....................................................

4 Φεβ 2016

Για το κοινό Δελτίο Τύπου ΛΑΕ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2016

Κοινό Δελτίο Τύπου εξέδωσαν χτες οι ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μετά από συνάντηση αντιπροσωπειών τους, στο οποίο ανακοινώνουν τη συμφωνία τους να συνεργαστούν ώστε να συμβάλλουν «στην κοινή δράση των μαχόμενων δυνάμεων της Αριστεράς ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο».

Δεν ξέρουμε αν ακόμα δεν κατάφεραν να συντονιστούν, αλλά προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ χαρακτηρίζουν την απεργία στις 4 Φλεβάρη ως αφετηρία αγώνων, οι προσυγκεντρώσεις σε αυτήν παραμένουν χωριστές: Σταδίου και Σανταρόζα η ΛΑΕ, Μουσείο η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Δεν πρόκειται για έναν απλό χωροταξικό σχεδιασμό, γιατί ειδικά το «μπλοκ του Μουσείου» χρόνια τώρα περηφανεύεται για τον πολιτικό του διαχωρισμό από τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, κοντά στους οποίους εξακολουθεί να θέλει να συγκεντρώνεται η ΛΑΕ!

Αντιλαμβανόμαστε ότι οι θέσεις των δύο οργανώσεων, ειδικά στο ασφαλιστικό, είναι πολύ κοντά και είναι αυτές ακριβώς με τις οποίες διαφωνήσαμε όταν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απεύθυνε το κάλεσμά της για κοινή δράση πάνω σε αυτό. Θέσεις που αποπροσανατολίζουν και συσκοτίζουν τον ταξικό χαρακτήρα της επίθεσης στην κοινωνική ασφάλιση, παραμένοντας πεισματικά στην ακατάσχετη προτασεολογία προς το σύστημα για τη λύση του προβλήματος. Θέσεις που πηγάζουν από το «δόγμα» του μεταβατικού προγράμματος, του οποίου σημαιοφόρος υπήρξε ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο κατέρρευσε με πάταγο μέσα σε λίγους μήνες «αριστερής» διακυβέρνησης.

Αντιλαμβανόμαστε, επίσης, ότι η ΛΑΕ είναι αμετάπειστη σε αυτό το δρόμο και γι’ αυτό δε θέλει να ξεκόψει τελείως από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Γιατί δεν το χώνεψε ακόμα ότι ο δρόμος αυτός είναι αδιέξοδος και καταστροφικός για το λαϊκό κίνημα. Όπως αντιλαμβανόμαστε ότι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιμένει σε αυτόν, παρουσιαζόμενη ως η δύναμη που μπορεί να τον εγγυηθεί, γιατί όχι και σε συνεργασία με τη ΛΑΕ. Άλλωστε η απόφαση για αυτόνομη κάθοδο στις προηγουμενες εκλογές δεν ήταν εύκολη, ενώ και το αποτέλεσμα που άφησε τη ΛΑΕ έξω από τη Βουλή για λίγες ψήφους (τις οποίες θα μπορούσε να συμβάλλει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε μια κοινή κάθοδο) δεν ήταν ευκολοχώνευτο.

Εκείνο που μας κάνει εντύπωση είναι η ευκολία με την οποία η κοινή δράση χρησιμοποιείται ως «η κολυμβήθρα του Σιλωάμ», που …εξαγνίζει όλους από το παρελθόν τους, τις αμαρτίες τους, τις ίδιες τους τις θέσεις. Από τον απολογισμό της δράσης τους μέσα στο κίνημα τον οποίο ποτέ δεν έκαναν, αλλά πάντα …έκρυβαν κάτω από το χαλάκι και πίσω από μεγαλοστομίες και ηγεμονισμούς που περισσότερο κακό έκαναν παρά βοηθούσαν.

Η μάχη του ασφαλιστικού είναι πολύ σοβαρή και έχει τεράστια σημασία η κοινή δράση για να μην περάσει το νέο αυτό αντιασφαλιστικό τερατούργημα. Κοινή δράση, όμως, στη βάση ακριβώς αυτής της ανατροπής και όχι στη βάση της πρότασης ενός άλλου διαχειριστικού μοντέλου. Πολύ, δε, περισσότερο, κοινή δράση που δε θα συγκαλύπτει θέσεις και προθέσεις, που θα είναι απαλλαγμένη από κοινοβουλευτικές αυταπάτες, που θα στοχεύει στην ανάπτυξη κινήματος και όχι στην πολιτική επιβίωση των συμμετεχόντων, με όποιο κόστος.

12 σχόλια:

 1. Ανώνυμος4/2/16, 12:08 μ.μ.

  Να καταλάβω κάτι, εσείς καλείται σε ... πορεία. Η Χαλκοκονδύλη δεν είναι προσυγκέντρωση ? Δεν θα πάτε τελικά στον δρόμο κάπου προς Μουσείο ή Κλαυθμώνος ? Που καλό είναι να έχει τόσο κόσμο που στην πράξη αυτά να ξεπερνιούνται αλλά αυτό θέλω να το καταλάβω. Είναι η Κλαυθμώνος λέτε εργοδοτική, το Μουσείο ρεφορμιστικό, η Ομόνοια κκεδίστικη και η Χαλκοκονδύλη το ταξικό κέντρο ?

  Επίσης είναι και η μισή ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Κλαυθμώνος, το ΣΕΚ δηλ, περνόντας πρώτα λίγο και από Μουσείο.

  Υπάρχουν δηλ διάφορα προβλήματα. Το βασικό είναι η άρνηση των βασικών πολιτικών δυνάμεων που στήριξαν το Μουσείο το 10-12, να το ξανακάνουν. Δηλ του ΝΑΡ και του αριστερού ρεύματος, και λέω και το ΝΑΡ γιατί προσπαθεί το Μουσείο να μην ανοιχτεί όσο πλατιά ανοίχτηκε το 10-12 με αποτέλεσμα να γίνει στην συνείδηση όλου του κόσμου η απεργιακή συγκέντρωση, και όχι άλλη μία. Και το αριστερό ρεύμα, ειδικά τώρα που η κατάσταση στο ΜΕΤΑ ξεκαθαρίζει, και δεν ακούμε βέβαια σχόλια για αυτό, ενώ μας είχαν ζαλίσει διάφοροι με διάφορα σενάρια επιστημονικής φαντασίας ότι το ΜΕΤΑ είναι ... ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να στηρίξει την αντιπαράθεση με τον υποταγμένο συνδικαλισμό, με τα χαρακτηριστικά του 10-12. Καθοριστικό εδώ είναι το θέμα των ομοσπονδιών, όπως και το 10-12, πρέπει να τραβηχτούν ομοσπονδίες για να μιλάμε για κέντρο αγώνα.

  Επίσης δεν νομίζω η ΛΑΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ να χρωστάνε απολογία στο κκε μλ, από που προκύπτει αυτό ? Αν σας πετύχουν πουθενά, πράγμα δύσκολο στον δρόμο αν η Χαλκοκονδύλη κρατήσει την ταξική της καθαρότητα, ίσως σε κανέναν χώρο, και τους ρωτήσετε τι κάνουν, θα σας εξηγήσουν.Στον λαό τους εργαζόμενους και την νεολαία πρέπει να εξηγεί ο καθένας, και σεις όμως.

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος4/2/16, 3:29 μ.μ.

  Γενικά καμία προσυγκέντρωση (έτσι όπως είναι τώρα)
  δεν θα μπορούσες να την βαφτίσεις
  ταξικό κέντρο. Οι προσυγκεντρώσεις αυτές
  είναι με μια έννοια πιο πλατιά κομματικές
  συγκεντρώσεις.

  Είναι επιλογή κάθε δύναμης να διαχωρίζει
  το πολιτικό της πλαίσιο και (άρα) την προσυγκέντρωση της
  και να μην τρώει το καπέλο του ενός ή του άλλου πολιτικού χώρου.

  Προφανώς λοιπόν η συγκεκριμένη επιλογή (Πατησίων/Χαλκοκονδύλη)
  γίνεται σε μια λογική διαχωρισμού από τα υποτιθέμενα "ταξικά κέντρα",
  που στην ουσία "διαμορφώνονται" στη βάση των κυρίαρχων δυνάμεων,
  που καλούν εκεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος4/2/16, 3:40 μ.μ.

  ναι ok, κάπου πάτε μετά όμως, εφόσον είναι προσυγκέντρωση, άρα ο τόνος απύλωτης καταγγελίας των πάντων δεν αντιστοιχεί με την πράξη. Επίσης δεν βλέπω να τονίζεται πως πρόκειται για προσυγκέντρωση, γιατί αυτό ανοίγει κουβέντα που θα πας μετά, και αν παντού είναι χάλια, υπάρχει πρόβλημα.

  και απλά ρώτησα με ποιους βασικά κάνετε πορεία μετά, με το Μουσείο υποθέτω.

  πως θα σηκώσουμε το κίνημα πρέπει να μας απασχολεί και η κουλτούρα σας δεν βοηθάει. Χάλια το Μουσείο, χάλια η Κλαυθμώνος, χάλια η Ομόνοια, δεν γίνεται έτσι, από κάπου πρέπει να αρχίσουμε να σηκώνουμε το εργατικό κίνημα, και στον δρόμο και όχι μόνο.

  τέλος πάντων, μεγάλη κουβεντα.

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μπερδεμένος4/2/16, 4:45 μ.μ.

  Ρε μάγκες, σωστά όσα λέτε για τη ΛΑΕ, αλλά συγνώμη κιόλας, πριν κάνα δίχρονο όταν εσείς σταματήσατε να πηγαίνετε στο Μουσείο, μπορείτε να μας θυμήσετε που κάνατε προσυγκεντρώσεις; Αν θυμάμαι καλά Σταδίου και Σανταρόζα, δίπλα στους εργατοπατέρες δεν κάνατε; Το χετε ξεχάσει; Δεν κάνατα δηλαδή αυτό που κατηγορείτε τώρα τη ΛΑΕ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος4/2/16, 8:19 μ.μ.

  ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ και ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ
  Εγώ καλοί μου συν-αναγνώστες θέλω να δηλώσω την τρισμέγιστη απογοήτευσή μου για την απάντηση του ηρωικού μας ΚΚΕμλ. Με απογοήτευσε όχι γιατί δεν τα λέει σταράτα αλλά γιατί είναι μόνο μιάμισυ σελίδα. Περίμενα πως για μια τέτοια περίσταση θα χρειαζόταν μια απάντηση βιβλιαράκι -όχι τσέπης, αλλά ταγαριού- για να το διαβάζω στις στάσεις των λεωφορείων ή στις τουαλέτες στου Γκίνη. Γι' αυτό το λοιπόν δηλώνω την κάθετη διαφωνία μου για το ολίγιστο της έκτασης της απάντησης και αποφάσισα να αυτο-διαφραφτώ από το κόμμα και να ιδρύσω το ΚΚΕλμ. Το οποίο αν διασπασθεί ποτέ θα λέγεται λμΚΚΕ. Υπόσχομαι να καθιερωωθεί στο νέο κόμμα το: όλες οι ανακοινώσεις να είναι 100 σελίδων τουλάχιστον, οι αποφάσεις ένα δίτομο βιβλίο και τα πρακτικά των συνεδρίων μια εγκυκλοπαίδεια. Καταθέτω δήλωση κατοχής για τους τίτλους.
  Με συν-ατροφικούς χαιρετισμούς
  Χότζα ο βλοσυρός

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος5/2/16, 2:39 π.μ.

  Χότζα βλοσυρέ έχεις σκεφτεί να κάνεις stand up comedy?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος5/2/16, 12:33 μ.μ.

  Κώστα,
  σα να μη συνέβει τίποτα, προσπαθείτε να σερβήρετε την ίδια ξαναζεσταμένη σούπα. Να ξαναστήσετε ένα νέο σύριζα με τα ίδια υλικά και την ίδια συνταγή.

  Η οργάνωσή σου η ΑΡΑΝ διασπάστηκε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ προκειμένου να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον κύριο πολιτικό πυλώνα του συστήματος σήμερα και τον κύριο φορεα της πιό μεγάλης αντιλαϊκής επίθεσης μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο στην ελλάδα. Δεν νομίζεις ότι θάπρεπε να τοποθετήσαι κάπως σεμνότερα δημοσίως; Καταπιέζεσαι αν σου ζητείται να κάνεις την αυτοκριτική σου; Για ποιό λόγο να κρύβεσαι πίσω από πολεοδομικές και χωροταξικές αναλύσεις; Τοποθετήσου ανοιχτά και σύ και όλοι μας στην ουσία: Να συνεχίσει ο λαός και το κίνημα στον ίδιο αδιέξοδο ρεφορμιστικό δρόμο ή να αλλάξει πορεία;
  Γ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος5/2/16, 1:25 μ.μ.

  τι έκανε η ΑΡΑΝ ?

  ρίξε νερό στο πρόσωπο σου πριν γράψεις. "Νίψου" που έλεγε και ο παππούς μου.

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ανώνυμος6/2/16, 1:23 μ.μ.

  Κώστα,
  άσε τις εξυπνάδες με το παππού σου. Ο παππούς σου, αν ήταν αριστερός δυό γενιές πριν και έβλεπε σήμερα ότι ο εγγονός του βοήθησε να βγει αυτή η κυβέρνηση τσίπρα, αν δεν αυτοκτονούσε, είμαι σίγουρος ότι θα πάθαινε το λιγότερο κατάθλιψη.
  Λοιπόν η ουσία είναι ότι αυτό που θέλετε να επαναλάβετε, τον σωστό σύριζα, τον ορίτζιναλ, αυτόν που φαντάζεστε ίσως ότι προδόθηκε, ότι δεν εφαρμόστηκε σωστά κλπ, έχει επαναληφθεί πάμπολες φορές σε διαφορετικές χώρες και διαφορετικές εποχές. Πάντα ξεκίναγε με μπόλικη αερολογία και πάντα κατέληγε σε τραγωδία για τους λαούς, χωρίς να αφήνει τίποτα θετικό παρά μόνο απογοήτευση.
  Θυμήσου τον χριστόφια στην κύπρο, τον ντ αλέμα στην ιταλία, γαλία, ισπανία, με διαφορετικό τρόπο στη χιλή, με διαφορετικό στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες στα χρόνια του κρουτσώφ, του μπρέζνιεφ, του γκορμπατζώφ, στην κίνα μετά τον μάο.
  Πάντα οι λαοί που ακολούθησαν αυτό τον δρόμο που εμφανίζονταν εύκολος και ωραίος, ωδηγούνταν σαν πρόβατα στη σφαγή ανήμποροι να αντιδράσουν.
  Ο σύριζα είναι απλά η πιο πρόσφατη παραλλαγή της ίδιας ατέλιωτης σειράς τραγικών αποτυχιών για το λαικό κίνημα.

  Ειναι κατανοητό ότι το να ξαναμπούμε σε μια εποχή μεγάλων επιτυχιών και προόδου για τους λαούς, όπως ήταν η εποχή της γ΄ διεθνους, όταν το επαναστατικό κκ πήγαινε από νίκη σε νίκη, αυτό μοιάζει υπερβολικα δύσκολο, μοιάζει με μετακίνηση βουνού.
  Ομως τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, οι συγκρούσεις των ιμπεριαλιστών μεταξύ τους, ο περιορισμός της πλατειάς κοινωνικής του βάσης, που συμβαίνει με την γρήγορη διάλυση των μικροαστικών στρωμάτων και των στρωμάτων της εργατικής αριστικρατιας, που στήριζαν την αστική τάξη, όλα αυτά δουλεύουν για τη μετακίνηση αυτού που σημερα μας φαίνεται βουνό.
  Η συνειδητή παρέμβαση σ όλες αυτές τις τεράστιες αλλαγές, που γίνονται ταχύτατα μπροστά στα μάτια μας και στα μάτια όλου του κόσμου, αυτή η συνειδητή παρέμβαση, στο βαθμό που θα μαζικοποιηθεί, θα δρασει καταλυτικά. Σ αυτό το τεράστιο έργο πρέπει όλοι να δόσουμε την συμβολή μας, και όχι να ανακυκλώνουμε ξανά και ξανά τις ίδιες αποτυχημένες πολιτικές του ρεφορμισμού.
  Γ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ανώνυμος6/2/16, 4:32 μ.μ.

  Οι προσυγκεντρωσεις του Μουσειου τη διετια 2010-12 ηταν οι μαζικοτερες.Καποιες φορες μαλιστα ο κοσμος ηταν απο το Πολυτεχνειο μεχρι κ την Αλεξανδρας..Πως κατεληξαν να ειναι λιγες εκτονταδες ή εστω χιλιαδες? Προφανως δεν φταινε οι δυναμεις του ΚΚΕμλ,ΜΛ-ΚΚΕ,Εργας,Αγων.Κινησεις κλπ που δεν συγκεντρωνονται πλεον εκει.Φταιει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ? Φταει το ΝΑΡ? Φταινε οι αναρχικοι που εχουν καταντησει την προσυγκεντρωση του Μουσειου,προσυγκεντρωση μετρηματος πολεμοφοδιων?
  ΓΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ανώνυμος7/2/16, 7:07 μ.μ.

  Α, κατάλαβα! Καθαρά χωροταξικό είναι το μεγάλο πρόβλημα και όχι η πολιτική ουσία που εκφράζεται και χωροταξικά. Υπάρχει χώρος-προσυγκέντρωσης «ταξικός», «ρεφορμιστικός» και «εργατοπατερίστικος»! Και μη τολμήσει κανείς να βρεθεί σε κάποιο άλλο χώρο από αυτό που λέει ότι είναι γιατί θα κακοχαρακτηριστεί.
  Τελικά, έχουν τον «εργολάβο» μέσα τους οι «εδώ ο καλός ΣΥΡΙΖΑ αριστερά». Είναι κουλτούρα που σου δίνει τουπέ «ηγεμονισμού» και βοηθάει, ταυτόχρονα, ενώ θολώνουμε τα νερά να φαινόμαστε και πεντακάθαροι καθώς βουτάμε στη θολούρα. Μετά κάνουν και ένα «αριστερό ντους» και λένε ότι θέλουν να σηκώσουν το εργατικό κίνημα νομίζοντας ότι τώρα είναι καθαροί.
  Μόνο που υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις αντιμετώπισης της αντιασφαλιστικής επίθεσης, όπως αναφέρει η ανακοίνωση και γράφεται και αλλού. Εδώ δεν σηκώνει «ξέπλυμα», γιατί κάνει κρύο και θα πουντιάσουν.

  ΥΓ. Το βλοσυρό χιούμορ κάποιου είναι καλό για φοιτητικό πάρτι (της ΔΑΠ ή της ΠΑΣΠ εννοείται, αν κρίνω από το χιούμορ), αλλά μάλλον κυνικό όταν αφορά ζητήματα επιβίωσης (των άλλων πάντα, για τους «χιουμορίστες»)
  Ενας καλοπροαίρετος σύντροφος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ανώνυμος7/2/16, 10:01 μ.μ.

  Σύντροφε Γ ειναι ξεκάθαρο πως δεν νίφτηκες και τα αποτελέσματα με δικαιώνουν, και τον παππού μου κι ας ήταν δεξιότατος, για την χρησιμότητα του νιψίματος.

  Συγκρίνεις τον Χριστόφια και τον Τσίπρα με τον Αλλιέντε. Με κάποιες διαφορές, ουάου !!

  Νίψου λέμεεεεε !!

  Κώστας

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com