.Επίσης η σύγκριση των ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΩΝ εκλογών του φκ, δηλ της έγκλισης του ενιαίου κοινωνικού υποκειμένου του φοιτητικού σώματος βάσει των συμφερόντων τους με τις βουλευτικές εκλογές που εγκαλεί πολίτες και όχι εργαζόμενους και νεολαία, μέσα από το εμπόριο αντιεκλογικής γενικολογίας (κουκιά, σταυροί, μητέρα των μαχών) δεν είναι άποψη της αριστεράς.

  ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ- ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ παντού τις μετωπικές συνεργασίες βάσης της μαχόμενης φοιτητικής αριστεράς ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ.

  ΔΕΝ ΕΜΑΘΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΣΕΒΟΝΤΑΙ, ΘΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος21/4/16, 3:49 μ.μ.

  Στην αντιπαραθεση για το ζητημα της εξαρτησης εχεται αρκετα οπλα απεναντΙ στην ΑΝΤΑΡΣΙΑ αλλα και το ΚΚΕ. Και γι'αυτο δεν καταλαβαινω τον ευτελησμο με την αναφορα οτι ταχα μιλανε για ''πλανιτικο χωριο αδελφωσυνης''. Δεν αποκλειω καπου η ΠΣΚ να ανεφερε για ''μεταφορα των ξεριζομενων με αεροπλανα στις χωρες της Δυσης'' το ΚΚΕ ομως που τις θεσεις του για τους προσφυγες-μεταναστες παρακολουθω προσεκτικα- οπως και ολων των δυναμεων-τονιζει ''να πανε οπου θελουν''. Απο το ιστολογιο σας περιμενω να μαθω για την συνεργασια των αγων-κιν με την ΠΟΡΕΙΑ. ΜΑΝΩΛΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος21/4/16, 9:09 μ.μ.

  Μανωλη, αρκει να δεις τη προσφατη συνεντευξη του Κουτσουμπα στο σκαι και την εκπομπη 42 λεπτα για να καταλαβεις τις θεσεις του ΚΚΕ. Εκει θα ακουσεις και για τα αεροπλανα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος22/4/16, 12:30 π.μ.

  Που είναι το αρνητικό στην θέση του ΚΚΕ για την μεταφορα μεταναστών και προσφύγων απο τις χώρες πρώτης υποδοχής στις χώρες προορισμού με αεροπλάνα δεν κατάλαβα;Πως να μεταφερθούν δηλαδή με ασφάλεια με καταπέλτες;Οσοι εγκλωβίζονται εδω θα πρέπει να φιλοξενόνται σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας.Αυτή είναι επίσης αλλη μια θέση του ΚΚΕ.Το να αποσιωπείται η να διαστρευλώνεται τις θέσεις άλλων κομμάτων για να πουλήσετε καλύτερα τους εαυτού σας λέγετε κατάντια.Εαν δεν γνωρίζετε τις θέσεις τωμ υπολοίπων οργανώσεων μην προχωράτε σε κριτική εκτίθεστε.Η ΠΚΣ ζήτα εκλογική ενίσχυση για τον ιδιο λόγο που ζητάτε και εσείς.Πουθενά δεν αναφέρει όμως οτι οι λύσεις θα δωθούν μέσο των εκλογών
  Αυτό είναι δικιά σας θεωρία και κατασκέυασμα.Παλιά σας τέχνη κόσκινο όμως θα μου πείτε.Εδω σε προηγούμενο άρθρο σας διάβασα οτι οι πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις έληξαν με εντολή του ΚΚΕ.Καλύτερος τρόπος για να αποδείξετε οτι δεν έχετε καμία απολύτος σχέση με τους αγρότες και τους αγώνες τους απο απο αυτό δεν υπάρχει.Αλλά αυτό είναι δικό σας πρόβλημα οχι του ΚΚΕ.Δεν είναι δύσκολο να σας πάρουν χαμπάρι. Μόνο μετατωπίζοντας προς τα δεξιά τις θέσεις του ΚΚΕ μπορείτε να έχετε λόγο ύπαρξης. Η ΠΚΣ όπως και το ΚΚΕ μιλούν για κοινωνικούς και κινηματικούς αγώνες.Το πρόβλημα είναι οτι αυτή η θέση δεν σας βολέυει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος22/4/16, 9:22 π.μ.

