....................................................

5 Φεβ 2016

Ο αγώνας των καθαριστριών στην ΟΣΥ πρέπει να δικαιωθεί!

Από τις 26 Γενάρη, οι απλήρωτες καθαρίστριες στο αμαξοστάσιο της Ο.ΣΥ. (λεωφορεία) στο Ελληνικό, έχουν ξεκινήσει απεργιακό αγώνα διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους από την εταιρεία ΛΙΝΚ ΑΠ Φάκος – Μωραϊτης, που έχει αναλάβει εργολαβικά τον καθαρισμό των λεωφορείων. Σύμφωνα με πληροφορίες (εδώ) από χθες το βράδυ βρίσκονται στο αμαξοστάσιο αστυνομικές δυνάμεις και  έχουν συλλάβει ένα συνδικαλιστή. Η εταιρεία καθαρισμού προσπαθεί καθημερινά να βάλει στη δουλειά απεργοσπάστες. Σε ανακοίνωσή τους οι καθαρίστριες λένε:

ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΟΣΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ

Από τις 26 Γενάρη οι καθαρίστριες στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού βρισκόμαστε σε απεργία. 
Η εταιρεία καθαρισμού ΛΙΝΚ ΑΠ που έχει αναλάβει την εργολαβία καθαρισμού των λεωφορείων εδώ και πεντέμισι χρόνια δεν μας καταβάλει την μισθοδοσία μας έγκαιρα. 
Ο μισθός μας δεν αντιστοιχεί στο ποσό που υπογράφουμε κάθε μήνα. Υπογράφουμε για 650 € και παίρνουμε 450 €. 
Ποτέ δεν έχει καταβληθεί επίδομα αδείας και δώρο ενώ μας ανάγκαζε εκβιαστικά να υπογράφουμε ότι μας τα καταβάλει. Παρόλα αυτά για το δώρο του τελευταίου χρόνου αντισταθήκαμε και δεν υπογράψαμε. 
Ποτέ δεν πήραμε την νόμιμη άδεια. Από τις μέρες που δικαιούμαστε περνάμε μόνο 15 μέρες το χρόνο. 
Ποτέ δεν πλήρωσε επίδομα γάμου, αργίες, νυχτερινά. 
Καθημερινά βιώνουμε τον εργασιακό μεσαίωνα. 
Χωρίς υλικά, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό (παπούτσια εργασίας γάντια, υλικά καθαρισμού) που η εταιρία υποχρεούται να μας παρέχει. Η ΛΙΝΚ ΑΠ μας επέβαλε ακόμα να χρησιμοποιούμε την ίδια σακούλα σκουπιδιών επί ένα μήνα, την οποία πλέναμε κάθε βράδυ για να την ξανά χρησιμοποιήσουμε. 
Εξαναγκαζόμαστε να δουλεύουμε με σπασμένα καρότσια να καθαρίζουμε από 15-30 λεωφορεία στην βάρδια η καθεμιά μας πολύ περισσότερο απ' αυτά που προβλέπει η σύμβαση μας. 
Κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες ξεκινήσαμε τον αγώνα μας απαιτώντας οριστική λύση στα δίκαια αιτήματα μας. 
Για έξι συνεχόμενα βράδια βρισκόμαστε στην πύλη του αμαξοστασίου του ελληνικού εμποδίζοντας την όποια σκέψη για απεργοσπαστικό μηχανισμό. Από την πρώτη μέρα βρήκαμε συμπαραστάτες στον αγώνα μας. Μέσα σ' αυτούς είναι και εργαζόμενοι των λεωφορείων που με απόφαση του Δ.Σ. του συνδικάτου τους, δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν καμιά απόλυση, κανέναν εκφοβισμό ζητώντας την πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων. 
Ζητάμε την στήριξή σας στον δίκαιο αγώνα μας γιατί όταν είμαστε πολλοί και ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε. 
Απαιτούμε να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος που συστηματικά παρανομεί και να μας προσλάβει απευθείας η ΟΣΥ (αστικά λεωφορεία) με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Λύση που θα είναι για τον δημόσιο οργανισμό πιο συμφέρουσα από την εργολαβία. Δεν υποχωρούμε!
 
