...................

13 Μαρ 2016

Όσο θα υπάρχουν Μεταλλίδηδες…..

«Όσο θα υπάρχουν Μεταλλίδηδες, σε αυτόν τον τόπο δεν θα περνούν καλά οι κάθε λογής κατακτητές…!» Έτσι η κάπως έτσι το είπε, προχθές την Παρασκευή, στην εκπομπή του στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο Βασίλης Κεχαγιάς, παρουσιάζοντας τον πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ «Γεια σας και καλή αντάμωση, ως νικητές!». Ενενήντα δύο χρόνων σήμερα ο Ηλίας Μεταλλίδης θα τιμηθεί ουσιαστικά, τη Καθαρή Δευτέρα, στην πρώτη προβολή της ταινίας που αναφέρεται σε μια από τις πιο δύσκολες αλλά και ηρωικές φάσεις της συμμετοχής του στο δεύτερο αντάρτικο. Στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Θεσσαλονίκη, η ταινία με την περιπέτεια του νεαρού από την Ξηρόβρυση Κιλκίς, που έπαιξε την ζωή του κορώνα-γράμμα για την ελευθερία και την κοινωνική πρόοδο της Ελλάδας, κάνει την πρώτη επίσημη εμφάνιση της.
Όντας μαχητής του ΔΣΕ στις σκληρές μάχες στον Γράμμο και το Βίτσι το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου του 1948 και Σεπτεμβρίου του 1949, ο Μεταλλίδης υπήρξε ένας από τις πολλές χιλιάδες ανώνυμους νέους αγωνιστές που έδωσαν τα πάντα για τον αγώνα. Δημιούργησαν την εποποιία της μεγάλης δεκαετίας του εικοστού αιώνα, τότε που ένας ολόκληρος λαός ανασηκώθηκε και αναμετρήθηκε με θεούς και τυράννους. Στο πρόσωπο του Μεταλλίδη, που επέζησε σε αντίθεση με πολλούς άλλους που θυσίασαν την ζωή τους, παρακολουθώντας την αφήγηση του, μας δίνεται η ευκαιρία να αποτίσουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτήν την γενιά και στους χιλιάδες ανώνυμους πρωταγωνιστές της. Και να ξαναστοχαστούμε σε εποχές που οι τύραννοι και οι κάθε λογής δυνάστες απειλούν να ξαναρίξουν την ανθρωπότητα στα σκοτάδια του πολέμου και του φασισμού..

Π.

Το τρέιλερ της ταινίαςΠροβολές:
Αίθουσα Παύλος Ζάννας | Ολύμπιον | 14/3/2016 | 17:30
Αίθουσα Φρίντα Λιάππα | Αποθήκη 'Δ Λιμάνι | 15/3/2016 | 13:15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com