11 Απρ 2016

Δεν μπορείς να ελέγξεις ένα σύλλογο; Φτιάξε άλλον!

Καταγγελία των Αγωνιστικών Κινήσεων Φιλοσοφικής Αθήνας

Οι Σύλλογοι στα χέρια των φοιτητών!

Για δεύτερη χρονιά, πληροφορούμαστε, ότι οι φοιτητές του Ιστορικού/Αρχαιολογικού καλούνται να “ψηφίσουν”! Συγκεκριμένα, είδαμε κάποιες αφίσες, που μέσα από διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα (Ασχολήσου με τα κοινά-Μην είσαι ιδιώτης, Μαζί είμαστε πιο δυνατοί), καλούν σε συμμετοχή στις εκλογές του “Συλλόγου Ιστορικού/Αρχαιολογικού”, οι οποίες μάλιστα θα διαρκέσουν 3 μέρες! (δεν προλαβαίνουν μάλλον οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές του τμήματος Ιστορίας/Αρχαιολογίας να ψηφίσουν μέσα σε μια μέρα – όσο δηλαδή κρατάνε πάντα οι φοιτητικές εκλογές σε όλους τους συλλόγους).
Οφείλουμε, πάντως, να ενημερώσουμε τους εμπνευστές των εν λόγω αφισών, ότι οι φοιτητές του Ιστορικού/Αρχαιολογικού έχουν σύλλογο... τον ενιαίο Σύλλογο Φιλοσοφικής “Κώστας Βάρναλης”! Εκεί συμμετέχουν, εκεί συζητάνε, εκεί ψηφίζουν, εκεί τόσα χρόνια βρίσκονται μαζί με τους φοιτητές της υπόλοιπης Φιλοσοφικής και οργανώνουν τους αγώνες τους. Τι είναι λοιπόν ο λεγόμενος “Σύλλογος Ιστορικού/Αρχαιολογικού”, που αναφέρεται στις αφίσες; Ένα κομματικό παραμάγαζο του ΜΑΣ, το οποίο χρησιμοποιείται ως ταμπέλα στις κινητοποιήσεις, όπου κατά καιρούς καλεί.
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, πως ο εν λόγω “σύλλογος” προέκυψε μέσα από φαεινή της εν λόγω δύναμης κι όχι από ανάγκη των ίδιων των φοιτητών του τμήματος. Έτσι, τα τελευταία χρόνια, το ΜΑΣ (ξανα)έκανε πράξη τη διάσπαση και τον κατακερματισμό του φοιτητικού κινήματος και στον ενιαίο σύλλογο της Φιλοσοφικής. Παλιά του τέχνη κόσκινο θα πει κανείς. Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνεται, ούτως ή άλλως, το φοιτητικό κίνημα: ως κάτι, που του ανήκει. Εξ ου και η στάση του στα κινήματα και τους αγώνες λαού και νεολαίας. Είτε θα ελέγχει τα παραπάνω, είτε θα τα υπονομεύει.
Θέλουμε να κάνουμε ξεκάθαρο, ως Αγωνιστικές Κινήσεις, ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι όργανα, που έχουν δημιουργηθεί από και για ίδιους τους φοιτητές. Από αυτούς κρίνεται η συγκρότηση και λειτουργία τους, όπως και η λειτουργία των διαδικασιών τους (γενικές συνελεύσεις, διοικητικά συμβούλια κ.λπ.). Δεν είναι σε καμία περίπτωση υπόθεση κάποιων συγκεκριμένων ατόμων ή συλλογικοτήτων, αλλά όλου του φοιτητόκοσμου. Η δημιουργία τους έχει προκύψει μέσα από τις ίδιες τις διεργασίες του φοιτητικού κινήματος κι όχι μέσα από φαεινές συγκεκριμένων παρατάξεων. Οι παρατάξεις παρεμβαίνουν στους συλλόγους, αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι τους ανήκουν! Δυστυχώς, η υποτίμηση των συλλόγων και η αντιμετώπισή τους από συγκεκριμένες δυνάμεις ως πεδίο καθαρά και μόνο εκλογικής ενίσχυσης έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό -σε συνδυασμό και με την απουσία φοιτητικού κινήματος τα τελευταία χρόνια- στην απαξίωσή τους. Η αναγκαιότητα, επομένως, ο σύλλογοι να ξαναδυναμώσουν και ξαναεμπνεύσουν τους φοιτητές είναι μεγάλη κι αυτό θα γίνει μέσα από τις ίδιες τις ζωντανές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος. Οι φοιτητικές εκλογές, οι οποίες εντάσσονται σε αυτές τις διαδικασίες, είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως υπόθεση όλων των φοιτητών.
Η συγκεκριμένη κίνηση του ΜΑΣ -συγγνώμη, του Συλλόγου Ιστορικού/Αρχαιολογικού- λειτουργεί αντιπαραθετικά με την ενιαιότητα του φοιτητικού κινήματος, η οποία πρέπει να εκφράζεται και σε επίπεδο φοιτητικών εκλογών. Δεν μας χωράνε απόψεις, που αντιλαμβάνονται το κίνημα ως τσιφλίκι, γι’ αυτό και οφείλουμε να σταθούμε ενάντια σε κάθε λογής μικροηγεμονισμούς. Να ξανακάνουμε τους συλλόγους μας εστίες αντίστασης και να ξαναφέρουμε τον κόσμο στις γενικές συνελεύσεις! Μόνο έτσι μπορούμε να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος.

http://www.agonistikeskiniseis.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com