23 Μαρ 2016

«ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΩΣ ΝΙΚΗΤΕΣ!». Πρεμιέρα την Πέμπτη 24/3 στην Αλκυονίδα στις 20:00

«ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΩΣ ΝΙΚΗΤΕΣ!»
του
Νίκου Νούλα

Επίσημη πρεμιέρα την Πέμπτη
24/3 στην Αλκυονίδα στις 20:00
παρουσία του σκηνοθέτη Νίκου Νούλα, του παλαίμαχου αγωνιστή Ηλία Μεταλλίδη και άλλων συντελεστών

Δωρεάν Είσοδος για την πρεμιέρα
Τις υπόλοιπες μέρες, γενική είσοδος 5 ευρώ

Η New Star προβάλλει από 24/3 καθημερινά στις 20:00 στο Αλκυονίς new star art cinema, το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Νίκου Νούλα, «Γεια σας και καλή αντάμωση ως νικητές!». Το ντοκιμαντέρ έχει ως θέμα του τον Κιλκισιώτη αντάρτη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας(ΔΣΕ), Ηλία Μεταλλίδη και αναφέρεται στα γεγονότα του 1948-49. Η πρεμιέρα, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24/3 στις 20:00 στο Αλκυονίς new star art cinema, παρουσία του σκηνοθέτη Νίκου Νούλα, του παλαίμαχου αγωνιστή Ηλία Μεταλλίδη και άλλων συντελεστών.
Στην ταινία καταγράφονται γεγονότα από τη μεγάλη μάχη της Φλώρινας και τις τελευταίες αιματοβαμμένες μάχες για την ανακατάληψη του Γράμμου, μέχρι τις τελευταίες μάχες τον Αύγουστο του '49 και την επίθεση του μοναρχοφασιστικού στρατού στο Βίτσι (ύψωμα Λέ­σιτς) και το Γράμμο. Αυτά τα γενονότα, ιστορικά καταγραμμένα σε διάφορα ντοκουμέντα, αποδίδονται από τον Η. Μεταλλίδη μέσα από βιωμένη ιστορία. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο Μεταλλίδης δε μιλάει για τον εαυτό του, αλλά για τους αγώνες του κινήματος που υπηρέτησε, και γι αυτό συνήθως χρησιμοποιεί το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο.
Όπως σημειώνει ο Νίκος Νούλας, όραμα και επιδίωξη του για τον ντοκιμαντέρ είναι να συμβάλλει ως ακόμη ένα τεκμήριο στην διάσωση της συλλογικής μνήμης καθώς σύμφωνα με τον ίδιο: «Το πώς στέκεται ένα -ατομικό ή συλλογικό- υποκείμενο απέναντι στο παρελθόν του δείχνει το βαθμό αυτοσυνείδησής του. Αν ξεχνά, θέλει να ξεχνά, δε θέλει να θυμάται, δε θέλει να βλέπει το δρόμο που διένυσε, δεν έχει την ωριμότητα να θέλει να χαράξει δρόμο. Αν αυτό ισχύει για το παρελθόν, αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, όταν η Ιστορία είναι ζώσα και μάλιστα οι φορείς της βρίσκονται στη ζωή. Και την πραγματική τιμή την ορίσαμε προηγουμένως και τη διαχωρίσαμε από μυθολογίες και υμνολογίες» .
92 χρονών σήμερα ο Ηλίας Μεταλλίδης, θα βρίσκεται κοντά μας μαζί με τον σκηνοθέτη Νίκο Νούλα, για να μας μιλήσει για τις πιο δύσκολες αλλά και ηρωικές φάσεις της συμμετοχής του στο δεύτερο αντάρτικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: