28 Φεβ 2016

Αγρότες και εργαζόμενοι, με Μέτωπο Αντίστασης και Πάλης, να μπλοκάρουν την αντιλαϊκή πολιτική!

Κλείνει λοιπόν κι αυτός ο κύκλος των αγροτικών κινητοποιήσεων. Με μια "αγωνιστική" κινητοποίηση-μνημόσυνο στο μνημείο του Κιλελέρ και με πορείες των τρακτέρ στις πόλεις. Παρά τα σημάδια κόπωσης των αγροτών και παρά τις ανοιξιάτικες εργασίες που αρχίζαν σιγά-σιγά στα χωράφια, ούτε τα μπλόκα φυλλορροούσαν ούτε τα τρακτέρ έφευγαν από την εθνική. Αλλά για άλλη μια φορά φρόντισαν αυτοί, που εκ του υποτιθέμενου ρόλου τους θα έπρεπε να ενισχύουν τις τάσεις αγώνα, να σταθούν "ρεαλιστές", να εκτιμήσουν ότι οι αγρότες "κουράστηκαν", να δηλώσουν ότι περίπου κάτι πήραν και να τους προτείνουν άλλες μορφές πάλης χωρίς όμως να προσδιορίζονται ποιες ακριβώς είναι αυτές. Εκτός κι αν είναι μορφή συνέχισης της πάλης η αναμονή για το αν η κυβέρνηση θα περάσει τις προτάσεις εξωραϊσμού της έτσι κι αλλιώς αποφασισμένης πολιτικής της από το ...Κουαρτέτο ώστε κάποτε να γίνουν νομοσχέδιο! Ή η αναμονή για το πότε θα αποφασίσουν απεργία η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για να συγκροτηθεί επιτέλους η αναγκαία λαϊκή συμμαχία και όλοι μαζί να απεργήσουν τη μέρα που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο και αν δεν κατορθώσουν να αποτρέψουν τη ψήφισή του να μην επιτρέψουν την ...εφαρμογή του!!!
Είναι φανερό ότι αυτή η πρωτόγνωρη κινητοποίηση δεν ανέδειξε απλά και μόνο τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος. Κυρίως ανέδειξε τον θυμό και την αγανάκτηση που έχει συσσωρευτεί στους αγρότες από μια πολιτική που τους φτωχοποιεί και τους ξεκληρίζει. Μαζί ανέδειξε την υποκρισία και τον εμπαιγμό του συστήματος και των διάφορων μηχανισμών του (κόμματα, ΜΜΕ κλπ.), που ενώ καιρό τώρα προβάλλουν την «επιστροφή στο χωριό» και τη στροφή προς την πρωτογενή παραγωγή ως την απάντηση στη κρίση και την ανεργία, από την άλλη υλοποιούν μια πολιτική που κάνει ασύμφορες τις καλλιέργειες, φτωχοποιεί τους αγρότες, ξεκληρίζει τους φτωχομεσαίους, ερημοποιεί τα χωριά και την ύπαιθρο. Δεν είναι μόνο τα δεκάδες μπλόκα και τα χιλιάδες τρακτέρ που στρίμωξαν την κυβέρνηση. Είναι και η μεγάλη υποστήριξη που είχε αυτός ο αγώνας από τους εργαζόμενους και την κοινωνία, όπως φάνηκε με διάφορες ευκαιρίες αλλά και στα μεγάλα ποσοστά (70% και πάνω) που καταγράφονται στα διάφορα γκάλοπ.
Βέβαια, ο Καρτερός και άλλες κυβερνητικές γραφίδες και φωνές, στην Αυγή, στο Κόκκινο και αλλού, «άκουσαν ήχο κατσαρόλας»  και προπάθειες υπονόμευσης της ..."αριστερής" κυβέρνησης.
Βεβαίως και η ΝΔ επιδιώκει τη φθορά της κυβέρνησης αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι αγρότες υποκινούνται από τα προβλήματα και όχι από κάποιες κομματικές ντιρεκτίβες.
Το μέγεθος αλλά και η διάρκεια των κινητοποιήσεων, οι χιλιάδες αγρότες και τα δεκάδες μπλόκα που στήθηκαν από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη έδειξαν ότι υπάρχουν πραγματικοί λόγοι και υπαρκτά προβλήματα που έβγαλαν τους αγρότες στα μπλόκα. Άλλωστε, δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που στριμώχτηκε απ’ αυτόν τον αγώνα αλλά είναι και η ΝΔ που νοιώθει άβολα, με τον Μητσοτάκη, κάθε τόσο, με δηλώσεις του, να φροντίζει να κρατάει αποστάσεις από αυτές τις κινητοποιήσεις.
Ο «διάλογος», στον οποίο η κυβέρνηση επένδυσε πολλά, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τα 25 μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τις συσκέψεις στο Μαξίμου δεν είναι καν μέτρα. Τα 9.500 ευρώ αφορολόγητο, η διατήρηση του ΟΓΑ ως χωριστού ταμείου ως το 2021, η σταδιακή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κλπ. δεν είναι καν δεσμεύσεις της κυβέρνησης αλλά απλά προτάσεις που θα τις διαπραγματευτεί με τους «θεσμούς» στα πλαίσια της αξιολόγησης. «Το διεκδικητικό πλαίσιο της κυβέρνησης έναντι των δανειστών», όπως διευκρίνιζε η Αυγή της 23/2. Και «πακέτο» ο εμπαιγμός με τα χιλιοειπωμένα για περιορισμό της ασυδοσίας των μεσαζόντων, χτύπημα των καρτέλ, στήριξη των νέων αγροτών, υγιή συνεργατισμό, έγκαιρες πληρωμές των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και άλλα τέτοια που έχουμε βαρεθεί να τα ακούμε και από αυτήν αλλά και από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων κατέφυγε η κυβέρνηση στο «διάλογο» επιδιώκοντας με ελιγμούς, αοριστολογίες και δευτερεύουσες ψευτοβελτιώσεις να εκτονώσει την αντίδραση των αγροτών, να σπάσει τα μπλόκα και να περάσει τη βάρβαρη αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική. Κυρίως επιδίωξε – και εν πολλοίς τα κατάφερε – να ακυρώσει και να παραμερίσει το αίτημα για απόσυρση του ασφαλιστικού-φορολογικού. Πρόκειται για το «πάρτε τα πίσω» που έλεγαν οι αγρότες στα μπλόκα, που το ανέδειξαν από τα κάτω, παραμερίζοντας τα διάφορα κατεβατά με «αιτήματα» που βραχυκυκλώνουν, διασπούν και αποπροσανατολίζουν τους αγρότες. Ένας στόχος πάλης που στρίμωχνε την κυβέρνηση, γιατί συνένωνε πολιτικά σε ενιαίο μέτωπο όχι μόνο τους αγρότες αλλά συνολικά το λαό. Έτσι, μετά από ένα μήνα στα μπλόκα, με το δόλωμα του διάλογου-απάτη αλλά και με τη «πλάτη» που έβαλαν οι διάφοροι αγροτοπατέρες, η κυβέρνηση κατάφερε και επανέφερε τη συζήτηση στα «αγροτικά»: 35%, 51% ή 61% αγροτικό εισόδημα για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη; 3, 4 ή 5 οι ασφαλιστικές κατηγορίες στον ΟΓΑ; Ξεχωριστό ταμείο ο ΟΓΑ ή με ενισχυμένη αυτονομία στα πλαίσια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης; Σε 3 ή σε 5 χρόνια η προσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών; Μια συντεχνιακή αντίληψη που διασπά το κοινό μέτωπο που είναι αναγκαίο για να μην περάσουν τα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα. Και επειδή ο προσχηματικός διάλογος και οι προτάσεις- κοροϊδία της κυβέρνησης δεν έπεισαν τους αγρότες, δυνάμωσε η κυβερνητική προπαγάνδα για την οικονομία που έχει εκτροχιαστεί, για την αξιολόγηση που καθυστερεί, για τη ρύθμιση του χρέους που κινδυνεύει, για τη χώρα που θα πέσει στα βράχια, για την πιθανότητα ενός grexit και τα δισεκατομμύρια επιδοτήσεων που θα χάσουν οι αγρότες… Ακόμα και το ζήτημα των προσφύγων χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να λήξει τα μπλόκα.
Το σίγουρο είναι ότι ο αγροτικός ξεσηκωμός έμπλεξε περισσότερο το κουβάρι και πρόσθεσε ένα επιπλέον μέτωπο δίπλα στα πολλά ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης (προσφυγικό, αξιολόγηση κλπ). Οι κινητοποιήσεις αυτές όχι μόνο μπλόκαραν τα κυβερνητικά σχέδια και καθυστέρησαν τη μνημονιακή επίθεση αλλά έφεραν και νέα αδιέξοδα στην κυβερνητική πολιτική. Την ίδια στιγμή που οι δανειστές-ιμπεριαλιστές απαιτούν «αγελάδα», η κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει ούτε τη «γάτα». Από τη μια ήθελε να κλείσει το αγροτικό μέτωπο αλλά από την άλλη δεν μπορούσε να δώσει ούτε κάποια ψίχουλα στους αγρότες χωρίς να κινδυνέψει η αξιολόγηση ή χωρίς να πυροδοτηθούν ανάλογες απαιτήσεις από άλλες κοινωνικές ομάδες. Και όσο οι μέρες περνούσαν και τα αδιέξοδα παραμέναν, τόσο η κυβέρνηση θα ξεχνούσε το διάλογο και θα κατέφευγε σε παλιές και δοκιμασμένες μεθόδους για το χτύπημα του αγροτικού αγώνα. Ήδη η Αυγή (24/2) έγραφε για «παντελώς παράνομο και εθνικά επικίνδυνο» κλείσιμο δρόμων, για «ομηρεία της κοινωνίας», για αγρότες που εκβιάζουν κλπ., ενώ ανέλαβε δράση και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που έδωσε παραγγελία στους εισαγγελείς για «αυτεπάγγελτες» διώξεις σε αγρότες που συμμετέχουν στα μπλόκα. Ήδη το είχαμε δει με τον τρόπο που αντιμετώπισε τους αγρότες τη πρώτη μέρα της κινητοποίησής τους στο Χαϊδάρι, στη Βάθης, στα Μεσόγεια και με την προβοκατόρικη ταύτισή τους με τη Χρυσή Αυγή.
Ούτε για τη ΝΔ ήταν βέβαια εύκολα τα πράγματα. Τα αγροτικά μπλόκα δημιούργησαν πραγματικό πρόβλημα στη μνημονιακή πολιτική και δεν προσφέρονται για ανέξοδη αντιπολίτευση από ένα κόμμα που ψήφισε και στηρίζει αυτή την πολιτική. Μπορεί η φθορά της κυβέρνησης να βολεύει τη ΝΔ, μπορεί να αξιοποίησε αυτές τις κινητοποιήσεις για να ανασυγκροτηθεί σε έναν ευνοϊκό γι' αυτήν χώρο, αλλά αυτό που ιεραρχεί, πάντα και παντού ως πρώτο, είναι η υλοποίηση των μνημονιακών επιταγών. «Εξετάσεις» στη Μέρκελ και τον Ολάντ δίνει ο Μητσοτάκης όταν με κάθε ευκαιρία (στη Βουλή, στον Χατζηνικολάου κλπ.) δηλώνει «δεν είμαι με τα τρακτέρ», «δεν είμαι με τα μπλόκα». Όπως και με καμιά κινητοποίηση. Στρίμωξαν λοιπόν και τη ΝΔ τα μπλόκα που δυσκολεύτηκε να πείσει τους δικούς της αγροτοσυνδικαλιστές να γυρίσουν με άδεια χέρια στα χωριά.
Με το δικό του κατεβατό αιτημάτων (από τα 30.000 αφορολόγητο, μέχρι… αρδευτικά έργα και αγροτοδικεία!) μπήκε το ΚΚΕ σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις, που όμως πολύ γρήγορα, κάτω από την πίεση του κόσμου, τα παραμέρισε και έβγαλε μπροστά το «πάρτε πίσω το νόμο-λαιμητόμο». Ένας σωστός στόχος πάλης που όμως στην πράξη δεν τον πάλεψε αλλά αντίθετα τον υπονόμευσε. Ανέσυρε κάθε τόσο επιμέρους αιτήματα και ανακάλυπτε διαφοροποιήσεις και διαχωριστικές γραμμές οι οποίες στην πράξη ακυρώνανε κάθε συνένωση των αντιστάσεων, κάθε κοινό μέτωπο που θα στρίμωχνε την κυβέρνηση και θα την ανάγκαζε σε υποχώρηση. Ένας «αγωνιστικός σεχταρισμός» που εξυπηρετούσε κομματικούς σχεδιασμούς και που σε τελική ανάλυση βοηθούσε την κυβέρνηση. Και ενώ μέχρι τη προηγούμενη βδομάδα κατήγγειλλε το διάλογο, σχεδίαζε δήθεν κλιμακώσεις, κατήγγειλε όσους προειδοποιούσαν για προσπάθεια αποκλιμάκωσης και χαρακτήριζε «λαγούς της κυβέρνησης» όσους πήγαν στο Μαξίμου, άρχισε να ζητάει και αυτό διάλογο και συνάντηση με τον πρωθυπουργό ενώ τα 30.000 αφορολόγητο έγιναν 12.000 και τα αιτήματα περιορίστηκαν σε πέντε. Και μετά τους χαριεντισμούς με τα τσίπουρα και τον ήλιο ανακοινώθηκαν, οι άλλες μορφές πάλης, οι ετοιμότητες για να μείνει ο αναμενόμενος νόμος στα χαρτιά και τα ..."όπλα παρά πόδα"! Οι δε προαναφερόμενες προτάσεις της κυβέρνησης χαρακτηρίστηκαν ως περίπου θετικές, ως κάτι που κέρδισαν οι αγρότες αντί να καταγγελθούν στα ίσα ως παραπλανητικές για κέρδισμα χρόνου.  Μια στάση που κρύβεται πίσω από την υποτιθέμενη θέληση των αγροτικών συνελεύσεων αλλά στο ερώτημα τι προτείνει το ίδιο για τη πραγματική ενίσχυση και συνέχιση του αγώνα ανατροπής των σχεδίων ιμπεριαλιστών και κυβέρνησης δεν απαντά. Όσο για τη «λαϊκή συμμαχία» που επικαλείται, τη βλέπει στενά και μόνο στα πλαίσια των μετωπικών του σχημάτων (ΠΑΜΕ, ΟΓΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ κλπ.) αρνούμενο να συμβάλει σ’ ένα πραγματικό και πλατύ λαϊκό μέτωπο αντίστασης και πάλης για την ανατροπή της αντιλαϊκής και αντιαγροτικής πολιτικής.
Οι αγρότες δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έχουν και όλα τα μνημονιακά κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ κ.ά.), που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στα φανερά ή στα κρυφά, εναντιώθηκαν στον αγώνα τους. Αντίθετα, είχαν στο πλευρό τους το λαό και τους εργαζόμενους. Οι αγρότες αντιπάλεψαν την ίδια πολιτική που χτυπά, φτωχοποιεί και εξαθλιώνει όλα τα κομμάτια του εργαζόμενου λαού. Και με την έννοια αυτή, η διέξοδος, η κλιμάκωση και η προοπτική αυτού του αγώνα, όπως και κάθε αγώνα, βρίσκεται στη συνένωσή του με τα υπόλοιπα κομμάτια του λαού. Όχι μόνο με την έννοια της αλληλεγγύης αλλά της συμπαράταξης, του κοινού αγώνα, σε κοινό μέτωπο ενάντια στον κοινό εχθρό. Έστω και τώρα, ένα μήνα μετά, ο αγώνας θα έπρεπε να ανοιχτεί συνολικά στο λαό. Όχι μόνο στα μπλόκα αλλά και στις πόλεις. Με κλιμάκωση, με μπλόκα και απεργιακές κινητοποιήσεις. Κόντρα στους κάθε απόχρωσης αγροτοπατέρες και στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, ξεπερνώντας την ηττοπάθεια και την απογοήτευση. Ενάντια στα αντιασφαλιστικά και φορομπηχτικά μέτρα αλλά και ενάντια σε λογικές συμβιβασμού, εκτόνωσης και συντεχνιακών «εξαιρέσεων».
Τα αγροτικά μπλόκα, όπως βοήθησαν στη μαζικοποίηση της απεργίας της 4 Φλεβάρη και στο αγωνιστικό «ξεμούδιασμα» ενός κόσμου, έτσι θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο και για να έχουν συνέχεια και κλιμάκωση οι αγώνες. Αρκεί να μη κατόρθωναν να τους "κουράσουν" μπλε, κόκκινοι και ...άχρωμοι αγροτοπατέρες. Εργάτες, αγρότες, τα υπόλοιπα κομμάτια του λαού και των εργαζόμενων να συνενωθούν σε ένα Μέτωπο Αντίστασης και Πάλης, για να αποκρουστεί η αντιλαϊκή επίθεση και να ανατραπεί η πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Μόνο που κάτι τέτοιο απαιτεί άλλη πολιτική γραμμή και άλλους συσχετισμούς τόσο μέσα στους αγρότες όσο και συνολικά στο λαϊκό κίνημα. Είναι το μεγάλο κενό που χάσκει. Και που μένει να καλυφτεί για να έχουν οι αγώνες νίκες.

Άρθρο της Προλεταριακής Σημαίας γραμένο πριν τις αποφάσεις για απόσυρση των μπλόκων και προσαρμοσμένο στις τελευταίες εξελίξεις.

29 σχόλια:

 1. Ανώνυμος29/2/16, 11:58 π.μ.

  Το ΠανΕλλαδικό Συντονιστικό των μπλόκων δεν είναι το ΚΚΕ για να συγκρινεται τις θέσεις του με αυτές του Συντονιστικού.Οι 5 τελικές θέσεις είναι ο κοινός τόπος που ενώνει αυτά τα μπλόκα.Οχι οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ.Επίσης ο Μπούτας δεν είναι εκπρόσωπος του ΚΚΕ αλλά του μπλόκου της Νίκαιας όπως και του Συντονιστικού.Τις αποφάσεις των συνελέυσεων υλοποιεί και οχι την γραμμή του ΚΚΕ.Εαν οι συνελέυσεις αποφάσισαν εκ νέου διάλογο και κατάθεση ξανά των προτάσεων στην Κυβέρνηση μετά απο συνάντηση ο Μπούτας δεν θα γυρέψει την συγκατάθεση του ΚΚΕ για να τις προχωρήσει.Τι δεν κατάλαβαίνετε;Και ακόμα τα μπλόκα του Συντονιστικού είναι εκεί στους δρόμους.Εσεις που ζείτε σε άλλη χώρα.Οι υπόλοιποι λακίζουν οχι τα μπλόκα που συσπειρώνονται στο ΠανΕλλαδικό συντονιστικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος29/2/16, 12:12 μ.μ.

  Η πρόταση του ΚΚΕ στα μπλόκα ποια είναι να συνεχίσει η παραμονή τους εκεί ή να απασυρθούν; Σε μια συνέλευση υπάρχουν απόψεις, υπάρχουν πλειοψηφίες και μειοψηφίες, υπάρχουν συνθέσεις κ.λπ., η άποψη του ΚΚΕ, που φαντάζομαι μεταφέρει ο Μπούτας ως στέλεχός του , στις συνελεύσεις ποια είναι; (εκτός και αν έχει υιοθετήσει και το ΚΚΕ τις αντικομματικές απόψεις περί κινήματος και δεν το ξέρουμε). Αυτη ψάχνουμε, όχι τις σεβαστές κατά τα άλλα αποφάσεις των συνελεύσεων. Όπως ξεκάθαρα την εξέφραζε για παράδειγμα τότε με τους καθηγητές και την επιστράτευση τόσο ξεκάθαρα δεν μπορεί να την εκφράσει και τώρα;
  Δηλαδή θες να πεις ότι τα 68 μπλόκα δεν θα αποχωρήσουν, όπως σταδιακά αποχωρούν και τα άλλα, από τις εθνικές και άλλες οδούς; Θα παραμείνουν εκεί; Γιατί από τις δηλώσεις του Μπούτα και την ανακοίνωση του Συντονιστικού δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο αυτό και με τον τρόπο που διατυπώνονται αφήνουν άνετα περιθώρια για ερμηνεία αποχώρησης από τα μπλόκα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τώρα δεν είναι πρωτοπορία ξαφνικά, μας το παίζουν αναρχοαυτόνομο σχήμα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο πιο υπουλος εχθρος δεν ειναι ο απεναντι... Αυτον τον βλεπεις που στεκεται μπροστα σου με τους παρατρεχαμενους του κ μετρας πως θα τον αντιμετωπισεις. Ο απο τα μεσα ομως,που σου το παιζει "φιλος",οσο δεν υπαρχει συγκροτηση,συνειδητοποιηση των καιρων κ ξεκαθαρισμα "τι καπνο φουμαρει" ο καθενας,και οσο ακομη βασιλευουν αυταπατες,θα εξακολουθει να κανει την βρωμικη δουλεια για λογαριασμο του αντιπαλου!
  Το μονο που απομενει μετα την προδοσια ειναι το ποσο φτηνη ειναι η μασκα του ξεπουλημενου! Κ σε οσους καταλαβαινουν τις μεθοδευσεις για το ξεπουλημα να βαλουν πλατη ωστε η επομενη φορα να ειναι νικηφορα ξωπετωντας τους προδοτες κ τους συμβιβασμενους!! Αλλος δρομος δεν υπαρχει,ποσο μαλλον στο καμινι της ταξικης παλης!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος29/2/16, 8:23 μ.μ.

  Το ΚΚΕ θέλει να φορτωθεί ο λαός μια ήττα. Δεν είναι θέμα ότι είναι προδοτικό, όταν θεωρείς ανέφικτη την νίκη πριν την εργατική εξουσία και παραπλανητικές τις αποφασιστικές προσπάθειες για μια νίκη θα θελήσεις να οδηγηθούν τα πράγματα στο δεδομένο τέλος τους, και μετά να βγάλει ο λαός συμπεράσματα.

  Μην έχει κανείς την αφέλεια ότι η απερίγραπτη συμπεριφορά του Μπούτα στο Μαξίμου ήταν μια αυθόρμητη συμπεριφορά ενός ανθρώπου απλού κλπ. Μόνο βλάκας δεν είναι, και να μην πούμε ότι έ, αγρότης, από χωριό κλπ, ας μην μειώνουμε τους ανθρώπους. Υπήρχε πολιτικό μήνυμα ότι δεν υπάρχει αποφασιστική αναμέτρηση.

  Η αντίστοιχη στάση του ΠΑΜΕ σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, του ΠΑΜΕ λέμε τώρα, όχι κάποιας συσπείρωσης Σωματείων, είναι ενδεικτική.

  Αλήθεια σύντροφοι του ΚΚΕ, θα συμμετάσχει το ΠΑΜΕ σε κάποιον συντονισμό Σωματείων που θα το υπερβαίνει ? Γιατί αν αυτό ήταν όντως γραμμή του ΚΚΕ στην συγκυρία και όχι πρόσχημα για το ξεφούσκωμα, θα μπορούσε κανείς να δει, σε λανθάνουσα μορφή, και κάτι θετικό, την συνειδητοποίηση από το ΚΚΕ ότι τα κομματικά μέτωπα της ΛΣ δεν αρκούν.

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος1/3/16, 8:28 π.μ.

  Οι άλλοι λακίζουν το ΚΚΕ φταίει σε ορισμένους.Εδω μιλάμε για αντιΚΚΕ παράνοια.Το μπλόκο της Νικαιας θα πέσει τελευταίο όπως πάντα διοτί εκει η επιρροή του ΚΚΕ είναι μεγαλή.Η υποχώρηση ξεκίνησε απο τα γνωστά μπλόκα όπου στην πλειοψηφία τους απαρτίζονται απο μεγαλοαγρότες που δεν έχουν και δεν είχαν ποτέ σχέση με το ΚΚΕ και το εργατικό κίνημα.Ο Μπούτας υλοποιεί τις αποφάσεις των συνελευσεων.Οχι τις δικίες του οχι του ΚΚΕ.

  Κώστας
  Η δύναμη του ΚΚΕ είναι στην βάση.Αυτήν θέλουν να βάλουν στο χέρι διάφοροι αριστεροψευτοκομμουνιστές που το καλούν σε ένωση και δημιουργια μετώπων απο τα πάνω χωρίς όπως καμία σύνδεση και αντιστοιχία με τα κάτω.Οποιος θέλει συντονισμό σωματείων υπάρχει το ΠΑΜΕ.Εκει συμμετέχει το ΚΚΕ διότι εκεί βρίσκεται η μοναδική και λόγο μαζικότητας και συσπείρωσης δύναμη του εργατικού κινήματος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος1/3/16, 11:30 π.μ.

  Προς 1/3/16, 8:28 π.μ.

  Φίλε μου μπορείς παρ' όλα αυτά να μας πεις ο Μπούτας τι άποψη παλεύει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος1/3/16, 11:37 π.μ.

  Ο Μπούτας σέρνει το μπλόκο σε διάλογο, κερνάει τσίπουρα τον Τσίπρα, λέει "εναλλακτικές μορφές πάλης" (=λύνουμε το μπλόκο), και ύστερα όταν έχει εκτονώσει τον κόσμο "το μπλόκο αποφασίζει μόνο του". Σιγά μην είστε και το "φεστιβάλ άμεσης δημοκρατίας" της ΑΚ. Ο Μπούτας χρόνια τώρα επικεφαλής της ΠΑΣΥ, βουλευτής του ΚΚΕ, υποψήφιος νομάρχης, "κάνει ό,τι του πει το μπλόκο". Ακαθοδήγητο είναι το μπλόκο; Τότες τι πανηγυρίζατε για την κάθοδο στην Αθήνα και το εκτονωτικό ταρατατζούμ; Ποια κλιμάκωση παλέψατε; Τις "εναλλακτικές μορφές πάλης";
  Όταν κάνουμε ταρατατζούμ στην Αθήνα, το ΚΚΕ έχει πρωτοπόρο ρόλο. Όταν φαίνονται τα σημάδια της εκτόνωσης, το ΚΚΕ δεν έχει πρωτοπόρο ρόλο;
  Τρίχες.

  ΑΛΕΠΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ανώνυμος1/3/16, 12:00 μ.μ.

  Αλεπού.
  Απόφαση των συνελέυσεων ήταν η συνάντηση με τον Προθύπουργο.Όπως και κάθε κίνηση των αγροτών η οποία είναι αποτέλεσμα συλλογικών αποφάσεων των οργάνων που έχουν συγκροτήσει.Εαν όμως είχατε την στοιχειώδη εστω μια υποτυπώδης επαφή για τα μάτια του κόσμου επαφή με το αγροτικό και οχι μόνο κίνημα και τις διεργασίες του αυτό θα το γνωρίζατε.Εαν είναι το ΚΚΕ αμεσοδημοκρατικό ρώτα τους Χαλυβουργούς.Αυτοί θα σου πουν.Τα όρια αντοχής των αγροτών δεν είναι ανεξάντλητα.40 και πλέον μέρες στους δρόμους μετρούν.Δεν διαθέτουν ούτε καράβια ουτε τράπεζες ούτε κεφάλαια.Πρέπει με κάποιο τρόπο να επιβιώσουν δουλέυοντας.Δεν περίμενω φυσικά αυτό να γνωρίζατε εσείς.Αυτό το γνωρίζουν όσοι βρίσκονται μέσα στο κίνημα και στους αγώνες του.Απο την αρχή λέγαμε οτι οι αγρότες εκτός των άλλων θα παλέψουν και με τον χρόνο που αποτελεί διαχρονικά το μεγάλο πλεονέκτημα της εκάστοστε κυβέρνησης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ανώνυμος1/3/16, 12:34 μ.μ.

  Ωραία πάμε να το εξηγήσουμε "στράτα-στρατούλα". Στην συνέλευση ενός σωματείου ή ενός μπλόκου υπάρχει ο κόσμος που λέγεται "βάση" ή "μέλη". Μέσα στο μπλόκο ή το σωματείο δρούνε όμως συγκροτημένες απόψεις που λέγονται "κόμματα" ή "παρατάξεις" ή "σχήματα". Στις συνελεύσεις δεν αποφασίζει ο κόσμος έτσι αυθόρμητα, αλλά κατατίθενται κάποιες "προτάσεις", ή "πλαίσια". Οι "προτάσεις" δεν είναι ανάγκη να συμφωνούν μεταξύ τους. Κάποιος μπορεί να λέει μια "πρόταση Α", ένας άλλος μια "πρόταση Β", σηκώνει ο κόσμος τα χέρια, και όποια πρόταση πάρει περισσότερα, τότε η πρόταση αυτή γίνεται "απόφαση" της συνέλευσης. Γι΄αυτό η "απόφαση" είναι κάτι με το οποίο κάποιος που ήτανε στην συνέλευση μπορεί να "διαφωνεί" (=εγώ ήθελα να γίνει κάτι άλλο), αλλά πειθαρχεί.
  Ρωτάμε λοιπόν: θέσατε κάποια "πρόταση" στην συνέλευση για κλιμάκωση; Ή συμφωνήσατε να λυθεί το μπλόκο γιατί μπήκε η Άνοιξη;
  Μέσα στο μπλόκο της Νίκαιας, ας πούμε, το "κόμμα", που λέγεται ΚΚΕ τι "πρόταση" έβαλε να ψηφιστεί; Είπε να λυθεί το μπλόκο ή δεν είπε; Και άμα ήτανε να πει να λυθεί τι μας ζάλιζε με την κλιμάκωση; Αν έλεγε έχουμε να σκαλίσουμε τα χωράφια που μπαίνει η Άνοιξη, δεν μπορούμε! Γίνεται κλιμάκωση και ταυτόχρονα να σκαλίζεις το χωράφι; Πείτε από την αρχή δεν γίνεται κλιμάκωση, κουράστηκαν οι αγρότες, να ξέρουμε.

  ΑΛΕΠΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. ψηλε, την αμεσοδημοκρατια σας την εχουμε βιωσει ολοι οσοι ειμαστε σε σωματεια του ιδιωτικου τομεα οπου πλειοψηφει το παμε. ειδικα για οσους εχουμε παει πανεπιστημιο και ζησαμε τα φοιτητικα του 2006-2007, νομιζω οτι η πιο καταλληλη φραση για να περιγραψει το πως συμπεριφερεστε ειναι "τοση δαπ απο το παμακ ειχαμε να δουμε".

  κατα τ'αλλα λαικη συμμαχια με τα "αυτοαπασχολουμενα" "μικρα" αφεντικα, ξεβρακωμα σε "μικρο"εργολαβους, αφορολογητο στους βιομηχανους (ταδε εφη πολυγενης) και αγιος ο θεος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ανώνυμος1/3/16, 1:30 μ.μ.

  Καλή είναι η αντιπαράθεση, ακόμα και στα blogs, αλλά με φράσεις όπως:
  "μνημόσυνο στο μνημείο του Κιλελέρ",
  "αγωνιστικός σεχταρισμός που εξυπηρετούσε κομματικούς σχεδιασμούς και βοηθούσε την κυβέρνηση" και
  "κόκκινοι αγροτοπατέρες" δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα.. Εδώ ο jim papakonouu βλέπει "βρωμικη δουλεια για λογαριασμο του αντιπαλου"..

  Μια ζωή αντίπαλός σας το ΚΚΕ. Λογικό είναι να ψάχνετε αφορμές, εφόσον δεν μπορείτε να κάνετε πολιτική αντιπαράθεση, ειδικά μέσα στο κίνημα των αγροτών. Έχετε, όμως, ξεφύγει. Ντροπή για κάποιον που θέλει να λέγεται κομμουνιστής να λασπολογεί με αυτόν τον τρόπο (και σε προσωπικό επίπεδο μάλιστα).

  Inspector

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ανώνυμος1/3/16, 1:35 μ.μ.

  Β.Κ

  Και εγω σε σωματείο είμαι όπου το ΠΑΜΕ είναι πρώτη δύναμη και οι διαδικασίες και οι διεργασίες είναι απο τα κάτω συλλογικες και πολύ δημοκρατικες.Την λάσπη για το ΚΚΕ πέτα την κάπου που μπορεί να πιάσει και αυτό επειδη μπορεί κάποιος να μην γνωρίζει.Ποιο αφορολόγητο υποστήριξε το ΚΚΕ για βιομήχανους;Ουτε ντροπή ούτε τσίπα σας έμεινε πλέον.Κατάντια μεγέλη.Λαική συμμαχία περιλάμβάνει τους εργάτες τους μικρούς και φτωχούς αγρότες τους αυτοαπασχολούμενους τους μικροεπαγγελματοβιοτέχνες της πόλης και της υπαιθρου και τους επιστήμονες.Εν ολίγης με αυτούς που εσείς δεν έχετε καμία σχέση. Η Λαική συμμαχία δεν περιλαμβάνει τα μλ την λαε την ανταρσυα την μπαχαλοαναρχια και τους λοιπούς συγγενείς σας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Ανώνυμος1/3/16, 1:46 μ.μ.

  Inspector

  Οταν βρίσκεται κάποιος σε εντεταλμένη αντιΚΚΕ υπηρεσία δεν το βρίσκω και πολύ πρακτικώ να του κάνεις πολιτικές και ηθικές υποδείξεις.Προκειμένου να κατασκευάσουν την εικόνα που θέλουν δεν έχουν κανένα φραγμό και ενδιασμό να κάνουν το άσπρο μάυρο και το πάνω κάτω.Σκεψου το.Τέτοια αφέλεια δεν επιτρέπεται στις μέρες μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Η πολιτική αδυναμία, μεγάλη κατά πως φαίνεται, δεν κρύβεται πίσω από κάποιες φράσεις αλλά από την απομόνωσή τους από μια ολόκληρη παράγραφο και από ένα ολόκληρο κείμενο και από τον συνδυασμό τους με κατηγορίες περί αντιπαλότητας(!!!), με προβοκατορολογίες περί εντεταλμένης υπηρεσίας και κυρίως από τη μη απάντηση σε ένα και μόνο συγκεκριμένο ερώτημα. (Για απάντηση στην όλη λογική του κειμένου αλλά και σε ζητήματα που θέτουν τα σχόλια δεν το συζητώ!).
  Η εκτίμηση του ΚΚΕ και συνακόλουθα η πρότασή του στα μπλόκα και στις πανελλαδικές συσκέψεις ποιες ήταν; Τι ακριβώς πάλεψαν να περάσει τα μέλη του; Τι δεν καταλαβαίνετε οι υπερασπιστές του ΚΚΕ και του Μπούτα και δυσκολεύεστε να απαντήσετε;  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ανώνυμος1/3/16, 3:47 μ.μ.

  Απάντησαν τα παιδιά.
  -Ποια ήταν η πρόταση του ΚΚΕ;
  -Το μλ δεν έχει δεσμούς με εργάτες και αγρότες. Ντροπή. Αίσχος. Προβοκάτορες. Αντικκεδίλα. Ντροπή. Αίσχος. Προβοκάτορες
  Τι παραπάνω θέλετε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Ανώνυμος1/3/16, 4:06 μ.μ.

  Το ΚΚΕ δεν κάνει προτάσεις μόνο ακούει τι λεν τα μπλόκα. Αν ας πούμε στη Νίκαια αποφάσιζε ο κόσμος να κλείσει τον δρόμο επ' αόριστον, ο Μπούτας θα άκουγε το μπλόκο και θα ήτανε ακόμα εκεί.

  ΑΛΕΠΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Ανώνυμος1/3/16, 7:29 μ.μ.

  Για πείτε μας την θεση του Μπουτα και της συνέλευσης...
  Θέλω να κανω κριτική...

  aeras kopanistos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. Ο Μπούτας, δηλ. το ΚΚΕ, είπε στην ομιλία του στο Σύνταγμα για εναλλακτικές μορφές πάλης. Είναι σαφές.
  Ζήτησε συνάντηση με τον Τσίπρα δηλ, διάλογο. Του πήγε και τσίπουρο για να δηλώσει πως δεν είναι της άποψης του όλα ή τίποτα.
  Έκανε λόγο για κατακτήσεις (το τάξιμο για αφορολόγητο)που θα ωφελήσουν και άλλους κλάδους όπως εργάτες κυρίως στο μέταλλο και ταξιτζήδες. Ντροπή!!!
  Κάνουν λόγο για παρακαταθήκες του αγώνα. Να θυμηθούμε πως ανάλογες παρακαταθήκες που είδε το ΚΚΕ το 96-97 που και τότε χρεώθηκε το κλείσιμο των αγροτικών κινητοποιήσεων είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθεί ο αγροτικός πληθυσμός στο 8%.
  Δυστυχώς τα μέλη του ΚΚΕ βρίσκονται για άλλη μια φορά στη δύσκολη θέση να απολογούνται. Ο φανατισμός τους είναι αξιοθρήνητος. Ίσως, λέω ίσως, να ταρακουνηθούν όταν καταλάβουν πως η επιβίωση του κόμματος δε σημαίνει και την επιβίωσή τους ως εργαζόμενοι.
  Με τόσα μπλόκα στο δρόμο να δημιουργούν κεντρικό πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, τα μέλη του ΚΚΕ επιχειρηματολογούν ότι δεν πήγαινε άλλο!
  Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν είναι που νομίζουν πως έχουν να αναμετρηθούν με "πουθενάδες" και ότι οι εργαζόμενες μάζες τρώνε κουτόχορτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Ανώνυμος2/3/16, 9:59 π.μ.

  Απο οτι βλέπω τα μλ προσέλαβαν και καφετσούζες για να ερμηνέυσουν την κίνηση του Μπούτα με το τσίπουρο.Όπως με τον αριθμό των τρακτέρ στο μέτρημα των οποίων έιχαν επικεντρωθεί στην μεγάλη συγκέντρωση των αγροτών στην Αθήνα που για κάποιο ιδιαίτερο λόγο οι μλ θεωρούσαν πιο σημαντικό απο αυτών των ανθρώπων.Άβυσσος η ψυχή του μλ.Επίσης για τα μλ μετά την συνάντηση των Συντονιστικών των αγροτών με την κυβέρνηση δεν υπήρχαν δηλώσεις για να περιεχόμενο των συζητήσεων καθώς και των αιτημάτων τους που κατέθεσαν.Αλλά επειδή προφανώς αυτές δεν τους βόλευαν τα μλ το έριξαν στο κουτσομπολίο της αποκρυφιστικης ερμηνείας του κρυμένου υποσυνειδητού που περιέχει ο μυστικισμός του συμβολισμού του τσίπουρου που μας οδηγεί στο συμπέρασμα οτι ο μπούτας δεν είναι της άποψης όλα τα κιλά όλα τα λεφτά.Ακόμα που στηρίζεται η θέση οτι το κλείσιμο των αγροτικών κοινητοποιήσεων το 96-97 χρεώνονται στο ΚΚΕ;Μα προφανός πουθενα απλά τώρα που γυρίζει η αντιΚΚΕδίλα τους βρίκανε παπα να τα θάψουνε όλα.Όλα στο μίξερ.Η θέση του Μπούτα στις συνελέυσεις ήταν η συνέχιση των κινητοποιήσεων.Οσο πάντως δεν σας κάθετε η σπέκουλα τόσα απίθανα θα ξεστομίζετε.Αλλά οι συνελέυσεις οχι το ΚΚΕ αποφάσισαν μετά απο 40+ μέρες κινητοποιήσεων πάυση των μπλόκων διότι οι αγρότες έχουν και άμεσες ανάγκες επιβίωσης που πρέπει να καλύψουν και δεν τους επιτρέπουν την περαιτερω παραμονή τους στους δρόμους.Φυσικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το γνωρίζουν οι τουρίστες των μλ στο κίνημα αλλά οσοι βρίσκονται μέσα σε αυτό.Οι κινητοποιήσεις δεν τελείωσαν εδω γιατί θα συνεχιστούν μέ άλλα μέσα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Ανώνυμος2/3/16, 12:00 μ.μ.

  Ο Μπούτας πάντως καιρό τώρα μιλούσε για "εναλλακτικές μορφές πάλης" κι ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το να το λες κι εσύ ο ίδιος, ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με άλλα μέσα, χωρίς να τα προσδιορίζεις, μάλλον επιβεβαιώνει τα... "μλ"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Ανώνυμος2/3/16, 12:27 μ.μ.

  Θα κάνω μια μεγάλη προφητεία όπως τα μλ.Μμμμμμμμμμμ μμμμμμμμμμμ μμμμμμμ κάποία στιγμή οι κινητοποιήσεις των αγροτών θα λήξουν.Τρομερά δύσκολο πράγμα οι προφητείες.Και περιμένω αυτή την στιγμή για να σπεκουλάρο το ΚΚΕ.Και αγνοώ προκλητικά την προετοιμασία των αγροτών για την επόμενη μέρα.Λες και οι αγώνες των αγροτών θα σταματήσουν εδω.Επειδη οι αγρότες νομουτελειακά δεν μπορούν να βρίσκονται στα μπλόκα δια παντός!!!!!!!!!!Μετα απο 40+ μέρες.!!!!!!!Την μεγαλυτερη πιθανότατα χρονική περίοδος κινητοποιήσεων του αγροτικού κινήματος.Και ποιοί μιλούν;Αυτή που στήριξαν το πουλημένο προεδρίο της ΟΛΜΕ στην απεργία "διαρκείας" όπως εξήγγειλαν της μιας!!! βδομάδας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του κάθε οππορτουνιστή, ρεφορμιστή κ.λπ. όταν τον ρωτάς γιατί ο Μπούτας έπρεπε να πάρει την άδεια από τη κυβέρνηση ή να διαβεβαιώσει ένα από τους σημαντικούς αντίπαλους του εργατολαϊκού κινήματος, τον Καμίνη, ότι η "πόλη δεν θα ενοχληθεί" αυτή να σου απαντάνε "μετράς τρακτέρ"! Επιπλέον σου λένε ότι ήθελες τα μπάχαλα, τα επεισόδια, τη προβοκάτσια για να μη γίνει η διήμερη συγκέντρωση. Μάλλον κάτι μπαχαλάκιδες σαν και αυτούς εννοούν: http://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/38189/tromokratiki-epithesi-astynomikon-dynameon-dehtikan-ergazomenoi-kai#/0

  Όταν τους ρωτάς πως τους φαίνεται και πως εξηγούν ότι ενώ στο Χαϊδάρι, στη Συγγρού, στο Μαρκόπουλο υπήρχαν αστυνομικά μπλόκα που εμπόδισαν τους αγρότες να μπουν με τα αυτοκίνητά τους στην Αθήνα με συλλήψεις και καταστολή και στη Βάθης οι αγρότες της Κρήτης αντιμετώπισαν επίσης καταστολή και συλλήψεις, στις Αφίδνες, απ' όπου ερχόταν ο Μπούτας, όχι μόνο δεν υπήρχαν αστυνομικά μπλόκα αλλά τους ανοίγαν και το δρόμο οι μοτοσυκλετιστές της αστυνομίας σου απαντάνε ότι χάρη στην αποτελεσματική παρέμβαση του Μπούτα και του ΚΚΕ η απαγόρευση έσπασε! Με επανάληψη του "μετράς τρακτέρ"!

  Όταν τους ρωτάς τι πρότεινε το ΚΚΕ, το οποίο προφανώς εκροσωπεί ο Μπούτας στο αγροτικό κίνημα, για τη συνέχιση του αγώνα σου απαντάνε ότι πουν οι συνελεύσεις! (Κάτι που μάλλον στους καθηγητές δεν ίσχυε, άλλα έλεγαν οι δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες στις συνελεύσεις και άλλα η παράταξη του ΚΚΕ.)
  Αν επιμένεις σου απαντάνε το ΚΚΕ προτείνει συνέχιση του αγώνα. Ξαρωτάς πως; Απάντηση με άλλες "εναλλακτικές" μορφές! Τόσο συγκεκριμένα. Ο "εναλλακτισμός" από μορφή πάλης των πάλαι ποτέ αναθεωρητών και ευρωκομμουνιστών έγινε πλέον και καραμέλα του ΚΚΕ.

  Ας μας πουν λοιπόν έναν αγώνα που έκλεισε γιατί "κουράστηκαν και δεν άντεχαν άλλο οι αγωνιζόμενοι", κατά τη εκτίμησή τους πάντα, που να συνέχισε με αυτές τις περιβόητες άλλες μορφές που μας κοπανάνε όχι μόνο οι ΚΚΕδες αλλά και οι ΠΑΣΚίτες, και ο ΔΑΚίτες, και οι ΣΥΡΙΖΑίοι και κάθε άλλο εργατοπατερικό συνοθύλευμα. Οπουδήποτε σε οποιοδήποτε χώρο. Ας μας πουν τι κάνανε οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ σε αυτά τα ...κουρασμένα κινήματα για να δώσουν κουράγιο ώστε να συνεχίσουν. Μήπως ακολούθησαν για παράδειγμα τους ΣΥΡΙΖΑίους (και άλλους) στην ΟΛΜΕ, που είχαν την ίδια εκτίμηση ως προς τη κούραση και το τράβηγμα του αγώνα παρά το ότι είχαν άλλη πρόταση από το ΚΚΕ, σε άλλες "εναλλακτικές" μορφές πάλης;

  Από εκεί και πέρα αρχίζει η πλακίτσα και η σαχλαμάρα, η προβοκατορολογία, η πουθεναδολογία και όλη αυτή η βλακολογία που το μόνο που κάνει είναι να τους εκθέτει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Ανώνυμος2/3/16, 2:36 μ.μ.

  Μάλλον για τα μλ το ΚΚΕ έπρεπε να μοιράσει ντόπα στους αγρότες ή να τους υπνοτήσει.Αλλά οταν άπεχεις παντελός και δεν έχεις καμία επαφη με τον αγροτικό κόσμο και την ζωή που βιώνει τότε δεν μπορείς να καταλάβεις οτι η φτώχεια και η ανάγκη για να βγεί ενα κομμάτι ψωμί να θρέψεις την οικογένεια σου είναι αυτή που ορίζει και τις τελικές αντοχές των κινητοποιήσεων.Επρεπε οι αγρότες να γυρίσουν στα χωρία τους διότι τα προβλήματα και οι υποχρεώσεις δεν τους άφηναν άλλα περιθώρια συνέχισης του αγώνα με την μορφή των μπλόκων.Αλλά αυτά είναι υψηλά γράμματα για τους ασκούντος τουρισμού στο κίνημα.Οταν μέσα απο τις συνελέυσεις αναδεικνύεται αυτή η κατάσταση των αγροτών τότε πως εσυ μπορείς να την αγνοήσεις προτείνοντας κάτι απο την πραγματικότητα μόνο εσυ θα την ακολουθήσεις και οχι οι υπόλοιποι που είναι και το κύριο ζητούμενο;Αλλά είπαμε αυτά είναι λεπτομέριες και πλευρές για αυτούς που βρίσκονται μέσα στο κίνημα και οχι για όσους σε μεγάλες συγκεντρώσεις επιδίδονται στην καταγραφή τρακτέρ αντι αγροτών και αλληλέγγυων εργατών προκειμένου με το στανίο να συνεχίσουν να ασκούν την αντιΚΚΕδίλα τους.Η ευθύνη για την είδοδο κάποιων μπλόκων στην Αθήνα χωρις καμια προετοιμασία και συντονισμό με τους υπόλοιπους και στα οποία δεν έβρισκες κομμουνιστή ούτε για δείγμα είναι ευθύνη των ίδιων οχι του Μπούτα.Αλλά φυσικά για την ανεπάρκεια των υπολοίπων συντονιστικών για τους γνωστούς αντικκεδολόγους πάλι ο μπούτας έφταιγε.Γιατί είπαμε όποια πράξη και αν κάνουν οι μλ ένα αποτέλεσμα βγάζουν =αντιΚΚΕ.Το φαι τους άλλωστε.Δεν φτάνει που στις κινητοποιήσεις των καθηγητών τα μλ στήριξαν τις αποφάσεις του πουλημένου προεδρείου της ΟΛΜΕ για απεργίες διαρκείας που μας τελειώσαν στην πρώτη βδομάδα και τώρα τάχα παραπονιούνται και κάνουν τους εκπλητους γιατί οι καθηγητές είναι απογοητευμένοι με σκυμένο το κεφάλι, έχουν τα μούτρα και μιλάνε για μια κινητοποίηση που κράτησε πενταπλάσιο χρόνο απο αυτό το φιάσκο στο οποίο έλαβαν μέρος ως ουρίτσα της νδσυριζαρικής κεφαλής της ΟΛΜΕ.Εσεις προσκυνήσατε την νδ και τον συριζα στην ΟΛΜΕ οχι το ΚΚΕ που κατέβασε την δικιά του πρόταση έναντι όλων σας.Και στο καπάκι έχουν τα θράσος μιλούν για οπορτουνισμούς και ρεμορμισμούς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Ανώνυμος2/3/16, 2:38 μ.μ.

  Κατ' αρχάς αν κάποιος δεν ξέρει ούτε που είναι η Νίκαια, ούτε τι λέγεται εκεί είναι αυτή η αξιοθρήνητη βάρδια σχολιαστών που χρεώθηκαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα εδώ μέσα, χωρίς να έχουν τις στοιχειώδεις γνώσεις. Τι να κάνουμε αυτά έχει η πολιτική πάλη, υπάρχουν και δύσκολες στιγμές.

  Δεύτερον, αφού πήρε καμιά 50 σχόλια για να μάθουμε ότι το ΚΚΕ κάνει και προτάσεις και δεν ακούει μόνο τι θα πούνε τα μπλόκα γιατί θυμηθείτε τι γράφετε στην αρχή:

  "Επίσης ο Μπούτας δεν είναι εκπρόσωπος του ΚΚΕ αλλά του μπλόκου της Νίκαιας όπως και του Συντονιστικού.Τις αποφάσεις των συνελέυσεων υλοποιεί και οχι την γραμμή του ΚΚΕ.Εαν οι συνελέυσεις αποφάσισαν εκ νέου διάλογο και κατάθεση ξανά των προτάσεων στην Κυβέρνηση μετά απο συνάντηση ο Μπούτας δεν θα γυρέψει την συγκατάθεση του ΚΚΕ για να τις προχωρήσει."

  ...ας μας εξηγήσει κάποιος, πώς έβαζε το ΚΚΕ στην γραμμή της "κλιμάκωσης" και με ποιες μορφές πάλης και ποια εκτίμηση; Δηλαδή

  --> είτε το ΚΚΕ εκτιμούσε ότι υπάρχουν δυνάμεις για κλιμάκωση μετά το πανελλαδικό συλλαλητήριο και έλεγε αριστερίστικες κοτσάνες αφού οι αγρότες κουράστηκαν και έχουν να σκαλίσουν τα χωράφια και τώρα έφαγε τα μούτρα του, άρα είχε λάθος εκτίμηση

  ---> είτε το ΚΚΕ έβαλε μια εκτόνωτικη κινητοποίηση για τα μαζέψει ύστερα και έλεγε ψέματα ότι τάχα μου δήθεν κάνει "κλιμάκωση", αφού ήξερε από την αρχή ότι τα χωράφια θέλουν σκάλισμα

  ---> είτε το ΚΚΕ άλλα λέει πριν την πανελλαδική πορεία και άλλα μετά την πανελλαδική πορεία και βρήκε ως δικαιολογία το ζήτημα των αγροτικών δουλειών

  ---> είτε το ΚΚΕ δεν ξέρει ότι όταν μπαίνει η Άνοιξη και ότι υπάρχουν αγροτικές δουλειές οπότε το συγχωρούμε

  ---> είτε οι αγροτικοί αγώνες κρατούν 40 μέρες (να το ξέρουμε αυτό για την άλλη φορά)

  πείτε μας τώρα κύροι, όταν μιλούσατε για κλιμάκωση με ποιές μορφές πάλης, με ποιά πρόταση συγκεκριμένη θα ερχότανε η κλιμάκωση; Έβαλε κάνα πλαίσιο η ΠΑΣΥ; Κατεβάσατε καμιά συγκεκριμένη πρόταση στη Νίκαια για κλιμάκωση; Ή μήπως μας δουλεύετε ψιλό γαζί και εμάς και τον κόσμο του κινήματος;

  ΑΛΕΠΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. Ανώνυμος2/3/16, 3:20 μ.μ.

  Ξέρει η ομαδούλα των τουριστών του μλ που πέφτει η νίκαια και το τι λέγεται εκει και δεν ξέρουν αυτοί που είναι μέσα στα πραγματα και το αγροτικό κίνημα.Το ακούσαμε και αυτό.Κανείς δεν γίνεται να γνωρίζει την εξέλιξη μιας κινητοποίησης.Με βάση τα δεδομένα και τις συνθήκες προχωρεί.Αυτά το τονίζω είναι για όσους βρίσκονται μέσα στο κίνημα οχι για τους τουρίστες.Μπορεί τα μλ να εχουν μηχανή του χρόνου αλλα καλό θα ήταν να την δώσουν και στους υπόλοιπους.Τουλάχιστον την καφετσού τους για να ξέρουμε το μέλλον.Το καταλάβαμε οτι τα βιοποριστικά ζητήματα των αγροτών δεν απασχολούν ουδόλως τα μλ αλλά απασχολούν τους άλλους που βρίσκονταί μέσα και μαζί με τον αγροτικό κόσμο.Εχουν γαλουχηθεί εξάλου τα μλ σε απεργίες χωρις απεργούς.Βλέπε καθηγητές.Γιατι την απεργία την κάνουν κάποιο κομματικοί οχι οι εργαζόμενοι.Οπότε προτείνουμε οτι θέλουμε χωρίς να τους λαμβάνουν υπόψην.Την κάνουμε και μόνοι μας την δουλειά.Αυτά εαν δεν γίνονται συνελέυσεις.Γιατι εαν γίνονται δυστυχώς για τα μλ εκει αποφασίζουν απο τα κάτω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Ανώνυμος2/3/16, 4:29 μ.μ.

  Ναι οι ΚΚΕδες που είναι στη Νίκαια θα κάθονται στον υπολογιστή να απαντάν στις Αντιγειτονιές... Άλλη δουλειά δεν είχαν...

  ΑΛΕΠΟΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. Το να προσπαθεις να δικαιολογησεις τα δικαιολογητα με σοφιστειες οντας αγροτοσυνδικαλιστικη δυναμη κ να βαζεις το χερακι σου στο σταματημα του 40ημερου αγωνα,αυτο λεγεται βρωμικη δουλεια για λογαριασμο του συστηματος! Το να ...κλιμακωνεις δηθεν τον αγωνα με αλλες μορφες παλης χωρις ομως να τις λες συγκεκειμενα,ουτε να τις προτεινεις εκει που παιρνονται οι αποφασεις ειναι σαν να κανεις την παπια για να επικρατησουν αποψεις για διαλυση μιας κινητοποιησης! Ο ευσεβης,ανομολογητος κ κρυφος σου ποθος δηλαδη! Το να κερνας τσιπουρα τον επικεφαλης της κυβερνησης του ταξικου αντιπαλου,ενω συμβαινουν ταυτοχρονα τα παραπανω,εμενα γιατι μου βρωμαει ξεπουλημα κ εξετασεις προς την πλουτοκρατια - παρακαταθηκες για μελλοντικη αναληψη αντιλα"ι"κων καθηκοντων;; Αλλωστε στο παρελθον το ρεβιζιονιστικο ΚΚΕ στηριξε αντιδραστικοτατες κυβερνησεις (Τζανετακη,Ζολωτα) κ ο παρ' ολιγον γενικος γραμματεας του (Δραγασακης) σημερα ειναι επιτελαρχης της αντιλα"ι"κης κυβερνητικης επιθεσης! Τι ακριβως διαφορετικο περιμενατε απο ρεβιζιονιστες; Να μην ειναι το μακρυ χερι της αντιδρασης μεσα στο λα"ι"κο κινημα κ να προτεινουν,να βαλουν πλατη σε πραγματικη κλιμακωση του αγωνα;; Δικαιολογιες μεχρι προβοκαρισμα οσων θετουν τα πολιτικα ζητηματα απο λα"ι"κη κ κομμουνιστικη σκοπια πολλες θ' ακουσουμε,ειναι κ οι μονες που ψελλιζονται οταν επιχειρουνται να δικαιολογηθουν τα αδικαιολογητα!! Κ δεν γινεται αλλιως... Η αληθεια ειναι παντα κοκκινη κ επαναστατικη,οι ρεβιζιονιστες του ΚΚΕ εχουν ξεκοψει απ' αυτην εδω κ δεκαετιες με τα ειρηνικα περασματα τους κ τα παλλα"ι"κα κρατη τους,τι περιμενατε τωρα,ν' αλλαξει ο
  ...Μανωλιος;; Μαλλον τα ρουχα του αλλιως θα βαλει μπας κ ξεγελασει κ αποπροσανατολισει κοσμο!!

  Ο ταξικος εχθρος που ειναι ορατος ειναι κ ευκολα αναγνωρισιμος,ο απο τα μεσα στο κινημα ειναι ο πιο υπουλος!! Παλιος ρολος που οι σημερινοι ρεβιζιονιστες,οσο κ αν ειναι ...ξεδοντιασμενοι (δεστε τα εκλογικα ποσοστα τους σε αστικες εκλογικες διαδικασιες σε σχεση με τον ΣΥΡΙΖΑ,που απο τους κολπους τους προηλθε κ που τοσο τους ενδιαφερουν!),γνωριζουν
  καλυτερα απο καθε αλλον!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 29. Ανώνυμος2/3/16, 6:29 μ.μ.

  2/3/16, 2:36 μ.μ.

  Μια βόλτα στα δημοσιεύματα εκείνων των ημερών, στον 902 ή στο Ριζοσπάστη μιας και δεν εμπιστεύεσαι τίποτα άλλο, θα σου θυμίσει ότι οι αποφάσεις για απεργία πάρθηκαν από μαζικές γενικές συνελεύσεις, τέτοιες που είχαν δεκαετίες να γίνουν, και οι αποφάσεις για το σταμάτημα της απεργίας πάρθηκαν από τη συνέλευση των προέδρων. Χάρη στο δημοκρατικότατο καταστατικό της ΟΛΜΕ υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Σε αυτές τις δεύτερες λοιπόν οι πρόεδροι ΕΛΜΕ που ανήκουν στο ΚΚΕ ψήφισαν το σταμάτημα της απεργίας παρέα με τις ΣΥΝΕΚ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κι ας εκπροσωπούσαν συνελεύσεις που ψήφισαν συνέχιση! Αυτά για τα περί σεβασμού των συνελέυσεων.

  Τα υπόλοιπα θα τα ζήλευε ακόμη και ο Πρετεντέρης! Τι θες να μας πεις ότι για τη καταστολή ευθύνονται οι ίδιοι οι αγρότες που κατέβαιναν στην Αθήνα χωρίς τρακτέρ τηρώντας τη συμφωνία; Δε φταίει η κυβέρνηση; Τι εννοείς δηλαδή δεν συντονίστηκαν ότι όσοι ερχόντουσαν από Πελοπόνησσο μεριά έπρεπε να έρθουν από πίσω από τον Μπούτα για να έχουν προστασία; Ή μήπως υπήρχε συμφωνία να έρθουν όλοι την ίδια ώρα (κάτι ανέφικτο για τους κρητικούς) αλλιώς δεν θα τους το επέτρεπαν; Γι' αυτό αποσύρθηκαν τα ΜΑΤ από την Εθνική στο Χαϊδάρι με το που πέρασε ο Μπούτας; Κατάλαβες τι είπες; Αν ήμουν ΚΚΕ θα σε κατήγγειλα ως μέγα προβοκάτορα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com