....................................................

2 Απρ 2016

Περού: Μαζικές δράσεις ενάντια στην εκλογική φάρσα.

Για την Κυριακή 10 Απριλίου είναι προγραμματισμένες οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στο Περού. Μαζί γίνονται εκλογές για τους δύο αντιπροέδρους, για τα 130 μέλη του Κογκρέσου και το κοινοβούλιο των Άνδεων. Όλοι οι υποψήφιοι είναι υπερασπιστές του καθεστώτος, παλιές πολιτικές καραβάνες της ολιγαρχίας, βουτηγμένοι ως τον λαιμό στην διαφθορά και υπεύθυνοι για πράξεις σκληρής βίας και καταπίεσης του λαού. Ορισμένοι χρημάτισαν παλιά πρόεδροι (Γκαρσία και Τολέδο), πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί (Kuczynski ), κυβερνήτες σε επαρχίες (César Acuña), ενώ επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις είναι η κόρη του φυλακισμένου για διαφθορά και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρώην προέδρου Φουτζιμόρι. Ούτε η Κέικο Φουτζιμόρι, ούτε κανείς άλλος υποψήφιος φαίνεται πως θα συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και έτσι η εκλογή του νέου προέδρου θα κριθεί στις επαναληπτικές εκλογές, που πρόκειται να γίνουν τον Ιούνιο.
Η πλειοψηφία των Περουβιάνων αντιμετωπίζουν με αδιαφορία και αποστροφή το εκλογικό τσίρκο ενώ ξέρουν καλά πως όποιος και αν εκλεγεί η κοινωνική κατάσταση δεν θα αλλάξει.
Το Μέτωπο για την Ενότητα και την Υπεράσπιση του Περουβιάνικου λαου (FUDEPP), που εκπροσωπεί δυνάμεις της σύγχρονης περουβιάνικης επαναστατικής αριστεράς αλλά και παλιούς αντάρτες του Σεντέρο Λουμινόσο, και μάχεται για την ανασύνταξη του λαϊκού και αριστερού κινήματος , αποκλείστηκε από τις εκλογές. Με μια αυθαίρετη δικαστική απόφαση και παρά το γεγονός πως συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος, θεωρήθηκε εκπρόθεσμο!
Καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό και την εκλογική φάρσα το FUDEPP, κορυφώνει αυτές τις ημέρες την καμπάνια για το λευκό στις εκλογές με μαζικές παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες σε όλη την χώρα. Μερικά από τα κεντρικά συνθήματα της καμπάνιας, που αναγράφονται στα πανό, στους τείχους και στις αφίσες είναι τα παρακάτω.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ! ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΛΕΥΚΟ!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ! ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΛΕΥΚΟ!

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ! ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΛΕΥΚΟ!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΖΩΗΣ! ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΛΕΥΚΟ!

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ! ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΛΕΥΚΟ!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ!

ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΜΕ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ!

π.
#VotoEnBlanco Banderolazo en Panamericana Norte
Δημοσιεύτηκε από FUDEPP COMAS στις Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016Vemos, como niegan el derecho constitucional a la participación política, a nosotros incluso nos persiguen, no nos aceptan porque saben que defendemos consecuentemente los sagrados intereses de nuestro pueblo y de la nación peruana, aceptan como candidatos solo a adocenados defensores de actual sistema explotador o a los que actuarán haciendo una leal oposición a su majestad, por lo tanto también sostenedores de la explotación contra el pueblo.Por eso, llamamos a nuestro pueblo a desechar todo tipo de ilusiones y a expresar este 10 de abril nuestro rechazo, nuestra protesta VOTANDO EN BLANCO, que es un voto contra los planes de mayor explotación que la reacción peruana y el imperialismo impulsan.¡POR NUESTRO DERECHO A LA PARTICIPACIÓN POLÍTICA!¡ABAJO LA REACCIONARIZACIÓN DEL PODER ELECTORAL!
Δημοσιεύτηκε από Fudepp Santa Anita στις Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016

1 σχόλιο:

 1. Ανώνυμος2/4/16, 10:08 μ.μ.

  Εκτενή αναφορά για το μοντέλο ανάπτυξης του Περού από την ιστοσελίδα του Oakland Institute (http://www.oaklandinstitute.org/) και συγκεκριμένα στην έκθεσή του με τίτλο "Peru, The Poster Child For the World Bank in Latin America" (http://www.oaklandinstitute.org/sites/oaklandinstitute.org/files/OI_Report_Peru_World_Bank.pdf.

  Ακολουθεί απόσπασμα από τα συμπεράσματα.

  «Οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του μοντέλου ανάπτυξης του Περού.

  Το Περού έχει αγκαλιάσει πλήρως τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ενώ όμως η Παγκόσμια Τράπεζα προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι το οικονομικό μοντέλο του Περού έχει οδηγήσει σε θαυμαστή ανάπτυξη και μείωση της φτώχειας, η χώρα αντιμετωπίζει τεράστια κοινωνικά ζητήματα και ανισότητα. Οι μικροί γεωργοί, οι οποίοι παρέχουν το 60 τοις εκατό των βασικών τροφίμων του Περού, έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις κυβερνητικές πολιτικές που ευρέως ευνοούν την ανάπτυξη ενός μεγάλης κλίμακας, με εξαγωγικό προσανατολισμό γεωργικού μοντέλου, με αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης στους υδάτινους πόρους και τις αρνητικές επιπτώσεις στα μέσα βιοπορισμού και την ακίνητη περιουσία των αγροτών.

  Πολλοί αγρότες έχουν αναγκαστεί να νοικιάσουν ή να πουλήσουν τη γη τους, και από ιδιοκτήτες μετατρέπονται σε εργάτες γης ή μεταναστεύουν σε αστικές περιοχές. Στις Άνδεις και στον Αμαζόνιο, μικροί αγρότες και κοινότητες ιθαγενών μένουν με την τοξική κληρονομιά και την υποβάθμιση των εδαφών τους από τις εξορυκτικές και τις πετρελαϊκές εταιρείες. Παρά τον ορυκτό πλούτο των περιφερειών τους, πολλές αγροτικές κοινότητες θυσιάζονται από τις εξορυκτικές βιομηχανίες, παραμένοντας εξαιρετικά φτωχές και σε επισιτιστική ανασφάλεια. Ο τρόπος ζωής τους απειλείται ιδιαίτερα από τις εθνικές πολιτικές που έχουν επιλεχθεί για να συγκεντρωθεί ένα τεράστιο ποσό πόρων στα χέρια ελάχιστων ιδιωτικών επιχειρήσεων.

  Με την τραγική κατάσταση να χειροτερεύει όλο και περισσότερο, οι εργαζόμενοι, οι αγροτικές κοινότητες και οι αυτόχθονες πληθυσμοί έχουν εκφράσει την οργή και το άγχος τους μέσω διαμαρτυριών. Η συμμετοχή της Παγκόσμιας Τράπεζας και τα έργα με τον ιδιωτικό τομέα έχουν κυρίως σχετιστεί με βίαιες συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες. Ο αριθμός των κοινωνικών συγκρούσεων, ήδη σημαντικός, θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης του Περού.

  Για πολλούς, το περουβιανό «θαύμα» που προωθείται από τα θεσμικά όργανα του Bretton Woods έχει μια τρομερά πικρή γεύση.»

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com