....................................................

21 Φεβ 2016

NON OMNIS MORIAR: μια κριτική προσέγγιση

Ο αγώνας των χαλυβουργών ξεκίνησε σε μια περίοδο όπου οι αντιστάσεις του εργαζόμενου λαού μας ήταν στο αποκορύφωμά τους. Είχαν προηγηθεί δύο χρόνια γεμάτα απεργιακών κινητοποιήσεων στον ιδιωτικό τομέα, συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων, ο ξεσηκωμός του καλοκαιριού του 2011, μικροί και μεγάλοι αγώνες που βασικό τους χαρακτηριστικό ήταν η αντίσταση στην επίθεση των ιμπεριαλιστών, του ντόπιου κεφαλαίου και των κυβερνήσεών τους απέναντι σε ότι είχε απομείνει σαν κατάκτηση και δικαίωμα σε αυτό το λαό. Κινητοποιήσεις που συνάντησαν τη σφοδρή καταστολή αλλά και την αποφασιστικότητα του λαού. Που δημιούργησαν σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στο σύστημα, που ακόμη καλά κραττεί, αλλά και που είχαν έντονα τα χαρακτηριστικά των αυταπατών και του ρεφορμισμού από τη μια αλλά και του ανοργάνωτου, του απολίτικου και του αντικομματικού από την άλλη.
Κυρίαρχη ήταν η απουσία της ήδη αποδεκατισμένης και αποσυγκροτημένης εργατικής τάξης, οι αξίες της, τα ιδανικά της, η οργάνωσή της. Μιας τάξης που είχε αρχίσει να αποσυγκροτείται και να δέχεται συστηματικά την επίθεση του συστήματος ήδη από τη δεκαετία του '80 για να μην πούμε από πιο πριν.
Έτσι προς το τέλος αυτών των μεγάλων κινητοποιήσεων ήρθε η απεργία των εργατών της Χαλυβουργίας Ελλάδος. Είχαν προηγηθεί, αλλά και συντελούνταν παράλληλα, κι  άλλοι αγώνες σε μικρότερα εργοστάσια και σε άλλους χώρους  (ενδεικτικά: ΑΛΤΕΡ, Ελευθεροτυπία, Κόσμο του Επενδυτή, ΕΡΤ, 3Ε Εκτυπωτική, Αφοί Λουκίσα, Μυλωνά και πολλοί άλλοι). Η ιδιαιτερότητα των χαλυβουργών ήταν ότι δεν έφτασαν να κινητοποιηθούν αφού είχαν προηγηθεί μια σειρά συμβιβασμοί και υποχωρήσεις, που ήταν ο κανόνας μέχρι την έναρξη κινητοποιήσεων σε πολλά εργοστάσια και άλλους εργασιακούς χώρους, αλλά με το που τους δόθηκαν οι "προτάσεις" της εργοδοσίας. Στις προτάσεις για μείωση ωραρίου, μειώσεις μισθών και απολύσεων οι εργάτες μέσα από τις συνελεύσεις τους αποφάσισαν να μη συζητήσουν αλλά να αντισταθούν.
Η απεργία αυτή, σε ένα εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας και από τα μεγαλύτερα στη χώρα, έγινε πολύ γρήγορα γνωστή. Και όχι απλά έγινε γνωστή αλλά ξεσήκωσε ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα με αποφάσεις Δ.Σ. και συνελεύσεων, τοπικές λαϊκές συνελεύσεις και επιτροπές (που τότε ακόμη δεν είχαν μετατραπεί σε παραρτήματα άλλων αριστερών οργανώσεων ή της αναρχίας αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν μαζικές και όντως λαϊκές!), φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, και κάθε είδους συλλογικότητα μέσω της οποίας δρούσε ο λαός κινητοποιήθηκαν για να στηρίξουν αυτόν τον αγώνα. Ακόμη και παρά τις ...επιφυλάξεις που είχαν κάποιες δυνάμεις από το χώρο της Αριστεράς στη βάση του φόβου μην τυχόν και αποπροσανατολιστεί το τότε κίνημα ενάντια στα χαράτσια!!! Το πόσο ξεβόλευε αρκετούς από τον προγραμματισμό τους (ερχόταν και εκλογές γαρ) φάνηκε από το πως εκμεταλλεύτηκαν μια άτυχη στιγμή. Την προβοκατόρικη επίσκεψη της Χρυσής Αυγής που (κακώς) αιφνιδίασε όσους εκείνη την ώρα ήταν στο εργοστάσιο με αποτέλεσμα να μην αντιδράσουν. Αρκετοί βρήκαν, ανεπίσημα πάντα, την ευκαιρία να την ...κάνουν από το κίνημα αλληλεγγύης και να γυρίσουν στη κανονικότητά τους.  Ακόμη και παρά την αρνητική στάση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, που φαινόταν να καθοδηγεί αυτόν τον αγώνα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν να υπονομεύουν συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους απεργούς χαλυβουργούς, παρά το ότι συμμετείχαν οι ίδιοι, γιατί δεν ήταν του ελέγχου τους. Ευτυχώς ο εργαζόμενος λαός είχε άλλα σχέδια! Ακόμη και δυνάμεις της αναρχίας αναγκάστηκαν να βγουν από τα καβούκια των καταλήψεων και να ανακαλύψουν τον πραγματικό αντισυστημικό, αντικρατικό αγώνα, για λίγο όμως γιατί αλλιώς θα πάθαιναν παράκρουση! Αυτοί και αν εκμεταλλεύτηκαν τα αρνητικά για να ξαναγυρίσουν στα καβούκια τους!
Πολλά θα μπορούσε να γράψει κανείς γι' αυτή την απεργία. Άλλα έχουν γραφτεί, άλλα εκκρεμούν ακόμη. Όχι απλά σα μια πολύ καλή στιγμή του εργατικού κινήματος αλλά σα μια απεργία που παράλληλα ανέδειξε, εκτός από τις δυνατότητες της οργανωμένης εργατικής πάλης, και τις αδυναμίες του εργατικού κινήματος, τις αδυναμίες της αριστεράς, ιδιαίτερα αυτής που αυτοαναφέρεται ως κομμουνιστική και επαναστατική.
Τα πάντα τέθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα. Για την αναγκαιότητα της συγκρότησης της εργατικής τάξης και του τι εννοεί κανείς με αυτό, για την ανάγκη ύπαρξης εργοστασιακών ή κλαδικών σωματείων, ακόμη και για το τι εννοεί με τον όρο εργατική τάξη, για τη λεγόμενη αυτοδιαχείριση των εργοστασίων που όπου τέθηκε απαντήθηκε μια χαρά από τους αγωνιστές χαλυβουργούς, για τη σπουδαιότητα της πραγματικής εργατολαϊκής αλληλεγγύης σε αντίθεση με την κοσμοπολίτικη - ανθρωπιστική με ανυπαρξία κινήματος που επικράτησε εν πολλοίς τα τελευταία χρόνια, για την ανάγκη συντονισμού των επιμέρους αγώνων. Θυμίζουμε ότι τότε ήταν σε εξέλιξη κι άλλοι αγώνες οι οποίοι όμως γινόντουσαν περίπου κατά μόνας ο καθένας, με ανυπαρξία έως και άρνηση συντονισμού τους ακόμη και όταν κάποιοι από αυτούς γινόταν σε χώρους που καλυπτόταν από το ΠΑΜΕ, το οποίο χρεώνεται και τις ξεχωριστές απεργιακές συγκεντρώσεις στις 17 Γενάρη του 2011 παρά τις αρχικές αποφάσεις και παρά τη δυσαρέσκια αρκετών χαλυβουργών.
Για να έρθουμε τώρα στη ταινία που στάθηκε η αφορμή γι' αυτό το σημείωμα (την έχουμε ήδη αναρτήσει εδώ).
Κατ' αρχήν είναι πολύ θετικό που νέοι άνθρωποι, καλλιτέχνες, αφιερώνουν τη δουλειά τους εθελοντικά στο εργατικό λαϊκό κίνημα. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που η ...σχετική μόδα των δεκαετιών '70 - '80 έχει περάσει προ πολλού και η διανόηση και ο καλλιτεχνικός κόσμος στο σύνολό τους σχεδόν είτε έχουν ταχθεί με το σύστημα είτε παριστάνουν ότι δεν έχουν ταχθεί!
Δεύτερη παρατήρηση είναι ότι προφανώς ένα τέτοιο έργο δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τα όρια των ιδεολογικών και πολιτικών επιλογών των δημιουργών του. Δεν τις ξέρουμε, τις φανταζόμαστε όμως! Ως εκ τούτου αυτή καθεαυτή η ένταξη δε μπορεί να είναι κατηγόρια, όπως διαβάσαμε σε ορισμένες κριτικές! Παρ' όλα αυτά μπορεί να γίνει κριτική και αντιπαράθεση σε απόψεις και στάσεις που υπάρχουν, και που σε ορισμένες περιπτώσεις κυριαρχούν, στο κίνημα με στόχο το προχώρημά του και όχι για το στήσιμο του άλλου στο τοίχο χωρίς όμως επί της ουσίας να μη λέγεται τίποτα.
Ακόμη και μέσα στα συγκεκριμένα ιδεολογικοπολιτικά πλαίσια η ταινία έχει ελλείψεις. Ενώ από τη μια παρουσιάζει την κινητοποίηση των εργατών το κίνημα αλληλεγγύης που ομολογημένα, από τους ίδιους τους χαλυβουργούς, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντοχή  του αγώνα τους λείπει. Είναι περίεργο το να αναφέρεται κανείς ελάχιστα σε αυτό ενώ πανελλαδικά γίναν εκατοντάδες συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και εκδηλώσεις αλληλεγγύης, ενώ δεν υπήρχε κινητοποίηση, για οποιοδήποτε θέμα, που να μη αναφέρεται στην απεργία των χαλυβουργών του Ασπρόπυργου και να μη μαζεύονται υλικά και χρήματα για τη στήριξή τους. Δεν είναι καμιά παραξενιά ούτε το λέμε αυτό από καμιά αίσθηση αδικίας. Αλλά όταν λες ότι αυτό που θες να καταδείξεις είναι η αναγκαιότητα των αγώνων, ανεξάρτητα από την έκβασή τους, δε μπορεί να αφήνεις στην άκρη τη πραγματικότητα της συσπείρωσης του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας γύρω από ένα γεγονός που δημιουργούσε ελπίδες. Δίκαιες και άδικες, ακόμη και αν είχαν σε πολλές περιπτώσεις το χαρακτήρα της ανάθεσης. Δε μπορεί να αγνοούνται όλα τα ζητήματα που έβγαλε στη επιφάνεια αυτή η απεργία, έστω και από τη σκοπιά του πολιτικού χώρου που υποτίθεται ότι έπαιζε τον κυρίαρχο ρόλο. Ζητήματα για μερικά από τα οποία ήδη έχουμε αναφερθεί σε αυτό το σημείωμα. Η ταινία μοιάζει να μη ξεφεύγει από την πεπατημένη της σχεδόν απλής παρουσίασης ενός γεγονότος, θυμίζει, με τις διαφορές της στο ιδεολογικό επίπεδο, αντίστοιχες ταινίες για τα λεγόμενα αυτοδιαχειριζόμενα εργοστάσια (π.χ. Ζανόν) όπου με κάποια πλάνα από τις προσπάθειες των εργατών, με τις συνεντεύξεις και την αφήγηση εξυπηρετούσαν μεν τους πολιτικούς και ιδεολογικούς προσανατολισμούς των δημιουργών τους αλλά αυτό που τελικά έμενε ήταν ένα τεράστιο ερωτηματικό. Και μετά τι; Ποια τα συμπεράσματα, ποια η συνέχεια;
Ναι πράγματι χρειάζεται η καταγραφή ενός αγώνα. Σε μας όμως, που θεωρούμε τον εαυτό μας ταγμένο στην υπόθεση της εργατικής τάξης, αρκεί αυτή η καταγραφή; Αρκεί να πει κανείς ότι πρέπει να δίνονται αγώνες ακόμη και αν ηττηθούν; Ή μήπως πρέπει να λέει ότι οι αγώνες πρέπει να δίνονται για να νικήσουν; Τους αγώνες τους δίνουμε για να νοιώθουμε καλά με τον εαυτό μας και με τα εγγόνια μας, για να τιμήσουμε τους ταξικούς προγόνους μας ή για να αντισταθούμε στην επίθεση του συστήματος, για να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις μας, για να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε αντικειμενικά, για να ανατρέψουμε αυτό το σύστημα και να δημιουργήσουμε το νέο, αυτό που πραγματικά θα μας κάνει να νοιώθουμε ότι έχουμε τη ζωή μας στα χέρια μας;
Η απεργία των εργατών της "Χαλυβουργίας Ελλάδος" στον Ασπρόπυργο είχε κάτι από το γεμάτο πλούσιες εμπειρίες του εργατικού κινήματος που πολλοί πασχίζουν να ξεχαστούν, είχε κάτι από το μέλλον, αποτέλεσε όμως και το κλείσιμο μιας τριετίας κινητοποιήσεων πολύ σημαντικών για την εργατική τάξη, για όλο το λαό, για την αριστερά και το κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας και όχι μόνο. Ήταν μάλλον η τελευταία πράξη ενός τρίχρονου έργου που αντικαταστάθηκε από αυτό της κινηματικής απραξίας και της αναμονής του σωτήρα.  Ίσως γι' αυτό η ταινία, θελημένα ή αθέλητα, να αποπνέει περισσότερο μια μελαγχολία για το παρών παρά μια αισιοδοξία για το μέλλον!

