...................

17 Μαρ 2016

Ενημέρωση για την κινητοποίηση υπέρ απολυμένης εργαζόμενης στο Ηράκλειο

Όπως αναφέρεται και στο τελευταίο φύλλο της Προλεταριακής Σημαίας, η υπόθεση της απολυμένης και τότε εγκυμονούσας εργαζόμενης στην ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ τεχνική εταιρεία βρήκε εμπόδιο την ζωηρή κινητοποίηση των συναδέλφων του σωματείου μισθωτών τεχνικών παραρτήματος Ηρακλείου στην Κρήτη.
Η υπόθεση της συναδέλφου έχει την οσμή της εργοδοτικής αλλαζονείας σε ένα τοπίο εργασιακών κατακτήσεων που ολοένα και χτυπιέται. Συνοπτικά να αναφερθεί ότι μετά την πρώτη απόλυση της και αφού την εκβίασαν ώστε να ρίξει το παιδί της το σωματείο κατάφερε μετά απο κινητοποίηση να παρθεί πίσω η απόλυση και να της δωθεί η άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας τον Ιανουάριο του 2015. Όταν επανήλθε στην εργασία της η εργοδοσία προχώρησε σε εκ νέου απόλυση καθώς και σε μυνήσεις σε μέλη του σωματείου.
Ως Ταξική πορεία συμμετείχαμε στις διαδικασίες συντονισμού για την υπεράσπιση της συναδέλφισας το τελευταίο διάστημα με πιο πρόσφατη την παράσταση διαμαρτυρίας που έγινε στα γραφεία της επιθεώρησης εργασίας την Πέμπτη 10/03. Η συνάντηση δεν έγινε μεταξύ των δικηγόρων της εργοδοσίας και της συναδέλφου λόγω της απεργίας του δικηγορικού κλάδου.
Η συνέλευση του σωματείου θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό στον εργασιακό μεσαίωνα που βιώνει ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία να υπάρχουν νίκες. Νίκες οι οποίες θα αρχίσουν να βάζουν σε κίνηση την πολύμορφη αντίσταση και τις μετωπικές συνεργασίες στο κίνημα που τόσο έχει ανάγκη ο λαός μας.

Η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης δεν θα περάσει!
Κάτω τα χέρια από τα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις!

Το άρθρο της Πρ. Σημαίας στο οποίο υπάρχει αναφορά πιο πάνω:

ΠΑΝΘΕΟΝ
Απειλές, απολύσεις και συνδικαλιστικές διώξεις

Σε μια περίοδο που η ανεργία τσακίζει κόκαλα αλλά και που εργατικά δικαιώματα παίρνονται με βίαιο τρόπο πίσω θα ήταν απίθανο η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία να μην πάρει και αυτή τα πάνω της. Πρόσφατο παράδειγμα αυτής της τρομοκρατίας είναι και η περίπτωση της ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ στο Ηράκλειο Κρήτης. Η ιστορία ξεκίνησε στα τέλη του 2014 όταν μια εργαζόμενη ανακοίνωσε στην εταιρεία ότι είναι έγκυος. Τότε η εταιρεία προσπάθησε να την εκβιάσει για να ρίξει το παιδί της και αφού αυτή δεν ενέδωσε, προέβη στην απόλυσή της, παρά το γεγονός ότι ακόμα και η κουτσουρεμένη εργατική νομοθεσία απαγόρευε κάτι τέτοιο. Ύστερα από κινητοποίηση του παραρτήματος Ηρακλείου του σωματείου μισθωτών τεχνικών υπήρξε μια αρχική νίκη, μιας και η εταιρεία πήρε πίσω την απόλυσή της και της έδωσε την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας τον Ιανουάριο του 2015. Όμως επανήλθε ύστερα από τη λήξη της άδειας που προβλεπόταν, και εκτός από διάφορες αυθαιρεσίες, προχώρησε και σε εκ νέου απόλυσή της παρά τη 18μηνη προστασία που της παρέχει ο νόμος. Σα να μην έφταναν αυτά, προέβη σε μηνύσεις ενάντια σε αυτή αλλά και σε δύο συναδέλφους και μέλη της διοίκησης του παραρτήματος Ηρακλείου του σωματείου για συκοφαντική δυσφήμιση.
Είναι πασιφανές ότι η συγκεκριμένη εταιρεία (προφανώς δεν είναι η μοναδική), προσπαθώντας να αξιοποιήσει και το γενικότερο κλίμα, χρησιμοποιεί κάθε μέσο, ακόμα και αυτό της ανοιχτής τρομοκρατίας, για να κάμψει την αντίσταση της εργαζόμενης που διεκδικεί τα δικαιώματά της αλλά και όσων της συμπαρίστανται όπως των μελών του σωματείου μισθωτών τεχνικών. Γι αυτό είναι αναγκαία η αλληλεγγύη όλων μας τόσο στην εργαζόμενη όσο και σε όσους διώκονται από την εργοδοσία. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να σπάσει η εργοδοτική τρομοκρατία αλλά και να υπερασπιστούμε στην πράξη τα εργατικά, συνδικαλιστικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com