...................

27 Απρ 2016

Ένα σχόλιο για τους ανασφάλιστους…

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης των ανασφάλιστων στις δομές υγείας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Όπως αναφέρεται στην πρόσφατη υπουργική απόφαση ο ανασφάλιστος μόνο με την επίδειξη του αριθμό μητρώου (ΑΜΚΑ) ή του ΚΥΠΑ (κωδικός υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού, κωδικός που μπορούν να βγάζουν όσοι μετανάστες διαμένουν νόμιμα ή που αιτούνται ασύλου) από τις οικείες περιφέρειες δικαιούνται να περιθάλπονται δωρεάν.
Αυτό που αλλάζει σε σχέση με αντίστοιχη απόφαση που είχε περάσει για τους ανασφάλιστους πριν από ένα έτος στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ότι δεν υποχρεούνται οι ανασφάλιστοι να περάσουν από την τριμελή επιτροπή των νοσοκομείων η οποία βάσει φορολογικής δήλωσης ενέκρινε ή όχι τη δωρεάν νοσηλεία του ανασφάλιστου. Στη χρονιά που μεσολάβησε κυκλοφορούσε η φήμη ότι η νοσηλεία αρκετών ανασφάλιστων δεν εγκρίθηκε από την επιτροπή και τελικά αναγκάζονταν και πλήρωναν ή έφευγαν χωρίς να νοσηλευτούν. Υπάρχουν επίσης αρκετές καταγγελίες (από κοινωνικά ιατρεία για παράδειγμα) επίσης για νοσηλευόμενους που μετά το πέρας της νοσηλείας τους τα χρέη προς το νοσοκομείο πήγαιναν στην εφορία. Όπως αναφέρεται πλέον το χρέος νοσηλείας του ανασφάλιστου θα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ. Είναι οι πρώτες μέρες εφαρμογής της απόφασης και μένει να δούμε πως θα χειριστούν το οικονομικό ζήτημα γιατί όπως αναφέρεται από όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες δεν έχουν διασφαλιστεί παραπάνω κονδύλια για την κάλυψη των ανασφάλιστων. Επίσης να πούμε ότι για ακόμη μια φορά το φάρμακο δεν καλύπτεται εξ ολοκλήρου αλλά οι ανασφάλιστοι υποχρεούνται (με ελάχιστες εξαιρέσεις π.χ. ετήσιο "εισόδημα" στις 2500 ευρώ για μεμονωμένο άτομο ή 3600 ευρώ για ζευγάρι) να πληρώνουν συμμετοχή για το φάρμακο. Να υπενθυμίσουμε ότι η συμμετοχή ιδιαίτερα για χρόνιες παθήσεις είναι κάποιες δεκάδες ευρώ μηνιαίως και αποτελεί δυσβάσταχτο κόστος με τις σημερινές συνθήκες για μισθωτούς, συνταξιούχους πόσο μάλλον για ανέργους - ανασφάλιστους.
Εκτός από όλες τις παραπάνω ενστάσεις παραμένει η βασική. Πως όλος αυτός ο κόσμος των 2.500.000 ανασφάλιστων (με χρόνιες παθήσεις, με προβλήματα που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης, με καρκίνους που απαιτούν άμεση χημειοθεραπεία και ακτινοβολία κ.τ.λ.) θα εξυπηρετηθεί από ένα σύστημα υγείας ανύπαρκτης πρωτοβάθμιας, με τραγικές ελλείψεις προσωπικού, που δεν καλύπτονται με τους συμβασιούχους που στέλνουν για λίγο διάστημα οι εκάστοτε περιφέρειες, και μιας δευτεροβάθμιας - τριτοβάθμιας που έχει σηκώσει όλο το βάρος της αυξημένης προσέλευσης.
Με λίγα λόγια η κυβέρνηση αυτή κάνει ότι ενδιαφέρεται για τον ανασφάλιστο και για τις ευπαθείς ομάδες αλλά στην πραγματικότητα και στην ουσία δεν βοηθιέται κανείς. Δεν νοείται να λες ότι καλύπτεις υγειονομικά τον ανασφάλιστο επειδή όταν θα προσκομισθεί επειγόντως δεν θα τον βάλεις να πληρώσει. Από 'κει και πέρα για την υπόλοιπη υγεία του τι γίνεται; Τα φάρμακα, τις προληπτικές εξετάσεις, την πρόσβαση για τακτική εξέταση πως θα τα καλύψει ένα σύστημα που δεν έχει τα βασικά; Πως θα τα καλύψει όταν δεν έχει υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό; Κλείνοντας να πούμε ότι μένει θολό ακόμη το τοπίο της κάλυψης όλων των μεταναστών (αυτών που το σύστημα ονομάζει παράνομων).
Αυτό σαν ένα πρώτο σχόλιο και θα ακολουθήσει ευρύτερη και αναλυτικότερη τοποθέτηση.

Κ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com