....................................................

1 Απρ 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ… ΟΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΦΡΙΛΕΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ-ΕΑΑΚ-ΠΚΣ (Ιατρική Αθήνας)

Είναι πλέον γνωστό σε όλους πως, με πρωτοβουλία της διοίκησης και καθηγητών της σχολής, επιχειρείται να ανοίξει η συζήτηση στην κατεύθυνση αλλαγής του προγράμματος σπουδών, μέσω και της αντίστοιχης επιτροπής. Πολλή κουβέντα γίνεται και διάφορα έχουν ακουστεί. Θα θέλαμε να πούμε και τη δική μας άποψη:
1) Η συζήτηση που έχει ανοίξει δεν είναι καθόλου «αθώα»! Το ξέρουν και οι πέτρες πως σε κάθε σχολή που προωθήθηκαν αλλαγές σε προγράμματα σπουδών όλα αυτά τα χρόνια, αυτές έγιναν για να αυξήσουν την εντατικοποίηση της καθημερινότητας και να ολοκληρώσουν την εφαρμογή του ν. Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου. Ενδεικτικά: αλυσίδες μαθημάτων, πρόοδοι, υποχρεωτικές παρακολουθήσεις, διόγκωση ύλης, αλλά και διάλυση των πτυχίων σε πιστωτικές μονάδες και κύκλους, είναι μερικά μόνο απ’ όσα εφαρμόστηκαν. Ας δούμε μόνο τι γίνεται σε άλλες ιατρικές, όπου πέρα από τα παραπάνω, οι κλινικές μπορεί και να ξεκινούν στις αρχές Αυγούστου!
2) Η συζήτηση που έχει ανοίξει δεν είναι καθόλου «ουδέτερη»! Γίνεται από επιλογή του καθηγητικού κατεστημένου της σχολής, σε απόλυτη εναρμόνιση με τη γενικότερη κατεύθυνση του συστήματος και των κυβερνήσεων του σε σχέση με την εκπαίδευση. Την κατεύθυνση της «εκκένωσης» του πανεπιστημίου από τη μεγάλη μάζα της νεολαίας και την οικοδόμηση της εκπαίδευσης των «λίγων και εκλεκτών». Με λίγα λόγια, θέλουν να καταργήσουν το δικαίωμα μας στις σπουδές! Αυτό ακριβώς εξυπηρετούν η εντατικοποίηση και οι κάθε λογής ταξικοί και οικονομικοί φραγμοί που υψώνονται.
3) Αυτά σημαίνει η αλλαγή του προγράμματος σπουδών. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΟΠΕΙ ΜΑΧΑΙΡΙ ΚΑΘΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ! Γι’ αυτό και οι Αγωνιστικές Κινήσεις δεν συμμετέχουν στην επιτροπή. Έτσι και αλλιώς, αρνούνται τη συνδιαλλαγή με το καθηγητικό κατεστημένο, όπως σταθερά κάνουν οι καθεστωτικές παρατάξεις (Νέα Προοπτική και ΔΑΠ), αλλά δυστυχώς και οι αριστερές δυνάμεις (ΠΚΣ,ΕΑΑΚ,ΑΡΕΝ) με διάφορα προσχήματα.
4) Μας λένε, όμως, διάφορα «επιχειρήματα», στην προσπάθειά τους να ντύσουν την αλλαγή με φανταχτερό περιτύλιγμα. Νο1: «Το πρόγραμμα σπουδών είναι απαρχαιωμένο, μιας και άλλαξε τελευταία φορά το 1981». Η επιτομή της γελοιότητας, αφού όλοι ξέρουμε ότι σε θεωρητικό και κλινικό επίπεδο, κάθε άλλο παρά διδασκόμαστε την ιατρική περασμένων δεκαετιών. Αλλά γιατί δεν μπαίνουν στον κόπο να μας εξηγήσουν το λόγο που η κλινική πράξη πάει δεκαετίες πίσω και φτάνουμε να «διδασκόμαστε» πώς να εξοικονομούμε εξετάσεις (MRI, CT κ.α.) χωρίς κανένα κριτήριο; Μήπως φταίει η εκπαίδευσή μας ή η υγειονομική «κόλαση» που έχουν δημιουργήσει τα απανωτά μέτρα και μνημόνια κυβερνήσεων-Ε.Ε.-ΔΝΤ; Νο2: «Περισσότερη Γνώση= Καλύτερη Δουλειά». Άραγε αν μας φορτωθούν, έστω, οι 10πλάσιες γνώσεις που παίρνουμε από τις σημερινές, θα εξαλειφθεί η μαζική ανεργία και το διαλυμένο σύστημα υγείας; Νο3: «το πρόγραμμα μπορεί να αποκτήσει άλλο προσανατολισμό, προοδευτικό-απελευθερωτικό». Αυτό είναι η «αριστερή» παραλλαγή των επιχειρημάτων, σε συνδυασμό και με το προηγούμενο (από ΠΚΣ, ΕΑΑΚ). Θα τους στενοχωρήσουμε, αλλά κάτι τέτοιο σε αυτήν την κοινωνία της εκμετάλλευσης είναι ανέφικτο. Μπορεί να ονειρεύονται έναν πιο «εξανθρωπισμένο» καπιταλισμό, να φαντάζονται έως και αριστερές κυβερνήσεις, αλλά ούτε το «σύστημα διδασκαλίας» θα πάψει να είναι η «διδασκαλία του συστήματος», ούτε θα γίνουν «προοδευτικές» οι ένοπλες δυνάμεις, η εκκλησία, η αστυνομία και η… εκπαίδευση, από τη στιγμή που πρόκειται για μηχανισμούς του κράτους.
Οι ανάγκες μας, οι σπουδές και η δουλειά μας από ένα πράγμα θα εξαρτηθούν: το αν θα υπάρξει κίνημα που θα τα διεκδικήσει και θα τα επιβάλλει. Και το φοιτητικό κίνημα υπάρχει για να κατακτά δικαιώματα, όχι για να κάθεται στο τραπέζι με τους καθηγητές και να συνδιαχειρίζεται τις υποθέσεις μαζί τους.