12 σχόλια:

 1. Ανώνυμος21/2/16, 8:10 μ.μ.

  Δυστυχώς δεν έχει ξεκαθαρίσει το θέμα Χαλυβουργία-ΧΑ, και δεν θα ξεκαθαρίσει. Είναι από αυτά που ξεκαθαρίζουν μετά από δεκαετίες

  Η ΧΑ δεν πάει και μάλιστα σε ηγετικό επίπεδο κάπου που μπορεί να φάει λυντσάρισμα.

  Βέβαια έτσι μάλλον ξεκάθαρο το θεωρώ, απλά δεν μπορώ να το αποδείξω.

  Το ΚΚΕ ήθελε να διαλύσει το κίνημα αλληλεγγύης, απλά. Υπάρχουν δημοσιεύματα στον Ρ πριν την προβοκάτσια, που λένε πχ "Κόντρα και ΧΑ προβοκάρουν τους χαλυβουργούς".

  Δεν έχω σε εκτίμηση την Κόντρα αλλά είναι ενδεικτικό του τι ήθελε να κάνει το ΚΚΕ. Και είναι θέμα ΚΚΕ, όχι Σωματείου, ούτε καν ΠΑΜΕ, είναι θέμα κεντρικά του ΚΚΕ.

  Δυσάρεστο συμπέρασμα, αποκαρδιωτικό, κόβει γόνατα, αλλά εκεί συγκλίνουν οι ενδείξεις, τα πολιτικά δεδομένα του θέματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος21/2/16, 8:11 μ.μ.

  Ξέχασα να υπογράψω

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος21/2/16, 8:43 μ.μ.

  Το θέμα της Χρυσής Αυγής και της επίσκεψής της στο εργοστάσιο τίθεται σωστά από το κείμενο. Στα όρια που του αρμόζει. Άλλωστε το ΚΚΕ έχει δείξει ότι δεν της χαρίζεται της Χρυσής Αυγής. Οπότε το συγκεκριμένο γεγονός δεν προσφέρεται για εξαγωγή γενικότερων συμπερασμάτων.
  Ο περιορισμός του θέματος της απεργίας στο συγκεκριμένο γεγονός και η προσπάθεια εξαγωγής γενικότερων συμπερασμάτων από αυτό αδικεί τον ίδιο τον αγώνα των χαλυβουργών αλλά και την αναγκαία συζήτηση που προκαλείται με αφορμή αυτή την απεργία.

  Ένας φίλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος21/2/16, 9:01 μ.μ.

  Κώστας

  Το ποιοι πιάστηκαν απο το θέμα της μιας και μοναδικής επίσκεψης της χα στην Χαλυβουργία φανερώνει και ποιοι ήθελαν πραγματικά να διαλύσουν το κίνημα στήριξης και αλληλεγγύης στην απεργία.Το ΚΚΕ έδειξε πολύ καθαρά όλο το διάστημα με την στάση του αλλά ιδιαίτερα και τους μήνες που ακολούθησαν μετά αυτού του συμβάν εαν ήθελε ή δεν ήθελε να δυναμώσει αυτός ο αγώνας.Και τα παραδείγματα είναι πάμπολλα. Πολύ θα ήθενα να δω αυτά τα δημοσιεύματα στον Ριζοσπάστη στα οποία στηρίζεις την λάσπη και την εμπάθεια σου στο ΚΚΕ.Οι Χαλυβουργοί στο διάβα αυτής της Απεργίας υπερασπίστηκαν αρκετές φορές το ΠΑΜΕ απο κάτι πονηρούς και δόλιους "φίλους" όπως εσυ Κώστα.Θα σου αντιστρέψω λοιπόν το θεώρημα σου πολύ εύκολα.Εσυ Κώστα και το σινάφι σου έφεραν την ΧΑ και τους φασιστες στην Χαλυβουργία θέλοντας με αυτόν το τρόπο να αμαυρωθεί και να στιγματιστεί αρνητικά αυτός ο τιτάνιος αγώνας.Ομως η ενότητα και η αποφασιστικότητα των Χαλυβουργών ναυάγησαν κάθε βρώμικο σχεδιασμό που στόχευε στην υπονόμευση και στο τάκισμα της απεργίας.Η Ιστορία έδειξε οτι χωρίς την καθοριστική στήριξη και την συμβολή του ΚΚΕ αυτός ο μοναδικός στα χρονικά απεργιακός αγώνας δεν θα άντεχε τόσο πολύ και δεν θα έφτανε τόσο μακρία.Και αυτόν τον καταλυτικό ρόλο αναγνώρισαν οι χαλυβουργοί στο ΠΑΜΕ.


  Κ.Ο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος21/2/16, 9:11 μ.μ.

  http://www.rizospastis.gr/storyTextOnly.do?&id=6663185&publDate=28%2F1%2F2012&textOnly=true

  φέρε ένα βίντεο με κάποιον από το συναφι μου να χειροκροτάει τον Κασιδιάρη Κ. Ο. και τα λέμε.

  προς έναν φίλο

  εννοείται πως δεν πρέπει όποιος αποτιμήσει την απεργία να σταθεί μόνο σ αυτό, ένα σχόλιο έγραψα όχι άρθρο. Έχει όμως σημασία τι λες και σε αυτό.

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος21/2/16, 9:26 μ.μ.

  Τα δημοσιεύματα «συναντιούνται» στη συνέχεια ξανά για να τα «βάλουν» με μια άλλη επισήμανση της εισήγησης (η οποία συνολικά εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη συνέλευση και ως απόφαση): «Τη μεγαλύτερη βοήθεια στον αγώνα μας, τη μεγαλύτερη πίεση σε εργοδοσία και κυβέρνηση μπορεί να την κάνει η εργατική τάξη, μέσα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις. Καλές οι ευχές, η συμπάθεια και τα μεγάλα λόγια, αλλά αν η εργοδοσία και η κυβέρνηση δε νιώσουν την ανάσα μας σε κάθε εργοστάσιο και επιχείρηση δεν πρόκειται να κάνουν πίσω».
  Δηλαδή, «Κόντρα» και «Χρυσή Αυγή» μοιράζονται το εξής «πρόβλημα»: το ότι οι χαλυβουργοί οξύνουν το ταξικό τους κριτήριο και δηλώνουν αποφασισμένοι να κρατήσουν απομονωμένους όσους σπεύδουν το τελευταίο διάστημα να το παίξουν φίλοι τους αλλά τους συμβουλεύουν όσα ακριβώς τους «συμβουλεύει» ο Μάνεσης κι η κυβέρνηση. Κοινό επίσης «πρόβλημα» «Κόντρας» και «Χρυσής Αυγής» είναι το ότι - κάθε μέρα που περνά - οι χαλυβουργοί συνειδητοποιούν και αναδεικνύουν πως η παρεμπόδιση της αντεργατικής επίθεσης περνά πρώτα από την οργάνωση και την αντίσταση μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς, εκεί που οι δυο τάξεις αναμετριούνται καθημερινά. Αυτοί είναι οι κοινοί προβληματισμοί «Κόντρας» και «Χρυσής Αυγής». Καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.


  Για πες Κώστα τι δηλώνει αυτό το κείμενο σύμφωνα του Ριζοσπάστη με την λογική σου για εμείς ακόμα δεν έχουμε καταλάβει;Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει τι δηλώνει συμφωνα με την λογική σου το χειροκρότιμα των Χαλυβουργών στην επίσκεψη του κλιμακίου της ΧΑ;Για να δούμε τελικά ποίος επικεντρώνεται σε αυτό το γεγονός και γιατί;


  Κ.Ο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος21/2/16, 9:31 μ.μ.

  Κ.Ο. τα έχεις μπερδεψει λίγο.

  είναι η στιγμή που καλείσαι να αποδείξεις την αλήθεια του ισχυρισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, για τον Ρίζο μιλάμε, πως Κόντρα και ΧΑ έλεγαν τα ίδια.

  περιμένω

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος21/2/16, 9:43 μ.μ.

