2 Φεβ 2016

ΕΚΠΑ: Ο «εθελοντικός καθαρισμός» σας βρωμάει…

Ο «εθελοντικός καθαρισμός» σας βρωμάει…

…από το κεφάλι, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Δημόπουλου. Σκιάχτηκε, λέει, ο πρύτανης για το πράσινο της Πανεπιστημιούπολης και μας καλεί όλους να πιάσουμε τις τσουγκράνες και να καθαρίσουμε τον «περιβάλλοντα χώρο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου». Δεν σκιάχτηκε βέβαια τόσο για τις απολύσεις των εργαζομένων στον καθαρισμό ή για τις άθλιες συνθήκες, στις οποίες δουλεύουν κάτω απ’ το καθεστώς της εργολαβίας (κακοπληρωμένα και ανασφάλιστα). Ούτε φυσικά για τα φοιτητικά δικαιώματα σε σίτιση, στέγαση και συγγράμματα, που πετσοκόβονται. Για όλα αυτά μούγκα! Όχι ότι περιμέναμε βέβαια και κάτι διαφορετικό από το μακρύ χέρι του υπουργείου. Από κοντά και τα δάχτυλα του χεριού (πρόεδροι, κοσμητεία, μεγαλοκαθηγητάδες).

Εθελοντικός καθαρισμός λοιπόν! Δεν περνάμε κι από ένα χεράκι τα πανεπιστήμια; Μπορούμε επιπλέον να διδάξουμε στη θέση των καθηγητών, να αναλάβουμε τις διοικητικές λειτουργίες της σχολής, να μαγειρεύουμε στο εστιατόριο και γενικά ό,τι άλλο περνά από το χέρι μας! Ή μήπως οι θέσεις αυτές αφορούν τους εργαζόμενους κι όχι εμάς; Κι όταν οι εργαζόμενοι απολύονται ή δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες, μήπως θα έπρεπε να διεκδικούμε πλάι τους το δικαίωμα τους σε μόνιμη και σταθερή δουλειά κι όχι να το «αντικαθιστούμε»;

Και για να προλάβουμε μερικούς καλοπροαίρετους, είναι άλλο πράγμα η οικολογική ευαισθησία (δεν είπε κανείς να γεμίζουμε τον τόπο σκουπίδια) και άλλο πράγμα το να αναλάβουμε εμείς ως φοιτητές συγκεκριμένες θέσεις, που ανήκουν σε εργαζόμενους, κάτι το οποίο γίνεται με την «καινοτομία» του εθελοντικού καθαρισμού. Είναι επίσης εριστικό το να διεξάγεται μια ανελέητη επίθεση από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, την κοινωνική ασφάλιση, τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και κάποιοι να επιλέγουν να ασχολούνται με λουλουδάκια και δεντράκια.

Καθόλου δεν μας συγκινεί η κούφια ευαισθησία του πρύτανη, την οποία φυσικά δεν συναντήσαμε στα ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι φοιτητές και εργαζόμενοι. Προβλήματα, στα οποία έχει βάλει κι αυτός την τζίφρα του ή απλά τα προσπερνά σφυρίζοντας κλέφτικα. Σαν εκφραστής πάντως των ταξικών πολιτικών, που εφαρμόζονται (και) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν θα μπορούσε παρά να έχει ρόλο αντιπαραθετικό με τα δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και μέσα από αυτή του την κίνηση.

Εμείς, απ’ την άλλη, δεν έχουμε κανένα λόγο να νομιμοποιήσουμε τέτοιες διαδικασίες, που βάζουν πλάτη σε απολύσεις εργαζομένων και μας θέλουν εθελοντές της μιζέριας μας. Μαζί με το λαό και τους εργαζόμενους να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Μην ξεχνάμε, πως οι ίδιες πολιτικές, που χτυπούν αυτό το δικαίωμα, υψώνουν ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση και πετούν τους φοιτητές έξω απ’ τις σχολές. Είναι, στην τελική, αυτές οι πολιτικές, που βρωμίζουν τις σχολές και δεν «καθαρίζουν» με φαράσια και σκούπες, αλλά με οργάνωση κι αγώνα.

http://www.agonistikeskiniseis.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια: