...................

17 Απρ 2016

Εργοδοτική αυθαιρεσία, τρομοκρατία και απολύσεις στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Είναι γνωστό ότι διανύουμε μια περίοδο που το σύστημα, με πρόφαση την καπιταλιστική κρίση και αξιοποιώντας την υποχώρηση του λαϊκού και εργατικού κινήματος, έχει προχωρήσει σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση ενάντια στο λαό και την εργατική τάξη. Και αυτή η επίθεση τα τελευταία χρόνια των μνημονίων έχει γίνει πιο σκληρή. Δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων παίρνονται βίαια πίσω, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επίθεση δεν υπήρχε και προηγουμένως.
Αυτή η επίθεση, η οποία χτυπάει όλο το λαό, είναι αδύνατο να άφησε απείραχτο τον κλάδο των μηχανικών και των τεχνικών. Είναι γνωστό ότι ακόμα και πριν τα μνημόνια, η εργοδοσία πολύ δύσκολα προσλάμβανε μηχανικούς με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, για να αποφύγει τις συλλογικές συμβάσεις αλλά και να μην τους αναγνωρίζει δικαιώματα. Ήταν από παλιά κανόνας να προσλαμβάνονται μηχανικοί με δελτίο παροχής υπηρεσιών, λες και είναι εργολάβοι ή συνεργάτες με τον εργοδότη. Προφανώς, με την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, η εργοδοσία αξιοποιώντας και τους αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους, χειροτέρευσε ακόμα περισσότερο τους όρους εργασίας των τεχνικών και μηχανικών, αφού δεν αναγνωρίζει πια καμία συλλογική σύμβαση και σχεδόν κανένα δικαίωμα στους εργαζόμενους.
Τον τελευταίο ειδικά καιρό έχουν παρατηρηθεί πολλά κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας που ξεπερνάνε ακόμα και αυτά που έχουν ήδη καθιερωθεί με τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους. Σε μια σειρά επιχειρήσεις που απασχολούνται μηχανικοί και τεχνικοί, υπήρξαν πολλά περιστατικά τέτοιας αυθαιρεσίας, όπως στη MIGATO και την ΠΑΝΘΕΟΝ όπου απολύθηκαν έγκυες γυναίκες ή στη ΜΕΤΚΑ, όπου απολύθηκε μαζικά προσωπικό τα Χριστούγεννα. Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα που έγιναν γνωστά, ενώ από τη δράση του σωματείου μισθωτών τεχνικών και με διάφορες κινητοποιήσεις πολλές από αυτές τις αυθαιρεσίες πάρθηκαν έστω και προσωρινά πίσω.
Τελευταίο και πιο ανησυχητικό κρούσμα είναι η περίπτωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Σε μια θυγατρική της εταιρεία, τη Biosar, προτάθηκε στους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις έργου με βάση το αγγλικό δίκαιο, με τη δικαιολογία ότι αυτή η εταιρεία έχει έδρα το Λονδίνο. Αυτό έχει πρακτικά το αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται πολλά δικαιώματα στους εργαζόμενους, όπως η απουσία λόγω ασθένειας και η προσφυγή σε ελληνικά δικαστήρια σε περίπτωση εργατικής διαφοράς αλλά. Επίσης, ζητείται από τους εργαζόμενους να δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία στην επιχείρηση, όπως και να πληρώνουν σε ασφαλιστική εταιρεία για να αποζημιώνεται η επιχείρηση σε περίπτωση που προκύπτουν έξοδα κατά της διάρκεια της εργασίας (!). Μια τέτοια σύμβαση αρνήθηκε να υπογράψει μια συνάδελφος που εργαζόταν 4 χρόνια με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών στην επιχείρηση και εισέπραξε την απόλυσή της. Όταν το σωματείο μισθωτών τεχνικών έκανε παρέμβαση με κόσμο έξω από την έδρα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, προκειμένου να ανακληθεί η απόλυση, η εργοδοσία δήλωνε κυνικά ότι η συγκεκριμένη εργαζόμενη δεν είναι μισθωτή αλλά συνεργάτης και άρα δεν υπάρχει απόλυση και ότι στη συγκεκριμένη θυγατρική δεν ισχύει το ελληνικό δίκαιο ούτε για τους εργαζόμενούς της, γιατί έχει έδρα το Λονδίνο.
Είναι προφανές ότι όχι μόνο πρέπει να αγωνιστούμε για την επαναπρόσληψη της συναδέλφου που απολύθηκε αλλά και για να μη γίνουν κανόνας τέτοιες μορφές εργασίας. Είναι ανάγκη να παλέψουμε με αφορμή την περίπτωση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για συλλογικές συμβάσεις και για πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Γιατί οι μισθωτοί μηχανικοί και τεχνικοί δεν είναι συνεργάτες με την εργοδοσία ούτε ανάδοχοι έργου αλλά εργαζόμενοι όπως και τα υπόλοιπα κομμάτια του λαού.

Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com