  Σου εξηγεί το πρώτο μέρος του κειμένου του Ριζοσπάστη όπου σκοπίμως έκοψες, σε ποιό σημείο και σε ποιό βαθμό συναντίουνται Κόντρα και ΧΑ.Φυσικά δεν έχεις σε εκτίμηση το ΚΟΝΤΡΑ όπως λές αλλά οταν στρέφεται κατά του ΚΚΕ τότε φαίνεται να αποκτά μεγάλη συμπάθεια.


  Κοινοί «προβληματισμοί»...
  «Την ανάγκη για ενίσχυση της "περιφρούρησης του αγώνα" επειδή όσοι έρχονται εδώ δεν έρχονται όλοι για το καλό μας» τόνισε ο πρόεδρος του σωματείου της Ελληνικής Χαλυβουργίας και στέλεχος του ΠΑΜΕ, στην τελευταία γενική συνέλευση». Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από δημοσίευμα στην «Κόντρα» (γνωστό έντυπο κάποιας ομάδας «αντιεξουσιαστών») αλλά - με ελάχιστες φραστικές διαφορές - το συναντά κανείς και σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της εφημερίδας της «Χρυσής Αυγής». Κι οι δύο επιλέγουν να αναφερθούν στην παραπάνω επισήμανση του σωματείου, για να επιτεθούν στους χαλυβουργούς.
  Η μεν «Κόντρα» για να πει ότι η αλληλεγγύη που χρειάζεται είναι αυτή που θα βοηθήσει «ώστε να βγει η απεργία από το τέλμα», συκοφαντώντας και χτυπώντας έτσι τον αγώνα των χαλυβουργών που όχι μόνο σε τέλμα δεν έχει φτάσει αλλά δυναμώνει καθημερινά μέσα από το πλατύ άνοιγμα στον κλάδο, τη δράση που βοηθά για να δυναμώσει η αφύπνιση και οργάνωση των εργατών ενάντια στην πολιτική που στηρίζει κάθε Μάνεση. Η δε «Χρυσή Αυγή» για να ... θυμίσει ότι «η εργασία δεν είναι"δικαίωμα", αποτελεί καθήκον και υποχρέωση τόσο του κράτους απέναντι στον πολίτη, όσο και αντιστρόφως», καλώντας εμμέσως πλην σαφώς τους απεργούς να δεχτούν όσα ζητά ο Μάνεσης και να γυρίσουν «φρόνιμα» στις δουλειές τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ανώνυμος21/2/16, 9:50 μ.μ.

  Γιατί να κόψω σκοπίμως αυτό το μνημείο προβοκάτσιας κατά του κινήματος αλληλεγγύης ?Σ ευχαριστώ που με βοηθάς

  Πάλι δεν μου βάζεις κειμενάκια της ΧΑ (δυστυχώς πρέπει) και της ΚΟΝΤΡΑ για να αποδείξεις την αλήθεια των ισχυρισμών της ΚΕ του ΚΚΕ , περιμένω, take your time

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ανώνυμος21/2/16, 9:52 μ.μ.

  Απο ολον αυτον τον αγωνα μονο αυτο σας εμεινε? Η επισκεψη της χα.....??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ανώνυμος21/2/16, 10:03 μ.μ.

  Κώστας

  Το έκοψες γιατί πολύ απλά δεν σε βόλευε.Γιατί η συνάντηση όπως την παρουσιάζει δεν ήταν όπως το εννοείς εσυ οτι το κάνει ο Ριζοσπάστης. Η στάση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ όλη την διάρκεια της απεργίας φανερώνει αν γιγαντώθηκε η αλληλεγγύη ή οχι προς τους Χαλυβουργούς.Δεν περιμένουμε εσυ να μας το υποδείξεις με κείμενα του Ριζοσπάστη που λένε το αυτονόητο.Οτι δηλαδή οσοι φτάνουν στην πύλη του εργοστασίου δεν το κάνουν με καλό σκοπό(βλεπε αργότερα επίσκεψη χα).

  Δεν εχω αυτην την δυνατότητα να βρω αυτά τα κείμενα.


  Κ.Ο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. δηλαδη κ.ο. οσοι μη-κκε/παμε (ξερω γω αναρχια, ανταρσυα, κοντρα, μ-λ, εεκ, κωστας) πηγαιναν για αλληλεγγυη το καναν με δολιο σκοπο και μαλιστα πηραν τηλ (ισως ο ιδιος ο κωστας) τον κασιδιαρη και του παν "ψηλε για πηγαινε καμια τσαρκα στη χαλυβουργια να κανουμε ζημια στους εργατες".

  οχι στα ναρκωτικα, δεν φτανουν για ολους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com