...................

15 Μαρ 2016

Πλήθος και συγκίνηση στις προβολές του ντοκιμαντέρ “Γεια σας και καλή αντάμωση, ως νικητές!”

Την Δευτέρα 14/3, το απόγευμα, στην πρώτη προβολή στο διαγωνιστικό τμήμα τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί, ώρες πριν. Αρκετοί δεν μπόρεσαν να μπούνε στην κατάμεστη αίθουσα “Παύλος Ζάννας” στο Ολύμπιον.
Την Τρίτη το μεσημέρι στο λιμάνι, στην αίθουσα “Φρίντα Λιάππα”, το πλήθος ήταν και πάλι μεγάλο. Το ίδιο και η συγκίνηση στην διάρκεια της προβολής αλλά και αμέσως μετά, όταν πήρε το μικρόφωνο ο Ηλίας Μεταλλίδης. Δεν είπε πολλά λόγια. Ξαφνιάζοντας το νεανικό κοινό, ζήτησε να σηκωθούν όλοι όρθιοι και να τραγουδήσουν τον ύμνο του ΕΛΑΣ. Οι περισσότεροι τον συνόδεψαν στην απαγγελία των στίχων του ύμνου. Ήταν μια ξεχωριστή και πολύ συγκινητική στιγμή για το Φεστιβάλ. Ο Ηλίας Μεταλλίδης έσπασε με έναν φυσικό και πηγαίο τρόπο την εθιμοτυπία και τις συνήθειες και έδειξε πως στα ενενήντα δύο χρόνια, η φλόγα του αγώνα και της αντίστασης παραμένει ζωντανή μέσα του. Η ίδια φλόγα που φούντωνε στο πρόσωπο και την φωνή του όταν περιέγραφε τις μάχες σώμα με σώμα στον Γράμμο και το Βίτσι την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1949, σε όλη την διάρκεια της ταινίας. Μιας ταινίας, που παρά τις τεχνικές ατέλειες της, μπόρεσε να αναδείξει με επιτυχία τον δυναμισμό του πρωταγωνιστή της. Και μέσω αυτού, την προσφορά και την θυσία μιας ολόκληρης γενιάς στον βωμό της ελευθερίας και της κοινωνικής απελευθέρωσης.

π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com