  Ανωνυμε των 9και 09μμ...εγω ρητα δεν αποκλεισα η ΠΣΚ να ειπε για ''μεταφορα των ξεριζομενων με αεροπλανα''ουτε και αποκλειω ο Κουτσουμπας να αναφερθεικε παρομοια μιας και αυτο δεν αντιφασκει στις επισημες θεσεις του ΚΚΕ οι οποιες ειναι επισημα διατυπομενες στο Ριζοσπαστη την Κυριακη 9-3ου στην 11σελ και παρ ολο που ειναι ευκολη ηπροσβαση σου αντιγραφω...1Το ΚΚΕ απο την πρωτη στιγμη της οξυνσης του προσ-μεταναστευτικου προβληματος,προσπαθησε να αναδειξει τις αιτιες που το δημιουργουν που ειναι οι επεμβασεις και πολεμοι που εξαπελυσαν οι ΗΠΑ,το ΝΑΤΟ,η ΕΕ στην....4Η ελ κυβερνηση πρεπει αμεσα να αποσυρει τη συνφωνια της για αναμειξη ναυτικης Νατοικης δυναμης στο Αιγαιο.. 8..το εργατ λαικο κινημα χρειαζεται να διεκδικησει αμεσα μετρα ανακουφισης και στηριξης των προσφυγων, μετακινησης στις χωρες προορισμου τυς, εναντια στις αποφασεις της Ε.Ε ΜΑΝΩΛΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος22/4/16, 11:44 π.μ.

  12:30 Κοινούς αγώνες με τους πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ πρέπει να κάνουμε; ΔΟΥΛΕΙΑ πρέπει από κοινού να διεκδικήσουμε;

  Για την ΠΚΣ εκτίθεσαι εσύ μια που η προεκλ προκήρυξή της λέει, ότι με ψήφο στην ΠΚΣ αλλάζουμε τους συσχετισμούς και... γκρεμίζουμε τη ΔΑΠ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος22/4/16, 1:12 μ.μ.

  Καλά ας πούμε ότι οι θέσεις του ΚΚΕ για τους πρόσφυγες τους τελευταίους μήνες βελτιώθηκαν. Πράγματι το αρχικό να ναυλώνει αεροπλάνα η Ε.Ε. και από τη Τουρκία να πηγαίνει τους πρόσφυγες απευθείας προς τις χώρες της δύσης το ψιλοκατάπιε μετά τη κατακραυγή που έφαγε. Από προτάσεις άλλο τίποτα εξ άλλου και δε ξέρω μήπως και έχει καμιά πρόταση νομοσχεδίου και γι' αυτό το ζήτημα.
  Η κατεύθυνσή του για το τι πρέπει να κάνει ο ελληνικός λαός ποια είναι; Τι πρέπει να διεκδικήσει σχετικά με τους πρόσφυγες; Πως εννοεί την αλληλεγγύη; Πέρα από το μάζεμα τροφίμων και άλλων αναγκαίων και τη παράδοσή τους στους πρόσφυγες.
  Η κατεύθυνσή του για το τι πρέπει να κάνουν οι πρόσφυγες, εκτός από το να ζητάνε να πάνε στη βόρεια Ευρώπη (πράμα που τέλειωσε πλεον), ποια είναι; Τι πρέπει να διεκδικήσουν;
  Πως ακριβώς κινείται ώστε η αντιιμπεριαλιστική - αντιπολεμική λογική, έστω και η δική του, να γίνει κίνημα και του λαού μας αλλά και των προσφύγων;
  Είναι στη λογική του οι πρόσφυγες να διεκδικήσουν μαζί με τους ντόπιους εργαζόμενους αυτά που πραγματικά δικαιούνται και οι μεν και οι δε;
  Θα στήριζε ή θα ενθάρυνε μια κινητοποίηση προσφύγων που να απαιτεί ίσα και όμοια δικαιώματα με τους εδώ εργαζόμενους που θα απαιτούσε το σταμάτημα των πολέμων; Και αν ναι ποια είναι τα δείγματα γραφής του σε αυτή τη λογική, πέρα από αυτή που προανέφερα της υλικής στήριξης;

  Αλήθεια, η αναφορά του Κουτσούμπα σε ύποπτους αλληλέγγυους χωρίς διευκρίνηση ποιους εννοεί σε μια περίοδο που η πραγματική αλληλεγγύη είναι στο στόχαστρο, πλέον καλούνται και αγωνιστές άλλων οργανώσεων για ανάκριση, τι σκοπό είχε;

  ν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος29/4/16, 12:57 μ.μ.

  Τελικά θα κατεβείτε μαζί με την ΠΟΡΕΙΑ;
  Γιάννης Κ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com