10 Μαρ 2016

Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης. ΠΕΕΑ - 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 1944

Μέσα σε 4 γράμματα συμπυκνώνεται η κυβέρνηση του βουνού, η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας πραγματικά λαοπρόβλητος πόλος εξουσίας, πέρα από αυτόν του Βασιλιά και της δοσίλογης κυβέρνησης.
Το μικρό χωριό Βίνιανη Ευρυτανίας είχε την τιμή να είναι η πρώτη πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας. Η ΠΕΕΑ στο διάγγελμα της έγραφε: «Αφ’ ότου η επαναστατική δράση του ελληνικού λαού, βαδίζοντας από νίκη σε νίκη, έφερε στην απελευθέρωση ενός μεγάλου τμήματος της ελληνικής γης και στη δημιουργία πολυάριθμου λαϊκού στρατού, πρόβαλε φανερά η ανάγκη ενός υπεύθυνου πολιτικού οργάνου στην Ελεύθερη Ελλάδα, που να συμβολίζει την εθνική ενότητα, να συντονίζει τον αγώνα κατά των Γερμανών και των Βουλγάρων και να κατευθύνει τα διοικητικά όργανα, που είχαν αυθόρμητα δημιουργηθεί».
Η ΠΕΕΑ θα διευρυνθεί, θα κάνει εκλογές, κάτω από την μύτη των κατακτητών, θα κάνει την περίφημη εθνοσυνέλευση στις Κορυσχάδες και θα επιτελέσει σημαντικό έργο ως την αυτοδιάλυση της, στις 9 Οκτωβρίου 1944.

Από  Γιάννης Αλεξάνδρου Καπετάν Διαμαντής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com