...................

10 Απρ 2016

Όταν η αλληλεγγύη γίνεται ουσιαστική είναι γιατί πολιτικοποιείται. Ένα σχόλιο για τη χθεσινή συγκέντρωση.

Η χθεσινή συγκέντρωση (Σάββατο 9/4) στον Πειραιά μπορεί να ξεκίνησε από πρωτοβουλία «ντόπιων» που ήθελαν να δείξουν την αλληλεγγύη τους στου λαούς, που δοκιμάζονται από τον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, αλλά κατέληξε σε μια μαζική διαδήλωση Ιρακινών, Σύριων, Αφγανών, Τούρκων και Ελλήνων. Και η καταδίκη του πολέμου, η απέχθεια απέναντι στους ιμπεριαλιστές δυνάστες ήταν κοινό συναίσθημα που κυριαρχούσε σήμερα στον Πειραιά μαζί με την αλληλεγγύη, την πολιτική, ταξική αλληλεγγύη που ξεπερνάει κατά πολύ τη φιλανθρωπία των ΜΚΟ και της Κυβέρνησης. Stop the War, down with imperialism, solidarity to all refuges φώναζε η ντουντούκα και οι ίδιοι, μαζί με τον πηγαίο τρόπο που αγκάλιασαν τη διαδήλωση, φώναζαν με μια φωνή. Καθόλου τυχαίο, που κυριάρχησε το κοινό και όχι οι φυλετικοί διαχωρισμοί και οι κόντρες που τον τελευταίο καιρό παρουσιάζονται στα αστικά κανάλια. Κυριάρχησε γιατί η πρωτοβουλία είχε αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά, γιατί αυτό που σήμερα μπορεί να δώσει προοπτική και διέξοδο στην κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, αλλά και οι Έλληνες, είναι η συνειδητοποίηση ότι ο εχθρός και κύριος υπεύθυνος είναι το κεφάλαιο και ο ιμπεριαλισμός και αυτή η συνειδητοποίηση του κοινού εχθρού, είναι που θα δημιουργήσει και τον ενιαίο αγώνα που χρειάζεται σήμερα για να υπάρξει απάντηση στα δεινά όλων των λαών. Όσο λοιπόν, κυριαρχεί αυτή η αντίληψη και όχι το «να φύγουν», που λέγεται με διάφορους τρόπους από δεξιά μέχρι και αριστερά (ανοίχτε τα σύνορα, βάλτε τους σε αεροπλάνα), τόσο χτίζονται οι προϋποθέσεις και οι όροι για ένα λαϊκό κίνημα καταδίκης του πολέμου και των πραγματικών υπαίτιών του. Τόσο δυναμώνει η διεκδίκηση των δικαιωμάτων προσφύγων, μεταναστών και ντόπιων. Τόσο ανδρώνεται ο λαός μας και όλοι οι λαοί απέναντι στο μίσος, το φασισμό και το σωβινισμό.
Η διαδήλωση μέσα στο λιμάνι ήταν μια κίνηση, η οποία αμφισβήτησε το κλίμα τρομοκρατίας που έχει στηθεί από την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Τρομοκρατία που εκφράστηκε το τελευταίο διάστημα με την προσπάθεια καταστολής και ποινικοποίησης όποιου προσπαθεί να συμπαρασταθεί στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και με τα κηρύγματα μίσους και τις συγκεντρώσεις των φασιστών που γίνονται με την προστασία της αστυνομίας.
Η σημερινή κίνηση ήταν μια πραγματική αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική κίνηση που καταδίκαζε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ήταν μια κίνηση αμιγώς πολιτική που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Ήταν μια κίνηση, της οποίας η έλλειψη φάνηκε όλο το προηγούμενο διάστημα και φαίνεται και σήμερα και πρέπει να συνεχιστεί στην ίδια ακριβώς βάση και να δυναμώσει. Σε αυτή την κατεύθυνση, πρέπει και η ΛΑΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ- ΑΑΣ να εντείνει τις προσπάθειές της, να πάρει και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες, να εμβαθύνει και να συνεχίσει την καμπάνια που έχει ήδη αρχίσει.

Δ.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com