Καθαρίστριες των ΛΕΟΦΩΡΕΙΩΝ της ΟΣΥ με την εργολαβική ΛΙΝΚ ΑΠ


Ακολουθεί ανακοίνωση της Ταξικής Πορείας:

Οι καθαρίστριες στην ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ) αντιμετωπίζουν καθημερινά τον εργασιακό μεσαίωνα: απληρωσιά, αυθαιρεσίες, τρομοκρατία, ανασφάλεια. Με την απόφασή τους να μην δουλέψουν μέχρι να πληρωθούν όλα τα χρωστούμενα αναδείχτηκε συνολικά η μαύρη εργασιακή πραγματικότητα που τους επιβάλλεται, μέσω του καθεστώτος των εργολαβιών. Ένα καθεστώς που εξακολουθεί να αποτελεί τον κανόνα, ειδικά στον τομέα της καθαριότητας, σχεδόν σε όλους τους μεγάλους χώρους δουλειάς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Οι εργολαβίες έχουν αποδειχτεί πολύτιμο εργαλείο της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους. Ο πραγματικός εργοδότης (η ΟΣΥ στη συγκεκριμένη περίπτωση) εξασφαλίζει ένα φτηνό εργατικό δυναμικό, απέναντι στο οποίο ο ίδιος δεν έχει την παραμικρή υποχρέωση. Όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία μεταφέρονται (τυπικά) στον εργολάβο-μεσάζοντα, έναντι αμοιβής. Το κέρδος του εργολάβου αυξάνεται όσο περισσότερο μειώνονται οι μισθοί των ίδιων των καθαριστριών. Το αποτέλεσμα είναι η εξοντωτική εκμετάλλευση αυτών που κάνουν τη δουλειά, από τον ιδρώτα των οποίων κερδίζουν τόσο ο εργολάβος όσο και ο πραγματικός εργοδότης.
Για τις καθαρίστριες, το καθεστώς της εργολαβίας ισοδυναμεί με εργασιακό μεσαίωνα. Μισθοί πείνας που δεν πληρώνονται καν στην ώρα τους, με άλλοθι το πότε πληρώνεται ο εργολάβος από την ΟΣΥ. Δώρα, επιδόματα, νυχτερινά και ασθένειες που δεν πληρώνονται ποτέ. Ευέλικτο ωράριο που αυξομειώνεται όπως βολεύει την εργοδοσία. Τρομοκρατία που εξαναγκάζει τις καθαρίστριες να αποδέχονται κάθε είδους αυαιρεσία. Κατακερματισμός που τις διαχωρίζει από τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο χώρο και αποτρέπει τον κοινό τους αγώνα.
Απέναντι σε ολόκληρο αυτό το καθεστώς είναι που παλεύουν οι καθαρίστριες στην ΟΣΥ. Γι' αυτό πρέπει ο αγώνας τους να δικαιωθεί! Γιατί πραγματοποιείται κάτω από τις πιο βάρβαρες συνθήκες, με τον εργολάβο να απειλεί για μαζικές απολύσεις και αντικατάστασή τους με άλλους εργαζόμενους. Γιατί απέναντί τους έχουν και τη, διορισμένη από την κυβέρνηση, διοίκηση της ΟΣΥ, η οποία αρνείται την πρόσληψη των καθαριστριών και "νίπτει τας χείρας" για το άθλιο συνεχιζόμενο καθεστώς που επικρατεί στις εργολαβίες.
Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον αγώνα των καθαριστριών στην ΟΣΥ. Είναι ένας αγώνας ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά που επιβάλλεται συνολικά στους εργαζόμενους στη χώρα. Είναι ανάγκη ο αγώνας αυτός να αγκαλιάσει όλα τα αμαξοστάσια, να βρει την έμπρακτη στήριξη των υπόλοιπων εργαζομένων και συνολικά του εργαζόμενου λαού, που δέχεται την ίδια αντιλαϊκή επίθεση σε κάθε του δικαίωμα.

- Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων! Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα!

- Πλήρης και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα!

Ταξική Πορεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com