30 Μαρ 2016

ΦΑΓΕ: Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας με αφορμή την πώληση του εργοστασίου στο Αμύνταιο Φλώρινας

Την οριστική απόσυρσή της από την εγχώρια δραστηριότητα παραγωγής του παστεριωμένου γάλακτος και την πώληση της εγκατάστασης στο Αμύνταιο Φλώρινας αποφάσισε η ΦΑΓΕ.
Μάλιστα για την απόφαση αυτή ενημερώθηκε και το επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με την εργοδοσία.
Το επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις εξελίξεις στη ΦΑΓΕ σημειώνει:

«Αυτή η κίνηση θα έχει αντίκτυπο και στο εργοστάσιο της Μεταμόρφωσης (τμήμα αποθήκης, διακίνηση - αντιπρόσωποι).
Πάγια θέση της διοίκησης του Σωματείου μας είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας καθώς και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καλούμε την εταιρεία να μην προβεί σε κανέναν αντεργατικό σχεδιασμό που θα αποφέρει νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.
Φαίνεται ξεκάθαρα το πώς χρησιμοποιήθηκε το εργοστάσιο του Αμύνταιου στα επιχειρηματικά παιχνίδια της εργοδοσίας, σε συνδυασμό με το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων, με τις όποιες φοροελαφρύνσεις και επιδοτήσεις για αποκέντρωση.
Οι εργαζόμενοι παρά τις υποχωρήσεις για εκ περιτροπής εργασία (4ήμερο) εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια, ενώ είχαν δεχτεί λίγο πριν και απολύσεις, παρά τις θυσίες που έκαναν ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες μέσα στα χιόνια και στον πάγο, θυμίζουμε τα 16ωρα ακόμα και 24ωρο μέσα στο εργοστάσιο λόγω σφοδρής χιονόπτωσης στην περιοχή, δεχόμενοι ακόμα και τη μεταφορά από περιπολικά της Αστυνομίας για να πάνε για δουλειά, λόγω απαγόρευσης της κυκλοφορίας από παγετό, σήμερα βρίσκονται στην αβεβαιότητα και ουσιαστικά στον "αέρα" μιας και κανείς δεν τους διασφαλίζει ότι θα έχουν αύριο δουλειά, όπως και τα ίδια εργασιακά δικαιώματα σε μια περιοχή που η ανεργία τσακίζει κόκαλα.
Η ποσόστωση που είχαν οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον Απρίλη του 2015 έπαψε να ισχύει. Μεγάλες κτηνοτροφικές φάρμες της Ευρώπης παρήγαγαν γάλα πληρώνοντας τα πρόστιμα, αλλά σήμερα βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση να τσακίσουν τους μικρούς αγελαδοτρόφους.
Η ΦΑΓΕ αξιοποιεί την κατάργηση της ποσόστωσης και πλέον δεν χρειάζεται το εργοστάσιο παραγωγής παστεριωμένου γάλακτος για να έχει πρόσβαση στο ελληνικό γάλα, καθώς ανοίγει η προσφορά του. Φυσικά η τιμή του προς τους αγελαδοτρόφους θα ελέγχεται από τις γαλακτοβιομηχανίες.
Κανείς δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες πως αυτές δεν είναι τυχαίες επιχειρηματικές κινήσεις, αλλά αποσκοπούν στην παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Φυσικά, το "μάρμαρο" το πληρώνουν πάντα οι εργάτες. Μια φορά με τη δουλειά τους μιας και εμείς παράγουμε και φτιάχνουμε τον πλούτο των βιομηχάνων και μια όταν αλλάζουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και αναγκαζόμαστε να βρεθούμε στο δρόμο, όπως 180 περίπου συνάδελφοί μας τα τελευταία χρόνια που πλήρωσαν με απολύσεις το χτίσιμο του εργοστασίου στις ΗΠΑ.
Επειδή τα επόμενα χρόνια θα έχουμε το "ίδιο έργο", με το νέο εργοστάσιο που ετοιμάζεται στο Λουξεμβούργο, καλούμε τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα, να οργανωθούν στο Σωματείο και να είμαστε όλοι ενωμένοι να δώσουμε απάντηση σε όποιο αντεργατικό σχεδιασμό προβεί η εργοδοσία.
Κανείς μόνος του δεν αντιμετώπισε την επίθεση που δέχτηκε, καμία υποχώρηση δεν διασφάλισε ούτε εργασιακό δικαίωμα, ούτε θέση εργασίας.
Μόνο η οργάνωση των εργατών σε ταξική κατεύθυνση, συνειδητοποιώντας την κατάσταση για το ποιος ευθύνεται, ποιος είναι ο ρόλος της εργοδοσίας, της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τσακίζοντας αντιλήψεις μοιρολατρίας και του "λιγότερου κακού".
Μόνο συσπειρωμένοι στο Σωματείο, στο Κλαδικό Συνδικάτο, κάνοντας υπόθεση όλου του κλάδου με τη στήριξη της Ομοσπονδίας μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.
Καλούμε την εργοδοσία να διασφαλίσει να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας - κανένα υπάρχον εργασιακό δικαίωμα.
Καλούμε τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα, δίπλα στο Σωματείο μας».

http://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com