...................

4 Φεβ 2016

«νέκρωσε» και η Καρδίτσα, «βούλιαξε» η πλατεία!

Μια πρωτόγνωρη απεργιακή κινητοποίηση έζησε σήμερα η Καρδίτσα. Μια κινητοποίηση που ξεπέρασε και εκείνες των πρώτων μνημονιακών χρόνων και μπορεί να συγκριθεί μόνο με την κινητοποίηση ενάντια στο ασφαλιστικό του Γιαννίτση. Χιλιάδες Καρδιτσιώτες, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι κ.α. «βούλιαξαν» την κεντρική πλατεία και δημιούργησαν αδιαχώρητο. Η Καρδίτσα από το πρωί θύμιζε νεκρή πόλη. Το σύνολο σχεδόν των καταστημάτων, ακόμα και τα περίπτερα, ήταν κλειστά. Κλειστά παρέμειναν και τα καταστήματα εστίασης (καφετέριες, ουζερί κλπ) μετά από απόφαση της γενικής τους συνέλευσης. Πρωτόγνωρα ήταν και τα απεργιακά ποσοστά σε δάσκαλους και καθηγητές (πάνω από 50%), τράπεζες, ΟΤΑ κλπ.
Χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά απέργησαν και οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς, κλείνοντας τα περιφερειακά καταστήματα και λειτουργώντας, με ελάχιστο προσωπικό, μόνο το κεντρικό. Ιδιαίτερα μαζική η παρουσία των ελεύθερων επαγγελματιών (γιατροί, λογιστές, φροντιστές κλπ) με τους δικηγόρους να έρχονται στην κεντρική πλατεία μετά από προσυγκέντρωση. Παρών έδωσαν ακόμα και οι φορτηγατζήδες που σε κονβόι, με αναμμένα φώτα και συνεχή κορναρίσματα έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους δίνοντας έναν ξεχωριστό τόνο στη κινητοποίηση.
Άφαντοι οι κυβερνητικοί του ΣΥΡΙΖΑ παρά τον ξετσίπωτο χαμαιλεοντισμό του Τμήματος Εργατικής Πολιτικής που «χαιρέτιζε» τις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις. Δύο, ως συνήθως, οι συγκεντρώσεις στην κεντρική πλατεία, που όμως έγιναν μία από τη μεγάλη μαζικότητα και πυκνότητα του κόσμου. Δύο και οι πορείες που ακολούθησαν, με αυτήν του Εργατικού Κέντρου να είναι αισθητά μεγαλύτερη.
Παρά όμως τη μαζικότητα, ήταν μια «βουβή» συγκέντρωση και πορεία, χωρίς παλμό και συνθήματα, με κόσμο που φάνταζε «άμαθος» από απεργίες και διαδηλώσεις και που περισσότερο πορεύονταν παρά διαδήλωνε. Και αν ένας λόγος είναι η «απειρία» αυτού του κόσμου, ο κύριος και βασικός λόγος έχει να κάνει με την έλλειψη «κινητήρων», πολιτικών συγκροτήσεων δηλαδή που θα οργανώσουν και θα δώσουν στόχευση, προσανατολισμό και προοπτική σ’ αυτές τις διαθέσεις του κόσμου.
Στη συγκέντρωση διακινήθηκε κατά εκατοντάδες η κοινή προκήρυξη των ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ(μ-λ), ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-Α.Α.Σ. και ΛΑΕ (ήταν άλλωστε και η μόνη που μοιράζονταν) ενώ παρέμβαση με συνεχή συνθήματα σ’ όλη τη διάρκεια της πορείας (σχεδόν τα μόνα που φωνάχτηκαν) έγινε από τη Λαϊκή Αντίσταση.

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος4/2/16, 11:22 μ.μ.

  Για να καταλάβω γιατί έχω μπερδευτεί στην Καρδίτσα το ΚΚΕ (μ-λ) ακολουθεί άλλη τακτική απο την κεντρική πολιτική απόφαση που απέρριψε το κάλεσμα της Ανταρσύας;  Αντρέας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το ΚΚΕ(μ-λ) παντού την ίδια τακτική έχει. Προτείνει συνεργασίες ή ανταποκρίνεται σε καλέσματα και αν βρεθεί κοινός τόπος τότε προχωρά η συνεργασία. Αν όμως τα καλέσματα θέτουν προαπαιτούμενα που εξ αρχής είναι γνωστό ότι αποκλείουν την όποια συνεργασία τότε τα απορρίπτει. Αυτό στη Καρδίτσα δεν υπήρξε και κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο οι οργανώσεις. Κεντρικά στην Αθήνα όχι, όπως και αλλού. Αν διάβαζες τις ανταποκρίσεις από διάφορες πόλεις τις τελευταίες μέρες ο κανόνας είναι μάλλον αρνητικός ως προς τη κοινή δράση. Είτε εμείς παίρναμε τη πρωτοβουλία είτε άλλοι.
  Και αν παρακολουθούσες το τρόπο που κινούμαστε πανελλαδικά θα έβλεπες ότι η γραμμή μας δεν είναι μπετόν και απορριπτική συλλήβδην. Αν σε διάφορες περιοχές υπάρχουν δυνατότητες δεν τις αγνοούμε γιατί απορρίφθηκε η κεντρική πρόταση. Θέλουμε τις συνεργασίες αλλά στη βάση της αμοιβαιότητας και των καθαρών εξηγήσεων και όχι στη βάση των πολιτικών παιχνιδιών και διεργασιών που γίνονται ή επιδιώκονται να γίνουν στα πλαίσια της αριστεράς. Συνεργασίες και κοινή δράση που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του κινήματος.
  Εδώ, στην Αθήνα, έγινε μια πρόταση από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ της οποίας η εξέλιξη κατέληξε, μέχρι τώρα, σε δύο ξεχωριστά κείμενα! Αυτό πως σου φαίνεται; Και άραγε γιατί χρειάζονται τόσες διεργασίες εφ' όσον η πρόταση αφορούσε τη κοινή δράση για το ασφαλιστικό και μόνο; Από τις 14 Φλεβάρη τι συζητιέται που την δυσκολεύει τόσο ακόμη και ανάμεσα σε οργανώσεις και συνεργατικά σχήματα που με βάση τις απόψεις τους για το ασφαλιστικό θα μπορούσαν να τα βρουν μεταξύ τους πολύ πιο εύκολα απ΄ότι με μας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Tο blog στηρίζει μεν το ΚΚΕ(μ-λ) αλλά δεν αποτελεί επίσημο ιστολόγιό του. Ότι δεν φέρει υπογραφή ή δεν παραπέμπει σε κάποιο σύνδεσμο αποτελεί άποψη του διαχειριστή που το ανέβασε.

Δημοσιεύουμε κείμενα οργανώσεων, σχημάτων, συλλογικοτήτων, άρθρα επώνυμα που στέλνουν φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι με τα οποία δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί ούτε το blog. Στόχος μας είναι η προβολή αγώνων, κινήσεων, δράσεων και απόψεων που θεωρούμε ότι μπορεί να προάγουν τις αντιστάσεις και τους αγώνες του λαού ή βοηθάνε στο διάλογο για την υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της αριστεράς, ιδιαίτερα του κομμουνιστικού κινήματος. Και αυτό χωρίς να κρύβουμε ποιοι είμαστε παριστάνοντας τους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους.

Παρά την αρχική μας επιλογή, για ελεύθερα σχόλια ώστε να διευκολύνονται οι συζητήσεις αναγκαστήκαμε να βάλουμε τον έλεγχο γιατί έχουν αυξηθεί από τη μια τα spam και από την άλλη αυτοί που άλλη δουλειά δεν έχουν από το να περιφέρονται και να βρίζουν ασύστολα. Θα προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Αν κάποιος γράψει σχόλιο και δεν το δει μετά από κάποιο εύλογο διάστημα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail: antigeitonies@gmail.com