Λίγα λόγια για τις παρατάξεις και το Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε
Νέα Προοπτική: Πιστή σύμμαχος του συστήματος, στηρίζει αυτούσια την κίνηση των καθηγητών. Όπως έχει κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν, σε βάρος των δικαιωμάτων και των σπουδών μας. Θυμάται ξαφνικά τους φοιτητές και τους καλεί να την ακολουθήσουν, όταν έχει συστηματικά σαμποτάρει κάθε συλλογική διαδικασία το προηγούμενο διάστημα, ενισχύοντας έτσι όλες τις επιθετικές κινήσεις της διοίκησης της σχολής, όπως για το κόψιμο των πτυχιακών, την κατάργηση μαθημάτων επιλογής, τη συρρίκνωση των εξεταστικών κ.α. Πέρα από την προεκλογική της φασαρία, αποδεικνύει ότι υπηρετεί επάξια τον ρόλο της ως καθεστωτική παράταξη.
ΕΑΑΚ: Συμμετέχει στη συζήτηση με όρους και την προϋπόθεση να γίνει «δημοκρατικά». Για το προεκλογικό της συμφέρον, κατηγορεί τις Αγωνιστικές Κινήσεις ότι δεν στήριξαν την άποψη της για «προεκλογικούς λόγους». Κι όμως φαίνεται ότι δεν λέμε τα ίδια, ακόμα και αν αυτοί μέσα στον εκλογικό κρετινισμό τους θεωρούν ότι το μόνο πεδίο ξεδιπλώματος των διαφορετικών απόψεων είναι το προεκλογικό. Λέει το καραμπινάτο ψέμα, παρόλα αυτά, ότι δεν έγινε εφικτή η κινητοποίηση λόγω της απουσίας της υπογραφής των Αγωνιστικών Κινήσεων! Ενώ το ΔΣ είναι 15μελες, με 8 υπογραφές απαιτούμενες για απόφαση (5 έχει η ΝΠΡ, 4 η ΕΑΑΚ, 2 η ΠΚΣ, 1 οι Αγωνιστικές Κινήσεις, ενώ ΑΡΕΝ και ΔΑΠ δεν παρίσταντο). Και επειδή κάνουν και αυτοί τους υπολογισμούς και δεν βγαίνει, εγκαλούν τελικά τη Ν.Πρ. στην ανακοίνωσή τους γιατί δεν συμμάχησε μαζί τους! Περίεργες προτιμήσεις τελικά… Τους καλούμε συναγωνιστικά να επανέλθουν σε έναν στοιχειώδη τρόπο πολιτικής συζήτησης και αντιπαράθεσης εντός της αριστεράς, αφήνοντας στην άκρη την μανία τους για ψήφους και εντυπώσεις.
ΠΚΣ: Κινείται περίπου στο ίδιο μοτίβο με την ΕΑΑΚ στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν κατανοεί κανείς τους ότι έτσι δίνουν το πρόσχημα και αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο για να περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές που επιδιώκει το σύστημα. Δυστυχώς, όμως, έφτασε στο υπέρτατο όριο αθλιότητας, αποκαλώντας μας «χρυσαυγίτες» κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. Εδώ είναι που η τοποθέτησή τους πέρα από χυδαία, γίνεται και επικίνδυνη, γιατί τέτοια είναι η εξίσωση μιας αριστερής δύναμης με μαχαιροβγάλτες φασίστες. Τους καλούμε συναγωνιστικά να συνέλθουν και να ανακαλέσουν.

8 σχόλια:

 1. Ανώνυμος1/4/16, 1:43 μ.μ.

  Κιτρινισμός χωρίς όρια, διαβάζεις την ανακοίνωση των αγωνιστικών κινήσεων και καταλαβαίνεις πως τα ΕΑΑΚ 1.συμμετέχουν στην Επιτροπή 2.συμφωνούν με το καθηγητικό κατεστημένο στις αλλαγές 3.θέλουν συμμαχία με την ΝΠΡ.

  Διαβάζεις την ανακοίνωση της ΑΡΙΣ και βλέπεις πως τα ΕΑΑΚ απλά κάλεσαν σε μαζική παράσταση τον σύλλογο φοιτητών στην βάση των κεκτημένων του για να μπλοκάρει τα σχέδια καθηγητικού κατεστημένου και ΝΠΡ.

  https://ariseaak.wordpress.com/2016/03/31/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AE-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%AE/

  Ανακοίνωση που δεν απευθύνεται καν στους φοιτητές της Ιατρικής είναι αυτή των ΑΚ, ανακοίνωση γενικής πανελλαδικής προεκλογικής φασαρίας.

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος1/4/16, 3:08 μ.μ.

  Κώστα, κάποιε Κώστα. Βαγγέλη, ή τέλος πάντων, οπορτουνιστή με οποιοδήποτε όνομα το οποίο έχει τόση σημασία όση το τι χρώμα έχει ο χαμαιλέοντας...
  Ξέρεις, και είναι και μέσα στους στόχους σου άλλωστε, ότι μου προκαλείς μια ανακατωσούρα στο στομάχι. Όμως ειλικρινά θέλω να σου εκφράσω τα ευχαριστήρια μου. Γιατί μου θύμησες τον κρετινισμό (όχι εκλογικό αλλά γενικό που μια, έστω η κύρια, πλευρά του εκφράζεται στις εκλογές) της εαακ. Τον μικροαστικό ριζοσπαστισμό που όσο αφορά την αριστερή, τίμια και πάνω από όλα εξωθεσμική παρέμβαση και ύπαρξη "όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει" όταν το κρίνει οργανωτικά και εκλογικά αναγκαίο.
  Ευχαριστώ για την διεύθυνση που επικόλλησες. Είναι υπενθυμιστική, χαρακτηριστική και κατατοπιστικότατη.
  "Από την άλλη, οι Αγ. Κινήσεις, προσπαθώντας να βρουν την ευκαιρία προεκλογικά να διαχωριστούν από την τοποθέτηση των ΕΑΑΚ, αρνήθηκαν να υπογράψουν την ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥΣ με αποτέλεσμα ο σύλλογος να μην πάρει συγκεκριμένη τοποθέτηση για την αυριανή επιτροπή."
  1ον : δικαιώνει πλήρως ότι λέει το άρθρο για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά εγώ δεν θέλω τόσο να σταθώ εκεί, αλλά στο ότι,
  2ον : μετατρέπει την ΠΡΟΤΑΣΗ της εαακ σε ΑΠΟΦΑΣΗ. Και προφανώς δεν είναι λεκτικό λάθος. Εκφράζει με απόλυτη σαφήνεια την καθεστωτική, αντισυλλογική, αντισυναγωνιστική, ιδιοκτησιακή και εν τέλει υπονομευτική νοοτροπία με την οποία τόσα χρόνια συμβάλλουν στην απομαζικοποίηση των διαδικασιών του φοιτητικού κινήματος (για τα δ.σ. ιδιαίτερα άλλωστε είστε "εντός εκτός και εναντίον", είστε "με τα μπούνια" εντός όπου και όποτε σας βολεύει...).
  Με βάση αυτό άλλωστε προκύπτει και η απαίτηση από τις αγωνιστικές κινήσεις να συρθούν πίσω από την δική σας πρόταση, αλλά και το φοβερής εμπνεύσεως πόρισμα ότι με βάση την δική τους καταψήφιση δεν πέρασε η δική τους πρόταση, συγνώμη ΑΠΟΦΑΣΗ, "και ας μην βγαίνουν τα κουκιά" με απλή αριθμητική.
  3ον : για το αν οι αγωνιστικές ανάγκες έχουν ανάγκη τεχνηέντως επιδιωκόμενου διαχωρισμού νομίζω ότι η απάντησή σου, απλά η δίπλα δίπλα παράθεση του πολιτικού περιεχομένου των δύο ανακοινώσεων, ανεξάρτητα του πως στέκεται απέναντί του, απαντά ξεκάθαρα αρνητικά σε όποιον εκτός από το κατασκευάζει προεκλογικά πυροτεχνήματα θέλει να το δει.
  συνεχίζεται

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος1/4/16, 3:09 μ.μ.

  συνέχεια
  - Διότι πολύ απλά : "Γιατί πολύ απλά αν γίνουν τυχαίες αλλαγές χωρίς να εντάσσονται σε μια ευρύτερη λογική θα καταλήξουμε να έχουμε ένα πρόγραμμα σπουδών γεμάτα από ετερόκλητα στοιχεία χωρίς να χαρακτηρίζεται από κάποια εσωτερική συνοχή και εκπαιδευτική μεθοδολογία." καταδυκνύεται από το συγκεκριμένο χωρίο η άποψη ότι αν οι αλλαγές που γίνουν δεν είναι τυχαίες, αν δεν εντάσσονται σε μια ευρύτερη λογική, είναι ΠΙΘΑΝΟ να μην καταλήξει η ιατρική να έχει ένα πρόγραμμα σπουδών "κακό". Δηλαδή ένα πρόγραμμα που θα έχει εσωτερική συνοχή, εσωτερική μεθοδολογία "και δεν ξέρω εγώ τι άλλο".
  Αν αυτά είναι τα προβλήματα των φοιτητών της ιατρικής (ιδιαίτερα σε σύνδεση με τα προβλήματα του λαού), αν αυτά που διακυβεύονται, και στοχεύονται, με, και από, την επιδιωκόμενη αλλαγή δεν είναι όσα αναφέρει η ανακοίνωση των αγωνιστικών κινήσεων, τότε δεν ξέρω ποιο είναι αυτό το άλλο πιθανό πρόγραμμα που οραματίζεστε, ίσως είναι το μεταβατικό, ίσως το σοσιαλιστικό. Μάλλον είναι το αντιφατικό - προεκλογικό....
  Ξέρω όμως ότι το πολιτικό περιεχόμενο της ανακοίνωσης των αγωνιστικών κινήσεων δικαιώνεται, ότι τα υπόλοιπα φιτητικολαϊκά είναι απλά σάλτσα, γαρνιτούρα της λογικής αυτού του χωρίου, η οποία συνοδεύεται απο το συνηθισμένο επιδόρπιο : "σε κάθε περίπτωση η δική μας εκτίμηση είναι ότι η συγκεκριμένη επιτροπή, η οποία αποτελείται εξολοκλήρου από καθηγητές," την επίκληση μεγαλύτερης συμμετοχής των φοιτητών, δηλαδή των εκπροσώπων τους, δηλαδή ενός τμήματος αυτών που υπογράφουν την ανακοίνωση, δηλαδή των εαακ, της μεγαλύτερης συνενοχής που θα χρεωθεί στο φοιτητικό σώμα όταν αυτό συμμετέχει κατέχοντας καρέκλες συνδιοίκησης στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων του. Δικαιώματα που δεν προασπίζονται, και η πραγματική κατεύθυνση διεκδίκησης και επέκτασής τους δεν βρίσκεται βέβαια σε έμμεσες ή άμεσες εκκλήσεις για μη τυχαίες αλλαγές που θα εντάσσονται σε μια ευρύτερη λογική, για ένα πρόγραμμα σπουδών γεμάτα από μη ετερόκλητα στοιχεία που θα χαρακτηρίζεται από εσωτερική συνοχή και εκπαιδευτική μεθοδολογία, και από διεκδικήσεις μεγαλύτερη συνενοχή σε κρατικά θεσπισμένα όργανα της μεγάλης πανεπιστημιακής κοινότητας / οικογένειας.
  Υ.γ. 1 προς αγωνιστικές κινήσεις : πολιτικά και μόνο πολιτικά
  Υ.γ. 2 προς κάποιον τον ίσως (και μάλλον) Κώστα : αναμένω με ανυπομονησία την απάντηση σου που εκτιμώ ότι ξέρεις που θα την γράψω.... (έλα μπορείς να το "πιάσεις" αυτό που λέω, να μην σου πω προσέθεσε και μια εξυπνάδα για την διαλεκτική των αντιθέτων....)
  Λεωνίδας Σαμαράς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος1/4/16, 3:15 μ.μ.

