13 Μαρ 2016

18o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ - Ελληνικό Πανόραμα: "Μάνες και Κόρες" της Μαρίας Νικολάου


Λίγα λόγια για την υπόθεση

Τον Ιούλιο του 1936, τότε που ανοίγει το Χαρέτσι για την αγορά των κουκουλιών, ξεκινά η μεγάλη απεργία των σηροτρόφων και των μεταξεργατριών στην περιοχή του Σουφλίου. Κρατά περίπου 10 μέρες. Ξεσηκώνεται όλη η επαρχία. Οικογένειες ολόκληρες έρχονται στο Σουφλί.
Κατασκηνώνουν στην κεντρική πλατεία. Η εργατική βοήθεια μοίραζε ψωμιά, κουλούρια και 50 δράμια τυρί. Υπήρχαν και πλούσιοι άνθρωποι που τα διέθεσαν όλα. Μέρα – νύχτα η πλατεία γεμάτη. Το σύνθημα «100 ή θάνατος» (100 δραχμές η τιμή αγοράς ανά κιλό των κουκουλιών).
«Μεροκάματο αύξηση, νερό και καλύτερες συνθήκες» για τις μεταξεργάτριες.
Έντονη αγωνιστική διάθεση και η Πνύκα ανοιχτό βήμα για όλους. «Τις αγορεύειν βούλεται». Κι η αθηναϊκή δημοκρατία παίρνει σάρκα και οστά. Παίρνει τον λόγο όποιος νομίζει ότι έχει κάτι να πει.
Μορφωμένος ή αμόρφωτος, άντρας ή γυναίκα (σε τούτο τον ξεσηκωμό οι γυναίκες ισότιμα αντιμετωπίστηκαν αλλά και ισάξια αγωνίστηκαν). Μαύρα τσεμπέρια έγιναν σημαίες. Οι γριές πρώτες. Οι αξιωματικοί, που ήρθαν μετά από τηλεφώνημα των αστυνομικών οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι μέσα στο κτίριο της αστυνομίας που είχαν καταλάβει οι απεργοί, τα έχασαν.
Μέρες που άφησαν το σημάδι τους στην τοπική ιστορία, αλλά και στην ιστορία της Ελλάδας. Το κέρδος. Η τιμή του κουκουλιού ανεβαίνει από τις 45 στις 75 δραχμές. Νίκη.
Το κόστος; Οι πρωτεργάτες το πλήρωσαν με φυλακίσεις και εξορίες.
Επιστημονική Σύμβουλος: Αφροδίτη Νικολαϊδου
Σενάριο-Σκηνοθεσία – έρευνα: Μαρία Νικολάου
Μοντάζ: Γιάννης Νταρίδης
Μουσική: Δημήτρης Σβυντρίδης

Το τρέιλερ της ταινίας


"Μάνες και Κόρες"
Μια "κλεφτή" ματιά στο ντοκιμαντέρ "Μάνες και Κόρες" του μέλους του QJNT5 Μαρίας Νικολάου που συμμετέχει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης #ECI #education #QJNT #documentary
Δημοσιεύτηκε από ECI - European Communication Institute στις Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

https://www.facebook.com/374794242613602/videos/964091737017180/

ΠΡΟΒΟΛΕΣ
ΟΛΥΜΠΙΟΝ- PAVLOS ZANNAS:
Παρασκευή, Μαρτίου 18, 2016 - 20:45

ΛΙΜΑΝΙ- STAVROS TORNES:
Κυριακή, Μαρτίου 20, 2016 - 18:00

Δεν υπάρχουν σχόλια: