...................

13 Μαρ 2016

Η Ορχήστρα των σκουπιδιών

Ξεκίνησε προχθες, Παρασκευή 12 Μαρτίου, το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Θεσσαλονίκη. Εναρκτήρια προβολή η ταινία "Η Ορχήστρα των σκουπιδιών" των Μπραντ Όλγκουντ και Γκράχαμ Τάουνσλι, μια κοινή παραγωγή ΗΠΑ-Παραγουάης- Νορβηγίας-Βραζιλίας, το 2015, η οποία ήδη έχει πάρει δύο βραβεία στις ΗΠΑ. Ο Στράτος Κερσανίδης έγραψε για την ταινία, λίγο μετά την πρώτη προβολή της:

"Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών πετιούνται καθημερινά στις χωματερές του κόσμου. Μια τέτοια βρίσκεται στην Κατέουρα, μια περιοχή 1,5 χιλιόμετρο μακριά από την Ασουνσιόν, την πρωτεύουσα της Παραγουάης.
Βρίσκεται κοντά στον ποταμό από τον οποίο πήρε το όνομά της ολόκληρη η χώρα και θεωρείται ως περιοχή υψηλού κινδύνου στις πλημμύρες. Εκεί, δίπλα στον σκουπιδότοπο της παραγουανικής πρωτεύουσας, βρίσκεται μια παραγκούπολη, οι κάτοικοι της οποίας ζουν, στην κυριολεξία, από τα σκουπίδια, αφού οι περισσότεροι από αυτούς είναι ρακοσυλλέκτες.
Στην Κατέουρα, πλάι στα σκουπίδια, έχει δημιουργηθεί μια διάσημη ορχήστρα, τα όργανα της οποίας είναι κατασκευασμένα αποκλειστικά από σκουπίδια! Επειδή «χειρότερο από το να μην έχεις τίποτα είναι να μην κάνεις τίποτα», όπως λέει ο μαέστρος της ορχήστρας, Φάβιο Τσάβες, μερικά χρόνια πριν και βλέποντας την αγάπη κάποιων παιδιών για τη μουσική, αποφάσισε να τα διδάξει, εντελώς εθελοντικά. Η έλλειψη οργάνων ξεπεράστηκε χάρις στις ικανότητες, ενός μάστορα που τα χέρια του αποδείχτηκαν θαυματουργά. Χρησιμοποιώντας κάθε φύσεως υλικά κατάφερε να εφοδιάσει την ορχήστρα με μουσικά όργανα κι έτσι ο Φάβιο και οι μαθητές του άρχισαν να παίζουν μουσική. Αρχικά για το κέφι τους, ύστερα σε κάποιες τοπικές εκδηλώσεις και στη συνέχεια στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το Κλίμα, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αφού αποτελούσαν ένα ιδανικό παράδειγμα ανακύκλωσης!
Έτσι και χωρίς να το καταλάβουν η φήμη τους άρχισε να εξαπλώνεται, ιδίως όταν μπήκε στη μέση το διαδίκτυο. Η Ορχήστρα της ανακύκλωσης άρχισε να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο και να δίνει συναυλίες.
Όμως καλά όλα αυτά, αλλά η πραγματικότητα είναι σκληρή. Κι έτσι, αυτό που όλοι φοβόταν συνέβη τελικά και πλημμύρισε το ποτάμι με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμών ανθρώπων που ζούσαν στην Κατέουρα να χάσουν τα σπίτια τους. Τώρα ο Φάβιο εκτός από μαέστρος προσπαθεί να σώσει και την ίδια την ορχήστρα, να προστατεύσει τα παιδιά-μουσικούς και τις οικογένειές τους. Γιατί η ελπίδα πρέπει να παραμείνει ζωντανή!
Όλη αυτή τη συγκλονιστική ιστορία αφηγείται το ντοκιμαντέρ «Η Ορχήστρα της Ανακύκλωσης – Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος», των Μπραντ Ολγκουντ και Γκράχαμ Τάουνσλι, με το οποίο ξεκίνησε χθες το βράδυ στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Μια θαυμάσια ταινία η οποία αποτυπώνει τον αγώνα των ανθρώπων οι οποίοι επιμένουν χωρίς να χάνουν τις ελπίδες τους. Άνθρωποι απλοί, φτωχοί και συχνά αμόρφωτοι, οι οποίοι όμως διαθέτουν τέτοια δύναμη και τέτοιες ικανότητες που μπορούν να δημιουργήσουν αληθινά θαύματα. Όπως ο κατασκευαστής των οργάνων, όπως ο μαέστρος, όπως οι ίδιοι οι νεαροί μουσικοί.
Η ταινία κυλάει σα νερό. Ανήκει στην κατηγορία εκείνη των ντοκιμαντέρ που μοιάζει πολύ με μυθοπλασία. Γιατί έχει να αφηγηθεί μια πολύ δυνατή ιστορία, η οποία δεν κυλά γραμμικά αλλά διαθέτει και το στοιχείο της ανατροπής, όταν η επιτυχία διακόπτεται εξαιτίας της πλημμύρας, έχει συνέχεια και ένα ελπιδοφόρο φινάλε. Οι σκηνοθέτες αποτυπώνουν τα γεγονότα, αποφεύγουν την κατά πρόσωπο αφήγηση – συνέντευξη, αναδεικνύουν τα κοινωνικά προβλήματα. Πάνω απ’ όλα όμως απομυθοποιούν, μέσω των ίδιων των ανθρώπων που κινηματογραφούν, την αθλιότητα της ψεύτικης ευδαιμονίας. Το κοντράστ ανάμεσα στα αληθινά, πλατιά χαμόγελα των ανθρώπων του σκουπιδότοπου που χαίρονται με τα όσα καταφέρνουν, χωρίς να συνειδητοποιούν το μεγαλείο τους και τα αγχωμένα και φορτωμένα με το άγχος της επιτυχίας χαμόγελα είναι σαφώς υπέρ των πρώτων "

Η Ορχήστρα των σκουπιδιών θα προβληθεί ξανά την Παρασκευή 18 Μαρτίου στην αίθουσα Τζον Κασαβέτης στις 8:00 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com