  Τι Βαγγέλη, την παλεύεις καθόλου ?

  Δεν ξέρω που θα την γράψεις, πες μου, λευκέ άντρα εργάτη Λεωνίδα Σαμαρά.

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος1/4/16, 4:30 μ.μ.

  Για να την γράψεις εκεί την απάντηση πρέπει πρώτα να την δώσει πράγμα που δεν το συνηθίζει

  ΑΛΕΠΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος2/4/16, 3:32 μ.μ.

  Καλά θα ήταν Αλεπού να μιλάει κάποιος πολιτικά, να βγαίνει ένας άλλος να ... βρίζει, για να κρύψει ότι ο χώρος που στηρίζει συνελλήφθη, ως συνήθως, χυδαία, αντισυντροφικά και προβοκατόρικα ψευδόμενος, και ο πρώτος να συνεχίζει πολιτικά.

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος2/4/16, 4:26 μ.μ.

  Προβλέψιμος και πάντα πιο γραφικός και από νησί του αιγαιου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος3/4/16, 12:01 π.μ.

  Στο πολιτικό περιεχόμενο των λεγόμενών μου δεν περίμενα απάντηση. Για να πάρω πολιτική απάντηση έπρεπε να υπάρχει πολιτικό υποκείμενο να την δώσει. Εδώ ακόμα δεν έχω πάρει απάντηση 2 μήνες τώρα σε συγκεκριμένη ερώτηση από τις αντιγειτονιές που υπάρχει, θα περίμενα από κάποιον τυχαίο (Κώστα, Βαγγέλη, αρανίτη, συριζέο και με μια λέξη χαμαιλέοντα ?). Δεν ήμουν τόσο αφελής Αλεπού. Περίμενα "απάντηση" όπως και πήρα.
  Από εκεί και πέρα μιας και επί του πολιτικού δεν βλέπω να γίνεται κουβέντα, να ξαναπώ απλά πως πράγματι εκτέθηκε ο χώρος της παρούσας ανακοίνωσης, γιατί δεν υπολόγισε ότι μιλάει για ιατρική και άρα δεν είναι υποχρεωμένο ένα πολιτικό σχήμα της να ξέρει πρόσθεση, Όντως αυτό ήταν πολιτικό ατόπημα, έγινε με μια λάθος νοοτροπία τύπου "ξέρω εγώ πρόσθεση ? ε θα ξέει και αυτός".
  Τέλος αντιπαρέρχομαι τον χαρακτηρισμό περί αντισυντροφικότητας που μου προσάπτει ο κάποιος τυχαίος, δεν τον δέχομαι. Ποτέ δεν είπα ότι είμαστε σύντροφοι για έχει το δικαίωμα έμεσα να το επικαλείται. Αυτό για το ποιος βρίζει ποιον (μιας και είναι πολυδιαβασμένος ο Βλαδίμηρος να του γίνει επίπληξη για λέξεις όπως οπορτουνιστής κλπ) ...
  Υ.Γ. μια χαρά είναι τα νησιά του αιγαίου
  Λ.Σ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com