2 Φεβ 2016

ΕΚΠΑ: Ο «εθελοντικός καθαρισμός» σας βρωμάει…

Ο «εθελοντικός καθαρισμός» σας βρωμάει…

…από το κεφάλι, το οποίο στην προκειμένη περίπτωση είναι του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Δημόπουλου. Σκιάχτηκε, λέει, ο πρύτανης για το πράσινο της Πανεπιστημιούπολης και μας καλεί όλους να πιάσουμε τις τσουγκράνες και να καθαρίσουμε τον «περιβάλλοντα χώρο της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου». Δεν σκιάχτηκε βέβαια τόσο για τις απολύσεις των εργαζομένων στον καθαρισμό ή για τις άθλιες συνθήκες, στις οποίες δουλεύουν κάτω απ’ το καθεστώς της εργολαβίας (κακοπληρωμένα και ανασφάλιστα). Ούτε φυσικά για τα φοιτητικά δικαιώματα σε σίτιση, στέγαση και συγγράμματα, που πετσοκόβονται. Για όλα αυτά μούγκα! Όχι ότι περιμέναμε βέβαια και κάτι διαφορετικό από το μακρύ χέρι του υπουργείου. Από κοντά και τα δάχτυλα του χεριού (πρόεδροι, κοσμητεία, μεγαλοκαθηγητάδες).

Εθελοντικός καθαρισμός λοιπόν! Δεν περνάμε κι από ένα χεράκι τα πανεπιστήμια; Μπορούμε επιπλέον να διδάξουμε στη θέση των καθηγητών, να αναλάβουμε τις διοικητικές λειτουργίες της σχολής, να μαγειρεύουμε στο εστιατόριο και γενικά ό,τι άλλο περνά από το χέρι μας! Ή μήπως οι θέσεις αυτές αφορούν τους εργαζόμενους κι όχι εμάς; Κι όταν οι εργαζόμενοι απολύονται ή δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες, μήπως θα έπρεπε να διεκδικούμε πλάι τους το δικαίωμα τους σε μόνιμη και σταθερή δουλειά κι όχι να το «αντικαθιστούμε»;

Και για να προλάβουμε μερικούς καλοπροαίρετους, είναι άλλο πράγμα η οικολογική ευαισθησία (δεν είπε κανείς να γεμίζουμε τον τόπο σκουπίδια) και άλλο πράγμα το να αναλάβουμε εμείς ως φοιτητές συγκεκριμένες θέσεις, που ανήκουν σε εργαζόμενους, κάτι το οποίο γίνεται με την «καινοτομία» του εθελοντικού καθαρισμού. Είναι επίσης εριστικό το να διεξάγεται μια ανελέητη επίθεση από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, την κοινωνική ασφάλιση, τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και κάποιοι να επιλέγουν να ασχολούνται με λουλουδάκια και δεντράκια.

Καθόλου δεν μας συγκινεί η κούφια ευαισθησία του πρύτανη, την οποία φυσικά δεν συναντήσαμε στα ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι φοιτητές και εργαζόμενοι. Προβλήματα, στα οποία έχει βάλει κι αυτός την τζίφρα του ή απλά τα προσπερνά σφυρίζοντας κλέφτικα. Σαν εκφραστής πάντως των ταξικών πολιτικών, που εφαρμόζονται (και) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν θα μπορούσε παρά να έχει ρόλο αντιπαραθετικό με τα δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και μέσα από αυτή του την κίνηση.

Εμείς, απ’ την άλλη, δεν έχουμε κανένα λόγο να νομιμοποιήσουμε τέτοιες διαδικασίες, που βάζουν πλάτη σε απολύσεις εργαζομένων και μας θέλουν εθελοντές της μιζέριας μας. Μαζί με το λαό και τους εργαζόμενους να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Μην ξεχνάμε, πως οι ίδιες πολιτικές, που χτυπούν αυτό το δικαίωμα, υψώνουν ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση και πετούν τους φοιτητές έξω απ’ τις σχολές. Είναι, στην τελική, αυτές οι πολιτικές, που βρωμίζουν τις σχολές και δεν «καθαρίζουν» με φαράσια και σκούπες, αλλά με οργάνωση κι αγώνα.

http://www.agonistikeskiniseis.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com