...................

19 Φεβ 2016

«NON OMNIS MORIAR»* Το ντοκιμαντέρ με αφορμή την απεργία στην Χαλυβουργία Ελλάδος

Αναδημοσιεύουμε το ντοκιμαντέρ «NON OMNIS MORIAR» που γυρίστηκε για τον 9μηνο απεργιακό αγώνα των εργατών της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο. Το αναδημοσιεύουμε με την επιφύλλαξη να εκφράσουμε την άποψή μας για το έργο αυτό σύντομα μιας και έχουμε αρκετές κριτικές παρατηρήσεις. Παρατηρήσεις που προφανώς που δεν αμφισβητούν τις προθέσεις των δημιουργών του, που τους ευχαριστούμε που το έστειλαν και σε μας, αλλά τη πολιτική του κατεύθυνση. Αφορούν πολιτικά και κινηματικά ζητήματα που και κατά τη διάρκεια του αγώνα τέθηκαν αλλά και που η προβολή του ντοκιμαντέρ θα μπορούσε να σταθεί η αφορμή να συζητηθούν στα πλαίσια των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν στο κίνημα και την Αριστερά. Δείτε τη ταινία, αξίζει το κόπο και τα υπόλοιπα σύντομα! Άλλωστε είθισται πρώτα να βλέπουμε μια ταινία και μετά να τη συζητάμε!Με αφορμή τον ένα χρόνο ολοκλήρωσης του ντοκιμαντέρ «Non Omnis Moriar» σε σκηνοθεσία της Θεοδοσίας Γραμματικού και παραγωγή από την κινηματογραφική κολεκτίβα Lokomotiva, και σε μια περίοδο που το κίνημα προσπαθεί να ξαναβρεί τα βήματα του, πήραμε την απόφαση να φιλοξενηθεί στο χώρο του διαδικτύου.
Το ντοκιμαντέρ ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2011 με την έναρξη της απεργίας στην Χαλυβουργία Ελλάδος και τα γυρίσματα συνεχίστηκαν για τους υπόλοιπους εννέα μήνες αυτής της ηρωικής απεργίας ακολουθώντας τους χαλυβουργούς απεργούς, στο εργοστάσιο αλλά και σε όποια δράση έπαιρναν απόφαση. Μετά από πολλές δυσκολίες καταφέραμε να τελειώσει τον Δεκέμβρη του 2014 και να προβληθεί τον Ιανουάριο του 2015.
Μέσα από την διετή διάρκεια των γυρισμάτων αναδεικνύεται η συλλογική δράση, το πείσμα και το αγωνιστικό φρόνημα των Χαλυβουργών ενώ οι προσωπικές καταθέσεις της οπτικής και των προβληματισμών τους λαμβάνουν κεντρικό ρόλο σε αυτή την ταινία τεκμηρίωσης.
Το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να συνδέσει τον συγκεκριμένο αγώνα με τη γενικότερη πάλη μεταξύ αυτών που κατέχουν τον πλούτο και αυτών που τον παράγουν σε μια εποχή μάλιστα οξύτατης κρίσης και έντασης της ανεργίας και της εκμετάλλευσης.
Το ερώτημα -και η απάντηση- που τίθεται στην ταινία παραμένει ακέραια επίκαιρο στους καιρούς παρατεταμένης κρίσης που διανύουμε: Υπάρχουν άραγε χαμένοι κοινωνικοί αγώνες ή αγώνες που θα χαθούν εκ προοιμίου αν δεν υπάρξει η τόλμη να δοθούν; Link ντοκιμαντερ: https://www.youtube.com/watch?v=F-F69JTronQ
Site ντοκιμαντέρ: http://nonomnismoriarfilm.weebly.com
Site Lokomotiva: http://lokomotivagroup.weebly.com/

Διάρκεια: 67’
Συντελεστές: 
Σκηνοθεσία: Θεοδοσία Γραμματικού
Σενάριο - Κείμενα: Φώτης Μιχαλόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Θεοδοσία Γραμματικού, Κώστας Σταματόπουλος
Διεύθυνση παραγωγής: Κώστας Σταματόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Θεοδοσία Γραμματικού, Χρήστος Γιάννου
Μοντάζ: Σωτήρης Γκέκας, Γιώργος Διδυμιώτης
Αφήγηση: Φώτης Μιχαλόπουλος, Ελίνα Καπετάνου
Συνεντεύξεις: Νίκος Γκιόλιας, Γιώργος Καραγιάννης, Παναγιώτης Κατσαρός, Σοφία Κατσαρού, Δημήτρης Λιάκος, Παναγιώτης Παπανικολάου, Νάσος Παυλάκης
Β. Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Κάλοου
Οργάνωση Παραγωγής: Σήφης Στάμου
Ηχοληψία: Κώστας Παπασπύρου, Γιώργος Θεοφάνους
Studio ηχοληψίας: Cpwayfarer, Kollektiva
Sound editor: Γιάννης Μπαλούς
Color Correction: Salim Saifedine
Special effects: Κώστας Σκανδάλης
Παραγωγή: Χρήστος Γιάννου - Lokomotivagroup
*Ο τίτλος της «NON OMNIS MORIAR», είναι μια λατινική έκφραση από το ποίημα του Οράτιου «Ωδές» που σημαίνει δεν θα πεθάνω ολόκληρος, (κάτι θα μείνει από εμένα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com