...................

29 Φεβ 2016

Ιός Ζίκα: Καρπός του ημιαποικιακού και ημιφεουδαρχικού καθεστώτος

Του Jailson de Souza *

Η αυτοαποκαλούμενη «διεθνής κοινότητα» δείχνει όλο και πιο «τρομοκρατημένη» με την έξαρση των καταγεγραμμένων περιστατικών του ιού Ζίκα (και την επιβεβαιωμένη σύνδεσή τους με τα περιστατικά μικροκεφαλίας) στη χώρα όπου βρίσκεται η πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς του 2016. Και ως συνήθως, και πάλι ο φορέας μετάδοσης και αυτού του ιού είναι ο διαβόητος Aedes aegypti, που επίσης μεταδίδει τους ιούς του κίτρινου πυρετού, του δάγκειου πυρετού και της λοίμωξης τσικουνγκούνια. Προς επιδείνωση όλου αυτού του χάους που σχετίζεται με τον ιό Ζίκα, υπάρχουν επίσης σοβαρές ενδείξεις συσχέτισης μεταξύ αυτού και άλλης μιας ασθένειας (πέρα από τη μικροκεφαλία), η οποία είναι το Σύνδρομο Guillain-Barré¹ (με καταγεγραμμένα κρούσματα στις περιοχές που περισσότερο επλήγησαν από τον ιό Ζίκα, στη Βραζιλία και σε διάφορες άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής).
Γεγονός που εντείνει περαιτέρω τις «ανησυχίες» των ιμπεριαλιστών ιθυνόντων, ο μέχρι πρότινος περιορισμένος στις τριτοκοσμικές χώρες ιός Ζίκα εξαπλώνεται τώρα και στις χώρες του «πρώτου κόσμου» καθώς κατεγράφησαν περιπτώσεις εισαγωγής του ιού (δίχως παρουσία του ξενιστή κουνουπιού) στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στη Βρετανία, στις ΗΠΑ και αλλού, πράγμα που δεν παύει να προκαλεί ανησυχίες, μιας και υπάρχουν ενδείξεις πως ο ιός είναι επίσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενος. Ο φόβος των ιμπεριαλιστών διαχειριστών πηγάζει από τη σύνδεση του συγκεκριμένου ιού με τα περιστατικά μικροκεφαλίας και όλο το φάσμα νοσημάτων που προκαλούνται από τον ιό.
Ο ιός Ζίκα (ειδικότερα) αλλά και όλοι οι ιοί που προκαλούν επιδημίες (γενικότερα) αποτελούν καρπούς και προϊόντα του γραφειοκρατικού καπιταλισμού και της ημιαποικιακής και ημιφεουδαρχικής κυριαρχίας. Είναι έμμεση αλλά αναγγελθείσα συνέπεια της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας, που επιτείνει και επιτείνεται από την ημιφεουδαρχική τροχοπέδη που αντιπροσωπεύουν τα τσιφλίκια στη χώρα μας και σε όλο τον τρίτο κόσμο.
Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον ιό Ζίκα και τον κυριότερο φορέα μετάδοσής του, το κουνούπι Aedes aegypti, θα καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα. Το κουνούπι που μεταδίδει τον ιό δεν διαθέτει ευνοϊκή ροπή για επιβίωση, αναπαραγωγή και εξάπλωση με τρόπο τέτοιο όπως συμβαίνει εδώ στον τρίτο κόσμο, σε οποιοδήποτε περιβάλλον, όπως για παράδειγμα σε περιβάλλοντα με υψηλή πυκνότητα πολεοδομικής δόμησης που σήμερα συναντώνται μόνο στις ιμπεριαλιστικές χώρες (στις τριτοκοσμικές χώρες η «πυκνή πολεοδομική δόμηση» ταυτίζεται με «φαβελοποίηση»²). Το ημιαποικιακό και ημιφεουδαρχικό καθεστώς είναι αυτό που ευνοεί την ύπαρξή του (του κουνουπιού και, ως εκ τούτου, των διαφορετικών ιών που αυτό μεταδίδει) στις χώρες του τρίτου κόσμου. Δεν είναι τυχαίο το ότι όλοι ανεξαιρέτως οι ιοί που προκαλούν επιδημίες – και όχι μόνον αυτοί που μεταδίδονται από το Aedes aegypti – όπως του Έμπολα, της γρίπης των χοίρων (H1N1) και τόσοι άλλοι, που επιφέρουν πραγματικές γενοκτονίες, εμφανίζονται εδώ, στις χώρες του τρίτου κόσμου, προπάντων στην Αφρική και στην Ασία αλλά επίσης στη Λατινική Αμερική, και μόνο στη συνέχεια προσβάλλουν τον πρώτο κόσμο – εάν και εφόσον αυτό συμβεί.
Γεννιούνται και βρίσκουν κατάλληλες συνθήκες εδώ πέρα, λόγω της εξαθλίωσης και της καθυστέρησης που προκαλεί η ημιαποικιακή και ημιφεουδαρχική εκμετάλλευση, και από δω, από τις χώρες του τρίτου κόσμου, αναπτύσσονται και «εισβάλλουν» στα σπίτια των ιμπεριαλιστών αφεντάδων: αυτή είναι η διαδρομή και το ιστορικό του ιού Ζίκα και πολλών άλλων ιών που προκάλεσαν στο παρελθόν, συνεχίζουν να προκαλούν και θα προκαλέσουν και στο μέλλον επιδημίες, εφόσον η ύπαρξή τους ευνοείται από την ημιαποικιακή και ημιφεουδαρχική κατάσταση.
Για να συνειδητοποιήσουμε την τεράστια καθυστέρηση που μας επιβάλλει ο ιμπεριαλισμός και για να κατανοήσουμε το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα (των επιδημιών) ευνοείται από την ημιαποικιακή και ημιφεουδαρχική κατάσταση, αρκεί να θυμηθούμε ότι το Aedes aegypti, το κουνούπι που μεταδίδει τους ιούς, είχε φθάσει να εξαλειφθεί προσωρινά από την εθνική επικράτεια χάρη σε διάφορες εκστρατείες στις οποίες ηγείτο ο επιδημιολόγος Oswaldo Cruz στις αρχές του 20ού αιώνα. Επανεμφανίστηκε μόλις λίγα χρόνια αργότερα, χειρότερα απ’ ότι πριν, μεταδίδοντας τις ίδιες ασθένειες που ήδη γνωρίζαμε από δεκαετίες – ή ακόμη και από αιώνες. Σήμερα το ίδιο κουνούπι και οι ίδιες ασθένειες, ακόμη και ορισμένες για τις οποίες ήδη υπάρχουν εμβόλια, εξακολουθούν να σκοτώνουν τις φτωχές λαϊκές μάζες.
Ενόσω στην Αφρική, στην Ασία και στη Λατινική Αμερική οι διάφορες επιδημίες που προκαλούνται από ιούς συνεχίζουν να σκοτώνουν ολόκληρους πληθυσμούς, παίρνοντας μέχρι και διαστάσεις πανεθνικών και πανηπειρωτικών επιδημιών, το πρόγραμμα των ιμπεριαλιστών τις έχει διαγράψει, με συνοπτικές διαδικασίες, από την ημερήσια διάταξη της λεγόμενης «διεθνούς κοινότητας». Τυχαίνουν της δέουσας προσοχής μόνο όταν χτυπούν την πόρτα των κατοίκων του πρώτου κόσμου. Παράδειγμα οι εξάρσεις του Έμπολα που αντιμετωπίστηκαν με εγκληματικό τρόπο από τις ημιφεουδαρχικές κυβερνήσεις στην Αφρική, οι οποίες άφησαν τις λαϊκές μάζες να πεθαίνουν σαν άρρωστα ζώα. Έτσι δασκαλεύει ο ιμπεριαλισμός τους εκ περιτροπής διαχειριστές του στις αποικίες και τις νεοαποικίες, να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των μαζών που οι ίδιοι προκάλεσαν.
Τα αλληλένδετα περιστατικά προσβολής από τον ιό Ζίκα και μικροκεφαλίας, που μαστίζουν μαζικά τα νεότερα τέκνα του λαού μας στη βορειοανατολική χώρα και εξαπλώνονται σε άλλες περιοχές της Βραζιλίας, δεν είναι τίποτε άλλο από άλλο ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που διαπράττουν από κοινού το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα και οι εγχώριοι λακέδες του. Παρά ταύτα, αυτό συνιστά το πιο προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης του ιμπεριαλισμού, όπου οι μάζες δεν αποδέχονται πλέον να ζουν υπό αυτές τις συνθήκες, και η ολοκληρωτική εξαφάνισή του από το πρόσωπο της Γης θα είναι αναπόφευκτο επακόλουθο.
_______________
Σημειώσεις

1 – «Το Σύνδρομο Guillain-Barré είναι σοβαρή νευρολογική νόσος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των νεύρων και μυϊκή εξασθένιση, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί μοιραία. Η διάγνωση γίνεται συνήθως μερικές εβδομάδες μετά από λοίμωξη από ιούς όπως, για παράδειγμα, αυτόν του δάγκειου πυρετού ή τον ιό Ζίκα. Η αιτιολογία του Συνδρόμου Guillain-Barré σχετίζεται με τις άμυνες του ίδιου του οργανισμού, καθ’ ότι στην προκειμένη περίπτωση τα αντισώματα, λόγω σφάλματος, εξαπολύουν επίθεση κατά του ίδιου του περιφερικού νευρικού συστήματος, καταστρέφοντας τον μυελινικό χιτώνα που επικαλύπτει τα νεύρα, προκαλώντας έτσι τα συμπτώματα.

2 – «Οι εντατικότεροι ρυθμοί ανάπτυξης του βιομηχανικού καπιταλισμού στη Βραζιλία συνδέθηκαν με την εισροή ξένων κεφαλαίων και τη διατήρηση καθυστερημένων σχέσεων στην ύπαιθρο, υπήρξε δηλαδή καπιταλισμός γραφειοκρατικής μορφής..., κυρίως από τη δεκαετία του 50 και μετέπειτα, και συνοδεύθηκε από την εγκατάλειψη της υπαίθρου και τον υπερπληθυσμό των μητροπολιτικών κέντρων. Οι κυβερνήσεις δεν διαμόρφωσαν στις πόλεις κατάλληλες συνθήκες πολεοδομικής ανάπτυξης. Ενώπιον μιας εσωτερικής αγοράς με περιορισμένες δυνατότητες λόγω της διατήρησης της ιδιοκτησίας της γης στα χέρια της παλαιάς τάξης των τσιφλικάδων, η περιορισμένη εκβιομηχάνιση δεν κατάφερε να απορροφήσει το σύνολο του απόδημου πληθυσμού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστιο πλήθος εργαζομένων με άτυπες σχέσεις εργασίας. Επακόλουθο ήταν η «φαβελοποίηση» και η διαιώνιση της φτώχειας, που συμβάλλουν στη διατήρηση των λοιμωδών νόσων και εντείνουν τις βίαιες αιτίες θανάτου». (ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ, Ταξικό Κίνημα Υπεράσπισης της Υγείας του Λαού, διατίθεται (στα πορτογαλικά): https://saudedopovo.wordpress.com/2015/11/21/manifesto/)

• Ο Jailson de Souza είναι δημοσιογράφος της αριστερής δεκαπενθήμερης εφημερίδας «A Nova Democracia». Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 165, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη 2016. Την μετάφραση από τα πορτογαλικά έκανε ο Παντελής Παπαδόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com